|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 400/45, Honda Civic i MG ZS - [R45/MG ZS] Czujniki parkowania
BoloSr - Sro Lip 22, 2009 20:18 Temat postu: [R45/MG ZS] Czujniki parkowania Witam i sie zapytam
zamierzam w koncu zapodac do swojego MG ZS czujniki parkowania ale niestety nieznam sie na tym i chcialbym waszej opini ktory zestaw najlepiej zapodac i dlaczego taki a nie inny
1. Valeo
2. Buzeeerrr
3. Wyswietlacz LED
4. Led w lusterku wstecznym
5. a moze cos innego zaproponujecie sprawdzonego ?
i gdzie najlepiej zapodać sensory na zdesiu ?
Fargo80 - Sro Lip 22, 2009 20:46
BoloSr, jesli idzie o wybor to on zalezy tylko od ciebie
kolega ma sensory w bmw i nie jest to wcale zle
jesli idzie o umiejscowienie to zalezy od zasiegu sensorow
musza byc one w takim miejscu by nie chwytaly ci czego co stoi obok auta i sam musisz stwierdzic jaki zasieg maja lusterka i ulokowac sensory tam gdzie widzisz
zoabacz rysunek i nie zapomnij o pomogl
mam calą instrukcje montarzu jakby co to pisz
BoloSr - Sro Lip 22, 2009 20:54
Fargo80 napisał/a: | BoloSr, jesli idzie o wybor to on zalezy tylko od ciebie
kolega ma sensory w bmw i nie jest to wcale zle
jesli idzie o umiejscowienie to zalezy od zasiegu sensorow
musza byc one w takim miejscu by nie chwytaly ci czego co stoi obok auta i sam musisz stwierdzic jaki zasieg maja lusterka i ulokowac sensory tam gdzie widzisz
zoabacz rysunek i nie zapomnij o pomogl
mam calą instrukcje montarzu jakby co to pisz |
no wlasnei nie wiem na co sie zdecydowac moze ktos takie cos przerabial i wie ze wyslietlacze sa do bani i lepszy jest tylko sygnal bo i tak sie nei patrzy na wyslietlacz tylko w lusterka i slyszy sie sygnal czy jest OK
PS to jest od R75 ?
Lechos - Sro Lip 22, 2009 21:52
stawiam na zestaw nr. 3 mam podobny tylko, ze cenowo tanszy i sprawdza sie wysmienicie . Na fotce jest przedstawione jak ja mam rozmieszczone sensory w 400 (tyleczek ten sam) i wylapuja wszystkie przeszkody
BoloSr - Czw Lip 23, 2009 05:47
Lechos napisał/a: | stawiam na zestaw nr. 3 mam podobny tylko, ze cenowo tanszy i sprawdza sie wysmienicie . Na fotce jest przedstawione jak ja mam rozmieszczone sensory w 400 (tyleczek ten sam) i wylapuja wszystkie przeszkody
[url=http://images44.foto...69m.jpg]Obrazek[/URL] |
super to wyglada mialbys chec i ochoter zeby sprawdzic i pomierzyc w ktorych miejscach je umiesciles ?
szoso - Czw Lip 23, 2009 09:32
a ja bym wybrał Valeo bo ta firma nie robi lipy a reszta to jakieś zabawki
camaro17 - Pią Paź 09, 2009 15:52
Panowie nie chce tworzyć nowego tematu o czujnikach parkowania, także proszę wszystkich forumowiczów o wklejanie swoich zdjęć jak wyglądają ich tylne i przednie(jeżeli ktoś tak owe posiada) zderzaki, jak i również ekraniki we wnętrzu. Jestem przed zakupem takiego urządzenia do swego R i chciałbym poznać wasze opinie na temat rożnych firm, modeli wady, zalety jak i również miejsca montażu ekraników do całego systemu.
Pozdrawiam.
darek_wp - Pią Paź 09, 2009 18:03
najprostszy zestaw z wyświetlaniem odległości za ok 60PLN z alledrogo
możliwość wyłączenia syg dźwiękowego
czas montażu z "pomocą" mojego 6 letniego pomocnika ok 1 1/2 h
Lechos - Pią Paź 09, 2009 18:34
Nie ma co przesadzac z cena bo te za 60/70 zyla niczym sie nie roznia od tych za 200 pln, zasada dzialania ta sama
Moj zestawik za niecala stowke
camaro17 - Pią Paź 09, 2009 18:45
Dzięki panowie, widzę że pomoc jest jak zawsze na najwyższym poziomie, ja też raczej nie zamierzam na to majątku wydać max 100 zł, a tak mnie zastanawia dlaczego macie czujki zamontowane pod czarnym plastikiem a nie na min, jest jakaś poważna różnica w jego działaniu, czy nie ma najmniejszego znaczenia.?????
blue827 - Pią Paź 09, 2009 18:56
Miałem kiedyś w innym samochodzie czujniki parkowania steel-mate, były to tylko dwa czujniki w tylnym zderzaku i buzzer. Bardzo fajne urządzonko, pokrywało całą strefę za samochodem i nawet kilkanaście cm po bokach.
Ale teraz widzę że praktycznie są same zestawy z wyświetlaczami, ja się pytam po co? przecież jak cofamy to się raczej patrzymy w lusterka a nie na wyświetlacz? Buzzer w zależności od częstotliwości piszczenia informuje nas o odległości od przeszkody, beeeeeeep......beeep...bip.bip.bip.... Mi to wystarczało do sprawnego cofania.
Założyłbym sobie takie czujniki ale na przód bo ostatnio w słupek przywaliłem
Lechos - Pią Paź 09, 2009 19:00
camaro17 napisał/a: | tak mnie zastanawia dlaczego macie czujki zamontowane pod czarnym plastikiem a nie na min | czujki kupione pod kolor lakieru wiec ladnie sie zlewaja na nim
camaro17 napisał/a: | pod czarnym plastikiem a nie na min, jest jakaś poważna różnica w jego działaniu, czy nie ma najmniejszego znaczenia.????? | roznicy zadnej nie powinno sie dostrzec, moze poza ta, ze nie bedzie Ci wylapywal malych kepek trawy
luki_pj - Pią Paź 09, 2009 19:51
Nie mam jak wrzucić Ci fotek bo sam niedawno montowałem czujniki i jeszcze nie było okazji pstryknąć foty.
Ja osobiście mam dokładnie coś takiego
http://www.stig.pl/produk...uktu=309&id=254
i sobie chwalę szczególnie to, że wyświetlacz mam zamontowany z tyłu na suficie
Mam przyzwyczajenie z Hatchback-a, że cofając do tyłu patrzę przez tylną szybę. Jak dla mnie było to jedynie i najrozsądniejsze rozwiązanie. Sprawdzają się bardzo dobrze.
Będę miał czas w tygodniu to wrzucę jakąś fotę, bo na teraz weekend na uczelni spędzam
_______dodane______
Jak OBIECAŁEM dodaję zdjęcia poglądowe jak wygląda to u mnie.
Czyli:
wyświetlacz zamontowany w środku
czujniki w zderzaki
darek_wp - Pią Paź 09, 2009 22:00
camaro17 napisał/a: | dlaczego macie czujki zamontowane pod czarnym plastikiem a nie na min |
wynikło to z instrukcji montażu - była określona wysokość od podłoża
blue827 napisał/a: | zestawy z wyświetlaczami, ja się pytam po co? |
bo przy okazji wiem z której strony mam przeszkodę i ile jestem od niej
camaro17 - Sob Paź 10, 2009 12:58
luki_pj, dzięki za info na PW.
Jutro wybieram się na giełdę mam nadzieję że coś taniego dostane a jak nie to zostaje mi allegro.pl tak czy siak mam nadzieje że pod koniec przyszłego tyg będę miał już zamontowane to ustrojstwo.
budyn26 - Sob Paź 10, 2009 16:08
Fajna sprawa z tym czujnikiem parkowania Lechos, gdzie kopiłeś srebrne sensory były w komplecie czy sam przemalowałeś?? Doradźcie jaka firmę wybrać żeby była nie za droga a dobra , żeby nie przepłacić.
Lechos - Sob Paź 10, 2009 16:51
budyn26 napisał/a: | były w komplecie czy sam przemalowałeś?? | byly w komplecie (opcja czarne lub srebrne) trzeba u sprzedawcy przed kupnem sie spytac czy posiada takie. budyn26 napisał/a: | Doradźcie jaka firmę wybrać żeby była nie za droga a dobra , żeby nie przepłacić. | bierz jakies do stowki i beda ok chyba, ze chcesz miec jakis bajerancki wyswietlacz.
budyn26 - Sob Paź 10, 2009 18:19
Dzięki Lechos za szybką odpowiedź jak będę miał jakieś problemy z montażem to napisze do Ciebie na PW ok pozdrawiam.
lamer - Sob Paź 10, 2009 20:35
Kiedyś założyłem taki wątek:
http://forum.roverki.eu/viewtopic.php?t=22297
des - Nie Cze 13, 2010 22:30
Witam,
Aby nie zakładać nowego tematu o dokładanych czujnikach parkowania napiszę tutaj o moim problemie.
Otóż postanowiłem wieczorkiem umyć sobie samochód na myjni automatycznej i po tym zabiegu coś się schrzaniło.
Mój wyświetlacz pokazuje odległość do przeszkody oraz ma 3 główne kierunki Lewa, Środek i Prawa. Gdy wbijam wsteczny "centralka" (nie wiem jak to nazwać) sprawdza wszystkie czujniki, zapalają się wszystkie lampki Lewa, Środek i Prawa, niestety lampka od Lewej strony nie gaśnie. Wyświetlacz pokazuje wtedy odległość 0.00 i cały czas piszczy.
Może miał ktoś podobny problem i poradził sobie z tym?
Jutro po pracy wsadzę głowę pod zderzak i spróbuje coś tam poruszać, może pomoże.
darek_wp - Nie Cze 13, 2010 22:44
aiwer napisał/a: | Może miał ktoś podobny problem i poradził sobie z tym? |
Raczej spróbuj przedmuchać czujniki sprężonym powietrzem albo poczekaj jak wyschną. Przy myciu albo ulewnym deszczu zdarzają się czasem takie problemy.
Tomi - Pon Cze 14, 2010 11:46 Temat postu: Re: [R45/MG ZS] Czujniki parkowania
BoloSr napisał/a: |
5. a moze cos innego zaproponujecie sprawdzonego ?
i gdzie najlepiej zapodać sensory na zdesiu ? |
Najlepiej w takich, jak zamontowane są fabrycznie. Pamiętam, że MichaelP przyjeżdżał do mnie, coby pomierzyć i zamontować w tych samych miejscach.
W kwestii łatwości montażu, polecałbym bez wyświetlacza, gdyż nie służy on niczemu, z wyjątkiem "lansu". Efektywności czujnków jedynie z informacją dźwiękową jest taka sama, a łatwość montażu nieporównywalna.
Brt - Pon Cze 14, 2010 14:35
pozatym wygląd wyświetlacza zazwyczaj pasuje do wnętrza jak kwiatek do kożucha
pawel_cz - Sro Kwi 25, 2012 17:55
Odświeżę temat. Mógłby ktoś z forumowiczek/forumowiczów zmierzyć jaka jest minimalna wysokość przeszkody jaką te allegrowe czujniczki są w stanie wykryć? Dlaczego pytam? Moje, zamontowane zgodnie ze sztuką, nie wykrywają przeszkód niższych niż 35-40cm. Co nie przeszkadza im alarmować o płocie siatkowym, bądź testowo - 6mm pręt stalowy wbity pionowo w ziemię. Podobne zachowanie zauważył mój kumpel, który to zamontował "parktronik" w Audi 80 B4. Obaj mamy czujniki na wysokości ok 55cm.
Pozdrawiam
marek501 - Sro Kwi 25, 2012 22:50
Nie wiem jak sprawują się made in china z allegro , mam u siebie oryginalny parktronik rovera i widzi nawet krawężniki 10 cm . Używane centralki i czujniki do kupienia na allegro.
Wady -"pada" średnio jeden czujnik rocznie. Ważne ! - czujniki muszą być zamontowane możliwie idealnie równolegle do podłoża ,wysokość montażu nie jest aż tak bardzo istotna +-5 cm jest bez znaczenia.
pozdr.
wlodek - Czw Gru 03, 2015 03:17
Odgrzeje temat - chcę zamontować fabryczny parktronic. Mam pytanie co muszę zamówić? Wystarczy tylna wiązka + czujniki + moduł spod deski?? W fabrycznej wiązce MG ZSa są przewody z tyłu samochodu do przodu?? Są wtyczki pod moduł?? Parktronic ma własny głośnik??
[ Dodano: Czw Gru 03, 2015 03:17 ]
Sam sobie odpowiem
Fabryczny parktronic w całości mieści się z tyłu - wiązkę z wpietymi czujnikami, sterownikiem i głośnikiem wpina się do kostki do której podpięte są lampy podświetlenia tablicy rejestracyjnej.
|
|