Zobacz temat - [R400/R45] nadkola tylne

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 400/45, Honda Civic i MG ZS - [R400/R45] nadkola tylne

Remigiusz - Wto Paź 04, 2011 20:58
Temat postu: [R400/R45] nadkola tylne
Hejka,

mam takie pytanie czy nadkola tylne powinny być z obu stron z tylu jak jest w R 200 czy R25 :wink:

Według Rimmerbos i katalogu Hondy jest to tylko z prawej strony tam gdzie wlew paliwa. :?:

Chciałem sobie dokupić ta prawa bo myślałem ze poprzedni właściciel ja zgubił i nie potrzebnie syf z pod kol uderza o nadwozie.

Jak to u was jest :?:

borek88 - Wto Paź 04, 2011 21:30

Remi55, oryginalnie tylko tam gdzie wlew
kiedys na civicforum czytałem o jakis nadkolach do 6gen 5d wiec moze cos z tego dopasowac idzie tylko ze to było z allegro bo oryginalnie tez chyba maja po jednej stronie

Remigiusz - Wto Paź 04, 2011 21:33

borek88, hmm to bardzo bez sensu to jest rozwiązane :roll: Masakra masakra :neutral:
greg-si - Wto Paź 04, 2011 22:16

Remi55, jest to sensowne rozwiązanie :)
Nadkole ma za zadanie u nas ochraniać rurkę wlewu paliwa. Jest opcja żeby dokupić takie nadkola ale to rzecz dość ciężko dostępna. U mnie już 3 firmy poległy na tym zamówieniu ;)

Remigiusz - Wto Paź 04, 2011 22:19

greg-si, Ja mowie ze nie jest sensowe rozwiązane ze tylko z jednej strony :razz: :mrgreen: To ze chroni rurek to plus i tak ma być ale z drugiej strony już się im montować nie chciało :mad:
IROLA - Sro Paź 05, 2011 07:13

Tak faktycznie to jest to takie "półnadkole" - jak pisał kol. greg-si ma chronić tylko rurkę(ki) wlewu i odpowietrzenia (chyba to ta druga cienka). Ja kupiłem od jakiejś firmy z Mielca i uważam (subiektywna ocena), że spełnia swoje zadanie. Kiedyś czytałem - raczej tutaj na forum lecz nie mogę teraz znaleźć, że ktoś planował wykonać odlew z masy lub coś podobnego (a może to chodziło o civiczkę) ?
greg-si - Sro Paź 05, 2011 07:20

IROLA, ja miałem zrobić odlew ale mi się odechciało ;)
Jugol - Sro Paź 05, 2011 07:46

Remi ja też mam tylko od strony wlewu paliwa nadkole.
IROLA - Sro Paź 05, 2011 13:18

greg-si porzuciłeś całkowicie ten zamiar, czy tylko chwilowo ? Może jednak spróbujesz ?
Remigiusz - Sro Paź 05, 2011 14:53

Teoretycznie by można było lewe na gorąco przerobić na prawe :wink:
borek88 - Sro Paź 05, 2011 20:44

http://allegro.pl/nadkole...1807070669.html
prawdopodobnie to te nadkola hondziarze montowali
wiec i u nas powinno pasowac

des - Czw Paź 06, 2011 18:21

Jakoś tak nie bardzo wyglądają, ale to w końcu 25zł.
greg-si - Pią Paź 07, 2011 09:01

IROLA, porzuciłem temat odlewu ale znowu ruszam z poszukiwaniem. Dam znać jak coś znajdę.
IROLA - Pią Paź 07, 2011 11:38

greg-si - trzymam Cię za słowo. Pozdrawiam.
greg-si - Pią Lis 11, 2011 12:19

Po 2,5 roku udało się :)
Jadąc do dziadka zajechałem do warsztatu który zajmuje się konserwacją podwozi i sprzedażą nadkoli.
Facet powiedział że na pewno coś znajdzie. Miał dwa komplety które prawie pasowały jednak stwierdził że poszuka czegoś lepszego i zadzwoni :)
Jakiś tydzień temu dzwoni, pojechałem, nie pasują. Powiedział 'usram się a nie dam się i znajdę nadkola'
Dziś telefon że wczoraj dostał paczkę z nowymi nadkolami i że jak mam czas żebym dziś podjechał.
Pasują :)
Są to pełne nadkola tylne które do hatchback`a pasują prawie idealnie. Prawie bo troszkę ciężko było je przykręcić, być może przez rdzę która w moich błotnikach już dobrze się zadomowiła.
W każdym razie:

Koleś powiedział że jak chcę to może mi tego przywieść całego tira :)
Koszt to 40zł/sztuka. Przy montażu problemów nie miałem. Ciut musiałem dociąć z jednej strony nadkole żeby nie wystawało poza zderzak.
Od strony kierowcy gdzie jest wlew paliwa trzeba nowe nadkole połączyć ze starym (stare przeciąć na pół i zamocować by zasłaniało rurki). Teraz mi zima nie straszna. Powinno być też ciszej :)

Remigiusz - Pią Lis 11, 2011 12:45

Ahh tutaj jest watek :wink: Czyli jak sa to nadkola od Hondy Civic Hatchback czy jak :?:
greg-si - Pią Lis 11, 2011 12:56

Na nadkolach jest oznaczenie Civ 95-00 więc raczej napewno z hondy. Wszystkie jakie przymierzałem były z hondy civic 95-00 ale dziwnym trafem tylko te pasują tak dobrze.
Niestety facet nie chciał powiedzieć skąd je ma, jakie są oznaczenia itd.

faecd - Pią Lis 11, 2011 20:02

greg-si, widze ze Ci elegancko nadkole rdzewieje tak jak u mnie ;)

Polecam wziac sie za to, patrzcie jak ja to zrobilem u siebie. Zime przelatam na podkladzie, na wiosne pomaluje ;)

Remigiusz - Pią Lis 11, 2011 23:38

faecd, Co to za ciekawy planu użyłeś jako papier ochrony :mrgreen: Jakieś budowlane :razz: A nie lepiej by było ruda wypolerować i potem te miejsca zaszpachlować jakoś albo o tylu blachę przyspawać i potem szpachle na te dziury :?:
borek88 - Sob Lis 12, 2011 09:59

Remigiusz napisał/a:
nie lepiej by było ruda wypolerować i potem te miejsca zaszpachlować jakoś albo o tylu blachę przyspawać i potem szpachle na te dziur

to i tak po 1-2latach coś wyjdzie tak jak zrobił faecd, i dobrze zabezpieczy miejsce spawów i t tej płytki to to prędzej gdzieś obok zacznie gnić niż ta reperatureczka

greg-si - Sob Lis 12, 2011 10:23

Teraz jak mam nadkola to pewnie zrobię kompleksowo tył. Wcześniej było to bez sensu bo zaraz by znowu coś wyszło. Cała reperaturka oczywiście bo w kawałki się nie bawię.
faecd - Sro Lis 16, 2011 20:03

:/ ja dopiero jak docialem sobie kawaleczek to dowiedzialem sie dopiero, ze lepiej bylo wymienic calosc :P