Zobacz temat - [R620] Smarowanie anteny automatycznej

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 600, Honda Accord - [R620] Smarowanie anteny automatycznej

BorysOpole - Sob Lut 19, 2011 15:38
Temat postu: [R620] Smarowanie anteny automatycznej
W swoim samochodzie miałem problem z wysuwaniem się anteny w chłodne dni problemy pojawiały się juz przy -1 C, a to antena nie wysuwa się cała a to wysuwa się tylko jeden segment, przy -8 i więcej antena nie wysuwała się wcale.
Ćwiczyłem różne środki wd40, smary różnego rodzaju i inne wynalazki i nic było raz lepiej raz gorzej ale zawsze problem jakiś był, aż pewnego razu szukając w sklepie elektronicznym różnych części natknąłem się na OLEJ SILIKONOWY postanowiłem zakupić go jako taka na próbę
Przez kilka pierwsze 3 dni smarowałem raz dziennie, potem już raz w tygodniu a teraz co 2 tygodnie, powiem tak szok czy mróz - 1 czy - 10 antena wysuwa się cała, każdy segment z osobna działa idealnie,

temperatura pracy oleju -40 do + 180 C
główna zaleta to to że olej wypycha wodę ze szczelin a sam tam pozostaje i nie zamarza jak woda, dodatkowo silikon daje lepsze smarowanie

koszt oleju to 5zł :) więc warto spróbować

tomason - Sob Lut 19, 2011 21:33

wd40 zadziala w lecie na chwile by pozniej wyschnac :D
kotulsky - Nie Lut 20, 2011 12:45

tak smar silikonowy wygrywa...też go do tego urzywam...i do smarowania zamków...i do prowadnic w szybach daje rade.a WD40 ?? można nim psiknąć starej babce w t.... jak se starości skrzypi...hehe :mrgreen:
Perez - Pon Lut 21, 2011 13:13

No ja rowniez go moge polecic np. do rolek w prowadnicach szyb, po przesmarowaniu przestaly mi sie urywac i szyby nie "skacza".
filo - Pią Lut 25, 2011 21:30

Antenę warto co jakiś czas dokładnie przetrzeć szmatką nasączoną np. benzyną ekstrakcyjna.
Jak już zacina się dość mocno to można jeszcze się ratować polerowaniem anteny papierem ściernym np.2000.

KRYS - Sob Lut 26, 2011 23:08

DOBRE
:ok: :ok: :ok: :ok: :ok:

Mayson - Nie Lut 27, 2011 19:12

Tak, do anten wysuwanych tylko olej silikonowy. Bardzo dobry też przy konserwacji rowerów; np. linki w pancerzach - najlepszy jest w sprayu, wszędzie wlezie ;]
Staniol - Sob Paź 01, 2011 21:09

Koledzy a silikon w sprayu się nada? Jak dokladnie nasmarować taką antenę? Jakoś się ją rozbiera czy jak? czy tylko psikać na łączeniach?
R.E.D. - Nie Paź 02, 2011 04:43

ja smarowalem z zewnatrz i co chwila zamykalem i otwieralem antene az wszystko sie ladnie wysuwalo i chowalo - pierwszy raz przydal sie do czegos pilot :wink:
Marshall7 - Nie Paź 02, 2011 08:04

A ja rozebrałem cały ten mechanizm, wyczyściłem go i wlewałem benzynę od spodu do anteny i ręcznie wysuwałem i rozsuwałem ją wyciągniętą do góry noogami aż cały cyf się wypłukał. Chodzi już ok. Ale i tak czasem się przytnie :)
Matbia - Nie Paź 02, 2011 11:01

Dokładnie, ja antenę najpierw czyściłem benzyną ekstrakcyjną wsuwałem i wysuwałem, następenie to samo tylko że smarem silikonowym w sprayu, antenka się już nie przycina i wysuwa extra w każdych warunkach
Staniol - Nie Paź 02, 2011 11:27

Ja mam ten problem, że nie wsuwa się ostatnia cześć (ta na samym dole) reszta się fajnie wsuwa :sad: smarowałem to dziś ale nawet ręką nie daje rady tego wsunąć...
aniolzen - Nie Paź 02, 2011 12:13

witam serdecznie ja mam inny problem a wiec wyczyscilem caly mechanizm jak kolega Matbia i dalej jest to samo czyli nie wysuwa sie antena a zeby ja zasunac to musze pchac antena w dol i jakos w polowie zaczyna dzialac silniczek pomocy ...
R.E.D. - Nie Paź 02, 2011 13:16

moze masz wygiete segmenty i sie zacinaja - sprobuj poruszac w rozne strony, nasmarowac i powtarzac az zacznie dzialac. mi nie chcialy sie chowac 2 dolne i w koncu ulegly :wink:
Matbia - Nie Paź 02, 2011 20:31

Dokładnie, u mnie nie wysuwa się jeden element ale To w moim przypadku dobrze gdyż jak usprawniłem całą antenę była ona za długa, nie wyglądało to ładnie i nie było praktyczne gdyż gdy zapominałem wyłączyć radia jak wjeżdżałem do garażu zawsze zahaczałem i wyginałem przez co później nie chowała się do końca
Pawkaz - Pon Kwi 30, 2012 11:07

Nigdzie nie moglem dostac oleju silikonowego wiec uzywam WD 40.W moim przypadku antena dziala jak nowa.Zazwyczaj nie wysuwala mi sie jedna czesc anteny, po psiknieciu ww preparatem problem zostal rozwiazany.
93karol - Pon Kwi 30, 2012 12:26

w mojej sie coś poj(psuło) wysuwa sie i już sie nie złoży, ten zębaty pasek chyba sie starł na końcu i wysunie jakoś a złożyć już nie da rady, nie wiem jak to naprawić więc odpiąłem silniczek:D
R.E.D. - Wto Maj 01, 2012 06:05

ostatnio znow mialem problem i musze odradzic olej silikonowy - nie chcial sie najnizszy element chowac, a z silikonem antena wysuwala sie max do polowy. uzylem wd i jak reka odjal :cool:
zaq - Wto Maj 01, 2012 08:11

Panowie można gdzieś kupić sam bat do takiej anteny?? Pękła zębatka:(
93karol - Wto Maj 01, 2012 10:21

szukałem i nie mogłem znaleźć
samego Bata, występują raczej już całe anteny;/

marthinez - Wto Maj 01, 2012 13:06

http://www.rimmerbros.co.uk/Item--i-XUF100100

W Tomateam chyba kiedyś mieli. Lub można kupić tu: http://www.ebay.co.uk/itm...0-/400239421628

Polecam kupić uniwersalną. Tania, pasuje działa idealnie.

93karol - Wto Maj 01, 2012 19:33

takie coś bym łykną;) tylko na ALL... nie mogę dorwać tego;/

bo tak to chyba takie coś zostaje no nie? http://allegro.pl/vk195-m...34344.html#opis

KRYS - Sro Maj 02, 2012 16:05

93karol,
mam taką od 2 lat i jest ok

93karol - Sro Maj 02, 2012 22:34

pasuje bez żadnych przeróbek?;>