Zobacz temat - Jak dostać mandat za prędkość, w zaparkowanym samochodzie...

Forum Klubu ROVERki.pl

Offtopic - Jak dostać mandat za prędkość, w zaparkowanym samochodzie...

wiciu2xlc - Pon Mar 30, 2009 18:52
Temat postu: Jak dostać mandat za prędkość, w zaparkowanym samochodzie...
Oto przykład na to jak policja zamierza walczyć z kryzysem, nowe "suszarki" nawet w kierowcy w zaparkowanym samochodzie, "widzą" pirata drogowego. Więc drodzy przyjaciele, nie parkujcie z taką prędkością, bo to się może źle skończyć :)

http://motoryzacja.interi...-klamie,1282851

Asia - Pon Mar 30, 2009 20:49

Pięknie.. :haha:
Krzysi3k - Pon Mar 30, 2009 21:00

A potem zdziwienie kierowcy, który jechał 60 km/h za 50-tce,a dostanie mandat 500 zł i 10 pkt ;)
I weź tu miej klimatyzację.

Tomek1212 - Pon Mar 30, 2009 21:58

Właśnie miałem nabić klime bo uciekł cały czynnik przy demontażu chłodnicy.
W obecnej sytuacji chyba dam sobie spokój.

Już słysze te teksty w CB radio "Kolego, pamietaj aby wyłączyć klimę na pięćset dwunastym kilometrze bo misiaki suszą"

Brt - Pon Mar 30, 2009 22:07

Tomek1212 napisał/a:
"Kolego, pamietaj aby wyłączyć klimę na pięćset dwunastym kilometrze bo misiaki suszą"

hehe :|

Wojtek88 - Wto Mar 31, 2009 18:17

ahh :cry:
SyntaX - Wto Mar 31, 2009 19:38

Tak się składa że mam wujka w Policji autostradowej i to jest fakt.
On sam bardzo narzekał na te radary, że ludzie nie przyjmują mandatów i wygrywają sprawy.
Mówił że to jedno wielkie g.... i chyba po jakiejś poselskiej znajomości im to dali.
Powiedział że starsze są o wiele lepsze.
Ja znam jeden sekret jak wykiwać radar, ale działa tylko na te starsze modele.
Są takie specjalne maty pochłaniające fale.

carpoensis - Sro Kwi 01, 2009 00:25

pierwszy raz ciesze się, że nie mam klimy :D
faecd - Sro Kwi 01, 2009 00:43

W takiej sytuacji zastanawiam sie nad taka sytuacja...

Powiedzmy jade w terenie zabudowanym 70km/h z wlaczona klimatyzacja...widze miskow z daleka...i co teraz zrobic. Hamowac czy wylaczyc klime! chyba klime bo jezeli taki radar zawyza o 30 a hamowaniem przyhamuje o 20 do tej 50tki

Albo z dylematu nic nie zrobie, ani klima ani hamulec i 500zl na kark! hahahahah

a wyobrazcie sobie jak cfaniak wylaczy klime i jedzie dalej a oni mieli stary model radaru hahahahha;D:D

SyntaX, ;> a jakie to maty co?

elkac_wp.pl - Sro Kwi 01, 2009 20:09

Dobre, dobre.. bardzo dobre :)
To sie jednak zastanowię i może poszukam czegoś bez klimatyzacji :razz:

Brt - Sro Kwi 01, 2009 20:14

Ja tam wolę z klimą :P ;)
Thrillco - Czw Kwi 02, 2009 07:23

jakoś odwrotnie myślicie. Wlasnie o to chodzi żeby mieć klime. jedziecie, misiak strzela z Iskry no i zatrzymuje bo przekroczenie. Odmawiacie przyjecia mandatu, bo jak wiadomo Iskara dziąła na klime a nie na prędkśc i pokazuje ze auta które stoją potrafią poruszac się dość szybko i w sądzie macie wygrane. To własnie przemawia za posiadaniem klimy :)
wiciu2xlc - Czw Kwi 02, 2009 15:08

Thrillco, teoretycznie ma rację, ale biorąc pod uwagę luki prawne oraz dziwne artykuły, wcale może nie być tak prosto :) Jak trzeba walczyć o kaskę, to nasz kraj jest zawzięty :) A ja i tak wolę klimę !!
hubosza87 - Czw Kwi 02, 2009 16:04

skoro wiatrak klimy kręci się powiedzmy 50km/h a my jedziemy 100km/h to może radar złapie prędkość wiatraka.... policjant z daleka widzi że pędzimy a radar pokazuje mu 50 ;P ....
jasiu87 - Czw Kwi 02, 2009 19:06

Cytat:
Przynajmniej z tego filmu to nie wynika radar
poprostu jest dokladniejszy bo mierzy predkosc
wiatraczka klimatyzacji jak to policjant wspomnial
Powiedziane bylo ze radar moze bybierac njszybszy
pojazd w grubpie pojazdo wiec tutaj najszybciej
poruszal sie wiatrak a nie samochod ktory stal w
miejscu

Gdy samochod bedzie jechal 60km/h z wlaczona
klimatyzacja to radar poakze 60 a nie predkosc
wiatraczka a napewno jzu jej nie doda i nie pokaze
90-100 LOL

Szukanie taniej sensacji i dziwne ze film urywa
sie w momencie kiedy mieli sprawdzic jak to
wyglada gdy samochody sie poruszaja widocznie
klima wtedy nie ma znaczenia i nie ma sensu juz
pokazywac tego lepiej podniecac sie stojacym
samochodem

I niech jacys bystrzy internauci psiza cos o
republikach bananowych itd takimi wypowiedziami
tylko sie kompromituja

Tomek1212 - Czw Kwi 02, 2009 19:27

Słuchajcie, ale przy chłodnicy jest jeszcze drugi wiatrak lub ten sam co do klimy i kreci się on gdy płyn chłodniczy ma za wysoką temperaturę.
Więc wychodzi na to, że i bez klimy można dostać mandat w zaparkowanym samochodzie.

Brt - Czw Kwi 02, 2009 21:31

ciąg dalszy ;)
http://motoryzacja.interi...ny-film,1284171

Kruchy - Czw Kwi 02, 2009 21:46

"A skąd błędne wyniki pomiarów stojących samochodów z klimatyzacją? Otóż radar Iskra testowany w ten sposób odczytuje prędkość... wiatraka chłodnicy."
Z tego wynika, ze ten radar mierzy rowniez predkosci obrotowe :D Przeciez wiatrak nie zbliza sie do radaru ;)

azer - Czw Kwi 02, 2009 23:50

http://www.dziennik.pl/au...rami_w_tle.html

komu tu teraz wierzyć :???:

MaReK - Pią Kwi 03, 2009 08:43

Nikomu, jezdzij normalnie i uwazaj na suszarki :)

Do mnie celowano juz nie raz z takiego wynalazku i jechalem ponad 80 km/h (ok. 95) tam gdzie dopuszczalna jest 80 km/h. W moim MG wiatraki z przodu kreca sie niemal ciagle.
Nie zostalem zatrzyamny, mimo ze w/g mojego licznika jechalem blizej 100 km/h niz 80 km/h ;)

Jakas wojna o rynek chyba z tymi radarami.
Prawde mowiac, to jaki policjant celuje do stojacego pojazdu? Chyba tylko ten z kawalu.

maciej - Pią Kwi 03, 2009 09:45

azer napisał/a:
Z tego wynika, ze ten radar mierzy rowniez predkosci obrotowe :D Przeciez wiatrak nie zbliza sie do radaru ;)

No nie... Zbliża się i oddala, bo przecież łopatki są pod kątem, więc jeden brzeg łopatku będzie 5 cm bliżej radaru niż drugi. :D

Kruchy - Pią Kwi 03, 2009 11:08

maciej napisał/a:
więc jeden brzeg łopatku będzie 5 cm bliżej radaru niż drugi. :D

To bylby strasznie duzy wiatrak :P U mnie jest moze ze 2 cm, przy tak duzej predkosci wiatraka radar nie powinien tego chyba wychwycic... :>

maciej - Pią Kwi 03, 2009 11:30

Jeśli masz 2 cm w 60 milisekund...

Hm... To daje 2m w 6 sekund, czyli 20m na minutę, czyli 1,2 km/h... ;)

Ale jeśli np. radar łapie na zmianę śmigło i chłodnicę, to już może być 15-20 cm, więc już 10-15 km/h...

Tomek1212 - Pią Kwi 03, 2009 15:48

Macieju, obawiam się, że jednak źle liczysz. Nie rozumiem skąd ci się wzięło te 60miliseknd.
Żeby poprawnie to obliczyć powinieneś znać prędkość (lub przynajmniej przyjąć jakąś wartość) z jaką obraca się wentylator.

maciej - Pią Kwi 03, 2009 16:22

Tomek1212 napisał/a:
obawiam się, że jednak źle liczysz.

Obawiam się, że nie. ;)
Wszystko zależy od założeń.
Tomek1212 napisał/a:
Nie rozumiem skąd ci się wzięło te 60miliseknd.

Z artykułu - choć dziennikarze piszą często głupoty (jak choćby po części w tym artykule ;) ), to zakładam, że liczb nie wyssali z palca, a te 60 milisekund z artykułu to czas pomiedzy pierwszym, a drugim impulsem, bo do pomiaru prędkości metodą impulsową potrzebne są dwa impulsy.

Wydaje mi się, że te radary to radary impulsowe.
Tomek1212 napisał/a:
Żeby poprawnie to obliczyć powinieneś znać prędkość (lub przynajmniej przyjąć jakąś wartość) z jaką obraca się wentylator.

Jeśli to urządzenie działa na zasadzie nadawania ciągłego i efektu dopplera, to sprawa się ma inaczej i tu rzeczywiście należałoby użyć prędkości obrotowej wentylatora, jego wymiarów i odrobiny trygonometrii - wtedy czas pomiaru rzeczywiście nie ma znaczenia, choć też nie do końca, bo ciężko określić co się stanie, gdy skrzydło wentylatora się kończy... :)

[ Dodano: Pią Kwi 03, 2009 17:24 ]
No cóż... Miałem rację. :D

To radary impulsowe. :)

Strona importera:
http://videoradar.eu/inde...ferta&id=iskra1

Cytat:
Wysoka dokładność i szybkość działania
Impulsowy sposób pomiaru zastosowany w radarze ISKRA1 umożliwia bardzo szybką pracę. W ciągu mniej niż 1 sekundy radar mierzy zarówno własną prędkość jak również prędkość celu, co eliminuje możliwe błędy. Radar przetwarza rezultaty pomiarów po czym wyświetla je na wyświetlaczu lub przekazuje do komputera.

Tomek1212 - Pią Kwi 03, 2009 21:52

Macieju, czyli sugerujesz, że śmigło wiatraka oddala się z prędkością 1,2km/h ? Na jakiej podstawie to wyliczyłeś nie znając prędkości obrotowej wiatraka ? Do czego potrzebny ci w obliczeniach czas pomiaru radaru ?
maciej - Sob Kwi 04, 2009 15:35

Przeczytaj dokładnie kilka poprzednich wypowiedzi, szczególnie połącz w logiczny ciąg wypowiedzi Kruchego, moje i dane z wskazanych artykułów, to zrozumiesz. :)