|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Nasze auta - Torek86 - Rover 25 2.0 ITD 2001
torek86 - Czw Maj 17, 2012 22:22 Temat postu: Torek86 - Rover 25 2.0 ITD 2001 Oto mój świeży zakup
Rover 25 z 2001 roku z silniczkiem 2.0 ITD.
przebieg auta 225 000 km ( autentyczny)
Wyposarzenie:
ABS
wspomaganie
el.szyby
el. lusterka
podgrzewane lusterka
skórzana tapicerka
2x pouszka
klimatyzacja
halogeny
regulowana kolumna kierownicy
alu 15' z oponami 195/50
Roverek bardzo mi się spodobał, mimo że to dla mojej żonci zakup.
jest troszkę zaniedbany, ale z czasem wszystko się naprostuje.
Z rzeczy idących na pierwszy ogień do wymiany: wybierak skrzyni, czujnik cieczy, wyprostowanie jednej alu oraz obowiązkowa myjnia wnętrza.
Mam nadzieję że autko nie będzie sprawiać problemów. Od 8 lat jest w Polsce i u jednego właściciela, więc historię poznałem w szczegółach.
poniżej kilka zdjęć na szybko strzelonych.
mimo że autko bardzo fajnie przyspiesza... na pewno będę musiał przeszperać forum co zrobić by miało 113KM jak MG
pelson91 - Czw Maj 17, 2012 22:44
Piękna robota, Torek Ładne autko
torek86 - Pią Cze 01, 2012 07:46
Dziś Roverek idzie na generalne sprzątanie wnętrza, łącznie z czyszczeniem i konserwacją skóry.
Przy okazji mam pytanie.. jak można samemu pielęgnować taką skórę? jest to moje pierwsze auto ze skórzaną tapicerką i jestem trochę zielony. Słyszałem, że można delikatnie potraktować siedzenia kremem nivea.. ale jakoś mi się to nie widzi..
[ Dodano: Pią Cze 01, 2012 08:46 ]
czas na krótki opis z pół miesięcznej eksploatacji.
Jestem bardzo zadowolony z ekonomi autka. Przy średnio ekonomicznej jeździe po mieście auto spala około 6,8-6,9l na 100km.
Jest wygodne i coraz bardziej mi się podoba.
Z minusów mogę tylko wymienić bardzo słaby promień skrętu.. ( jestem mocno zdziwiony tym faktem) oraz dość ciężko działające pedały..
w przyszłym tygodniu autko idzie na warsztat gdzie wymieniony zostanie napinacz paska osprzętu, czujnik cieczy, oraz może tarcze i klocki.
Lewarek zmiany biegów zostawię sobie na przyszły miesiąc
Pawkaz - Pią Cze 01, 2012 08:56
Ładnie sie prezentuje
bociannielot - Pią Cze 01, 2012 09:40
faaaajne wnętrzę gratki chciałbym takie
torek86 - Pią Cze 01, 2012 11:04
wnętrze wymaga jeszcze troszkę pracy kosmetycznej, ale generanie jest fajne.
Dzięki
pelson91 - Pią Cze 01, 2012 11:13
Torek, jakich kosmetyków do skóry używasz? Muszę się w takie wyposażyć, a nie bardzo wiem co warto brać
Pawkaz - Pią Cze 01, 2012 11:16
Z tego co kojarze to na forum byl temat o pielegnacji skory
KNA - Pią Cze 01, 2012 13:53
Pawkaz napisał/a: | Z tego co kojarze to na forum byl temat o pielegnacji skory |
Taa, CIF-em . Ja do skóry kupiłem specjalne mleczko od Turtle Wax (kosztowało coś około 30zł) i sprawdziło się. Skóra zrobiła się miękka i błyszcząca, a i ładnie ją wyczyściło (tylko trzeba to robić miękką gąbką, a nie ściereczką jak to zalacają, bo gąbka wchodzi we wszystkie zakamarki i ładnie wyciera brud, a ścierka prawie wcale). Skórę mam jasną (chyba nawet jaśniejszą niż w aucie Torka) także efekty lepiej widać niż na ciemnej.
Co do auta założyciela tematu, to bardzo mi się podoba. Tak jak u mnie połączenie ciemnej karoserii z jasnym wnętrzem to jest dla mnie najlepsze połączenie .
maniu48 - Pią Cze 01, 2012 13:59
mmmmmmm autko miodzio-może tez kiedys takie bede mial. kilka modów, mapki i jazda Powodzonka życze i jak najmniej awarii.
torek86 - Wto Lip 31, 2012 09:34
o Dzięki KNA za info, bo też zastanawiałem się co tu do pielęgnacji będzie najlepsze.
Pierwsze części już zakupione, czyli napinacz paska klinowego, czujnik cieczy, tarcze i klocki.
Dziękuję za pochlebne opinie, muszę w końcu sie wybrać na jakąś sesyjkę wypucowanym autkiem
[ Dodano: Pon Cze 18, 2012 10:32 ]
no autko wróciło od mechanika ( p Mariusz). Zostały wymienione tarcze i klocki ( tarcze brembo, klocki Bosh), czujnik cieczy- ( oraz jak się okzałao zostały naprawione wiązka od wentylatorów oraz przeaźniki, gdyż było to w rozsypce i wentylatory w ogóle się nie włączały ) no i jeszcze został wymieniony napinacz paska osprzętu.
Pozostało zrobić drążek skrzyni biegów i wymienić silniczek tylnej wycieraczki.
wczoraj wróciłem z trasy 750km i Roverek spisał się rewelacyjnie. I nawet spalanie nie było nie najgorsze biorąc pod uwagę prędkość praktycznie cały czas 160km/h i włączoną klimę - 7l/100km
[ Dodano: Wto Lip 31, 2012 10:34 ]
Eh.. okazało się że strzelił wąż od IC do kolektora ssącego.. więc trzeba będzie wymienić.
Zastanawiam się czy by nie zmienić już tego węża na jakiś system kolanek i rury z kwasiaka. ale najpierw chyba będę musiał wymienić turbinę bo wszystko aż ocieka olejem... niby przed wywaleniem tej rury nie kopcił prawie w ogóle... no ale cały dolot w oleju to chyba nie za dobra sprawa.. no chyba że w dieslach jest inaczej..
pelson91 - Wto Lip 31, 2012 15:42
torek86 napisał/a: | no ale cały dolot w oleju to chyba nie za dobra sprawa.. no chyba że w dieslach jest inaczej.. |
Jest inaczej Olej w dieslach po prostu jest, widać go, jednak gdy leje się z węży to już nie jest w porządku. Ja mam wysmarowane kilka miejsc olejem i się nie martwię, jeździ, dymi przy mocniejszym przyciśnięciu na diesla uważam za normalne
chmielu - Wto Lip 31, 2012 22:17
bardzo ladne wnetrze
Markzo - Czw Sie 02, 2012 09:53
ładna sztuka
torek86 - Pią Wrz 07, 2012 21:46
z racji tego że dziś miałem trochę wolniejszy dzień, wreszcie naprawiłem rozerwaną rurę od IC, przy okazji wyczysciłem wszystkie rury dolotowe z oleju i z racji tego że zmodyfikowałem uszkodzoną rurę od IC musiałem usunąć dziurawą zresztą obudowę filtra i zastąpić zwykły filtr stożkiem. To czym się zdziwiłem po zamianie to dźwięk, który teraz jeeeest naprawdę meeega.
Niestety foto robione telefonem więc marne, postaram się niebawem cyknąć coś lepszego.
plemaster - Pią Lis 02, 2012 12:14
Jaki stożek dałeś i czy poza dźwiękiem to jakieś jeszcze odczuwalne zmiany ?
[ Dodano: Pią Lis 02, 2012 12:14 ]
No i oczywiście wnętrze bardzo ładne...chociaż na twoim miejscu zapolował bym na kierownicę z tą "drewnianą" wstawką. Mi się udało taką wyrwać na allegro za 50 zł...co prawda od 400 więc kierunki same nie wracają ale prezentuje się to bardzo ładnie i miło się trzyma
torek86 - Pią Lis 02, 2012 12:19
stożek to zwykły Jacky sport czy coś daje... hm.. szczerze mówiąc nie montowałem go dla podniesienia mocy, bo w to raczej nie wierzę
a kiera.. mówiąc szczerze to drewniana mi w ogóle nie podchodzi, a ta z kolei mi się strasznie podoba ale wiadomo o gustach się nie dyskutuje
Remigiusz - Pią Lis 02, 2012 12:52
Czy masz orig. czysty filtr czy stożek to na jedno prawie wchodzi. Jedynie plus puszki orig. jest to ze ciągnie zimne powietrze i nie trzeba obudowywać żeby spełniało funkcje osłony termicznej.
Jak komuś pęknie obudowa filtra to wiadomo najtaniej jest zamontować stożek za 40zl
Jedyna wada stożka w IDT to to ze zasyfi po czasie przeplwyke i będzie auto molowate ALe na to jest rada mapki mafless
torek86 - Sro Sty 09, 2013 00:30
no właśnie mi już zasyfił heheh jutro czyszczonko, a jak nie pomoże to będzie mapka
[ Dodano: Sro Sty 09, 2013 00:30 ]
No coz, cos jednak jest nie tak z moim roverkiem, bo nie za kazdym razem odpala.. czasami trzeba otworzyc maske i napompowac filtr.. a jak by tego bylo malo chyba zerwala sie linka od maski masakra.. wiec jesli znacie pomysl na otworznie niestandardow maski, bede wdzieczny
Julek - Sro Sty 09, 2013 19:23
uuuu to lipa, ze sie dzieje;/ super autko ogolnie mam takie same tylko ze srebrnego i czarny srodek kurcze tyle jezdze po piasecznie a jeszcze nigdy tego roverka nie zauwazylem;p
pelson91 - Sro Sty 09, 2013 22:53
ja ostatnio w Piasecznie wcale Roverów nie dostrzegam
torek86 - Pią Paź 25, 2013 08:44
Julek napisał/a: | uuuu to lipa, ze sie dzieje;/ super autko ogolnie mam takie same tylko ze srebrnego i czarny srodek kurcze tyle jezdze po piasecznie a jeszcze nigdy tego roverka nie zauwazylem;p |
eh.. bo tak na prawdę po piasecznie to mało jeżdżę.. przy auchan skręcam do Józefosławia więc bardziej można mnie spotkać na odcinku metro wilanowska -Auchan.
[ Dodano: Pią Paź 25, 2013 09:44 ]
Sprzedany, temat można zamknąć.
|
|