Zobacz temat - Kto chętny na kontrole parametrów silnika ??:)

Forum Klubu ROVERki.pl

Offtopic - Kto chętny na kontrole parametrów silnika ??:)

Firq - Pią Sie 17, 2012 12:59
Temat postu: Kto chętny na kontrole parametrów silnika ??:)
WItam przyszedł czas na to aby zacząc kontrolować parametry swojego klekota i w tym celu ustaliłem z Adi-mistrzu że w komputerku będzie można odczytać
Temp zew/wew
Temp Oleju
Temp Płynu Chłodzącego
Ciśnienie doładowania
i reszte danych podstawowych z komputerka Adi-ego
jak ktos będzie miał pomysł co jeszcze można dodać niech pisze :)
Kto się pisze na taki Bajer Wstępny ustalony koszt 200 zł
zakupić musimy tylko czujnik temp oleju :)

1 Firq

bizon - Pią Sie 17, 2012 14:04

Z calym szacunkiem dla Adi-mistrzu, bo wiem ze jest tam zapracowany i wogole, ale nie ma sie co podniecac, bo owy "bajer" zanim powstanie, to polowa z nas bedzie juz miec inne samochody
Firq - Pią Sie 17, 2012 16:06

no ok bizon, jeśli nie jesteś zainteresowany to ok ale może inni są ... a co do kwesti ile trzeba czekać to najlepiej jak się Adi wypowie :)
ADI-mistrzu - Pią Sie 17, 2012 16:08

Urządzenie będzie działać na obecnych bebechach komputera, a z racji że jest prostsze to można je wykonać niemal od ręki. Jestem w stanie na razie 3 max 4 sztuki tego sprzedać, bo tylko tyle posiadam.
Firq - Pią Sie 17, 2012 16:10

i wszystko na ten temat :) więc kto chętny bo mało miejsc na pokładzie :) Pewnie Remigiusz jak zobaczy temat to zaraz się podpisze :)
camaro17 - Nie Sie 19, 2012 16:30

A jak to będzie wyglądało, może jakieś foto poglądowe ?? ? Może był bym zainteresowany, problem gdzie można to w R200/MG ZR zamontować aby było widocznie dla kierowy a nie szpeciło całości :)
Pawkaz - Nie Sie 19, 2012 17:25

camaro17 napisał/a:
problem gdzie można to w R200/MG ZR zamontować aby było widocznie dla kierowy a nie szpeciło całości

Zapewne w miejscu zegarka.

Firq - Nie Sie 19, 2012 20:46

camaro17, bazą bedzie komputer
Cytat:
Adi-mistrzu
czyli taki sam tylko z naszymi opcjami i będzie u mnie w miejscu zegarka :) Adi mówił że kolory wyświetlania dowolne :)
ADI-mistrzu - Nie Sie 19, 2012 20:56

To jest komputer pokładowy tylko okrojony, więc wygląda identycznie.
Kwestia obcięcia programu i dostosowania do waszych potrzeb, bo niema potrzebny robienia obliczeń dla spalania w co wchodzi kilka czynników co powoduje że proces ten robi się skomplikowany.

szpynior - Nie Sie 19, 2012 20:57

Na 75-tce zadziała ?
Remigiusz - Nie Sie 19, 2012 22:18

No ja bym się pisał ale pod warunkiem ze będą następujące funkcje :wink:

Zegar bez daty
Temp zew/wew
Voltomierz (komunikat o niskim i wysokim stanie, dowolnie ustawialne)
Temp Oleju
Ciśnienie oleju
Temp Płynu Chłodzącego
Ciśnienie doładowania

:wink:

ADI-mistrzu - Nie Sie 19, 2012 22:27

Musisz znaleźć jedynie czujnik ciśnienia oleju, reszta ok.
W R75 też powinno zadziałać.

Remigiusz - Nie Sie 19, 2012 22:34

ADI-mistrzu, No to tak do ciśnienia i temp oleju i tak trzeba czujnik kupic :wink:

[ Dodano: Nie Sie 19, 2012 23:34 ]
Fajnie by to było upchać zamiast wskaźnik temp płynu chłodniczego :wink:

ADI-mistrzu - Nie Sie 19, 2012 22:45

To gdzie upchniecie to już wy kombinujecie...
On temp oleju nada się nawet taki sam jak od wody, ale od jego ciśnienia to nie wiem... musicie jakiś znaleźć a ja już dopisze algorytm.

Brt - Pon Sie 20, 2012 09:00

a skąd to będzie brało dane ?? ze złącza diagnostycznego ??
bizon - Pon Sie 20, 2012 10:17

Firq napisał/a:
no ok bizon, jeśli nie jesteś zainteresowany to ok ale może inni są ... a co do kwesti ile trzeba czekać to najlepiej jak się Adi wypowie :)

Firq, nie poweidzialem tego zlosliwie. chcoialem takie cos i caly czas chce. przejrzyj temat komputer pokladowy, okrojona wersja dla diesli byla juz przeze mnie poruszona zdaje sie w styczniu (chodziloo mi o wyswietlanie tych informacji co podal remigiusz na jednym lub dwoch ekranach bez zbednego menu ze zmianami kolorow itp). Od ADI-mistrzu, otrzymalem informacje ze taki okrojony komputer to zaden problem, tylko w przyszlym miesiacu zamowi odpowiednie plytki. Niestety owy uproszczony model dalej nie powstal i cierpliwie czekam, gdyz widzialem odpowiedzi adiego do innych popedzajacych go wiec nie ma sensu zebym i ja sie upominal co chwile. nie mam zeby nie bylo zadnych pretensji do niego, gdyz rozumiem ze ma studia na glowie, ten model komputera na benzyne i pewnie sporo innych prywatnych rzeczy. chodziolo mi tylko o to zeby sie na zapas nie podniecac i nie upominac potem co tydzien jak w temacie "kompute pokladowy", jak adi zrobi te 3-4 modele to da znac i wtedy niech sie chetni odzywaja. wystarczy zobaczyc rozpietosc dat w tamtym temacie od momentu pomyslu i pierwszych chetnych do czasu pierwszego egzemplarza. jesli kogos urazilem tamtym postem to przepraszam

Raptile - Pon Sie 20, 2012 10:59

Moge sie udostępnić do testów ;)
ADI-mistrzu - Pon Sie 20, 2012 11:19

Raptile będziesz jeździł do mnie w razie potrzeby przeprogramowania?
szpynior - Pon Sie 20, 2012 12:52

Jak będę potrafił podpiąć odpowiednio to się piszę na zakup.
Raptile - Pon Sie 20, 2012 13:11

ADI-mistrzu, numer gg znasz ;)
Firq - Pon Sie 20, 2012 20:36

bizon, spoko tylko mówie że Adi powiedział że 3 sztuki z miejsca moze zrobić a reszte musi domówić czy coś :) a zaczym się tu zdeklarujemy co i jak to pewnie juz bedzie miał :)
czyli kto się pisze jeszcze ?

bizon - Wto Sie 21, 2012 08:39

Firq napisał/a:
3 sztuki z miejsca moze zrobić a reszte musi domówić czy coś

ja wtedy z adim bylem ugadany ze zrobi to na takiej samej plytce jak zegarek, i tylko sie podmieni obudowe i dowierci dziure na dodatkowy guzik i bedzie jak oryginalny zegarek. ciekawe czy ta wersja dalej obowiazuje

ADI-mistrzu - Wto Sie 21, 2012 09:20

bizon, dla tak wielu parametrów ciężko by było przeciągnąć wiązkę przewodów do silnika.

P.S.
Przepraszam że nie odpowiadam do niektórych osób, ale skrzynka niestety ma pewne dno, gdy się je przekroczy to wiadomości automatycznie stare są kasowane a ja niestety nie pamiętam kto o czym pisał...