Zobacz temat - [R416] Wsteczny nie wchodzi, wyskakuje...

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 400/45, Honda Civic i MG ZS - [R416] Wsteczny nie wchodzi, wyskakuje...

pass80 - Czw Sie 30, 2007 10:22
Temat postu: [R416] Wsteczny nie wchodzi, wyskakuje...
Witam!

Wiem, że ten problem był już nie raz poruszany ale proszę o konkretne porady raz jeszcze!
Mam problem z biegiem wstecznym :cry: (bieg źle wchodzi i wyskakuje). Mechanik uznał, że przyczyną może być mechanizm zmiany biegów – chodzi o połączenie drążka zmiany biegów ze skrzynią biegów. Cięgna są w porządku, chodzi o same połączenie ze skrzynią. Olej w skrzyni też OK. Czy można kupić jakiś zestaw naprawczy lub części do połączenia ze skrzynią biegów?
A może przyczyna problemu jest inna? Poradźcie jak rozwiązać ten problem, jakie części kupić i co wymienić!

Pozdrawiam serdecznie!

Ps. 5 września wybieramy się roverkiem do Chorwacji – nie wiem czy to dobry pomysł w tej sytuacji...

sTERYD - Czw Sie 30, 2007 12:27

to standardowy problem w skrzyniach R65 :(
nie spowoduje rozpadu skrzyni, tylko poprostu wprowadza pewien dyskomfort w prowadzeniu samochodu ;)
Olej masz ok znaczy wymieniony (czysty), czy poprostu jest stan?
Jeśli to drugie to wymień i zauważysz różnicę. Ja u siebie wymieniłem w krótkim czasie (bodaj 10kkm) dwa razy i już teraz zdarza mi się to sporadycznie :)

pass80 - Czw Sie 30, 2007 13:07

stan oleju jest OK! ale nie wymieniałem, do tej pory samochód był regularnie serwisowany, więc myślę, że z jakością oleju nie powinno być źle (przebiej 87 tyś. km). Wiem, że standartowy problem jest z tym wstecznym... tylko, że początkowo miałem trudność z włączeniem biegu i po wysprzęgleniu pomagało, teraz wogóle ciężko wbić a do tego wyskakuje :cry:
czytałem, że połączenia drążka ze skrzynią się wyrabiają a poza tym mechanik też mi to zasugerował. Tylko gdzie kupić takie części. Dzwoniłem do tej pory do Inter Cars i tam nie mają :cry:
Pozdrawiam serdecznie :!:

sTERYD - Czw Sie 30, 2007 16:43

to że był regularnie serwisowany to wcale nie znaczy , że ktoś wymieniał olej w skrzyni :(
nie jest to standardowa czynność przeglądowa :(
ostatecznie co Ci szkodzi zmienić ;) przynajmniej zobaczysz ile masz błota w środku ;)
jeśli chodzi o wodziki to nie wiem czy gdzieś w ogóle dostaniesz jak już to spytaj Tomiego ewentualnie szukaj używek... :???:
na Twoim miejscu jeśli już chcesz sobie je usztywnić, to wlazłbym pod spód, zobaczył gdzie jest luźne i ten luz jakoś wygubił (czy przez tuleję, czy podkładkę), tylko wtedy będziesz miał pewność. Ale moim zdaniem te problemy z wbijaniem wstecznego siedzą raczej w synchronizacji niż w luzach na wodzikach :???:

Rozer - Pon Wrz 03, 2007 13:13

Mam dokładnie to samo i mechanior powiedział, że powinienem się szykować do wymiany skrzyni... ale swoja drogą nie jestem pewien czy on wymieniał tam olej czy tylko sprawdził stan. I tak sam bym se wymienił... ale nie wiem jak i gdzie...
...Steryd HELP...

sTERYD - Pon Wrz 03, 2007 14:40

olej najlepiej wymienić na kanale, ale bez też sie da ;) (wiem próbowałem ;))
Ty masz SLi??
to przeca ałtomat jezd ;)
w skrzyni R65 korek spustowy jest po lewej stronie pionowo pod półosią (siedzi jak jasna ch....olibcia), wlew jest nieco powyżej środka półosi za nią też z lewej strony ;)
jak chcesz to daj znać na pw to Ci pokażę dokładnie gdzie co jest

KOSSA - Pon Wrz 03, 2007 14:50

Witam,
Ja też sie szykuje do wymiany oleju w skrzyni. I tu mam pytanie do WAS,czy warto kupować droższy olej , np CASTROL czy można ewentualnie zaufać jakiejś mniej znanej marce, i czy trzeba używać tylko i wyłącznie 75W/80W tak jak pan RAVE przykazał.
POZDRAWIAM

sTERYD - Pon Wrz 03, 2007 14:57

ja przetestowałem dobrej firmy, texaco 75w90 i zeszłej zimy miałem problem z biegami :( mimo, ze nie była ciężka
obecnie jeżdżę z totalem (czyli nienajgorszą marką, ale to najlepsze co było z 75w80) i nie mam póki co problemów, jak już mówiłem zdarza mi się czasem problem ze wstecznym, ale już bardzo rzadko :)

KOSSA - Pon Wrz 03, 2007 15:51

Co myślicie o tych olejach?
ewentualnie jakie polecacie?

http://sklep.newyaris.pl/...1127_16794.html http://sklep.monster-tuni...products_id/639

http://www.olejesamochodo...arge.php?id=219

http://moto.allegro.pl/it..._pc_75w_80.html

POZDRAWIAM

giewu - Pon Wrz 03, 2007 15:54

KOSSA napisał/a:
Witam,
Ja też sie szykuje do wymiany oleju w skrzyni. I tu mam pytanie do WAS,czy warto kupować droższy olej , np CASTROL czy można ewentualnie zaufać jakiejś mniej znanej marce, i czy trzeba używać tylko i wyłącznie 75W/80W tak jak pan RAVE przykazał.
POZDRAWIAM
olej w skrzyni choćby nie wiem jak dobry, jak dobrej firmy itp. jeśli nie będzie spełniał zaleceń wskazanych przez producenta samochodu lepkość, gęstość itp.) może niekorzystnie wpłynąć na pracę tego podzespołu (zwłaszcza automatyczne skrzynie), a w konsekwencji do jego uszkodzenia ...
dlatego KOSSA zdecydowanie zalecałbym Ci zastosowanie oleju wg danych ze strony głównej naszego klubu (dział modele) :smile:

KOSSA - Pon Wrz 03, 2007 15:57

giewu napisał/a:
j w skrzyni choćby nie wiem jak dobry, jak dobrej firmy itp. jeśli nie będzie spełniał zaleceń wskazanych przez producenta samochodu lepkość, gęstość itp.

Chodzi Ci o oznaczenie 75w/80w ?? ?

giewu - Pon Wrz 03, 2007 16:00

KOSSA napisał/a:
giewu napisał/a:
j w skrzyni choćby nie wiem jak dobry, jak dobrej firmy itp. jeśli nie będzie spełniał zaleceń wskazanych przez producenta samochodu lepkość, gęstość itp.

Chodzi Ci o oznaczenie 75w/80w ?? ?
w Twoim przypadku raczej 75W/80W ;)

[ Dodano: Pon Wrz 03, 2007 5:05 pm ]
o właśnie ... o ten chodzi :mrgreen:

sTERYD - Pon Wrz 03, 2007 16:36

wszystkie jak najbardziej dobre :)
KOSSA - Pon Wrz 03, 2007 16:37

Dzięki
sad200 - Pon Wrz 03, 2007 18:56
Temat postu: wymiana oleju w skrzyni
[Rover200 1,4si 98] jestem teraz w szoku właśnie 2 godz. temu wlałem całe 2 lit.oleju nie spuszczając starego ktos mi tak doradził olej był sheel 75w80 jestem laikiem jesli chodzi o ałta co mam teraz zrobić ,chyba nic nie rozwale.
wsl - Pon Wrz 03, 2007 19:03

Pomimo, iż nie jestem moderatorem... przed wysłaniem posta kliknij na przycisk "Pisownia".

Co do oleju to nie powinno sie teoretycznie mieszać oleju. Nie szkoda Ci było nowego oleju, skoro za jakiś czas będziesz musiał wymienić olej i wtedy spuścisz zarówno nowy jak i stary :)

sTERYD - Pon Wrz 03, 2007 19:11

lepiej już było wylać stamtąd to błoto :(
a 2 litry oleju jak wlałeś, to masz w skrzyni pod sam dach, i podejrzewam, że czasem będzie chlapać przez odpowietrzenie :(

sad200 - Pon Wrz 03, 2007 19:32
Temat postu: wymiana oleju w skrzyni
Dzięki .A jesli chodzi o pozbywanie się oleju czy dobrze zlokalizowałem śrube zrobiłem zdięcie.
KOSSA - Pon Wrz 03, 2007 19:42

Gdzie te zdjęcie?
sTERYD - Pon Wrz 03, 2007 20:18

na dole skrzyni po lewej stronie śruba z łbem sześciokątnym większym niż pozostałe ;)
Tomi - Pon Wrz 03, 2007 22:26

sTERYD napisał/a:
lepiej już było wylać stamtąd to błoto :(
a 2 litry oleju jak wlałeś, to masz w skrzyni pod sam dach, i podejrzewam, że czasem będzie chlapać przez odpowietrzenie :(

Przypuszczam, że nie tylko przez odpowietrzenie...

pass80 - Wto Wrz 04, 2007 09:51

:wink: jaja!!! skrzynia chodzi znowu elegancko a nic nie robiłem :lol: problemy z wstecznym ustały, teraz wchodzi i nie wyskakuje. Problemy trwały jakieś 3 dni i znikneły (już miałem jechać do serwisu)... może się coś poluzowało albo podszedł jakiś paproch...
Oleju narazie nie wymieniałem, bo zarówno stan i jakość jest OK. Mam przebieg 88tyś. km., myślę, że olej w skrzyni wymienię profilaktycznie po 100 tysiącach!
Pozdrawiam serdecznie :!:

Rozer - Pią Wrz 07, 2007 08:38

Ha! Po wspólnej wymianie oleju w skrzyni, za pomocą sTERYD-a - i tu wielkie dzięki, biegi wskakują dużo lepiej. A na dodatek okazało sie, że wymiana oleju to bardzo prosta sprawa, jeżeli tylko wie się którą śrubkę odkręcić... Rozmiar śruby 17 (o ile dobrze pamiętam). Poza tym przydaje się wężyk, lejek i trochę cierpliwości. I przede wszystkim wsteczny działa jak powinien.
krawy1 - Pią Wrz 07, 2007 09:18

Witam
Chciałbym zapytać gdzie można kupić olej do skrzyni Texaco MTF94 do rovera 420si

piter34 - Pią Wrz 07, 2007 14:32

krawy1 napisał/a:
Chciałbym zapytać gdzie można kupić olej do skrzyni Texaco MTF94 do rovera 420si

U każdego przedstawiciela firmy Texaco:
http://www.texaco.i-g.pl/kontakt.php

sTERYD - Pią Wrz 07, 2007 14:35

piter34 napisał/a:
U każdego przedstawiciela firmy Texaco:

może i u każdego, tylko nie w szczecinie :P

piter34 - Pią Wrz 07, 2007 14:43

sTERYD napisał/a:
może i u każdego, tylko nie w szczecinie :P

Przedstawiciel Texaco nie ma produktu Texaco?

sTERYD - Pią Wrz 07, 2007 15:07

w sumie w moim wypadku to bardziej było z ciekawości, ale chciałem sprawdzić jak skrzynia R65 by na tym chodziła i tak:
firma wieczorek & syn, która jest "dilerem" texaco w szczecinie nie posiada takiego oleju, a Pan przedstawiciel na Polskę północno - zachodnią (bardzo uprzejmy człowiek) potwierdził, że w okolicy dawno nie sprzedał tego oleju. Oczywiście nie widział problemu żeby dostarczyć 20- litrową bańkę, ale doradził, żeby lepiej przejechać się do serwisu do schwedt, gdzie napewno mają... ale już mi się nie chciało ;)

darecki_gb - Nie Wrz 09, 2007 21:51

sad200 powiedz kto ci tak doradzil bo chyba nie fachowiec