Zobacz temat - [R200] Podświetlenie przycisków od klimy i podgrz szyby

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 200/25, MG ZR i Streetwise - [R200] Podświetlenie przycisków od klimy i podgrz szyby

pietro - Wto Lip 08, 2008 19:45
Temat postu: [R200] Podświetlenie przycisków od klimy i podgrz szyby
czy aby ściągnąć przyciski włączające klimę i ogrzewanie szyby i wymienić żarówki trzeba ściągać konsole środkową? zastanawiało mnie dlaczego podświetlony mam tylko przycisk przeciwmgielnego a okazało się że wszystkie powinny być podświetlone ( świeci tylko jedna), chciałbym wymienić przepalone, czy żarówki R3 mini będą pasowały?

a i czy w R200 '99 jest czujnik zapięcia pasów? bo widzę taka kontrolkę pod zegarem ale się nie zapala?

zouza - Wto Lip 08, 2008 19:52

Nie trzeba, przyciski się wydłubuje :)
R3 hmm może być problem ja kupiłam i oprawki były za szerokie, jeśli ci chodzi o same diody czy żaróweczki takie do omotania to pasują

pietro - Wto Lip 08, 2008 19:58

znalazłem coś takiego:
http://www.allegro.pl/ite...oryginalna.html

kupiłaś którąś z tych bo widzę, że są trzy wielkości tej oprawki,
co rozumiesz pod pojęciem "omotania" ?? :)

zouza - Wto Lip 08, 2008 20:03

pietro napisał/a:
znalazłem coś takiego:
http://www.allegro.pl/ite...oryginalna.html

kupiłaś którąś z tych bo widzę, że są trzy wielkości tej oprawki,
co rozumiesz pod pojęciem "omotania" ?? :)

Ta najmniejsza 8mm była u mnie za duża (a niby w r też jest 8mm), ale ja kupowałam na innej aukcji, a różnice są minimalne :hmm: . Jeżeli masz oprawki, bo ja nie miałam. Wydłub diodę z oprawki i załóż nową, na allegro sprzedają takie za grosze.

Brt - Wto Lip 08, 2008 20:46

pietro podawałem gdzies na forum doładny opis i fotki tych zaróweczek ;)

[ Dodano: Wto Lip 08, 2008 22:02 ]
o tu: ;)
http://forum.roverki.eu/v...=wy%B3%B1cznika

pietro - Pią Lip 18, 2008 19:31

wymieniłem :)
co mnie trochę zaniepokoiło to to że poleciał z jednej lekki dymek po włączeniu, to chyba od tego kapturka co?(przełożyłem z tej przepalonej bo nie udało mi się kupić.
Nie chciałbym, żeby mnie w nocy obudziło światło ogniska z przed okna ;)

tysszek - Sob Wrz 27, 2008 19:49

U mnie nie świeci podświetlenie od przeciwmgielnych:(
Rozebrałem i pierwszy raz widzę taką żarówkę:) Jak to się zwie fachowo i czy można to normalnie kupić w sklepie?!

Chester - Sob Wrz 27, 2008 19:57

w kazdym sklepie elektronicznym kupisz pokazujac stara tylko bierz te na 14V
alilubi - Nie Wrz 28, 2008 21:04

Witam.
JA znalazłem je tu
http://moto.allegro.pl/it...adia_okazj.html
Pasują te 3/7mm. z czerwonymi miałem troche problemu aby dopasować ,a zielone
pasowały jak ulał

tysszek - Wto Paź 14, 2008 18:52

czyli wlutowałeś do starej oprawki? heh mi się nie chcę tak bawić i poszukam jakiś innych na allegro :) Może coś znajdę bo u mnie w mieście wątpię aby coś takiego było :)
krzysztof_ns - Wto Paź 14, 2008 20:24

wlasnie dizs zauwazylme ze u mine takze 2 przyciski nie swieca...co znaczy "wydlubuje sie je" - jakos podwaza? czy jest jakis patent pt. mocniej przycisniej i same wyskocza po puszczeniu, albo obroc w lewo czy w prawo i wyskocza etc.?!

co po zdjeciu, wymiana zwykla czy jednak konieczne lutowanie?

Brt - Wto Paź 14, 2008 20:29

Podważasz i wychodzą. Nic nie trzeba lutować. póxniej przekręcasz i wyjmujesz oprawkę, następnie odwijasz wąsy żaróweczki i wyjmujesz. Skłądanie w odwrotnej kolejności ;)
krzysztof_ns - Wto Paź 14, 2008 20:57

a kolory - jak z kolorami zarowek - biale mam nabyc - jak to jest w oryginale, moze ktos ma zdjecie prawidlowo podswietlonej deski od R200 - bo moze jeszcze cos nie swieci, ale ze nie swieci to nie widze i nie wiem: )
Brt - Wto Paź 14, 2008 21:16

na żaróweczkach są kapturki, ale zwykle nie do odzyskania (przynajmniej u mnie) Kupiłem czerwone i wyglądają ok.
Podświetenie deski tutaj:
http://forum.roverki.eu/v...p=100947#100947

krzysztof_ns - Wto Paź 14, 2008 22:18

na tym "zrzucie" brakuje chyba podswietlenia gniazda zapalniczki - powinno sie swiecic jak sadze...
Brt - Wto Paź 14, 2008 22:36

Tak, swiecić się ma :ok: :)
DawidNB - Wto Paź 14, 2008 22:54

a jak to jest z popielniczką powinna się świecić czy nie ?? bo u mnie się nie świeci :???:
giewu - Sro Paź 15, 2008 08:50

DawidNB napisał/a:
a jak to jest z popielniczką powinna się świecić czy nie ?? bo u mnie się nie świeci :???:

w R200 popielniczka nie jest podświetlona ... w tej okolicy świeci jedynie zapalniczka ;)

kamax_19 - Czw Maj 06, 2010 10:52

Też mam problem z podświetlaniem tych przycisków ale oprawki są już dość mocno ztyrane i nie wiem czy nie chcą przez to już łączyć czy co bo jak kupie nowe te malutkie żaróweczki w elektroniku to podziała z 1-2 miesiace. A może tak jak kotś powyżej radził kupić na 14V.. :?: :?:

Jeszcze jedno pytanie czy można te żaróweczki zastąpić diodami.. :?: :?: :idea:

Lewis - Czw Wrz 23, 2010 20:58

odkopuje temat ;] dziś wyjąłem nie świecące żarówki i czy ktoś wie skąd można takie zdobyć ?? , jutro podjadę do elektronicznego i się dowiem czy maja ,ale wątpię ... jak ktoś ma jakieś namiary to proszę o linka ,albo może ktoś ma na sprzedaż :)
Brt - Czw Wrz 23, 2010 21:20

jesli wytrzymasz do wtorku, to popatrzę u siebie w garażu ... powinienem coś mieć jeszcze ... ale podejrzewam, że są do dostania w elektronicznym. jak nie znajdziesz to przypomnij sie mi na PW we wtorek :) :ok:
Lewis - Czw Wrz 23, 2010 21:30

spoko jutro pojeżdżę i popytam może będą mieli jak coś to napisze ;)
pistolet - Nie Mar 06, 2011 17:25

Nie chciałem zakładać nowego tematu, także pisze tutaj, bo o to samo chodzi. Mam niedziałające podświetlenie przycisków od podgrzewania tylnej szyby i świateł awaryjnych. Wyjąć te przyciski to nie problem, ale jak je rozebrać żeby dostać się do żarówek bez połamania obudowy przycisku?
Lewis - Nie Mar 06, 2011 18:35

musisz plaskim srubokretem podwazyc delikatnie przycisk najlepiej od gory i delikatnie wypychac do siebie i powinny spokojnie wyjsc nastepnie zobaczysz 2 oprawki a w nich zarowki przekrecasz w lewo oprawke i wyciagasz z niej zarowke ;)
kzrr - Pon Mar 07, 2011 00:22

To ja się zapytam o inną rzecz - podświetlenie zegarów ? A dokładnie nie świeci mi przy wskaźniku od temperatury ? Zegary pewnie trzeba zdejmować ?
pistolet - Pon Mar 07, 2011 08:04

Jesli chodzi o zegary to tak, a potem trzeba jeszcze je rozebrac zeby sie dostac do zarowek.
har0 - Pon Mar 07, 2011 09:14

zegarów nie trzeba rozbierać, wystarczy zdjać czarną osłonę okalającą zegary i wykręcić cały moduł zegarów raptem 4 śrubki, nie musisz odpinać nawet wtyczek. Wysuniesz je lekko i z tyłu spokojnie powymieniasz zarówki, 30 min roboty
pistolet - Pon Mar 07, 2011 12:57

Wymontowałem przyciski od ogrzewania szyby i od awaryjnych, ale w awaryjnych jest tylko jedna zarowka. Czy tak ma byc? Bo w tym drugim przycisku mam dwie.
leszczu - Pon Mar 07, 2011 13:08

Tak ma być, bo w przyciskach od podgrzewania szyby, klimy i od przeciwmgielnych jest jeszcze jedna żarówka, aby pokazywała który z przycisków jest włączony. :wink:
pistolet - Pon Mar 07, 2011 13:11

Myślałem że awaryjne tak samo powinny być podświetlone. Podświetlenie samego przycisku oraz sygnalizacja załączenia. Myślałem, że mam jakiś wybrakowany przycisk ;)
leszczu - Pon Mar 07, 2011 13:13

Sygnalizacje włączonego przycisku awaryjnych masz na liczniku w postaci mrugających kierunków. :wink:
pistolet - Pon Mar 07, 2011 13:35

To wiem :) W audi u brata bylo podswietlane i jakos tak mi utkwilo w pamieci myslalem ze tak ma byc :)
leszczu - Pon Mar 07, 2011 13:50

pistolet, przecież chyba wiesz , że rover jest niepowtarzalny i inny od innych samochód w dobrym znaczeniu tego słowa. :mrgreen: :razz:
pistolet - Pon Mar 07, 2011 14:05

leszczu19901, z tym się zgadzam w 100% :)
Znalazłem taką aukcję na allegro:
http://allegro.pl/zarowki...1486440547.html
Chciałem kupić komplet tych żarówek i wymienić od razu we wszystkich włącznikach żeby jednakowo świeciły i jeszcze myślałem nad tymi w pokrętłach do nawiewu. Rozumiem że do przycisków wchodzą te mini 3x7mm a do podświetlenia tych pokręteł cało-kształtne R5?

leszczu - Pon Mar 07, 2011 15:13

pistolet napisał/a:
Rozumiem że do przycisków wchodzą te mini 3x7mm a do podświetlenia tych pokręteł cało-kształtne R5?

Zgadza się. :wink:

pistolet - Pon Mar 07, 2011 18:35

Zwykłe żółte świecą zdecydowanie lepiej niż te białe z kapturkami :) Cena powalająca, bo aż 1zł za sztukę :)
jaqb90 - Wto Mar 08, 2011 18:50

ja również dajcie jakis namiar na sklep w którym można dostac same diody...mnie interesuja kolorowe diody dokładniej "niebieski"
pistolet - Sro Mar 09, 2011 08:19

W Kraku kupowałem w sklepie elektronicznym na ul. Mitery koło Kalwaryjskiej. Wydaje mi się, że w każdym sklepie z elektroniką można dostać te żarówki. I osobiście uważam, że dużo lepiej świeci żółto-pomarańczowa żarówka, niż ta oryginalna biała z żółtym kapturkiem. Co do diod tak samo da radę na pewno dostać w elektronicznych, ale wydaje mi się, że dioda nie będzie tak rozpraszać światła jak żarówka. Trzeba będzie piłować główkę, albo kupić takie rozpraszające diody.