|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 400/45, Honda Civic i MG ZS - [R420] Zatarcie silnika?!
Kic7aj - Wto Lut 19, 2008 15:23 Temat postu: [R420] Zatarcie silnika?! Witam mam pytanie po ilu mniej więcej kilometrach może zatrzeć sie silnik jeśli nie ma odpowiedniego ciśnienia oleju?! Proszę o poważne odpowiedzi
Brt - Wto Lut 19, 2008 15:27
jesli w ogóle nie ma ciśnienia to klika km i już po ptokach. Jeśli jest ciśnienie, ale za niskie, to juz trudno powiedzieć. Silnik ma spory margines bezpieczeństwa pod tym względem, ale lepiej nie przeginać pały.
Kic7aj - Wto Lut 19, 2008 15:36
Bo jest tak... jak sie go zapali dopoki nie nagrzeje sie olej to kontrolka nie swieci i powoli zaczyna zarzyc i co raz mocniej i mocniej az sie zapala...
Brt - Wto Lut 19, 2008 15:43
wg mnie pomiar ciśnienia oleju prawdę powie. A na jakim oleju jeździsz
maciej - Wto Lut 19, 2008 15:48
Hmm...
Kiedy olej był zmieniany?
Bo jeśli olej był zmieniony i ma właściwą lepkość, to typowałbym zużycie panewek (tak z wspomnień z FSO 125p).
Kic7aj - Wto Lut 19, 2008 16:00
Olej hmmm 15w40 średniej klasy a olej wraz z nowym filtrem byl zmieniany wczoraj;/
thef - Wto Lut 19, 2008 16:03
Cytat: | Olej hmmm 15w40 średniej klasy a olej wraz z nowym filtrem byl zmieniany wczoraj;/ | A wcześniej nic takiego się nie działo? Nie wiem jak w benzyniakach, ale w dieslu czujnik ciśnienia oleju jest w okolicach filtra i pompy, może przy wymianie filtra mechanik poruszał/uszkodził lekko któryś z przewodów czujnika lub odpinał je i usmarował olejem? Zanurkuj tam i sprawdź .
maciej - Wto Lut 19, 2008 16:11
thef napisał/a: | A wcześniej nic takiego się nie działo? Nie wiem jak w benzyniakach, ale w dieslu czujnik ciśnienia oleju jest w okolicach filtra i pompy, może przy wymianie filtra mechanik poruszał/uszkodził lekko któryś z przewodów czujnika lub odpinał je i usmarował olejem? Zanurkuj tam i sprawdź . |
Ktoś już miał taki problem z uszkodzonym czujnikiem.
Kic7aj - Wto Lut 19, 2008 16:21
Ja mam ten samochod nawet nie miesiac wiec dlatego jest dla mnie nowoscia nie znam sie za bardzo na mechanice samochodowej jutro zaprowadze go go mechanika zeby zmierzyl cisnienie oleju bo jesli bedzie ono prawidlowe to juz nie bede sie martwil bo najgrozniejsze bedzie za mna a sprawy elektryczne to juz mniejszy wydatek.
maciej - Wto Lut 19, 2008 16:31
Jeśli objawu nie było wcześniej, to podejrzewałbym uszkodzenie kabelków do czujnika.
Gorszy wariant jest taki, że przed sprzedażą ktoś zalał silnik jakimś gęstym syfem, żeby zatuszować zły stan silnika.
Czy przy wymianie oleju mechanik nie mówił, że jakiś dziwny, gęsty?
Kic7aj - Wto Lut 19, 2008 16:44
no jak to zawsze jest ze z czasem olej w silniku gestnieje ale jakies 50 km bylo zrobione na starym oleju no i bylo go troche wiec zmieniono olej i kontrolka zarzy...
maciej - Wto Lut 19, 2008 16:46
Kic7aj napisał/a: | no jak to zawsze jest ze z czasem olej w silniku gestnieje ale jakies 50 km bylo zrobione na starym oleju no i bylo go troche wiec zmieniono olej i kontrolka zarzy... |
Tak szczerze to nic nie zrozumiałem...
Przydałyby się jakieś przecinki i kropki, bo na prawdę nie wiem co chciałeś napisać...
Kic7aj - Wto Lut 19, 2008 16:47
no ale gdyby przypuscmy wlal taki gesty syf to czy cisnienie byloby inne?? wydaje mi sie ze czujnik musialby tez swiecic ale nie wiem... silniczek chodzi ladnie cichutko i z ta zarzaca kontrolka juz zrobil pewnie z 10km...
[ Dodano: Wto Lut 19, 2008 16:48 ]
no jak to zawsze jest ze z czasem olej w silniku gestnieje. ale jakies 50 km bylo zrobione na starym oleju. bylo go malo, wiec zmieniono olej i kontrolka zarzy...
maciej - Wto Lut 19, 2008 16:55
Kic7aj napisał/a: | no ale gdyby przypuscmy wlal taki gesty syf to czy cisnienie byloby inne?? |
Tak - to tak jak na zimnym silniku masz znacznie wyższe ciśnienie niż na ciepłym, bo olej jest gęstszy, a dodatkowo uszczelnia ewentualne miejsca gdzie może coś być nie tak...
Kic7aj napisał/a: | ale jakies 50 km bylo zrobione na starym oleju |
I rozumiem, że wtedy się nie żarzyło...
No nic. Na razie poczekajmy na wynik pomiaru ciśnienia i sprawdzenie czujnika, a potem będziemy główkować.
Kic7aj - Wto Lut 19, 2008 17:01
od miejsca kupna do mojego domu bylo 35 km, wiec chyba na takim odcinku olej by sie juz rozgrzal?! Ok wszystko jutro sie okaze
maciej - Wto Lut 19, 2008 17:05
Kic7aj napisał/a: | od miejsca kupna do mojego domu bylo 35 km, wiec chyba na takim odcinku olej by sie juz rozgrzal?! |
Tak, ale jeśli auto zostało zalane czymś gęstym to ciśnienie nadal byłoby wyższe niż przy rozgrzanym, właściwym oleju.
Zobaczymy jak wszystko sprawdzisz.
sTERYD - Wto Lut 19, 2008 17:41
postaraj się zmierzyć ciśnienie smarowania, albo poprostu podmienić czujnik, bo może poprostu on jest zaklejony
Wazzabii - Wto Lut 19, 2008 18:40
olej nie gęstnieje tylko staje się coraz rzadszy, tj. wylewa się go jak wode
giewu - Wto Lut 19, 2008 18:56
Kic7aj napisał/a: | Witam mam pytanie po ilu mniej więcej kilometrach może zatrzeć sie silnik jeśli nie ma odpowiedniego ciśnienia oleju?! |
Brt napisał/a: | jesli w ogóle nie ma ciśnienia to klika km i już po ptokach |
jeżeli nie ma ciśnienia to i nawet kilku km auto nie ujedzie ... niemal "od razu" zdechnie na postoju i tyle
maciej napisał/a: | Bo jeśli olej był zmieniony i ma właściwą lepkość, to typowałbym zużycie panewek |
ku temu bym się skłaniał
Kic7aj napisał/a: | utro zaprowadze go go mechanika zeby zmierzyl cisnienie oleju |
i od tego właśnie zacznij ... a po jego (mechanika) opinii będziemy dalej próbować coś zaradzić
AndrewS - Wto Lut 19, 2008 20:51
trudno powiedziec ile wytrzyma, gdzies na necie jest filmik z palowania 125p ze spuszczonym olejem i plynem chlodzącym i to przy duzych obrotach
z tego co pamietam to chodzil tak co najmniej 10 min
musisz manometrem sprawdzic cisnienie oleju, podejrzewam ze to nie jest czujnik,
a to dlatego ze tak jak pisal Maciek, kontrolka najpierw sie nie swieci, bo olej jest gesty, dopiero potem sie żarzy jak olej zaczyna sie rozgrzewac
oczywiscie czujnik tez sprawdź
danielsonicl - Wto Lut 19, 2008 21:05
Witam,znam osoby lejące MOTO DOKTOR przed sprzedażą samochodu.
maciej - Sro Lut 20, 2008 09:09
danielsonicl napisał/a: | Witam,znam osoby lejące MOTO DOKTOR przed sprzedażą samochodu. |
No już nie chciałem tego pisać tak brutalnie.
Kic7aj - Sro Lut 20, 2008 18:18
Jednak czujnik nawet nie wyobrazacie sobie jak sie ciesze:) Ale dzieki za informacje:)
Brt - Sro Lut 20, 2008 22:58
wyobrażamy sobie
grib - Czw Lut 21, 2008 18:15
Kic7aj napisał/a: | Jednak czujnik nawet nie wyobrazacie sobie jak sie ciesze:) Ale dzieki za informacje:) |
Ile kosztował? Jeśli można
Kic7aj - Pią Lut 22, 2008 16:33
Nie jestem wstanie ci powiedziec ile kosztowal:/ mechanik za czujnik i wymiane wzial 40zl wiec mysle ze pewnie z 2 dyszki kosztuje:)
grib - Pią Lut 22, 2008 18:13
Cytat: | Nie jestem wstanie ci powiedziec ile kosztowal:/
wiec mysle ze pewnie z 2 dyszki |
dzięki wielkie wiem jak negocjować mi za używkę w "Rover Parts Zielonka k/Wa-wy" krzyknęli 80 dych.To zdziercy a miałem onich dobre zdanie.Dobrze że jeszcze nie kupiłem.Pewnie pasuje od żuka botaka tania.pozdrawiam dzięki.
Marrkus - Sob Lut 23, 2008 12:15
W inter cars mają:
|
|