|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 200/25, MG ZR i Streetwise - [R200 1.4Si 98r]Problem ze wskaźnikiem paliwa
Budyn - Wto Kwi 28, 2009 12:31 Temat postu: [R200 1.4Si 98r]Problem ze wskaźnikiem paliwa Witam.
Ostatnio kupilem swojego pierwszego roverka 214( wogole to moje pierwsze auto ) ogolnie jestem zadowolony z zakupy tylko po paru dniach zauwazylem ze po zatankowaniu samochodu i przejechaniu paru kilometrow wskaznik paliwa zawiesil sie i pokazuje mi caly czas polowe zbiornika nawet gdy auto jest zgaszone czy to moze byc wina samego wskaznika czy tez problem tkwi gdzies glebiej ( bak )
ywis - Wto Kwi 28, 2009 12:34
To normalna sprawa, wskaźnik tak szybko nie opada Kwestia ile przejechałeś po zatankowaniu. Na wyłączonym silniku wskaźnik pokazuje cały czas stan obecnego paliwa w baku, nigdy nie opada na wyłączonym silniku jak to w innych autach, np. Fiata.
kzrr - Wto Kwi 28, 2009 12:36
1) Temat już poruszany pare razy
2) Wskazówka paliwa nie opada po wyłączeniu silnika
3) Wskazówka działa bardzo specyficznie, tj możesz sobie zatankować przy rezerwie np 10l i nie podniesie się w ogole, albo bardzo mało itp itd - tak już kiedyś pisałem w podobnym temacie (jeśli nie idetycznym) z czasem nauczysz się czytać wskażnik paliwa w Roverku
ps: warto pamietać że przy rezerwie nie zapala (podświetla) kontrolka dystrybutra
ywis - Wto Kwi 28, 2009 12:41
W R200 kontrolki nie ma ...a na samej rezerwie masz ok. 10-15l paliwa jeszcze (czerwona kreska).
kzrr - Wto Kwi 28, 2009 12:44
No tak przecież napisałem że kontrolki nie ma
A jak się serio zawiesił to poruszaj troche autem, może ten pławik czy jak to tam się nazywa zawiesił się czy cos
xROnx - Wto Kwi 28, 2009 12:54
Budyn napisał/a: | pokazuje mi caly czas polowe zbiornika |
zatankuj do pełna to się podniesie. gwarantuje Ci to
reszta jak już koledzy napisali
kzrr - Wto Kwi 28, 2009 12:57
xROnx, ja od lipca jak kupiłem auto nie zatankowalem do pełna ani razu
colin1983 - Wto Kwi 28, 2009 13:04
Witam mam podobny problem tylko trudno to opisać wskazówka od poziomu paliwa zgłupiała, dojeżdżając do pracy wskazówka wskazywała prawie dno ( 2milimetry od dna) dojeżdżając do pracy wskazówka skoczyła prawie na połowę. Wracając do domu po 8godz spadła nieznacznie do dołu. Pojechałem na stacje paliw żeby zatankować tak na wszelki wypadek i co się okazało do zbiornika weszło mi tylko 30litrów mimo że wskazówka w momencie wjazdu na stacje dochodziła do dna. Czy przypadkiem w R200 nie ma zbiornika 50litrowego. Skąd taka rozbieżność. Czego tak się dzieje nie mam pojęcia chyba zacznę jeździć z kanistrem tak na wszelki wypadek. Z GÓRY DZIĘKI ZA POMOC
ywis - Wto Kwi 28, 2009 13:06
Temat wałkowany, rezerwa w R200 to 10-15l, a zbiornik to dokładnie 50l w naszych R.
colin1983 - Wto Kwi 28, 2009 13:10
Ktoś musiał coś majstrować przy zbiorniku w mojej R zanim go kupiłem.
kzrr - Wto Kwi 28, 2009 13:11
Nie wydaje mi się bo po co ktoś miałby to robić ?
xROnx - Wto Kwi 28, 2009 13:14
ywis napisał/a: | Temat wałkowany |
...dokładnie
mi raz R zgasł z powodu braku paliwa i juz znam miejsce położenia wskazówki gdzie moge się spodziewać małej ilości paliwa w zbiorniku
Dokładnie jest to ok 1,5mm poniżej czerwonej kreski
Jeśli wskazówka styka się górna jej krawędzią do dolnej krawędzi czerwonej kreski to mi zawsze wchodzi jeszcze jekies 35l czyli jakies 15l w baku.
Wskazówka od paliwa w R to rzecz orientacyjna. Gdy zatankujesz do pełna i jeździsz to do połowy skali będzie ona opadać szybciej niż poniżej połowy
kzrr napisał/a: | ja od lipca jak kupiłem auto nie zatankowalem do pełna ani razu |
Ja od momentu kupienia zawsze tankuje pod koreczek. Bo wiem że R to bardzo lubi
colin1983 - Wto Kwi 28, 2009 13:19
To jakim cudem tylko 30 litrów weszło, jak wskaźnik przy samym dnie już był.
xROnx - Wto Kwi 28, 2009 13:22
colin1983 napisał/a: | To jakim cudem tylko 30 litrów weszło, jak wskaźnik przy samym dnie już był. |
dlatego że
xROnx napisał/a: | Wskazówka od paliwa w R to rzecz orientacyjna |
i w każdym R może byc nieco inaczej. jednemu wejdzie 30l innemu 35 a jeszcze innemu 29.
A lejesz zawsze pod korek czy do odbicia?
kzrr - Wto Kwi 28, 2009 13:25
Jak ktoś kiedys pisał chyba Brt do czwartego odbicia powinno się lać
colin1983 - Wto Kwi 28, 2009 13:25
Zawsze pod korek i z tego samego dystrybutora od korek nawet telepie samochodem żeby więcej weszło.
xROnx - Wto Kwi 28, 2009 13:27
można i bawić się w odbijanie. ja zawsze leje aż się troche... nie wyleje. wtedy mam 100% pewność że już więcej nie wejdzie.
Potem grzecznie wytre papierowym papierem okolice wlewu. Jak z małym dzieckiem któremu się... ulało
kzrr - Wto Kwi 28, 2009 13:29
xROnx napisał/a: | papierowym papierem |
colin1983 - Wto Kwi 28, 2009 13:34
Dzięki za pomoc. pozdrawiam
xROnx - Wto Kwi 28, 2009 15:29
xROnx napisał/a: | papierowym papierem |
no nieźle. coś się ze mną dzieje nie dobrego
colin1983 napisał/a: | Dzięki za pomoc. pozdrawiam |
nie ma problemu. pamiętaj o funcji "pomógł"
kuri - Wto Kwi 28, 2009 15:29
Dokładnie tak jak piszą koledzy do połowy spada szybciej niż za połową , czasem opada szybciej do rezerwy i na CPN-ie miłe zaskoczenie że tylko 25-30l weszło do zbiorniczka i już pełny Też myślałem że to może pływak się zawiesił ale to już tak jest w R200 sprawa normalna i tyle to nie usterka trzeba się do tego przyzwyczaić Wiem że to denerwujące kiedy licznik wskazuje od pełnego tankowania 150-200km a tu wskazówka na połowie też mnie to przyprawiało o stres ale na stacji nie był tak źle przy tankowaniu. Ja tam jak zatankuje do pełna to liczę sobie 450km do następnego tankowania żeby nie było postoju gdzieś w trasie A wskaźnik niech sobie lata jak chce Pozdrawiam Kuri
Budyn - Wto Kwi 28, 2009 15:52
Dzieki za odpowiedzi i pomoc teraz wiem ze to tylko jego humory hehe
badek - Czw Kwi 30, 2009 13:07
Duzo tu na temat tej magicznej wskazoweczki a le jednego nie ma Jej polozenie zmienia sie rowniez w zaleznosci od przechylenia auta Jesli autko stoi przechylone na prawy boczek a w zbiorniku jest 15 literkow to wskaznik bedzie lezal na czerwieni.Przestaw autko na rownie a wskazoweczka sie podniesie Zawsze tankuje do pelna i zawsze BP Ultimate.Naprawde warto dodaje troche wiecej powera.
Robertus74 - Czw Sie 20, 2009 09:26
xROnx napisał/a: | A lejesz zawsze pod korek czy do odbicia? | Ja zawsze tankowałem do odbicia.
A ile jeszcze litrów wejdzie między odbiciem a nalaniem "pod korek"?
Brt - Czw Sie 20, 2009 09:38
Cytat: | A ile jeszcze litrów wejdzie między odbiciem a nalaniem "pod korek"? |
tak około 10 wczoraj miałem tankowanie i weszło 47,5 litra pod korek 170PLN hehe
Robertus74 - Pią Wrz 25, 2009 11:27
Podłączę się jeszcze pod temat w 2 kwestiach.
1) Czy charakterystyczne "syknięcie" podczas otwierania wlewu paliwa to prawidłowy objaw?
2) Czy w R214Si nie świeci nigdy kontrolka rezerwy paliwa? Bo na wskaźniku wydaje się, że taka lampka jest. Ale czy ona jest tylko od parady?
sTERYD - Pią Wrz 25, 2009 21:55
Robertus74 napisał/a: | 1) Czy charakterystyczne "syknięcie" podczas otwierania wlewu paliwa to prawidłowy objaw? |
tak. Układ paliwowy jest szczelny i zaopatrzony w filtr odzyskiwania oparów, więc lekie nadciśnienie powodowane odprowywaniem paliwa (które to odparowywanie jest odzyskiwane i spalane w silniku) jest normalne
Robertus74 napisał/a: | 2) Czy w R214Si nie świeci nigdy kontrolka rezerwy paliwa? |
w R200 taka kontrolka nie istnieje
http://www.roverki.pl/mod...ies=Technika#43
http://forum.roverki.eu/viewtopic.php?t=42683
|
|