|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Tuning mechaniczny - [Rover 400] pytanie o MG ZR o co chodzi????????
seba323 - Pią Lut 26, 2010 19:34 Temat postu: [Rover 400] pytanie o MG ZR o co chodzi???????? Niedaleko mojego bloku toi przepiekny MG Zr mam pytanie do włąścicieli tych pojazdów ponieważ gdy rusza ten " ktoś" z podświateł albo ogolnie jeździe jest dzwięk ientyczny jak by jechało subaru impreza , przymieżam się do zmiany swojego Rovera właśnie na MG ZR może ktoś z was wie co jest stuningowane w takim MG żeby taki wypasiony dzwięk był??
leszczu - Pią Lut 26, 2010 19:36
możliwe że ma wstawiony tłumik sportowy
seba323 - Pią Lut 26, 2010 19:42
no tak ale tłuumnik sportowy to ejst jedynie takie denne buczenie a tu jest RYK Silnika jak by subaru jechało kurde chciał bym kupić odrazu z takim bajerem tlyko nie mam pojecia jak to może sie nazywać albo co jest rpzzerobione
Adrian - Pią Lut 26, 2010 19:49
seba323 napisał/a: | Niedaleko mojego bloku |
Zostaw mu karteczkę za szybą z jakimś kontaktem do siebie i wszystkiego się dowiesz.
rodi_ - Pią Lut 26, 2010 22:04
Pewnie wydech ma zmieniony i moze filtr stozkowy. To wlasnie filtr robi taki "ryk".
Ale dla pewnosci najlepiej zapytac samego wlasciciela.
DANTE79R - Pią Lut 26, 2010 23:02
na 100% stożek jak miałem R200 to dzięki stożkowi dźwięk przypominał Subaru i każdy koleś patrzył co nadlatuje (niestety lasek było mniej )
maniaq - Sob Lut 27, 2010 10:48
http://www.youtube.com/watch?v=Sol2MpIy5Rg
moze to taki MG/subaru >?
Zostaw wizytowke, albo powiedz co za kolor i numery, albo gdzie sie pojawia znamy wiekszosc ZR-ow w miescie to sie namierzy
Markzo - Sob Lut 27, 2010 13:07
jak to ZR160 to on w serii całkiem ładnie gada, do tego tak jak chłopaki mówią - stożek i jest taki kozacki dźwięk
dzwiedziu - Sob Lut 27, 2010 13:35
mam takowego on w serii wychodził z takim układem wydechowym a jeśli założy mu się stożek to naprawdę fajnie gada.
camaro17 - Sob Lut 27, 2010 20:50
seba323, jak dla nie to sportowy wydech i stożek na 100%, ja u siebie mam stożek i jak przepustnica(aluminiowa) jest na maxa otworzona, czyli pedał w podłodze to nie ma bata żeby ryku nie było, właśnie coś w deseń boxera od Subaru.
maniaq - Nie Lut 28, 2010 12:40
Rover 1.4 ze stozkiem i pedal w podloge ........ no tak, potrafie to sobie wyobrazic - normalnie subaru
Panowie troszke powagi. "Jak subaru" w tym przypadku brzmi - "prawie jak prezydent"
Nie porownuje sie silnika boxera ze zwyklymi R czy V .
Nie wiem czy juz starosc, ale wyroslem z mani - wydech taki, ze pol osiedla budzi, a potem jakas popierdolka sie toczy np "sej van" Wydech ma ladnie buczec i nie tamowac ruchu spalin za mocno, ma byc dobrany do silnika, a nie z tylu wystaje komin, jak z elektrocieplowni
Wiekszy wplyw na "ryk" silnika bedzie mial wlasnie stozek, a nie sam wydech
Pływak - Nie Lut 28, 2010 12:53
Dokładnie R4 1.4 + stożek i dźwięk turbodoładowanego silnika w układzie boxer?
Markzo - Nie Lut 28, 2010 13:15
Stożek daje taki niski dźwięk, chyba w każdym silniku
Pływak - Nie Lut 28, 2010 13:25
Ale nikt mi nie powie, ze rzędowa wolnossąca czwórka brzmi podobnie* do turbodoładowanego boxera bo pomijając całkiem inną konstrukcje tam mamy jeszcze kilka innych pierdół wpływających na dźwięk, między innymi turbo...
*chyba, że mamy różne pojęcia słowa "podobnie"...
Markzo - Nie Lut 28, 2010 13:45
jak założe spowrotem u siebie to nagram i podyskutujemy wtedy, jakieś tam podobieństwo jest ale niewielkie
kaaaziuu - Nie Lut 28, 2010 22:07
...jutro nagram jak 1.4 brzmi na stożku i na zwyklej wkladce. Panowie do boxera od subaru to sporo brakuje Co prawda jakis tam pomruk jest... Moze by cos z tego bylo jak poszedlby kompletny(duzy tak ze 3") przelot i jakis dobry tlumik koncowy ale...to i tak nie subaru Brakowac bedzie psssyyyyt
camaro17 - Nie Lut 28, 2010 22:30
Przecież wiadomo że w 1,4 ze stożkiem nie będzie takie samo jak w Subaru
chodziło mi że jest znacznie, głośny ryk jak ma się ten stożek niż bez, jak już kiedyś napisałem, zamontowałem stożek z czystej ciekawości bo z 1,4 to on rakiety na pewno nie zrobi
desperado67 - Pon Mar 01, 2010 00:11
camaro17 napisał/a: | 1,4 to on rakiety na pewno nie zrobi |
Tego to bym nie był pewien, Toyote starlet 1,4 l z 300KM słyszałeś o czymś takim. Jak ma się kase to wszystko sie da.
Pływak - Pon Mar 01, 2010 00:18
Człowieku nie troluj zacytowałeś fragment zdania i wygłaszasz swoje teorie. Przeczytaj całość
desperado67 - Pon Mar 01, 2010 00:20
Pływak napisał/a: | Człowieku nie troluj zacytowałeś fragment zdania i wygłaszasz swoje teorie. Przeczytaj całość |
Czy mógłbyś pisać po polsku i zrozumiale. Jak nie rozumiesz tekstu to idż popływać gdzie indziej.
Krzysi3k - Pon Mar 01, 2010 00:21
desperado67, w każdym temacie musisz palnąć głupstwo... Ja mam pomysł! Zanim napiszesz coś to przeczytaj dokładnie dwa razy wszystko, następnie napisz, przeczytaj co napisałeś i zastanów się nad tym. Z całym szacunkiem, ale bez tego trochę marnie Ci wychodzi udzielanie się.
camaro17 napisał/a: | zamontowałem stożek z czystej ciekawości bo z 1,4 to on rakiety na pewno nie zrobi |
Camaro miał na myśli, że stożek rakiety nie zrobi, a nie ile można jak ma się kasę.
O to też chodziło Pływakowi.
Pływak - Pon Mar 01, 2010 00:24
Wiem, że jeżyk polskii być trudny język więc już tłumaczę...
camaro17 napisał/a: | (...)jak już kiedyś napisałem, zamontowałem stożek z czystej ciekawości bo z 1,4 to on rakiety na pewno nie zrobi |
Kolega camaro17 zamontował stożek z czystej ciekawości bo wie, ze sam stożek rakiety z 1.4 nie zrobi. Ty natomiast nie jesteś pewny bo widziałeś 1.4 300KM. To co modyfikacja ograniczyła się do stożka? Poćwicz czytanie ze zrozumieniem i nie wyrywaj fragmentów z kontekstu bo się tylko ośmieszasz...
EDIT: Krzysi3k mnie uprzedził
kaaaziuu - Pon Mar 01, 2010 21:22
I po co ta kłótnia Panowie ? Jutro zapodam filmik jak stozek i wydech robi rakeite ze 103koni:)
[ Dodano: Pon Mar 01, 2010 21:22 ]
http://www.youtube.com/watch?v=Cx4GOFCjA38 podkreccie baasss
Markzo - Pon Mar 01, 2010 22:52
straaaaaasznie buczy....
kaaaziuu - Pon Mar 01, 2010 23:02
az tak strrrasznie nie jest
[ Dodano: Pon Mar 01, 2010 23:02 ]
btw mialo byc subaru przeciez
sTERYD - Wto Mar 02, 2010 00:00
kaaaziuu napisał/a: | http://www.youtube.com/watch?v=Cx4GOFCjA38 podkreccie baasss |
no mój też tak pierdział jak miał przegnity środkowy tłumik
kaaaziuu - Wto Mar 02, 2010 00:18
Hmm, nie pomyslalem o tym
Pływak - Wto Mar 02, 2010 21:35
Jak już ktoś che rasowy dźwięk z małej pojemności to lepszym rozwiązaniem jest kolektor 4-2 i dwa osobne niezależne wydechy. Słyszałem takie coś i to już trochę przypominało boxera ale sam autor twierdził, że tylko w pewnym zakresie obrotów i na dłuższa metę strasznie męczący i wkurzający dźwięk...
seba323 - Sro Mar 03, 2010 17:57
No tak niby porównanie Subaru z Mg Zr to dziwne połączenie ale sam byłem w szoku że tak podobne dzwieki , może właściciel tego auta jest na forum , może jeszcze go spotkam to sie zapytam i wypowiem sie do TEMATU
a to prawda że jeżeli zamontuje sie filtr stożkowy to trzeba go czymś smarować? , slyszałem że jedni w wodzie go myją ale w norauto powiedziano mi że jest specjalny preparat do tego typu czyszczenia
Pływak - Sro Mar 03, 2010 19:31
Czyści się specjalnym płynem i później nawilża olejkiem są do kupienia specjalne zestawy do "regeneracji". Nie wiem jak w przypadku stożka ale wkładkę czyści się co 30tys czy coś takiego dokładnie musiał bym na instrukcje luknąć...
ceremony - Czw Mar 04, 2010 12:44
seba323 napisał/a: | No tak niby porównanie Subaru z Mg Zr to dziwne połączenie ale sam byłem w szoku że tak podobne dzwieki , może właściciel tego auta jest na forum , może jeszcze go spotkam to sie zapytam i wypowiem sie do TEMATU |
A jaki ma kolor ten ZR?
seba323 - Czw Mar 04, 2010 19:22
taki srebrnawy
Roj - Pią Mar 05, 2010 09:05
jakby to przyczytał jakiś właściciel STi to by się popłakał
nie mówię, że nie może brzmieć fajnie, że nie może być głośno i wogóle. dużo się da zrobić, ale do bulgotu turbo boxera nie porównujmy, proszę
seba323 - Sob Mar 06, 2010 20:54
Roj napisał/a: | jakby to przyczytał jakiś właściciel STi to by się popłakał
nie mówię, że nie może brzmieć fajnie, że nie może być głośno i wogóle. dużo się da zrobić, ale do bulgotu turbo boxera nie porównujmy, proszę |
wszystko pięknie , zgadza sie porównanie jest dosyć intrygujące lecz nie robił bym tego psotu od tak sobie , nawet moi znajomi mówili że myśleli że to Subaru , czekam na spotkanie z tym człowiekiem , ja myśle że nie miał tam seryjnego motoru , wydech + stożek moim zdaniem inny to jest dzwięk , heh
memphisto - Pią Paź 01, 2010 00:08
a może po prostu SOUND RACER ?
Kolega ma, 125 PLN na allegro, jak nei wiecie co to jest - na jutuba lub allegro i szpakajcie.
Fajna zabawka, jak się ma nawet podstawowe audio to jest extra. Jak zamontowaliśmy to w Pandzie nowej u innego, uchyliliśmy szyby, to ludzie robili WOOOOW V8 hahahah zabawa 1'sza klasa - i szajs to nie jest, bo działa : )
Wydryszek - Pią Paź 01, 2010 13:38
Ja też kilka dni temu w innym temacie wspomniałem o cudownym dźwięku ZR'ki.
Nie wiem czy to było ZR160 ale dźwięk był niesamowity, sporo mu brakowało do boxera ale był miły dźwięk dla ucha. Dźwiękowi z seryjnego 1.4 daleko do tego brzmienia. Nie brzmiało to jak zwykła końcówka "sportowa".... to było subtelne, łagodne aczkolwiek z pazurem i budziło respekt sugerując, że pod maską siedzi więcej niż 103km
Hipnotyczne brzmienie.
VanOrtega - Nie Paź 03, 2010 08:55
kaaaziuu, jak wykrecasz ten dzwiek w filmiku od 0:22 do 0:25 takie jakby tłumienie przy wyzszych obrotach?
Dodam ze sam mam air boxa od SIMOTY
rodi_ - Nie Paź 03, 2010 12:23
kazzziuu juz nie ma Zr, teraz sie rozbija sabem 93
|
|