|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Offtopic - Jak zapłacić mandat?
llygas - Pią Lis 06, 2009 09:46 Temat postu: Jak zapłacić mandat? Hej,
Dostałem mandat 31.10.2009 za przekroczenie predkosci.
Na 50 miałem 76km/h. 100PLN i 4 punkty.
Wszytsko OK i chciałbym go zaplacic ale go zgubiłem.
Jak mam wypełnic druczek przelewu? Orientuje sie ktos?
Na komende z której byli policjanci nie pojade bo to na drugim koncu Polski.
Moga mi udzielic info na obojetnie jakiej komendzie o numerze mandatu i danych do przelewu? Wie ktos moze?
Krzysi3k - Pią Lis 06, 2009 10:17
llygas napisał/a: | Jak mam wypełnic druczek przelewu? Orientuje sie ktos? |
Nie wypełnisz niestety, ponieważ nawet jeśli podasz w tytule swoje dane to niezbędny jest numer i seria mandatu. Mogą źle zaksięgować czy czort ich tam wie i potem się dowiesz, że nie zapłaciłeś.
Możesz poczekać cztery miesiące. Wtedy komornik ściągnie Ci z konta z jakimiś marnymi odsetkami (2-5 zł).
Chyba najlepiej do nich zadzwonić
llygas - Pią Lis 06, 2009 10:21
Krzysi3k5 napisał/a: | Możesz poczekać cztery miesiące. Wtedy komornik ściągnie Ci z konta z jakimiś marnymi odsetkami (2-5 zł). |
Mo włansie nie chce czekac. Nie chce miec nic wspolnego z zadnymi komornikami ani miec jakiekolwiek zalegosci.
Chyba podjade dzis na lokalna komende.
SeevS - Pią Lis 06, 2009 10:39
Na komendzie mają bazę gdzie spokojnie Ci tu sprawdzą.
Brt - Pią Lis 06, 2009 10:42
eee ja w tytule przelewu pisałem tylko imię i nazwisko, przewinienie itp. nie pisałem serii i numeru mandatu .. i wszystko jest ok. Wazne tylko konto na które ma pójsć wpłata .... wpłata była na urząd wojewódzki, wiec może konto jest wspólne dla całego województwa
darek_wp - Pią Lis 06, 2009 10:47
konta w UW są różne do różnych celów, najprościej zaddzwonić na komendę z której był mandat i odpisać sobie wszystkie dane
llygas - Pią Lis 06, 2009 11:07
darek_wp napisał/a: | konta w UW są różne do różnych celów, najprościej zaddzwonić na komendę z której był mandat i odpisać sobie wszystkie dane |
to musze wczesniej ustalic z jakiej komendy byli policjanci.
Podjade na najblisza komende i dowiem sie kto dal mi mandat nastepnie skontaktuje sie z ta komenda i poprosze o dane do przelewu.
Dzieki za pomoc
dobryziom - Pią Lis 06, 2009 12:46
llygas napisał/a: | [
to musze wczesniej ustalic z jakiej komendy byli policjanci.
Podjade na najblisza komende i dowiem sie kto dal mi mandat nastepnie skontaktuje sie z ta komenda i poprosze o dane do przelewu.
Dzieki za pomoc |
nie szkoda ci czasu za roku lub dwa wyślą ci ponaglenie z odsetkami rzędu 5pln jeżeli w ogóle wyślą...
darek_wp - Pią Lis 06, 2009 12:59
dobryziom napisał/a: | nie szkoda ci czasu za roku lub dwa wyślą ci ponaglenie z odsetkami rzędu 5pln jeżeli w ogóle wyślą... |
widać kolega llygas jest światłym obywatelem i wspiera władzę w jej poczynaniach , a tak poważnie ja osobiście również uważam, że lepiej zapłacić od razu niż czekać jak skarbówka ściągnie
llygas - Pią Lis 06, 2009 13:10
dobryziom napisał/a: | nie szkoda ci czasu za roku lub dwa wyślą ci ponaglenie z odsetkami rzędu 5pln jeżeli w ogóle wyślą... |
nie chce. staram sie o kredyt i nie chce nigdzie miec zadnych zaleglosci. 100 PLN to nie majatek wiec moge to zaplacic bez bólu i problem z glowy.
Po co maja sie za mna jakies stare rzeczy ciagnac.
Brt - Pią Lis 06, 2009 13:13
llygas napisał/a: | Po co maja sie za mna jakies stare rzeczy ciagnac. |
z tego samego założenia wychodzę ... zapłacic i tak trzeba będzie
SeevS - Pią Lis 06, 2009 13:30
dobryziom napisał/a: |
nie szkoda ci czasu za roku lub dwa wyślą ci ponaglenie z odsetkami rzędu 5pln jeżeli w ogóle wyślą... |
Nie rozumiem takie podejścia. Jesteś dorosły? Trzeba ponosić konsekwencję swojego postępowania. Poza tym nieregulowaniem mandatów obciążasz skarb Państwa. Widać że lubisz odkładać wszystko na bok, a ludzka przyzwoitość każe przecież zapłacić. Chyba że tej przyzwoitości nie masz.
dobryziom - Pią Lis 06, 2009 13:38
SeevS napisał/a: | dobryziom napisał/a: |
nie szkoda ci czasu za roku lub dwa wyślą ci ponaglenie z odsetkami rzędu 5pln jeżeli w ogóle wyślą... |
Nie rozumiem takie podejścia. Jesteś dorosły? Trzeba ponosić konsekwencję swojego postępowania. Poza tym nieregulowaniem mandatów obciążasz skarb Państwa. Widać że lubisz odkładać wszystko na bok, a ludzka przyzwoitość każe przecież zapłacić. Chyba że tej przyzwoitości nie masz. |
ulalla tak się przejmujesz tym skarbem państwa szkoda że on się mną nie przejmuje... tu nie chodzi o żadna przyzwoitość ani dorosłość...tak jak napisałem mi po prostu szkoda na to czasu i tyle i nie ma się co tu rozpisywać. Jak będą chcieli ściągnąć to ściągną wyślą przypomnienie i się zapłaci to jest w ich interesie a nie moim a jak nie to nie ja się sam nie będę prosił
Brt na razie mam 2:2 dwa ściągnięte dwa poszły w zapomnienie
kolka161 - Pią Lis 06, 2009 16:41
SeevS napisał/a: | dobryziom napisał/a: |
Nie rozumiem takie podejścia. Jesteś dorosły? Trzeba ponosić konsekwencję swojego postępowania. Poza tym nieregulowaniem mandatów obciążasz skarb Państwa. Widać że lubisz odkładać wszystko na bok, a ludzka przyzwoitość każe przecież zapłacić. Chyba że tej przyzwoitości nie masz. |
a co ty od razu jedziesz po nim? przeciez nie wiesz czy sam płaci mandaty czy nie wiec nie pisz takich głupot. ..
filo - Pią Lis 06, 2009 17:17
Dostałem kiedyś 300 PLN i chyba 6 pkt.
Zapomniałem o tym mandacie ale sami ściągnęli mi z wypłaty.
Dostałem też pismo jakieś do domu.
Odsetki od 300 PLN to był coś koło 20 PLN...
Barosz1990 - Sob Lis 07, 2009 00:16
a w jakich sytuacjach komornik odwiedza dom ? tylko wtedy gdy nie mamy stałego źródła dochodu ?
sTERYD - Sob Lis 07, 2009 01:34
a mi napisali, że od mandatów karnych nie naliczane sa odsetki
filo - Sob Lis 07, 2009 07:02
Barosz1990 napisał/a: | a w jakich sytuacjach komornik odwiedza dom ? tylko wtedy gdy nie mamy stałego źródła dochodu ? |
Szczerze to nie wiem.
Ale pamiętam jak za czasów technikum dostałem "mandat" za jazdę bez biletu PKP.
Po pół roku przyszedł komornik i musiałem zapłacić prawie 2x tyle.
Nie miałem wtedy źródła dochodu...
llygas - Sob Lis 07, 2009 08:34
Wiecie co? Zapłacenie mojego mandatu nie bedzie takie łatwe. Jechałem wczoraj na trasie i slusze ze misiaki z szuszarka wiec zatrzymuje sie przy nich i mowie jaka sprawa, a oni na to ze w bazie to oni nie maja zadnych info poza wysokoscia mandatu i iloscia punktow. Najlepiej zebym sie skontakotwał z komenda ktora wystawila (ale ja nie pamieam nawet miejscowosci) lub czekal na komornika. Ogolnie mieli fajny ubaw ze mnie. Nawet byli tak pomocni ze zazartowali ze jak tak bardzo chce zapacic a zgubiłem stary mandat to oni mi zaraz jakis wypisza
drlubicz - Sob Lis 07, 2009 09:31
wszystkie mandaty są poddane ewidencji , idziesz do organu który ci go wystawił policja, straż miejska itp , legitymujesz sie i ustalają kwotę i gdzie go masz zapłacić , lub druga opcja , nic nie robisz i mandat sam sie sciągnie z nadpłaty w urzedzie skarbowym , jezeli taką masz i bedzie ok 15-20 zł drożej
maniaq - Sob Lis 07, 2009 11:41
SeevS napisał/a: |
Poza tym nieregulowaniem mandatów obciążasz skarb Państwa. |
a ty nie jestes patriota
juz tlumacze, bo tez bylem w szoku jak mnie tak nazwano, ze placenie mandatow to brak patriotyzmu
idziesz na poczte placisz... doliczasz 2,50 i jedna pani na poczcie ma prace.
nie placisz - ktos musi ten mandat wpisac do bazy, ktos musi sprawdzic, ze nie zaplacone, ktos ze skarbowki musi cie wyszukac, jakie masz dochody, wyslac ponaglenie, lub od razu pismo ostrzegajace o sprawie sadowej skarbowej jezeli nie placiles, wyslac komornika .... a teraz policz ilu rodakow ma prace za twoje 20 pln odsetek
filo - Sob Lis 07, 2009 13:06
maniaq napisał/a: | nie placisz - ktos musi ten mandat wpisac do bazy, ktos musi sprawdzic, ze nie zaplacone, ktos ze skarbowki musi cie wyszukac, jakie masz dochody, wyslac ponaglenie, lub od razu pismo ostrzegajace o sprawie sadowej skarbowej jezeli nie placiles, wyslac komornika .... a teraz policz ilu rodakow ma prace za twoje 20 pln odsetek
|
Przynajmniej coś robią a nie siedzą bezczynnie a wypłata się gromadzi powoli...
Gdzieś słyszałem taki tekst do pani pracującej w ZUSie-"a u was to pracuje tylko wentylator...".
*oczywiście cała moja powyższa wypowiedz jest żartem i proszę nie brać tego na poważnie...
maciej - Sob Lis 07, 2009 14:24
sTERYD napisał/a: | a mi napisali, że od mandatów karnych nie naliczane sa odsetki |
Bo to nie są odsetki, tylko "koszty egzekucji".
ZTCP to jest ok. 6% kwoty mandatu.
llygas, na Twoim miejscu bym poczekał - to niczym nie grozi.
Za 3-6 lub trochę więcej miesięcy dostaniesz list od komornika z Twojego US i tam już będzie wszystko wyjaśnione oraz telefon do miłego pana - ja odwiedziłem go osobiście, wpłaciłem w kasie 318 zł, wróciłem do niego, a on wypisał kwit o zakończeniu egzekucji i po zawodach.
Zanim podejmą jakiekolwiek działania, to wyślą ci list i jak się wtedy do nich odezwiesz, to nie będziesz miał żadnych problemów.
dobryziom - Sob Lis 07, 2009 14:31
maciej napisał/a: |
llygas, na Twoim miejscu bym poczekał - to niczym nie grozi.
|
Maciek by zrobił tak jak ja normalnie armagedon
|
|