Zobacz temat - [RStreetwise 2,0 TDi] Problem z kontrolką silnika

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 200/25, MG ZR i Streetwise - [RStreetwise 2,0 TDi] Problem z kontrolką silnika

hannah_fr - Wto Sty 25, 2011 12:56
Temat postu: [RStreetwise 2,0 TDi] Problem z kontrolką silnika
Witam. Mam problem z kontrolką. Po włączeniu zapłonu zapala się check z wykrzyknikiem i cały czas się świeci. Byłam już na komputerze i niestety nie wykryto żadnego błędu a kontrolka nadal się świeci. Pozdrawiam
Brt - Wto Sty 25, 2011 13:12

a na jakim komputerze byłaś ?? jak takim tylko od silnika a nie typowo roverkowym (zwanym T4 lub testbook), to mógł nie wykryć wszystkich błędów ... proponuję przy okazji wyjazdów zaplanować wycieczke do PHJOWI w Nowym mieście nad Wartą. To chyba najbliżej od Wrocławia gdzie podłączysz się do T4 i będzie go obsługiwała osoba która ma o tym pojęcie ;)
hannah_fr - Wto Sty 25, 2011 13:17

Hmm. Nie mam zielonego pojęcia na jakim komputerze byłam ale zadzwonię tam i się wypytam. Dziekuję
Brt - Wto Sty 25, 2011 13:25

a gdzie we Wrocławiu byłas na tym komputerze ??
hannah_fr - Wto Sty 25, 2011 21:22

Byłam na ulicy Krzemienieckiej "Auto Serwis Gosia".
Brt - Sro Sty 26, 2011 09:13

No to nie podejrzewam, żeby mieli oryginalnego testbooka .... w takim razie proponuję przy okazji udać się do PHJOWIego na roverkowego kompa :) :ok:
adamsky - Sro Sty 26, 2011 09:30

Tu masz listę wrocławskich warsztatów wraz opiniami :

http://www.roverki.pl/czc...y.html?catid=19

a tutaj masz link do opinii PHJOWI.
http://www.roverki.pl/czc...=47&sobi2Id=142

We Wrocławiu testbooka T4, ma chyba tylko Fatimex na ul. Chałupniczej ale uwierz mi - że ich należy unikać jak ognia !

Jedź tak, jak Ci Brt radzi - zaoszczędzisz na pewno :)

hannah_fr - Sro Sty 26, 2011 11:41

Bardzo dziekuję za podpowiedź:) W najbliższym czasie wybieram się do PH Jowi. Pozdrawiam :>
aliens85 - Wto Lut 01, 2011 16:12

hmmm jak juz będziesz wiedziała co było przyczyna to podziel się tym na forum ...
właśnie zamierzam kupić Streetwise z 2.0 diesel i chciałbym wiedzieć czego moge się spodziewać :razz:
Długo masz już swojego ?? z jakim przebiegiem i z którego roku ??

bociannielot - Wto Lut 01, 2011 16:23

Świeci Ci się check z wykrzyknikiem? :shock: Wg instrukcji nie wolno jeździć w takim stanie :???: Kawał awarii.
hannah_fr - Sro Lut 02, 2011 00:44

Tak, świeci mi się w samochodzie check z wykrzyknikiem, już mi się z miesiąc świeci a ja ciągle jeżdżę i niczego niepokojacego nie zaobserwowałam. Kontrolka ta zapaliła się po wymianie świec.

[ Dodano: Sro Lut 02, 2011 00:44 ]
Swoje kochane autko zakupiłam we wrzesniu 2010:). Pierwszą rejstrację miał w czerwcu 2004. Autko jest rewelacyjne. Jak do tej pory nie miałam z nim zadnych problemów. W styczniu tato wymienił mi świece i po tym zapaliła się kontrolka, choć jak pisałam wcześniej auto nadal jeździ bez zarzutów. Pozdrawiam.

Krzysi3k - Sro Lut 02, 2011 07:40

No spokojnie, żółta czy czerwona się pali?
hannah_fr - Sro Lut 02, 2011 09:27

Świeci się żołta.
Krzysi3k - Sro Lut 02, 2011 10:41

No to nie ma co siać fermentu, jeździć nie można przy czerwonej. Jedź na Testbooka T4 do PH JOWI i będziesz wiedziała o co chodzi i wykasuje błąd :)
bociannielot - Sro Lut 02, 2011 10:44

Sprawdzałem w instrukcji: check z wykrzyknikiem: Dopuszczalne jest kontynuowanie jazdy, ale wykwalifikowana pomoc musi być zapewniona najszybciej jak to możliwe aby ustrzec się przed potencjalnym uszkodzeniem silnika(to z instrukcji od 25-ki, ale to ten sam silnik). Tak więc sugerowałbym jak najszybszy telefon do PH Jowi. Wiesz miesiąc zwlekasz jest ok, pojeździsz dzień za długo i może coś się stać, lepiej moim zdaniem dla własnego spokoju to załatwić. A skoro jesteś z Wrocławia to nie myślałaś o zostawieniu auta w tzw. "Aso u Gawina" niby nie mają test booka, ale podobno oni się jakoś dogadują z tymi co Ty ich musiałabyś unikać jak ognia jak to pisał adamsky8811, :wink: .
hannah_fr - Sro Lut 02, 2011 11:08

We wrocławiu byłm już na róznych komputerach niestety żaden nie wykrył nic więc teraz nie zostaje mi nic innego jak jechać do PHJowi, tylko ciągle mi czasu brakuje. Dziekuję za wszystke podpowiedzi.
bociannielot - Sro Lut 02, 2011 11:15

hannah_fr, wiesz u mnie w okolicy (a jest to za :dupa: totalne :wink: ) udało mi się :shock: znaleźć mechanika który zczytywał błędy silnika, więc dziwię się że nie ma ich we wrocku, ale z drugiej strony nie dziwię Ci się że wolisz jechać do ph jowi z tą naprawą bo mnie też szlak trafiał jak jeździłem od jednego do drugiego warsztatu szukając tego właściwego. Powodzenia. :wink:
hannah_fr - Pon Lut 28, 2011 10:05

Witam:) Podczas ferii zimowych udałam się, a raczej mój tato do PHJowi. Okazało się, że kontrolka, która sie zapaliła to nic powaznego w pare sekund wykasowali błąd i juz wszystko jest w porzadku:) Pozdrawiam i dzięki za rady:)
Brt - Pon Lut 28, 2011 11:29

super :) :ok:
kzrr - Pon Lut 28, 2011 13:12

hannah_fr, jaaaaa streetwise z Wrocka :D Zapraszamy na spoty :D Mały OT :D
hannah_fr - Pon Lut 28, 2011 18:49

Jak tylko będę wiedziała kiedy są spoty i będę miała czas to z miłą chęcią przybędę:) Pozdrawiam:)
maniaq - Wto Mar 01, 2011 01:07

a ja bym sie chcial dowiedziec co bylo przyczyna wyskoczenia kontrolki :)
hannah_fr - Sro Mar 02, 2011 00:17

Przyczyną zapalenia kontrolki było odłączenie pompy wtryskowej przy wymianie świec żarowych:)
bociannielot - Sro Mar 02, 2011 09:06

hannah_fr napisał/a:
Przyczyną zapalenia kontrolki było odłączenie pompy wtryskowej przy wymianie świec żarowych:)
:mur: w życiu bym na to nie wpadł, u mnie wymieniano pompę i zero kontrolki z wykrzyknikiem, nie mniej wszystko dobre co się dobrze kończy :smile:
hannah_fr - Sro Mar 02, 2011 13:39

Dokładnie wszystko dobre co się dobrze kończy. Z kontrolką się udało ale niestety pękła mi przednia szyba na całej długości i w związku z tym mam pytanie gdzie i czy wogóle dostanę oryginalną szybę? i gdzie znajdę jakiś dobry zakład który mi to zrobi? Pozdrawiam
bociannielot - Sro Mar 02, 2011 15:15

Szyba jest wklejana - więc nie polecam dokupywania oryginalnej - jak zakład wstawiający szybę bierze nie swoje szkło to z reguły nie daje gwarancji na to że nie strzeli/pęknie podczas wstawiania, normalnie za przednią szybę ze wstawieniem wychodzi 500-600zeta z tego co się orientuję. Ja u siebie mam wstawianą Nordglass i z tego co się orientuje jest to jedna z dwóch dostępnych u nas na rynku marek, jeśli się boisz że ktoś Cię posądzi przy odsprzedaży że auto było bite - schowaj ją(oryginał) do garażu :ok: .
azer - Sro Mar 02, 2011 15:20

bociannielot napisał/a:
jeśli się boisz że ktoś Cię posądzi przy odsprzedaży że auto było bite - schowaj ją(oryginał) do garażu :ok: .
a nie wystarczy zrobić zdjęcie? :)
szoso - Sro Mar 02, 2011 15:39

bociannielot napisał/a:
jeśli się boisz że ktoś Cię posądzi przy odsprzedaży że auto było bite - schowaj ją(oryginał) do garażu :ok: .

powiedz mi co to da? :wink:
dajmy na to miałem kolizję i pękła szyba to mam ją schować do garażu i powiedzieć że pękła od kamienia? :wink:
jak ktoś ma posądzić że auto było bite to i tak posądzi, nie pomoże chowanie szyby po kątach
ze zdjęciem też można przekombinować, jeden koleś zrobił zdjęcie po wyklepaniu auta a szybę zmienił sobie dopiero na koniec, więc autko było całe a pęknięta tylko szyba na zdjęciu

bociannielot - Sro Mar 02, 2011 16:50

Oj żeście się uczepili :razz: :wink:
hannah_fr - Sro Mar 02, 2011 17:19

Dziękuję za porady:) W sumie to ja mam wykupione w PZU Auto szyba więc mi na cenie za bardzo nie zależy, natomias zależy mi na jakości i nie chcę iść do pierwszego lepszego zakładu. Chciałąbym się udać do jakigoś fachowca co się zna na szybach i Roverach:) tylko nie wiem gdzie takiego szukać:). Pozdrawiam
azer - Sro Mar 02, 2011 18:19

hannah_fr napisał/a:
Chciałąbym się udać do jakigoś fachowca co się zna na szybach i Roverach:) tylko nie wiem gdzie takiego szukać:)
bez przesady, to tylko szyba...lepiej udać się do kogoś kto zna się dobrze na wklejaniu szyb czy na wymianie uszczelki pod głowicą? odpowiedz sobie sam
Stanislaw - Sro Mar 02, 2011 18:43

Witaj,jesli dobrze pamietam to we Wroclawiu na ulicy Dobrej jest warsztat zajmujacy sie szybami,mieli niedrogie uslugi,szybu ze wszystkimi atestami,ulica boczna od Pl. Solidarnosci kolo Cuprum,nie wiem czy jeszcze tam sa,ale sprawdz,a drugi to Firma Jan- naprzeciwko dawnej CHEMII wylot z Wroclawia na Jagodno.Kiedys korzystalem z uslug obydwu tych warsztatow,ceny w stosunku do Warsztatow firmowych np.merca wielokrotnie nizsze.Tylko nie jestem pewien czy ten pierwszy jeszcze prowadzi te uslugi,ale to chyba mozna na internecie sprawdzic lub podjechac w to miejsce.
Pozdrawiam

adamsky - Sro Mar 02, 2011 19:11

http://www.motofirma.pl/autokram

Polecę AutoKram od siebie, bo sam tam wymieniałem szybę.
Zadzwoń, umów się, powiedz jakie masz auto ( mogą nei mieć danej szyby na miejscu)
a potem jedziesz - 2 h i masz zrobione.
Profesionalnie i dosyć tanio.
Twoja szyba nie powinna przekroczyć z wymianą 450pln.