|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 400/45, Honda Civic i MG ZS - [R416] Centralny a awaryjne
kezmanq - Pon Wrz 24, 2012 20:45 Temat postu: [R416] Centralny a awaryjne Może słabo szukałem albo źle widzę ale nic nie znalazłem na temat tego czy jest możliwość aby R zamrugał awaryjnymi podczas otwierania/zamykania drzwi z pilota ? Bo często nie wiem czy zamknąłem a nie zawsze słychać.
greg-si - Pon Wrz 24, 2012 21:08
Raz miga gdy maska, drzwi nie są domknięte a gdy wszystko jest zamknięte miga trzy razy.
kezmanq - Pon Wrz 24, 2012 21:10
to dlaczego mój nie mruga ?
Artu - Pon Wrz 24, 2012 21:37
Zamykasz z oryginalnego Roverowskiego pilota? Zdarzały się przypadki wyciętego immo i garażowych instalacji uzbrojenia auta.
kezmanq - Pon Wrz 24, 2012 21:39
oryginalny pilot, immo działa
Artu - Pon Wrz 24, 2012 21:49
Ciekawe... Zrób jeszcze test MFU:
http://forum.roverki.eu/v...hlight=test+mfu
Może któraś krańcówka nawala...
kezmanq - Pon Wrz 24, 2012 21:52
właśnie mi się przypomniało, że koleś od którego kupiłem R utopił pilot i wymieniał pilot i immo może coś z tym związanego ? Chociaż tak jak mówie pilot ori immo też działa
ps. i nie działa oświetlenie wnętrza po otwarciu drzwi, kontrolka na desce się zapala ale swiatło nie
bizon - Wto Wrz 25, 2012 07:58
kezmanq napisał/a: | i nie działa oświetlenie wnętrza po otwarciu drzwi |
tym tez steruje centralka alarmu to pewnie tam cos nacudowane. zobacz czy przy centralce dwa zielone przewody nie sa ciachniete (kierunki), a do lampki idzie niebiesko bialy
kezmanq - Wto Wrz 25, 2012 08:46
centralka jest za zapalniczką ?
bizon - Wto Wrz 25, 2012 10:12
Cytat: | centralka jest za zapalniczką ? |
of siur
kezmanq - Wto Wrz 25, 2012 10:32
poprawcie mnie jeśli źle myślę, mam kontrolke jeśli podlacze ją do masy i podczas zamykania drzwi drugi koniec wbije w zielony kabel i zamruga kontrolka to wyeliminuje uszkodzenie centralki?
bizon - Wto Wrz 25, 2012 11:02
kezmanq napisał/a: | poprawcie mnie jeśli źle myślę, mam kontrolke jeśli podlacze ją do masy i podczas zamykania drzwi drugi koniec wbije w zielony kabel i zamruga kontrolka to wyeliminuje uszkodzenie centralki? |
tak, tylko sprawdz dobrze bo tam jest kilka zielonych. o ile pamietam jasnozielony z czerwonym paskiem ciemnozielony ale glowy nie dam
leszczu - Wto Wrz 25, 2012 11:31
kezmanq napisał/a: | i nie działa oświetlenie wnętrza |
Może głupie pytanie, ale czy sprawdzałeś żarówkę i bezpiecznik od tego światła.
Sprawdź jeszcze krańcówkę w drzwiach kierowcy.
bizon - Wto Wrz 25, 2012 11:55
leszczu napisał/a: | Sprawdź jeszcze krańcówkę w drzwiach kierowcy. |
kontrolka sie zapala wiec krancowka powinna byc cacy.
a jeszcze apropo tego oswietlenia jakbys tez chcial sprawdzic dioda to na tym niebiesko bialym idzie minus, wiec wtedy diode podlaczasz do stalego 12v
kezmanq - Wto Wrz 25, 2012 14:48
zarowka dobra święci, krancowki chyba dobre skoro się kontrolka zapala. Czyli rozumiem że na zielonym kablu idzie plus a na biało niebieskim minus ?
bizon - Wto Wrz 25, 2012 15:14
kezmanq napisał/a: | zyli rozumiem że na zielonym kablu idzie plus a na biało niebieskim minus ? |
nie. na zielonych dwoch ida dwa plusy do kierunkow. a na niebieskim idzie minus do lampki w podsufitce
kezmanq - Wto Wrz 25, 2012 18:04
ok dobra czaję. Gdzie znajdę schematy elektryczne R ? I czy te same kable są od awaryjnych dla alarmu ? Chodzi mi o to czy jeśli mrugają przy alarmie to powinny mrugać przy zamykaniu ?
Sirk - Sro Wrz 26, 2012 15:39
Witam,
Ja bym proponował sprawdzić czy masz podłączone wszystkie wtyczki do MFU. Druga kwestia, jak już koledzy mówili, sprawdź centralkę alarmu. Czy wszystkie kabelki są na swoim miejscu. Ja jak kupiłem swojego R416 miałem też problem z zapalającym się światłem podsufitki, brakowało sygnału pozostawionych włączonych świateł przy wyłączonym zapłonie, świateł przeciwmgłowych tylnych itp.
Poprzedni właściciel wyciął immo i zamontował nieoryginalną centralką od zamka. Problem polegał na tym że jak były podłączone wszystkie wtyczki pod MFU to cały czas piszczało, a po podłączeniu wszystkich kabli na centralce odcinało zapłon.
Taka moja sugestia. Pozdrawiam.
kezmanq - Pią Wrz 28, 2012 09:19
a więc tak: krańcówki w tylnych drzwiach (chyba) nie działają bo:
- alarm nie włącza się po ich otwarciu, reaguje tylko na przednie drzwi
- tak samo jest z kontrolką na liczniku zapala się tylko przy otwarciu przednich drzwi
awaryjne nie mrugają razem z alarmem.
Teraz pytanie, czy to krańcówki w tylnych drzwiach robią zamieszanie ?
bizon - Pią Wrz 28, 2012 09:33
kezmanq napisał/a: | Teraz pytanie, czy to krańcówki w tylnych drzwiach robią zamieszanie ? |
odkrec je, odlacz, zaizoluj konektor, zamknij drzwi i wtedy sprawdz. jesli kierunki zamigaja to krancowki to przeczyszczenia lub "pogrubienia" ten dynks co dociska
kezmanq - Pią Wrz 28, 2012 10:43
odlaczylem i dalej to samo
[ Dodano: Pią Wrz 28, 2012 11:43 ]
rozebrałem je wyczyscilem
i dalej to samo
leszczu - Pią Wrz 28, 2012 13:41
kezmanq napisał/a: | - tak samo jest z kontrolką na liczniku zapala się tylko przy otwarciu przednich drzwi |
Bo ta kontrolka chyba tylko reaguje na przednią na krańcówkę drzwi kierowcy.
kezmanq napisał/a: | rozebrałem je wyczyscilem
i dalej to samo |
Chyba bez kupna innych się nie obejdzie, albo z kimś się podmienić.
bizon - Pią Wrz 28, 2012 13:54
leszczu napisał/a: | Bo ta kontrolka chyba tylko reaguje na przednią na krańcówkę drzwi kierowcy. |
Chyb ajednak na wszystkie, tak samo lampka.
leszczu napisał/a: | Chyba bez kupna innych się nie obejdzie, albo z kimś się podmienić. |
jesli nie miga raz przy otwieraniu centralnego to moim zdaniem nie wina krancowek.
po drugie na odlaczonej krancowce traktuje ja jako zamkniete drzwi wiec wtedy powinno zamigac
kezmanq - Pią Wrz 28, 2012 18:23
a więc tak:
krańcówki zrobiłem - wszystkie zapalają kontrolkę
rozebrałem lampkę -> + jest na obydwu kablach więc coś nie halo
dobrałem się do centralki i :
[ Dodano: Pią Wrz 28, 2012 19:23 ]
doradzcie coś co z tym zrobić żeby to mrugało ? skąd cholera ta kostka ? a i ten utopiony pilot ma w symbolu B a ten teraz ma A
bizon - Pią Wrz 28, 2012 18:42
kezmanq napisał/a: | + jest na obydwu kablach więc coś nie halo |
powinien isc staly 12, masa i na niebiesko bialym minus ktory odpowiada za przygasanie
[ Dodano: Pią Wrz 28, 2012 19:42 ]
kezmanq napisał/a: | dobrałem się do centralki i : |
chyba masz jakas okrojona centralke bo nie ma wejscia na druga wtyczke
kezmanq - Pią Wrz 28, 2012 18:44
koleś ją wymieniał chyba bo utopił pilot i wynika z tego że założył centralkę na jedną wtyczkę a drugą zostawił luźną
Adrian - Pią Wrz 28, 2012 18:58
Podaj numer tej Twojej centralki (YWB184...).
kezmanq - Pią Wrz 28, 2012 19:04
YWB104.40 środkowej cyfry nie mam jak odczytać
wychodzi na to, że to taka sama ale przecież ta jest z 1.4
Uploaded with ImageShack.us
Adrian - Pią Wrz 28, 2012 19:13
Jeśli rzeczywiście masz YVC104540, to pochodzi ona z kanciaków R200/R400.
http://www.rimmerbros.co.uk/Item--i-GRID002848
kezmanq - Pią Wrz 28, 2012 19:17
pięknie po prostu, jakie numery powinny mieć ECU i centralka ? Zastanawiam się w takim razie nad zestawem startowym
Adrian - Pią Wrz 28, 2012 19:23
Sprawdź tu: http://www.rimmerbros.co.uk/Item--i-GRID003175 Musisz sobie dopasować po numerze VIN i roczniku.
leszczu - Sob Wrz 29, 2012 19:58
kezmanq napisał/a: | pięknie po prostu, jakie numery powinny mieć ECU i centralka ? Zastanawiam się w takim razie nad zestawem startowym |
A jaki teraz masz numer kompa
kezmanq - Nie Wrz 30, 2012 11:04
jutro sprawdzę i napiszę
Uploaded with ImageShack.us
[ Dodano: Nie Wrz 30, 2012 12:04 ]
MKC 104031
leszczu - Nie Wrz 30, 2012 11:10
Komp się zgadza jest od 1.6.
kezmanq - Pon Lis 12, 2012 20:31
naprawiłem pilot, zmieniłem ecu i centralkę wszystko śmiga, kierunki mrugają, lampka się zapala tylko czemu stacyjka świeci się na czerwono po otwarciu drzwi ?
szoso - Pon Lis 12, 2012 21:11
kezmanq napisał/a: | tylko czemu stacyjka świeci się na czerwono po otwarciu drzwi ? |
bo ma się świecić
kezmanq - Pon Lis 12, 2012 21:44
tylko w jakim celu
szoso - Pon Lis 12, 2012 21:46
kezmanq napisał/a: | tylko w jakim celu |
weź chłopie trochę pomyśl, to jest podświetlenie stacyjki
Sirk - Sro Lis 14, 2012 09:38
Bo stacyjka nie ma włosów i ciężko trafić po ciemku.
|
|