|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 400/45, Honda Civic i MG ZS - [R45/MG ZS] Ile wytrzymuje sprzęgło i jakie są jego koszta ?
BoloSr - Czw Kwi 30, 2009 17:46 Temat postu: [R45/MG ZS] Ile wytrzymuje sprzęgło i jakie są jego koszta ? Siemka
Mam pytanko ile powinno wytrzymac sprzeglo w benzynie 1.8 ?
Ile kosztuje takie sprzeglo (dobre a nie byle co ) i co plecicie zeby zapodac i gdzie jest odpowietrznik od pedalu sprzegla ?
Pedał sprzegła lapie mi przy podlodze i nie wiem czy to juz sprzeglo mowi pa czy moze sie zapowietrzy uklad
na jakiej wysokosci powienien lapac pedal sprzegła ?
kasjopea - Czw Kwi 30, 2009 17:54
Ceny sprzęgieł możesz sprawdzić w tomateam.
BoloSr - Czw Kwi 30, 2009 18:35
kasjopea napisał/a: | Ceny sprzęgieł możesz sprawdzić w tomateam. |
masz racje zupelnie zapomnialem ale co z reszta mojego pytania ??
kasjopea - Czw Kwi 30, 2009 19:38
To już ja niestety nie pomogę
BoloSr - Pią Maj 01, 2009 18:23
kasjopea napisał/a: | To już ja niestety nie pomogę |
mam nadzieje ze sie ktos taki znjadzie
sTERYD - Pią Maj 01, 2009 19:44
BoloSr napisał/a: | ile powinno wytrzymac sprzeglo w benzynie 1.8 |
zależy kto i jak jeździ
przy częstym piskaniu itp to może i po 50 kkm umrzeć
jeśli chodzi o zapowietrzony układ to po pierwsze zerknij czy masz płyn w zbiorniczku na pompce
BoloSr - Pią Maj 01, 2009 19:49
sTERYD napisał/a: | BoloSr napisał/a: | ile powinno wytrzymac sprzeglo w benzynie 1.8 |
zależy kto i jak jeździ
przy częstym piskaniu itp to może i po 50 kkm umrzeć
jeśli chodzi o zapowietrzony układ to po pierwsze zerknij czy masz płyn w zbiorniczku na pompce |
no ale ja tak raczej nie jezdze chyba ze poprzedni wlasciel to robil ale z tego co wiem to raczej nie
mzasz moze fote gdzie tego szukac ? i czy jakby sie zapowietrzylo to pedal by przypadkiem nie opadl bo on akurat jest wyzej niz hamulec
sTERYD - Pią Maj 01, 2009 19:54
pedał ma swoją sprężynkę więc będzie się cały czas trzymał w tym samym miejscu dopóki go nie wciśniesz
a baniaczek jest pod tą skrzynką bezpieczników pod maską. W R45 trzeba ją odkręcić żeby tam zajrzeć, nie to co w 400
BoloSr - Pią Maj 01, 2009 19:56
sTERYD napisał/a: | pedał ma swoją sprężynkę więc będzie się cały czas trzymał w tym samym miejscu dopóki go nie wciśniesz
a baniaczek jest pod tą skrzynką bezpieczników pod maską. W R45 trzeba ją odkręcić żeby tam zajrzeć, nie to co w 400 |
oki to jutro bede zagladal (a jak to wyglada ? )a jak to w razie czego odpowietrzyc ? i co tam zalac za płyn
sTERYD - Pią Maj 01, 2009 20:02
okrągły gumowy korek na walcu wychodzącym ze ciany grodziowej. Jak podniesiesz puszkę z bezpiecznikami to tam za dużo zbiorniczków nie ma
tylko pod tym korkiem jest jeszcze kumowy miękki kubełek (często wyłazi razem z korkiem), a dopiero potem jest płyn Dot-3 lub dot-4 (fabrycznie chyba 3)
odpowietrzenie to skomplikowańsza sprawa, bo niestety producet nie zamontował odpowietrzacza na tłoczku musisz użuć wysprzęglika jak strzykawki i najpierw napełnić go dokładnie, a potem najlapiej wstrzyknąć płyn do pompki "od tyłu"
BoloSr - Pią Maj 01, 2009 20:07
sTERYD napisał/a: | okrągły gumowy korek na walcu wychodzącym ze ciany grodziowej. Jak podniesiesz puszkę z bezpiecznikami to tam za dużo zbiorniczków nie ma
tylko pod tym korkiem jest jeszcze kumowy miękki kubełek (często wyłazi razem z korkiem), a dopiero potem jest płyn Dot-3 lub dot-4 (fabrycznie chyba 3)
odpowietrzenie to skomplikowańsza sprawa, bo niestety producet nie zamontował odpowietrzacza na tłoczku musisz użuć wysprzęglika jak strzykawki i najpierw napełnić go dokładnie, a potem najlapiej wstrzyknąć płyn do pompki "od tyłu" |
no to znalesc to znjade ale z tym odpowietrzanie to juz sie boje
nie bardzo kumam jak mam to zrobic
sTERYD - Pią Maj 01, 2009 20:10
jakby płynu nie było widać, to na początek spróbuj wcisnąć tłoczek wysprzęglika ile wlezie i może to wystarczy, żeby się na dnie kropelka pojawiła
BoloSr - Pią Maj 01, 2009 20:13
sTERYD napisał/a: | jakby płynu nie było widać, to na początek spróbuj wcisnąć tłoczek wysprzęglika ile wlezie i może to wystarczy, żeby się na dnie kropelka pojawiła |
czyli mowisz o tym co jest na skrzyni biegow i wciska lape od sprzegla ?
sTERYD - Pią Maj 01, 2009 20:14
tak
BoloSr - Pią Maj 01, 2009 20:16
sTERYD napisał/a: | tak |
oki to widze ze jutro bede musial kombinowac moze to sprzeglo jeszce pociagnie
fearless - Pią Maj 01, 2009 20:18
sTERYD napisał/a: |
a baniaczek jest pod tą skrzynką bezpieczników pod maską. W R45 trzeba ją odkręcić żeby tam zajrzeć, nie to co w 400 |
W moim 416 też trzeba odkręcić skrzynkę bezpieczników żeby się dostać do pompki.
BoloSr napisał/a: |
nie bardzo kumam jak mam to zrobic |
odpowietrzenie polega na tym że, musisz mieć jeszcze jedną osobę, Ty odkręcasz puszkę z bezpiecznikami i wyjmujesz korek z pompki (mając w ręku DOT 4) druga osoba naciska sprzęgło( to powoduje przepływ z tłoczka koło skrzyni na pompkę - albo odwrotnie) kilka razy, - Ty dolewasz płynu, jeśli trzeba, jak płyn będzie już jednolity (bez bombli), przestajecie pompować sprzęgło - dolewasz do 3/4 zbiorniczka w pompce i jest już wszystko ok. Jesli to nie pomoże, to znaczy że sprzęgło do wymiany. hej!!
BoloSr - Pią Maj 01, 2009 20:19
fearless napisał/a: | sTERYD napisał/a: |
W moim 416 też trzeba odkręcić skrzynkę bezpieczników żeby się dostać do pompki.
nie bardzo kumam jak mam to zrobic |
odpowietrzenie polega na tym że, musisz mieć jeszcze jedną osobę, Ty odkręcasz puszkę z bezpiecznikami i wyjmujesz korek z pompki (mając w ręku DOT 4) druga osoba naciska sprzęgło( to powoduje przepływ z tłoczka koło skrzyni na pompkę - albo odwrotnie) kilka razy, - Ty dolewasz płynu, jeśli trzeba, jak płyn będzie już jednolity (bez bombli), przestajecie pompować sprzęgło - dolewasz do 3/4 zbiorniczka w pompce i jest już wszystko ok. Jesli to nie pomoże, to znaczy że sprzęgło do wymiany. hej!! |
no to fajnie bedzie zabawa hej
fearless - Pią Maj 01, 2009 20:23
na jakiej wysokosci powienien lapac pedal sprzegła ? |
ZTCP na połowie jego wysokości, nie na dole i nie na górze! Hej!!
BoloSr - Pią Maj 01, 2009 20:25
fearless napisał/a: | BoloSr napisał/a: |
na jakiej wysokosci powienien lapac pedal sprzegła ? |
ZTCP na połowie jego wysokości, nie na dole i nie na górze! Hej!! |
to moje jest nie tak bo lapie na samym dole (moge wtedy wbic bieg ) i puszcza na 1/4 swojej wysokosci
alga - Pią Sie 17, 2012 17:47
Panie i Panowie - poproszę o pomoc w wyborze sprzęgła do R45 1.8 16V a najlepiej całego kompletu... czy warto kupić używane np z gwarancją czy zdecydowanie lepiej nowe? Jaką firmę polecacie? Czy w granicach 250 zł da się już coś kupić?
Adrian - Pią Sie 17, 2012 20:34
alga napisał/a: | zdecydowanie lepiej nowe | Zdecydowanie. alga napisał/a: | Czy w granicach 250 zł da się już coś kupić? | Nie. Trzeba stówkę dołożyć.
alga - Sob Sie 18, 2012 08:22
a jeszcze spytam... czy ten zestaw:
http://allegro.pl/sprzegl...2530058728.html
lub ten http://allegro.pl/sprzegl...2552517238.html
zestaw i firma ok? i czy podpasuje do R45 1.8 benzyna ?
Cena dosc fajna...
Pawel_416 - Sob Sie 18, 2012 10:39
u mnie przez 45tyś wymieniłem dwa sprzęgła,trudno taka noga
Adrian - Sob Sie 18, 2012 10:43
alga,
Szukaj kompletów marki Valeo lub LUK. Innych wynalazków nie polecam.
Pawel_416 - Sob Sie 18, 2012 10:56
no tak żadnych zamienników,też polecam tą firmę valeo,tylko na początku pomału,aby się dobrze ułożyło sprzęgło
alga - Nie Sie 19, 2012 17:27
Ok, dzieki bo moje sprzeglo jest na wykonczeniu wiec trzeba cos szybko kupic..
a jeszcze spytam - czy tak jest tylko u mnie czy w innych R45 tez - ze sam pedał sprzęgła jest o wiele wyżej niż hamulec i gaz. Wyglada tak, jakby sie uniósł do góry I nie chodzi mi o tzw. "łapanie", że łapie u samej góry, czy pośrodku... itp.
chyba ze to jest to oznaka, ze sprzeglo jest bardzo,bardzo słabe
Adrian - Nie Sie 19, 2012 17:29
alga napisał/a: | sam pedał sprzęgła jest o wiele wyżej niż hamulec i gaz | Ten typ tak ma.
alga - Pon Sie 20, 2012 17:10
aaa! no to bardzo dobrze, bo sie denerwowalam, ze cos jest nie tak w moim egzemplarzu
super, dzieki
greg-si - Pon Sie 20, 2012 17:47
Adrian napisał/a: | Ten typ tak ma. |
Nie kłam
Sam widziałeś że nie każdy typ tak ma
Adrian - Pon Sie 20, 2012 18:01
No dobra 95 % R400 tak ma , a Ty coś kombinowałeś z wysprzęglikiem u siebie, więc to może być efekt tych zabaw.
|
|