|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 75, MG ZT - [R75]Kilka pytań serwisowych -kupno
-mario- - Czw Sty 09, 2014 11:33 Temat postu: [R75]Kilka pytań serwisowych -kupno Witam.
Jako iż w podforum dotyczącym kupna rovera niestety trzeba wklejać linki z ogłoszeniami itp. a ja chcę najpierw zaczerpnąć informacji to temat założyłem tutaj-w razie potrzeby przeniesienia prośba do administracji o w/w czynność.
Dodam że temat "chcę kupić roverka 75" przeczytałem
Teraz sedno -Planuję zakupić rovera 75 z silnikiem 2,0 lub 2,5 KV6 i mam kilka pytań.
1.Gdzie znajduje się tabliczka znamionowa, Vin itp. przy tych silnikach
2.Czy pas przedni jest koloru czarnego fabrycznie czy powinien być w kolorze nadwozia?
3.Jakiej firmy są lampy przednie-niektóre marki mają swoich podwykonawców jak hella, magnetti Marelli itp.-rovera nie miałem więc pytam
4.Na niektórych aukcjach roverki mają czarne progi ale większość w kolorze nadwozia-co to oznacza?
5.Samochód koniecznie niestety musi być z LPG z racji tego że dużo jeżdżę-tu pytanie ile spalają oba silniki przy normalnej jeździe powiedzmy do 3 tys obrotów po mieście(LPG)?
6.Jak sprawdzić czy V6 chodzi prawidłowo i nie jest zakatowana ?
i
7.Czy 75 była w ocynku i jak się ma w niej blacha
Dzięki z góry za odpowiedzi i proszę o wyrozumiałość gdyż wolę wiedzieć gdzie szukać "niezgodności" przy zakupie
pozdrawiam
Aragorn - Czw Sty 09, 2014 12:20 Temat postu: Re: [R75]Kilka pytań serwisowych -kupno
-mario- napisał/a: | Witam.
Jako iż w podforum dotyczącym kupna rovera niestety trzeba wklejać linki z ogłoszeniami itp. a ja chcę najpierw zaczerpnąć informacji to temat założyłem tutaj-w razie potrzeby przeniesienia prośba do administracji o w/w czynność.
Dodam że temat "chcę kupić roverka 75" przeczytałem
Teraz sedno -Planuję zakupić rovera 75 z silnikiem 2,0 lub 2,5 KV6 i mam kilka pytań.
1.Gdzie znajduje się tabliczka znamionowa, Vin itp. przy tych silnikach
2.Czy pas przedni jest koloru czarnego fabrycznie czy powinien być w kolorze nadwozia?
3.Jakiej firmy są lampy przednie-niektóre marki mają swoich podwykonawców jak hella, magnetti Marelli itp.-rovera nie miałem więc pytam
4.Na niektórych aukcjach roverki mają czarne progi ale większość w kolorze nadwozia-co to oznacza?
5.Samochód koniecznie niestety musi być z LPG z racji tego że dużo jeżdżę-tu pytanie ile spalają oba silniki przy normalnej jeździe powiedzmy do 3 tys obrotów po mieście(LPG)?
6.Jak sprawdzić czy V6 chodzi prawidłowo i nie jest zakatowana ?
i
7.Czy 75 była w ocynku i jak się ma w niej blacha
Dzięki z góry za odpowiedzi i proszę o wyrozumiałość gdyż wolę wiedzieć gdzie szukać "niezgodności" przy zakupie
pozdrawiam |
1 VIN w lewym dolnym rogu szyby
2 zawsze czarny
3 hella
4 nic to nie oznacza
5 silnik 2.0 bp (7-8 trasa 12- w górę) jazda miejska przy skrzyni automat (z gazem 20-30% więcej)
6 jak wszystkie inne motory przy zakupie
7 jeśli nie była bita lub uszkodzona nie ma prawa być rdzy
rafalmis1 - Czw Sty 09, 2014 12:35
-mario- napisał/a: | 1.Gdzie znajduje się tabliczka znamionowa, Vin itp. przy tych silnikach |
od strony kierowcy na słupku jak otworzysz drzwi i na lewym kielichu jak otworzysz maskę. Można też sprawdzić w zegarach, w miejscu przebiegu
-mario- napisał/a: | 3.Jakiej firmy są lampy przednie-niektóre marki mają swoich podwykonawców jak hella, magnetti Marelli itp.-rovera nie miałem więc pytam |
Valeo
-mario- napisał/a: | 4.Na niektórych aukcjach roverki mają czarne progi ale
większość w kolorze nadwozia-co to oznacza? |
jeżeli samochód jest z roku 2002 (ewentualnie jak z vinu wynika rok modelowy 2002) to progi i nakładki zderzaków są w kolorze nadwozia
-mario- napisał/a: | Samochód koniecznie niestety musi być z LPG z racji tego że dużo jeżdżę-tu pytanie ile spalają oba silniki przy normalnej jeździe powiedzmy do 3 tys obrotów po mieście(LPG)? |
jest taki temat poszukaj
mó 2.5 w automacie spala sporo 12 w trasie jak jadę jak muł do 90km/h. na autostradzie do 160, to przekraczam 16. W mieście to 18.
moja dziewczyna jak jeździ, to 13.5-14.5 wychodzi miasto-trasa
Aragorn - Czw Sty 09, 2014 14:02
rafalmis1 napisał/a: |
Valeo
|
...trochę dziwne bo u mnie były Hella jak miałem zwykłe jak i wymieniane później xenony też Hella
rafalmis1 - Czw Sty 09, 2014 19:13
Aragorn,
Kurcze była szczelilem, ale to nie pierwszy raz
osarro - Czw Sty 09, 2014 22:37
Co do spalania sam posiadam 2,0 w gazie trasa 12 litrów do 120, do 160-170 14 litrow, miasto 14-15 litrów, oczywiście wszystko mowa o LPG skrzynia manualna bo w automacie pewnie będzie ciut więcej.
Resztę odpowiedzi już chyba masz powyżęj
I proponuję w manualnej bo masz więcej frajdy i nieco mniejsze spalanie, ale to moje odczucia
-mario- - Czw Sty 09, 2014 23:15
Na 100% manual.Żona prawko zdała więc jazda automatem tu odpada .kurde dość dużo pali koledze jak na 2,0 w mieście.Znajomy ma to w benzynie i mowi że max 10,5-11l pb a lubi deptać.Tych 15l lpg chciałbym nie przekroczyć bo jednak głównie po mieście mykam.Koledze e46 2,0 pali 9,5 po mieście..
Co do reszty to dzięki wielkie za odpowiedzi Miejmy nadzieje że uda mi się trafić na dobry egzemplarz
sknerko - Pią Sty 10, 2014 09:40
E46 nie ma 6 cylindrów wiec pali mniej ale nasze V6 tez potrafia mało palić pod warunkiem ze nauczysz sie nim jeździc oszczędnie, bo jak masz noge ciężką to chlipią paliwko aż miło.
-mario- - Pon Sty 13, 2014 19:06
Gdzie trzeba to noga ciężka ale ogólnie kulam jak pół emeryt:-P
[ Dodano: Pon Sty 13, 2014 19:06 ]
Panowie takie pytanie jako iż się naczytałem o awariach silniczków vis a zamierzam nabyć V6 itp.Czy silnik V6 z uszkodzonym vis'ami daje taki dźwięk :
Film zaczerpnięty z youtube..
https://www.youtube.com/watch?v=uwX3az9SLoM
A może ma ktoś nagrane jak powinien prawidłowo działać v6 na biegu jałowym.
Może się wam to śmieszne wydać ale nie słyszałem nigdy jak działa taki silnik a nie chce wtopić
damiwr - Pon Sty 13, 2014 20:49
Proponuję umówić się z kimś z takim silnikiem i bez padniętych klapek Dźwięku nie da się opisać słowami.
Ja w sobotę miałem do czynienia u siebie silnik igła, cała reszta złom
Powodzenia w zakupie też szukam.
domel101 - Pon Sty 13, 2014 20:53
-mario-, a z jakiej miejscowości jesteś. ja jak coś Prudnik. woj opolskie. jakbyś był z moich okolic to mogę coś doradzić
-mario- - Wto Sty 14, 2014 05:41
Okolice Gliwic.Czasem przez Prudnik jadę do rodziny .Gdybym coś tam upatrzył to dam znać .Najlepiej jakby ktoś nagrał jak to powinno chodzić.
damiwr - Wto Sty 14, 2014 11:20
Dziś oglądam 2.5 jak będzie dobrze brzmiał to nagram ale, żeby to dobrze zrobić to trzeba mieś sprzęt studyjny.
Aragorn - Wto Sty 14, 2014 12:45
może "Test" na szklankę
http://www.youtube.com/watch?v=Iz3UyZvMcuU
kerbi - Wto Sty 14, 2014 17:37
Z tą rdzą to do końca bym sie nie zgodził (ale tto tylko moje zdanie). Jak byłem posiadaczem roverka to musiałem w jednym miejscu robić, dokładnie to próg z prawej strony, tylne mocowanie lewarka. Kilka osób miało to samo. Wczoraj szedłem osiedlem i stała jedna 75 z ciekawości przygladnołem się progowi i co ..... rudy zatakował w tym samym miejscu co u mnie. Moze to przypadek ale u kilku osób (chyba raczej nie). Wszystkie chyba nie są bite w jednym miejscu.
osarro - Wto Sty 14, 2014 19:52
kerbi napisał/a: | Jak byłem posiadaczem roverka to musiałem w jednym miejscu robić, dokładnie to próg z prawej strony, tylne mocowanie lewarka. |
Nie wiem jakie masz mocowanie ale najwidoczniej nie posiadasz gum ochronnych które są w 4 miejscach po to aby lewarek nie uszkodził progu czy też warstwy lakieru w przeciwnym razie zawsze w tych miejscach pojawi się rdza
-mario- - Sro Sty 15, 2014 09:55
Chodzi tylko żeby mieć jakiś pogląd jak to ten silnik sobie pyrka...nie musi być mega jakość
damiwr - Sro Sty 15, 2014 10:42
Niestety maszyna którą oglądałem to złom mechanicznie i wszystko to słom notabene światła wersja UK
-mario- - Sro Sty 15, 2014 16:09
Tj czemu złom? I jak doszedłeś że światła z uk -z ciekawości pytam
damiwr - Sro Sty 15, 2014 17:02
sprawa prosta światła świeciły :
\__ wersja na lewą stronę drogi UK nawet na szkłach był kod UK
w Polsce :
__/ wersja oświetla prawe pobocze i znaki
Po za tym kolesia musiałem odpalać swoim autem akumulator z cinquaczento chyba miał. Zawieszenie totalna rozsypka pukanie to nic napier... z prawej strony. Ściągało auto w prawą ok 15% !! drżenie kierownicy już przy 30 km/h. Uszkodzony czujnik temp. Przepalona żarówka. Paląca się kontrolka od poduszki pow. i wiele innych ...
a i najważniejsze jak ruszyliśmy szyba zaparowała wiec nawiew na maxa i zapach PŁYNU CHŁODNICZEGO !!
Miał ktoś ponoć dziś ze śląska oglądać współczuje jak kupił.
http://allegro.pl/rover-7...3879156420.html
miał za to jedną niespotykaną sprawę pokrowiec na narty z tylnego tunelu zrobiłem foteczkę niestety ciemna
Aragorn - Czw Sty 16, 2014 11:25
damiwr napisał/a: | sprawa prosta światła świeciły :
\__ wersja na lewą stronę drogi UK nawet na szkłach był kod UK
w Polsce :
__/ wersja oświetla prawe pobocze i znaki
Po za tym kolesia musiałem odpalać swoim autem akumulator z cinquaczento chyba miał. Zawieszenie totalna rozsypka pukanie to nic napier... z prawej strony. Ściągało auto w prawą ok 15% !! drżenie kierownicy już przy 30 km/h. Uszkodzony czujnik temp. Przepalona żarówka. Paląca się kontrolka od poduszki pow. i wiele innych ...
a i najważniejsze jak ruszyliśmy szyba zaparowała wiec nawiew na maxa i zapach PŁYNU CHŁODNICZEGO !!
Miał ktoś ponoć dziś ze śląska oglądać współczuje jak kupił.
http://allegro.pl/rover-7...3879156420.html
miał za to jedną niespotykaną sprawę pokrowiec na narty z tylnego tunelu zrobiłem foteczkę niestety ciemna |
...ogólnie wygląda jak by kotś w nim świnie woził taki syf, listwa przedniej szyby to chyba na gumę do żucia wklejona
...jak kupi go osoba która przewidzi że jeszcze z 5 tyś na doprowadzenie go do porządku potrzeba to ok ale jak szukająca "okazji" to może się zdziwić
longer86 - Czw Sty 16, 2014 12:23
co do progów to tez potwierdzam mam to samo prawy i lewy z tyłu w okolicach podstawiania lewarka, kwalifikuje sie do zrobienia
|
|