Zobacz temat - [R75] Dziwne dźwięki po odpaleniu

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 75, MG ZT - [R75] Dziwne dźwięki po odpaleniu

reniatka266 - Pią Maj 14, 2010 18:45
Temat postu: [R75] Dziwne dźwięki po odpaleniu
Witam,

Mam nadzieje ze mi Panowie pomożecie :)

Posiadam piękną bestie R75 r.99 V6 150 KM automat. Wszystko byłoby fajnie i cudownie , gdyby nie to , ze czasami moja Bestia ze mną próbuje sie komunikować. Nadal by w tym nie było nic dziwnego , jakby powiedział co mu się dzieje- ale nie chce .

sprawa ma sie następująco :

Dzieje się to kilka chwil po odpaleniu auta ,nie wiem ale czesciej chyba jak chodzi ogrzewanie albo klima. Jest to odgłos ktory trwa okolo 2 sekund, opisujac moge powiedziec ,że jest on rosnący , od tonów niskich do wysokich, nie jest to chrobotanie, ani nic metalicznego - tak jakby pierdział :) ale znowóż nie jak traktor :P pyr pyr pyr, tylko pyyyyyyrrrrr gdzie "P" jest tonem niskim a "R" wyższym.

No dobra, opisałam sie jak na babe, a teraz proszę o pomoc, bo nie wiem czy moge się nim poruszać :|

z góry dzięki Panowie :)

apples - Pią Maj 14, 2010 18:51

Nagraj najlepiej ten dźwięk i wstaw lub podeślij na maila. :wink:
SeniorA - Pią Maj 14, 2010 18:59

Zapal na wyłączonej klimę i ustawionym automacie na N.
reniatka266 - Pią Maj 14, 2010 19:02

po pierwsze, on działa z zaskoczenia :) z partyzanta uderza .

Po drugie musialabym jezdzic ciagle z wlaczonym dyktafonem, a w aucie czasami są różne rozmowy :D ....a pierdziec na zawołanie tez nie umiem :( :shock: :oops: ale jeszcze opis mi sie jeden nasuwa , przypomnijcie sobie jak kiedys byliscie z dziecmi w cyrku i kupiliscie balona, z ktorego mozna bylo zrobic /skręcic rózne figury, one oddawaly takie podobne pierdzenie :) choc to moje ma wiecej basów :D

apples - Pią Maj 14, 2010 19:12

Wentylator klimatyzacji, kompresor, a może wydech. Bez nagrania nie dojdziemy.

Wczoraj zauważyłem u kolegi owcze podobny odgłos opisywany przez Ciebie :wink: Wydawało mi się że to coś z wydechem. Ewidentnie słyszalne od przodu silnika. Czy u Ciebie też bardziej słychać to z przodu?

reniatka266 - Pią Maj 14, 2010 19:29

tak, od przodu, z mojego ucha nawet jakby po srodku

[ Dodano: Pią Maj 14, 2010 20:29 ]
mam do wyciecia katalizator ale on wydaje zupelnie inne dzwieki bo ma takie wibracje zawsze jak jade i sa metaliczne, a to dziadostwo jest czasami i ma lagodny dzwiek, prawie jak nagrany z radia :)

apples - Pią Maj 14, 2010 19:29

Mi wychodziło to na wydech. Mogę jednak się mylić bo z silnikami benzynowymi nie jestem aż tak bardzo osłuchany. :grin: Dźwięk typowy dla wydmuchanej uszczelki lub nieszczelności na wydechu. W niedziele będę się z nim widział więc osłucham i napiszemy :wink: Chyba że chcesz napisać sama do niego to nick - owcze
reniatka266 - Pią Maj 14, 2010 19:40

wstydze się :) poczekam na Ciebie. :cool:
apples - Pią Maj 14, 2010 19:42

reniatka266 napisał/a:
wstydze się :)
:mrgreen:
MaReK - Pią Maj 14, 2010 21:05

Czy to ma dźwięk zbliżony do zarzynanej świnki ;D ? "łiyyytttt" ? ;)
Jeśli tak, to może być kompresor, za mało albo za dużo czynnika.
Ja tak miałem. Upuściłem i było okej.

Też działał z zaskoczenia. Najczęściej przy przełączaniu się z trybu ECCON na AUTO.

reniatka266 - Pią Maj 14, 2010 21:22

o takkkkkkkkkkkkkkkk łłłłłłłłłłłłit :cool: hrr hrrr o to mi chodzilo :)

a jak to sie robi ? ile to kosztuje (naprawa) ? groźne to jest ?

"Hej, Piggy moja do mnie chodź A
Weź ze sobą winko
Piggy moja do mnie chodź,
Będziesz moją świnką !"

:twisted: :oops:

MaReK - Pią Maj 14, 2010 21:42

Jak jest charczenie, to może jednak coś się zaciera ;/
Podjedź do dowolnego punktu serwisującego klimatyzację i poproś o sprawdzenie klimatyzacji. Ew. uzupełnią Ci. Taka operacja od 100-150 zł.

Pozdrawiam,

apples - Pią Maj 14, 2010 21:57

Bo może jest sucho na łożysku i trzeba zwilżyć. :mrgreen:
MaReK - Sob Maj 15, 2010 01:04

Oj apples, apples ;)
Sprowadzasz wątek do teorii, że jak świnia kwiczy, to trzeba zwilżyć ;)

0L0 - Sob Maj 15, 2010 08:17

MaReK napisał/a:
Podjedź do dowolnego punktu serwisującego klimatyzację i poproś o sprawdzenie klimatyzacji.

Tylko pod żadnym pozorem niech nie odgrzybiają kanałów powietrznych w kabinie!

PS. U mnie też czasami słyszę chlewik (taki pojedynczy kwik) spod maski, ale jakoś nigdy się temu bliżej nie przyglądałem ;)

kris-tofer - Sob Maj 15, 2010 08:43

MaReK napisał/a:
Upuściłem i było okej

a wciągnąłeś trochę czynnika nosem przy upuszczaniu? :mrgreen: podobno ma się po tym niezłe fazy i widzi się zielone ludziki :mrgreen:
apples napisał/a:
Bo może jest sucho na łożysku i trzeba zwilżyć.
jeśli teoria o zbyt małej lub zbyt dużej ilości czynnika w układzie klimatyzacji jest prawdziwa (bo się osobiście nie spotkałem z kwiczeniem z tego powodu) to w serwisie klimatyzacji powinni odfiltrować czynnik z wody i starego oleju, nabić czystego czynnika tyle ile książka pisze i wpuścić odpowiednią ilość świeżego oleju celem smarowania głównie sprężarki klimatyzacji, bo inaczej może się zatrzeć. Takie czynności powinno się zawsze przed sezonem robić czyli raz do roku.

[ Dodano: Sob Maj 15, 2010 09:43 ]
Dobrą metodą na sprawdzenie tego będzie też rada SeniorA, włączyć auto lub pojeździć nim bez używania klimatyzacji (świecący się napis ECON) jeśli efektu świnki nie będzie to należy obstawić sprężarkę, jeśli świnka się pojawi to szukać innej przyczyny.

SeniorA - Sob Maj 15, 2010 09:46

reniatka266, napisz dokładnie ,czy ten dźwięk pojawia się na kilka sekund i tylko po uruchomieniu silnika ( tak zrozumiałem ), czy podczas jazdy też występuje.Jeśli występuje tylko po uruchomieniu silnika i ustawieniu skrzyni na " P ", to może być związane z automatem lub paskiem napędowym + napinacz/rolka.
reniatka266 - Sob Maj 15, 2010 13:11

powiem tak....ten dzwięk pojawia sie w każdej "pozycji" :) czyli jak świnia glodna to kwiczy.

Nie jest to na postoju, ani na P / tylko wtedy jak troszke ruszę czy do przodu czy do tylu...nie wazne. :)

po prostu nie jest to zalezne od jednego połozenia. :twisted:

klima chodzi, to po co nabijać ? ładnie chłodzi

[ Dodano: Sob Maj 15, 2010 14:11 ]
Co do chlewika to jednak wieprzki z Kielc są zjednoczone :D

apples - Sob Maj 15, 2010 16:16

reniatka266 napisał/a:
powiem tak....ten dzwięk pojawia sie w każdej "pozycji" :) czyli jak świnia glodna to kwiczy.

Nie jest to na postoju, ani na P / tylko wtedy jak troszke ruszę czy do przodu czy do tylu...nie wazne. :)

po prostu nie jest to zalezne od jednego połozenia. :twisted:
Cenne informacje. Teraz wiemy że jak stoi lub jedzie to i tak kwiczy. Może jednak jęczy lub skrzypi? :grin:
reniatka266 napisał/a:
klima chodzi, to po co nabijać ? ładnie chłodzi
Tez tak uważam. :wink:

Teraz tak: Wsiądź do samochodu. Przekręć stacyjkę w pozycje 2. Wyłącz panel klimatyzacji OFF. Uruchom silnik. Po 2 min włącz klimatyzację na AUTO. Niech pochodzi 2 min. Po 2 min wyłącz silnik i napisz czy był dźwięk (odgłos).

Może to dźwięk z wentylatora chłodnicy. :/

reniatka266 - Sob Maj 15, 2010 16:56

nie było
apples - Sob Maj 15, 2010 17:29

Czy występowało to może przy kręceniu kierownicą? Sprawdzałaś poziom płynu w zbiorniczku od wspomagania?
Uruchom jeszcze raz silnik i poruszaj kierownicą prawo/lewo. Jak to sprawdzisz to polej trochę wody na pasek wielorowkowy (klinowy). Tak ze 100ml i zobaczysz czy nie jest to ten sam dźwięk. Bez obaw. :wink: Nic się nie stanie.

Czy masz dolną osłonę silnika?

[ Dodano: Sob Maj 15, 2010 18:29 ]
Zmień opis w temacie [R75 CDi, 99r] na prawidłowy :wink:

reniatka266 - Sob Maj 15, 2010 22:10

mam dolna oslonke silnika, plyny ok, nic sie nie dzieje przy ruszaniu kierownica :) to chyba bedzie nic strasznego :P
apples - Sob Maj 15, 2010 22:36

reniatka266 napisał/a:
to chyba bedzie nic strasznego :P
Raczej nie. Jutro osłuchamy kolegi owcze i napisze wieczorem ok. 20 :wink:
owcze - Nie Maj 16, 2010 04:43

apples napisał/a:
Jutro osłuchamy kolegi owcze

U mnie, świnek i innych parzystokopytnych jeszcze nie słyszałem ;) ale to może mój 'perfekcyjny' słuch ;)

apples - Nie Maj 16, 2010 09:57

owcze napisał/a:
U mnie, świnek i innych parzystokopytnych jeszcze nie słyszałem ;) ale to może mój 'perfekcyjny' słuch ;)
Świnek na pewno nie ma. Chodzi mi o ten odgłos co Ci mówiłem. Spać nie możesz? Wachtę rozpocząłeś. :grin:
reniatka266 - Nie Maj 16, 2010 14:36

a to tak przy okazji spytam, da sie podpiac nawigacje z CD itd 2 din w to miejsce co mam firmowe radio ,zeby działały przyciski w kierownicy ?? Lub czy moze ma ktos do sprzedania firmowa nawigacje rovera lub zmieniarke ? :D
dukat11 - Nie Maj 16, 2010 16:56

reniatka266, Ja ma dużą navi oryginalną zamontowaną fabrycznie i twierdzę że nie warto się bawić z wymianą oryginalnego radia na oryginalną navi z kaseciakiem. Dużo zabawy a efekt nie powala. Poza tym mapy do najlepszych nie należą. Na forum kiedyś był wątek o navi 2din dedykowanej do roverka i wtedy masz dotykowy duży wyświetlacz z DVD bluetooth itd. coś takiego ja w linku poniżej:

http://www.smartauto24.co...er-75-head-unit

Jeśli chcesz zmieniarkę CD to lepiej zainwestuj w emulator podobny do tego w poniższej aukcji:

http://www.allegro.pl/ite..._sd_gratis.html

reniatka266 - Nie Maj 16, 2010 18:34

nie nie, to ja juz wole mojego świniopasa kaseciaka, a dokupie zwykla zmieniarke zeby sie w kabelki i iPody nie bawic :P :cool: :twisted:
sknerko - Nie Maj 16, 2010 18:49

to jak już będziesz kupować zmieniarkę to zwróć uwagę żeby kupić do takiego radia jak masz na pokładzie bo roverkowe zmieniarki nie są uniwersalne i te od harmony audio nie pasują do symphony audio i vice wersa.
dukat11 - Nie Maj 16, 2010 19:42

Kiedyś mieli emulatory do R75 z odpowiednimi wtyczkami. Więc można zapytać. Oryginalna zmieniarka ma tą wadę że jest zazwyczaj montowana w schowku i zajmuje prawie całą jego objętość. Co mnie akurat przeszkadza. A przeniesienie jej do bagażnika to trochę roboty ale można ją umieścić koło koła jeśli się nie posiada nawigacji high-line (niestety ja mam i jest problem gdzie ją umieścić).
apples - Nie Maj 16, 2010 19:56

reniatka266 więc osłuchaliśmy Roverka kolegi owcze. Oprócz delikatnego pierdzenia wydechu przy silniku i jednej świni w osobie apples który doczepił się do tego wydechu niczego chrumkającego nie usłyszeliśmy/znaleźliśmy :mrgreen:
Może u Ciebie tez wydech wydaje dziwne odgłosy. :/

reniatka266 - Nie Maj 16, 2010 20:49

nio, okazalo sie ze to ten katalizator na 100 % i trzeba świnie na wypas puscic/wyciac go :mrgreen: , musze teraz kolejny problem wymyslec bo fajnie mi sie z Wami gadało prosiaczki :cool:
apples - Nie Maj 16, 2010 20:56

reniatka266 napisał/a:
nio, okazalo sie ze to ten katalizator na 100 %
Czyli dobrze kombinowałem.
reniatka266 napisał/a:
musze teraz kolejny problem wymyslec bo fajnie mi sie z Wami gadało prosiaczki :cool:
Nie musisz wymyślać problemów, możemy pogadać bez wynajdywania problemu o ... :)

reniatka266 napisał/a:
a to tak przy okazji spytam, da sie podpiac nawigacje z CD itd 2 din w to miejsce co mam firmowe radio ,zeby działały przyciski w kierownicy ??
Wpisz w google HL-8733GB :wink:

http://forum.roverki.eu/v...p=415170#415170
http://forum.roverki.eu/v...p=426514#426514

reniatka266 - Pią Cze 04, 2010 14:56

o....... ?? :) :cool:
apples - Pią Cze 04, 2010 15:38

reniatka266 napisał/a:
o....... ?? :) :cool:
?? ;>
reniatka266 - Pią Cze 04, 2010 22:11

:cool: ok jestem ZA :twisted:
apples - Sob Cze 05, 2010 10:28