Zobacz temat - [R25] Kto rozpozna wersję i czy ktoś tego widział?

Forum Klubu ROVERki.pl

Chcę kupić ROVERka - [R25] Kto rozpozna wersję i czy ktoś tego widział?

Kizashi - Pią Mar 19, 2010 13:51
Temat postu: [R25] Kto rozpozna wersję i czy ktoś tego widział?
Pytania, jak w temacie:
- jaka to wersja wyposaźenia (ASR? coś więcej?)
- ktos może widziale tę sztukę
http://www.otomoto.pl/ind...ow&id=C11985402

ja ze zdjęć widzę, że przód/bok trochę robiony, ale robiony bdb.

moj brat sie zastanawia nad tym egzemplarzem

pozdrawiam i dziękuję

zouza - Pią Mar 19, 2010 14:00

Jakie ASR?? :shock: bzdura
Diesel ma 101 albo 113kM a nie 103
EDS?? Facet powariował? Wpisał wszystkie skróty literowe jakie zna
Jaka kierownica wielofunkcyjna bo ja tam nic oprócz pipka nie widzę
Nie ma elektrycznych lusterek

Koleś w wyposażeniu napisał co mu akurat do głowy przyszło, z prawdą to ma niewiele wspólnego

Ten chrom po listwami bleeee
Kołpaki przy takie cenie? :roll:
Napisu rover nie powinno być nad 25
Wypucowany silnik aż miło :roll:
W drzwiach ma coś dziwnego, jakby dodatkowo zrobione tweetery czy cuś :hmm:
Coś dziwnego przyklejone koło regulacji swiateł

kasjopea - Pią Mar 19, 2010 14:07

Maska chyba źle spasowana.
zouza, one miały taką tapicerkę i boczki, bo pierwszy raz taką widzę?

zouza - Pią Mar 19, 2010 14:10

Miały :] ale ten to ma wszystko specjalne i wyjątkowe ;)
PTE - Pią Mar 19, 2010 14:11

Te znaczki na tylnych słupkach są zdecydowanie za wysoko. Zresztą w tym roczniku chyba w ogóle już ich nie montowano?

Jeśli to rocznik 2003, to powinien mieć w kieszeniach boczków przednich drzwi wyprofilowania na puszki z napojami (wprowadzono to w roczniku 2001) Tutaj tego brak. Może w wersji 5d i do tego beżowej nie stosowano takich rozwiązań?

kasjopea - Pią Mar 19, 2010 14:13

To jeszcze mi wytłumacz, co autor miał na myśli, pisząc "niezależne ogrzewanie". Chyba to, że sobie kratkę zamknie z jednej strony. :>
zouza - Pią Mar 19, 2010 14:14

:lol: kasjo dokładnie jest tak jak mówisz ;)
HuMaX - Pią Mar 19, 2010 14:17

Koło regulacji świateł znajduję się pilot do obsługi Webasto - szczególnie tak mi się wydaje.
Kizashi - Pią Mar 19, 2010 14:20

zouza,
Pytam właśnie dlatego, że widzę bajki w opisie. kasjopea,
Gośc twierdzi, że jest webasto na pilota. Na odleglość tego nie sprawdzę.

kasjopea,
Maska jest minimalnie przesunięta - tak, to widziałem.

Ja wiem, że ten nie jest wyjątkowy, ale brat szuka diesla 2003/2004 (przed liftem), 5d,
najchętniej z jasnym wnętrzem. No i jest kiepsko....

Nie słyszał ktoś o jakimś ładnym takim? :razz:

zouza - Pią Mar 19, 2010 14:22

Kizashi, maską bym się nie spinała, moja była malowana bo przyjechał z Niemiec przerysowany i maska juz nie leży jak powinna, zresztą nie widziałam chyba jeszcze r25 z idealnie spasowaną maską... ten typ tak ma ;)
Kizashi - Pią Mar 19, 2010 14:23

......A KLIMĘ MA TO-TO? Chociaż manualną... (bo gały sugerują manual lub brak)
zouza - Pią Mar 19, 2010 14:25

Guzik jest
Kizashi - Pią Mar 19, 2010 14:29

zouza,
Przejrzeliśmy w necie wszystkie 25 z tych roczników i KAŻDY był walony. Ale ten wydaje się najlepiej poskładany, no i ma to jasne wnętrze.... :smile:
Ja się bitych nie boję, ale wszystko ma swoje granice (obie moje 75 nie były bezwypadkowe)...
Zastanawiamy się, czy jechać. :/
Mamy czujnik lakieru i pewne doświadczenie, ale specyfiki 25 nie znamy, bo nie znamy osobiście żadnego właściciela R25.

-----------
R25 / 2003-2004 / iDT / 5d - Wanted!!!

[ Dodano: Pią Mar 19, 2010 14:28 ]
zouza,
Uff - bo brak klimy byłby dyskwalifikacją jednak....

[ Dodano: Pią Mar 19, 2010 14:29 ]
W tej chwili martwią mnie te znaczki, nie tam gdzie trzeba (na slupkach)
i ten znaczek "ROVER" nad "25" na klapie tylnej.

zouza - Pią Mar 19, 2010 14:31

Wiesz co jeśli chodzi o czujnik lakieru to na moim R byś się załamał, mam zboczenie i robię każdą rysę więc lakieru grubo.... wydaje się że to dobrze co? ;) Mój też przyjechał przerysowany i jedną lampę ma nowszą i też go nie dyskwalifikowałam z tego powodu.
Co do R z linka moim zdaniem koleś nie wie co sprzedaje i chyba trochę drogi (chociaż diesel 2003 to tak naprawdę nie wiem, ja swojego R kupiłam też za 16tyś. 3 lata temu więc podobnie) a reszta... bez samodzielnego pooglądanie pewnie nic nie zobaczysz.
Sam masz diesla więc pewnie będziesz mógł stwierdzić jak chodzi, bo coś strasznie go wypucowali pod maską.

Co do znaczków może facet lubił mieć dużo ;) Te chromy pod listwami drzwi i w klapie tz. na krawędzi tez nie są oryginalne.

kasjopea - Pią Mar 19, 2010 14:37

Pomijając te bajki, które gość powypisywał (swoją drogą mogą być one przecież pretekstem do zbicia ceny), to fajnie w środku ten roverek wygląda. Te listewki chromowane :blee: może da się jakoś bez uszkodzeń odkleić :wink:
Czujnik lakieru, najlepiej podpięcie do komputera i można się zastanawiać :smile:

[ Dodano: Pią Mar 19, 2010 14:37 ]
A tak w ogóle dla faceta może lepszy ZR :> ?

Kizashi - Pią Mar 19, 2010 14:49

zouza,
Gość na razie zszedł o 1000 zł, że się nie zna - wiem.
Co do ceny - powinien kosztować 14.000 do zapłacenia. tak około, ale jasny środek trudno trafić, więc i cena idzie w gore...
Większość handlarzy przekonuje, że dany Roverek to albo 100% honda, albo 100% BMW...
Przyzwyczaiłem się.
Diesli kilka znam - tylko jak umyty to wycieków potencjalnych nie widać (tfu, tfu)...
Mój diesel ciut inny jest, ale ten roverowski w R25 to zacna jednostka! Szkoda, że na pasek, a nie na łańcuch.

kasjopea,
Czujnik lakieru dobry, żeby się nie okazało, że cały malowany, albo że na dachu szpachli dużo...
Komputera tam nie dotargam, a gość do Wrocka tym nie podjedzie, bo 10 min. go przekonywałem, żeby spotkać się jutro przed poludniem, a nie po obiedzie...

Jak nie wyjdzie z niego jakaś gangrena, to max 15.000 możemy za niego dać, bo ładny jest.

Łudzę się, że znaczki itp. dołożyli, żeby "wzbogacić" wersję. Te chromy na drzwiach to sugrują.
Znaczki są tanie, więc łatwo taką choinkę można ustroić....

[ Dodano: Pią Mar 19, 2010 14:49 ]
Czy na postawie nr VIN można w miarę szczegółowo poznać wersję i dowiedzieć czego więcej???
Gość poda mi VIN ok. 16.00

W moim R75 udało się ustalić coś tam, ale nie za wiele...

zouza - Pią Mar 19, 2010 14:50

Pokaże ci klasę wyposażenia, ale jak do tej pory nikomu sie jeszcze nie udało dojśc do tego co która klasa ma ;)
Kizashi - Pią Mar 19, 2010 14:52

kasjopea,
ZR byłby lepszy, ale nie widzimy na Alle żadnej sensownej sztuki. No, może jedna 3d z Opalenicy.
Chodzi o to, że wersja niech będzie ładna itp., ale niech nie kojarzy się z wiejskim tuningiem.
Z MG różnie to bywa, np. ZS nam się nie podoba (dopiero po lifcie jest OK), ZR - jak która, za to ZS jest rewelacyjny, jak dla mnie....

[ Dodano: Pią Mar 19, 2010 14:52 ]
A wóz ma być nie za duży, żeby łatwo było go parkować w Warszawie pod biurowcem, gdzie zawsze tłoczno jest...
Gdyby nie to... ja R75 nieraz muszę się najeździć, zanim znajdę wystarczająco długie miejsce.

kasjopea - Pią Mar 19, 2010 14:56

No ale chociaż na jakiś kanał podjedźcie, bo malowanie malowaniem, ale żeby się nie okazało, że jakiś spawany.
azer - Pią Mar 19, 2010 14:57

to teraz ja :)

mi się nie podoba, za dużo znaków zapytania.
flaga na zadku sugeruje wersje po lifcie, tak samo rocznik, ale
- białe klosze lamp, powinny być przyciemnione
- czarne zegary, powinny być białe
- poduszka od starszej wersji

klima mnie zastanawia, według mnie nie ma instalacji, przynajmniej oryginalnej

szyby przednie elektryczne a w drzwiach dziury od korbek :shock:

reszta wspomniana wyżej. Jakbym miał blisko to może bym podjechal

zouza - Pią Mar 19, 2010 15:02

azer, o właśnie, dziury od korbek nie tweetery, a ja głupia zastanawiałam się co to jest. Zgadzam się z tobą zupełnie
piter34 - Pią Mar 19, 2010 15:19

zouza napisał/a:
Jaka kierownica wielofunkcyjna bo ja tam nic oprócz pipka nie widzę

Jest sterowanie radiem :ok:

azer napisał/a:
- czarne zegary, powinny być białe
- poduszka od starszej wersji

Te zmiany weszły dopiero w roczniku modelowym 2004. Wtedy jest też inna faktura imitacji drewna oraz oznakowanie pokręteł regulacji nawiewu. To musi być rocznik modelowy 2003.

azer napisał/a:

To raczej tylko w ZR, choć mogę się mylić. :roll:

Kizashi - Pią Mar 19, 2010 16:07

kasjopea,
W tych tematach jesteśmy mocni - kulejemy w znajomości R25 konkretnie ;-)

Tomi - Pią Mar 19, 2010 16:22

PTE napisał/a:
Te znaczki na tylnych słupkach są zdecydowanie za wysoko. Zresztą w tym roczniku chyba w ogóle już ich nie montowano?

Jeśli to rocznik 2003, to powinien mieć w kieszeniach boczków przednich drzwi wyprofilowania na puszki z napojami (wprowadzono to w roczniku 2001) Tutaj tego brak. Może w wersji 5d i do tego beżowej nie stosowano takich rozwiązań?

To jest maksymalnie rok 2002. Znaczki na słupkach były i lampy przednie z pierwszych wersji 25-ek, później były z czarnymi wkładami (jak ZR-ach). Tylko to jakaś dziwna wersja. Bezowe welury z reguły wkładali do bogatszych wersji, a tu nawet elektryczne szyby są dokładane i lustrka manualne. Generalnie chyba całe auto było malowane. W tych rocznikach była tylko wersja 101-konna.

Kizashi - Pią Mar 19, 2010 16:25

To ja wszystkim Państwu dziękuję (i kliknąłem "pomógł") kilka razy....

Tę sztukę odpuszczamy w takim razie. Trudna sprawa, bo jedziemy dziś w nocy.
Nie wiem, może Wlkp. Tam kilka sztuk stoi, ale nie zdążę zaprezentować ich na forum, niestety :-(

Szukamy zatem czegoś mniej efektownego, zwracając uwagę na stan techniczny
i wszelkie przeróbki itp.

Dzię-ku-ję!

azer - Pią Mar 19, 2010 16:27

Kizashi napisał/a:

Nie wiem, może Wlkp. Tam kilka sztuk stoi
tylko nie jedz do Gniezna ani Pleszewa ;)
Tomi - Pią Mar 19, 2010 16:27

piter34 napisał/a:

azer napisał/a:

To raczej tylko w ZR, choć mogę się mylić. :roll:

We wszystkich (łącznie ze Streetwisem) od 2003 roku.

piter34 - Pią Mar 19, 2010 16:37

Tomi napisał/a:
Znaczki na słupkach

...zniknęły wraz z wejściem rocznika modelowego 2002. :ok:

O zmianie kloszy nie wiedziałem.

[ Dodano: Pią Mar 19, 2010 16:37 ]
W przypadku tego samochodu wystarczy poprosić o VIN. Wtedy rok modelowy przestanie być tajemnicą. ;)

Kizashi - Pon Mar 22, 2010 16:30

Miałem dzwonić po VIN, ale już odpuścilem....

Gniezno znam - odrzucam, ale Pleszew - z nimi tam jest różnie. Ogólnie Wlkp ma różne opinie. Mialem tam też różne doświadczenia. Obie 75 wziąłem z Poznania i nie narzekałem
Oczywiście biorąc pod uwagę - cenę a stan.

[ Dodano: Pon Mar 22, 2010 16:30 ]
Kupiliśmy tego!
Do zrobienia maska i zderzak tył oraz trochę w zawieszeniu (co - to się okaże). Ale wg czujnika lakieru zamochód nie był nigdy malowany. Sądzę, że przebieg około 200 (na liczniku 120), ale co to jest dla diesla 113 km ;-)
Acha, rok 2005, niestety bez klimy. No, ale zrobiliśmy prawie 1000 km w sobotę i z ośmiu oglądanych ten był najlepszy. We'll see.....

NINIEJSZYM WSZYSTKIM DZIĘKUJĘ(MY) ZA POMOC!!!

azer - Pon Mar 22, 2010 17:56

alusy to sprzedawca chyba na boku sprzedaje :) Szkoda
no chyba że są dołączone do zestawu a tutaj na zimówkach

A i brak oznaczeń na tylnej klapie, tutaj bym obstawiał przygodę

tak czy tak gratulacje :)

Kizashi - Pon Mar 22, 2010 22:30

Nie wiem, czy alusy były do każdej wersji. Ta jest chuda, bez klimy, bez elektrycznych lusterek....
Tył jedynie podejrzany, jak pisałem, bo rdza wychodzi. Do roboty też zderzak. Poza tym na całym samochodzie oryginalny lakier. R25 odstawiony został dzisiaj do warsztatu. Nasi spece potwierdzili, że nie malowany - tak jak mówił czujnik...
Brak literek też nam się rzucił w oczy. Ciekawe, czy można dokupić same literki...?

[ Dodano: Pon Mar 22, 2010 22:08 ]
Spróbuję namówić brata do wymiany tej klapy. Można dobrać idealną - nawet są pod kolor!

[ Dodano: Pon Mar 22, 2010 22:10 ]
Wyżej napisałem "do zrobienia maska"... Chodziło oczywiście o klapę bagażnika, a nie maskę!!!!

[ Dodano: Pon Mar 22, 2010 22:12 ]
A co do braku literek z tyłu. Ja bym obstawiał jednak wiejski tuning... Bo grubość lakieru = ok. 140-150, za wyjątkiem samego środka, gdzie pokazuje 200-230.

[ Dodano: Pon Mar 22, 2010 22:14 ]
azer,
Skoro jesteś z Poznania, to doprecyzują. Pierwszy R75 był z Suchego Lasu, a drugi z Kórnika.

[ Dodano: Pon Mar 22, 2010 22:27 ]
Zastanawia mnie, czy ta by miała identyczny kolor, czy trzeba by malować, bo gdyby był identyczny.....

[ Dodano: Pon Mar 22, 2010 22:30 ]
Jeszcze nt. kół.... Nie sądzę, by ta sztuka miała kiedyś alufelgi, bo samochód jest na oponach całorocznych opisanych jako "Rain...". Wóz jest z Belgii. Jakie tam oni zimy mają?

SeevS - Pon Mar 22, 2010 23:08

azer napisał/a:

A i brak oznaczeń na tylnej klapie, tutaj bym obstawiał przygodę

Ja też nie mam oznaczeń na tylnej klapie. Sam je zdjąłem więc nie zawsze zdjęte napisy to od razu dzwon :)

Kizashi napisał/a:

Zastanawia mnie, czy ta by miała identyczny kolor, czy trzeba by malować, bo gdyby był identyczny.....

kolor taki sam ale i tak będzie się różnił odcieniem, trafić było by Ci naprawdę trudno szczególnie że obie mogły być eksploatowane w rożnych warunkach pogodowych. Pozostała by pewnie kwestia cieniowania.

Kizashi - Wto Mar 23, 2010 10:07

Odpuszczamy zmianę klapy, żeby nie mnożyć kosztów. I tak jest już sporo tego: malowanie 2 elementów, olej + filtry, zawieszenie do sprawdzenia/poprawek, wymiana płynów ustrojowych, montaż czujników parkowania (żeby żona brata zaraz nie zaparkowała na jakimś płocie) rozrząd... Acha, czy razem z rozrządem trzeba wymieniać pompę?
zouza - Wto Mar 23, 2010 10:18

Ja powiem tak.... ja nie wymieniałam ;)
Brt - Wto Mar 23, 2010 10:40

Kizashi napisał/a:
Acha, czy razem z rozrządem trzeba wymieniać pompę?

w dieslu nie trzeba ... jest niezwiązana z rozrządem.

Kizashi - Wto Mar 23, 2010 19:26

zouza,
Brt,
Dzięki. Zastanawiało mnie to, bo w wielu dieslach wymienia się to razem.

Za to mój R75 znowu pokazał pietę Achillesową :-( Coś ze sprzęgłem... Objawy do wczoraj były jakby to pompa (ciężej wchodzący 1. i 2. bieg), ale dzisiaj doszły do tego jeszcze falujące obroty. Kilka razy musiałem zgasić wóz, żeby nim ruszyć. Ale... to chyba historia na inny wątek ;-(

[ Dodano: Wto Mar 23, 2010 19:25 ]
Tomi,
A propos mojego drugiego wątku - w usterkach... Gdyby potrzebne było sprzęgło. To czy National jest OK i czy nadal dowozicie na terenie W-wy? (Kiedyś brałem przepływkę na Motorową do srebrnego tourera CDT)

[ Dodano: Wto Mar 23, 2010 19:26 ]
Mój wątek awaryjny :
http://forum.roverki.eu/viewtopic.php?t=53294