|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 75, MG ZT - [R75] schowek na okulary
longer86 - Sro Maj 28, 2014 18:35 Temat postu: [R75] schowek na okulary Witam, dziś przekopywałem się przez graty w piwnicy.
odnalazłem takie oto cudo:
Pochodzi z Renault Laguna 1 ph1 czyli pierwszy model laguny przed liftem, być może w późniejszych wersjach też to występowało.
Jako, że często gęsto miałem problem żeby schować gdzieś okulary, a w dostępnych przestrzeniach znajdowały się jakieś mniejsze bajery postanowiłem spróbować. Wymiarami jak najbardziej odpowiada rączce w podsufitce którą miałem po stronie kierowcy, choć nie wiem czy u wszystkich jest ona montowana, w każdym razie u mnie była.
Mocowania po 2 drobnych przeróbkach pasują jak ulał w fabryczne miejsca
1. najpierw odcinamy haczyki przy uchwycie na okulary gdyż przeszkadzają w montażu
2. okrągłe otwory w mocowaniach rozwiercamy na "fasolki" żeby dopasować się z otworami na śruby
Dla wprawnego w pracach ręcznych posiadacza Roverka to nie dłużej niż 15-20 minut pracy, a efekt wygląda tak:
Dodam że kolor bardzo zbliżony do kolory uchwytów z Rover'a a więc nie rzuca się mocno w oczy
komarek - Sro Maj 28, 2014 21:14
fajnie wyszło
zastanawiałem się czy nie kupić z opla takiego schowka, ale niestety rozstaw śrub nie taki i zrezygnowałem
Pawkaz - Sro Maj 28, 2014 21:34
Jak dla mnie
Na szczęscie schowek w podłokietniku R 600 jest całkiem spory i tam trzymam okulary i inne graty
pelson91 - Sro Maj 28, 2014 21:40
a ja w 75 wrzucam oksy nad moduł LSM, tam jest półeczka do której idealnie pasuje ta część garderoby
longer86 - Sro Maj 28, 2014 21:46
no to przetarłem szlak może się przyda
pelson u mnie najczęściej tam ląduje telefon, a wiadomo okularów nie używa się codziennie, nad głową nikomu nie przeszkadzają
pelson91 - Sro Maj 28, 2014 21:50
longer86, ja telefon rzucam pod popielniczkę, ładnie tam pasuje, tylko czasami zabrzęczy w r400 była tam ładna podkładka gumowana, czego w 75 niestety nie ma ale trudno. Daję radę
longer86 - Sro Maj 28, 2014 21:56
każdy ma swoje przyzwyczajenia przy popielniczce leży portfel, pusty bo poszło w R ale leży
Popielniczki nie używam więc chętnie bym ją na coś przerobił
pelson91 - Sro Maj 28, 2014 21:57
Cytat: | Popielniczki nie używam więc chętnie bym ją na coś przerobił | CB radio sam o tym myślę
longer86 - Sro Maj 28, 2014 22:00
pomysł słuszny tylko CB brak i na razie się nie zapowiada.
powolutku będe szukał uchwytów na kubek, obu stron
pelson91 - Sro Maj 28, 2014 22:05
najlepiej kupić od anglika, najtaniej jeden element też to kminiłem ale nie zdecydowałem się, niepotrzebne mi to. przynajmniej na razie. Może jak miałbym na drugim uchwycie zamontować nawigację, to by to miało rację bytu jednak teraz z rzadka korzystam z jednego uchwytu a co dopiero z dwóch są kiepskiej jakości i mają trudności z utrzymaniem pełnego kubka kawy/puszki coli itp
komarek - Sro Maj 28, 2014 22:08
nie no do puszki coli to pasują idealnie i chyba tylko do tego
mam od strony kierowcy i nawet raz nie użyłem, za to szukam tego uchwytu na telefon i nigdzie nie mogę dostać
pelson91 - Sro Maj 28, 2014 22:09
komarek napisał/a: | mam od strony kierowcy |
w wersjach Europejskich nie powinno być przypadkiem z prawej?
longer86 - Sro Maj 28, 2014 22:37
od kierowcy mam zaślepkę a od pasażera nie działa bo pękła sprężyna i trzeba go wyciągać ręcznie więc 3 lata nie używany
Dawidovs - Czw Maj 29, 2014 07:35
longer86, fajny patent z tym schowkiem na okulary, naprawdę.
Powiedz czy to jest schowek w kolorze jasny beż?
Pytam bo nie wiem czy takie schowki z laguny pasowałyby do mojego wnętrza.
Mam sandstone beige czyli piaskowy beż
rafalmis1 - Czw Maj 29, 2014 08:25
komarek, mogę taki uchwyt oddać. Chyba taki, jak dobrze myślę
komarek - Czw Maj 29, 2014 08:35
pelson91, źle się wyraziłem, mam dodatkowo od strony kierowcy i nie używam po prostu, pasażerka ma swój
ale dzięki rafalmis1 może już niedługo
rafalmis1, jesteś moim zbawcą chodzi mi dokładnie o taki wkładany w miejsce uchwytu pasażera dynks na telefon - tego nie ma na allegro - szukałem kilkadziesiąt razy i d**a
longer86 - Czw Maj 29, 2014 08:42
rafalmis1, blizej mu bardziej do szarego. Ja slupki mam tez w kolorze lekko bezowym i pasuje.
rafalmis1 - Czw Maj 29, 2014 09:20
komarek, mówimy o tym?
Jeżeli tak, to jak najprędzej adres do wysyłki proszę na pw wysłać i tylko dziś
longer86, piękna robota, brakowało mi tego schowka
komarek - Czw Maj 29, 2014 09:26
O tym!
Adres na PW
ja myślałem nad takim: http://allegro.pl/etui-sc...4244662162.html
no ale tak jak pisałem, na moje to to ma inny rozstaw osi, że tak powiem
longer86 - Czw Maj 29, 2014 09:37
Tu podaje przykładowy jak ja zastosowałem:
przykładowy schowek na okulary
taki posiadałem i potwierdzam że pasuje, niestety nie ma tego dużo do kupienia, trzeba by gdzieś po szrotach pojeździć poszukać, bo cena niestety też wydaje mi sie odrobinę za wysoka
komarek - Czw Maj 29, 2014 09:44
kurde jak ja to sprawdzałem, że ten rozstaw osi nie taki to już nie pamiętam, tu mi wygląda podobnie ten od laguny, a jednak pasuje
schowek ma wymiary okularów mniej więcej, więc każdy teoretycznie ma podobny wymiar, więc powinien pasować, a mi wtedy wyszło, że brakuje kilku cm - może ja coś pomyliłem
longer86 - Czw Maj 29, 2014 09:47
jak podałem w opisie musiałem odciąć takie 2 haczyki bo były za wysoko, no i otwory rozwiercić na fasolki, brakowało około 0,5 cm ale wszystko mieści się elegancko pod zaślepkami, nic nie lata i praktycznie pasuje plug&play
komarek - Pią Maj 30, 2014 08:59
zalazłem rozstaw otworów tego schowka z opla - 14 cm, jaki jest rozstaw z laguny?
longer86 - Pią Maj 30, 2014 09:52
rączka z rovera ma fasolki i mierzone mniej więcej od środka otworów wychodzi około 16,5.
mierząc od środków mocowań schowek z laguny wychodzi około 17 cm
komarek - Pią Maj 30, 2014 10:02
czyli jednak nie miałem zaćmienia umysłu jak to sprawdzałem
pozostaje szukać takiego schowka jak Twój
|
|