|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 200/25, MG ZR i Streetwise - [r25] Problem ze światłami mijania i drogowymi
Leoon - Sro Paź 17, 2012 09:05 Temat postu: [r25] Problem ze światłami mijania i drogowymi Witam,
Problem opisywałem już wcześniej. Niestety podpowiedzi co do usunięcia awarii nie dały rezultatu, chodziło o naprawę wiązki. Wymieniłem całą wiązkę w tylnej klapie i problem dalej istnieje.
Mam spory problem z elektryką w moim kochanym Roverku, przy włączaniu świateł mijania po kilkudziesięciu sekundach wywala mi bezpiecznik 10A od prawego światła mijania, po włączeniu długich świecą się kilkanaście minut i wywala także bezpiecznik 10A, Poza tym po pewnym dłuższym czasie jazdy bez tych świateł wywala wycieraczkę tylną i spryskiwacze przód/tył.
Bywało tak, że gdy włączałem spryskiwacze tylnej wycieraczki przy włączonych światłach mijania, zapałała się- mrygała (słabo) kontrolka od drogowych świateł. Teraz tego problemu po wymianie wiązki nie ma.
Co może być przyczyną takiego zjawiska?
Może ktoś mógł by mi podrzucić schemat świateł itp z Rave to bym się pobawił Niestety mój komp jest zbyt zamulony i Rave się wieszą
Pozdrawiam i Bardzo Proszę o pomoc bo do i z pracy po nocach ciężko tak jeździć a co najgorsze 20go przegląd okresowy
leszczu - Sro Paź 17, 2012 09:47
A sprawdzałeś przełączniki zespolone
Tu masz schematy, wprawdzie od R200, ale powinny być takie same.
http://www.roverki.pl/gal...-nowy-r200.html
Leoon - Sro Paź 17, 2012 09:54
nie, nie sprawdzałem. Chodzi o te przy kierownicy?
leszczu - Sro Paź 17, 2012 10:00
Leoon napisał/a: | Chodzi o te przy kierownicy? |
Tak. Obadaj dokładnie ich wiązkę, może gdzieś się przetarła.
Leoon - Czw Paź 18, 2012 09:18
ok, dziś się tym zajmę. Chyba gdzieś nawet na forum widziałem temat albo manualkę o naprawie tych przełączników. Muszę poszukać.
[ Dodano: Czw Paź 18, 2012 10:18 ]
leszczu napisał/a: | Leoon napisał/a: | Chodzi o te przy kierownicy? |
Tak. Obadaj dokładnie ich wiązkę, może gdzieś się przetarła. |
Wiązka wygląda idealnie. Zero przetarć.
leszczu - Czw Paź 18, 2012 09:21
To może przyczyna leży po całym przełączniku.
Leoon - Czw Paź 18, 2012 09:25
hmm tylko jak go sprawdzić?
a może warto sprawdzić przekaźnik/switch? bo na schemacie widzę, że jest oznaczony jako 83. Tylko gdzie go znaleźć?
bociannielot - Czw Paź 18, 2012 09:25
leszczu, też bym obstawał cos z zespolonym, skoro wszystkie cyrki dzieją się z rzeczami które są przez niego włączane
leszczu - Czw Paź 18, 2012 09:34
Leoon napisał/a: | hmm tylko jak go sprawdzić? |
Raczej tylko wymiana rozwiąże wszystkie wątpliwości.
Leoon - Czw Paź 18, 2012 10:06
a orientujecie się w cenie tego przełącznika?
kurcze skręciłem obudowe od kiero. Z tego co zauważyłem to był on zespolony światła + wycieraczkami?
leszczu - Czw Paź 18, 2012 10:20
http://allegro.pl/listing...p&change_view=1
Leoon - Czw Paź 18, 2012 10:39
problem rozwiązany... wywala mi bezpiecznik od świateł przy włączaniu kierunkowskazu.
Co do zespolonego to widzę, że można kupić sam od świateł i taki od razu z wycieraczkami? obydwa będą pasowały do mojego. Ponownie odkręciłem obudowę i z tego co widzę to wydaje mi się że mam dwa osobno?
bociannielot - Czw Paź 18, 2012 10:42
Leoon, to jest jeden, dlatego zespolony, ale możesz wymienić np lewa i prawa stronę osobno
Leoon - Czw Paź 18, 2012 10:44
no i tego nie byłem pewnien. Dzięki Przegląd tuż tuż to nie ma czasu na błędy przy zakupach
w takim razie biorę ten... http://allegro.pl/rover-2...html#tabsAnchor
Dziękuje za okazaną pomoc i porady "pomógł" dla bociannielot, leszczu,
bociannielot - Czw Paź 18, 2012 10:48
Leoon, bym Ci swój wysłał bo gdzies miałem akurat ten od kierunku działał ale zanim go znajdę to bedziesz miał już po przeglądzie bo 4 lata temu go wymieniałem prawie
Leoon - Czw Paź 18, 2012 10:50
bociannielot napisał/a: | bedziesz miał już po przeglądzie bo 4 lata temu go wymieniałem prawie |
Sądze, że na przegląd i tak nie dojdzie i dostanę go dopiero po poniedziałku. Tak więc przegląd dostane tymczasowy.
Jeżeli miałbyś ochotę go poszukać to wolałbym go wziąć od Ciebie niż z allegro
bociannielot - Czw Paź 18, 2012 10:52
Leoon, to jak chcesz mogę poszukać dzis jak znajdę to Ci tam znać jutro czy to znalazłem, bo ja uwaliłem manetkę od wycieraczek więc ten od kierunków powinien działać chyba że już zamówiłeś
Leoon - Czw Paź 18, 2012 10:58
bociannielot, nacisnąłem KUP TERAZ ale na szczęście jeszcze zalogować sie trzeba
Tak więc z miłą chęcia wezmę go od Ciebie jeżeli jest sprawny. Tylko powiedz ile chcesz za niego na priv mogę podać Ci numer do mnie.
bociannielot - Czw Paź 18, 2012 10:58
części są w piwnicy u taty to wieczorkiem Ci PW podeśle czy się do przełącznika dokopałem
Leoon - Sob Gru 08, 2012 20:48
Ok. W takim razie czekam na info.
[ Dodano: Czw Paź 18, 2012 20:40 ]
bociannielot napisał/a: | części są w piwnicy u taty to wieczorkiem Ci PW podeśle czy się do przełącznika dokopałem |
i jak ten przełącznik, dał się znaleźć?
[ Dodano: Sob Paź 27, 2012 21:17 ]
bociannielot napisał/a: | leszczu, też bym obstawał cos z zespolonym, skoro wszystkie cyrki dzieją się z rzeczami które są przez niego włączane |
Jednak problem trwa dalej... Wymieniłem zespolony od świateł i dalej to samo. Po chwili świecenia wywala bezpiecznik. Tak jakby nagrzewał się jakiś przekaźnik i sruuuu...
[ Dodano: Sob Paź 27, 2012 21:17 ]
bociannielot, dzięki za zespolony
[ Dodano: Sob Gru 08, 2012 20:48 ]
Witam,
Problem rozwiązany, tak mi się zdaje przynajmniej, ponieważ póki co odpukać świateł mijania nie wywala. Okazało się, że wsuwka na kablu od rozrusznika była luźna i nie zawsze stykała, nieraz rozrusznik dziwnie mi kręcił, musiałem wsuwką ruszyć i było ok z odpaleniem. W końcu to naprawiłem i świateł mijania mi nie wywala wywaliło mi tylko raz długie ale ponownie pogrzebałem przy kabelku i na razie jest OK zobaczymy jak pojeżdżę więcej
bociannielot - Nie Gru 09, 2012 11:11
Leoon napisał/a: | . Okazało się, że wsuwka na kablu od rozrusznika była luźna i nie zawsze stykała, nieraz rozrusznik dziwnie mi kręcił, musiałem wsuwką ruszyć i było ok z odpaleniem. W końcu to naprawiłem i świateł mijania mi nie wywala | no i git kto by pomyślał
Leoon - Nie Gru 09, 2012 21:31
miałem także uwalony przewód na klemie +, zrobiłem to i długie też działają
|
|