|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 400/45, Honda Civic i MG ZS - [R416] Zasięg pilota centralnego zamka i alarmu
mattey - Wto Maj 29, 2007 22:18 Temat postu: [R416] Zasięg pilota centralnego zamka i alarmu Chciałem Was zapytać z jakiej max odległości możecie zamknąć/otworzyć samochód. U mnie wygląda to tak, że czasami to nawet musze podejsc na 1,5....2m, żeby otworzyć. Wydaje mi się, że z 3go piętra bloku, powinienem mieć zasięg na parking przed blokiem ? dzięki i pozdrawiam
Kedzior - Wto Maj 29, 2007 22:22
Ja w swoim też mam taki mały zasięg, zmieniłem baterię oczywiście z całą procedurą programowania, i trochę się zasięg poprawił, ale ogólnie niewielę.
Rozan99 - Wto Maj 29, 2007 22:23
U mnie w R220 zasięg jest bardzo słaby nawet po wymianie baterii. Nie wiem czemu tak jest. Czasem żeby otworzyć lub zamknąć auto musze podejść nawet do poł metra od auta żeby zadziałał, a czasem łapie z kilku metrów. Tak przy okazji to w którym miejscu jest czujnik który łapie fale z pilota??
Paul - Wto Maj 29, 2007 22:25
Panowie - ten typ tak ma, po prostu.
Proponuję polubić, bo utrudnia to różnym nieprawomyślnym zeskanowanie kodu pilota i odjazd naszym ukochanym R.
BTW na kiego grzyba mi z 3-go piętra otwierać auto?
mattey - Wto Maj 29, 2007 22:26
Tez sie nad tym zastanawialem czasami łapie lepiej z tyłu samochodu niż z przodu, ale chyba w bagażniku to on nie jest
[ Dodano: Wto Maj 29, 2007 11:28 pm ]
Paul napisał/a: | Panowie - ten typ tak ma, po prostu.
Proponuję polubić, bo utrudnia to różnym nieprawomyślnym zeskanowanie kodu pilota i odjazd naszym ukochanym R.
BTW na kiego grzyba mi z 3-go piętra otwierać auto? |
a czasem trzeba otworzyć komuś z domowników, np żeby coś z bagażnika wyciągnąć...a nie schodzić tylko po to na 1m od samochodu
UncleAllEvil - Wto Maj 29, 2007 23:11
Hmm, parę razy z tym kombinowałem i nadal nie doszedłem do sensownego rozwiązania.
Z zabaw wychodzi tak:
- w miare nowa bateria + świerzo zestrojony pilot = zasięg kilka metrów
- stara bateria + świerzo zestrojony pilot = metr, czasami więcej
- słaba bateria, pilot dawno niestrojony = ledwo łapie przy aucie
niestety, wygląda na to, że ten system w moim aucie z upływem czasu rozstraja się (lub coś innego powoduje taki "efekt") albo coś gdzieś nie styka jak trzeba, bo raz łapie lepiej raz gorzej.
Jedno wiem na pewno, jak chce to potrafi otwierać/zamykać auto z 4-5 metrów (więcej nie próbowałem).
Chali - Wto Maj 29, 2007 23:16
Witam. Zasieg jest taki "slaby" dlatego ze pilot z czujnikiem w R "porozumiewa" sie za pomoca fal podczerwieni a nie fal radiowych i tak jak napisal przedmowca jest bardzo trudny do odczytania dla osoby trzeciej. Wyglada to tak ze jezeli kolega chce otwierac autko z 3 pietra to z takiej samej odleglosci ktos moze wylapac kod otwierania/zamykania naszego autka, a przy naszych Roverkach i podczerwieni ktos musial by stac kolo nas (ok 1.5m.) zeby zczytac nasz kod. Mi sie to bardzo podoba.
P.S. Poza tym troche ruchu po schodach jeszcze nikomu nie zaszkodzilo ja mieszkam na 4
Pozdrawiam
Paul - Wto Maj 29, 2007 23:26
Chali napisał/a: | Zasieg jest taki "slaby" dlatego ze pilot z czujnikiem w R "porozumiewa" sie za pomoca fal podczerwieni a nie fal radiowych i |
Piloty na podczerwień były tylko w niektórych starszych R (ZTCP 6xx), potem już tylko RADIOWE.
mattey - Sro Maj 30, 2007 07:01
a co z opcją, jeżeli włączy nam się alarm w samochodzie ? też nie moge wyłączyć z domu ?
krzych1 - Sro Maj 30, 2007 07:16
Witam.
mattey napisał/a: | a czasem trzeba otworzyć komuś z domowników, np żeby coś z bagażnika wyciągnąć...a nie schodzić tylko po to na 1m od samochodu |
mattey napisał/a: | a co z opcją, jeżeli włączy nam się alarm w samochodzie ? też nie moge wyłączyć z domu ? |
Paul napisał/a: | Proponuję polubić, bo utrudnia to różnym nieprawomyślnym zeskanowanie kodu pilota i odjazd naszym ukochanym R. |
Pisano już o zasięgu pilotów wcześniej. I tak jak pisze Paul mały zasięg jest ceną za utudnienie życia złodziejom. Chyba niewielką, nie sądzisz?
AndrewS - Sro Maj 30, 2007 09:59
u mnie tez dziala tylko z bliska
Paul napisał/a: | BTW na kiego grzyba mi z 3-go piętra otwierać auto? |
ano jak sie alarm wlaczy o 3 w nocy, to nie trzeba leciec na dol, zeby go wylaczyc
piloty na podczerwien musza sie widziec, wiec musza miec te elementy nadawcze usytuowane jak pilot telewizora "za szybka", a nasze piloty sa przeciez cale zabudowane
7Tomi - Sro Maj 30, 2007 11:21
Wydaje mi sie, ze to też sprawa centralki. Zazwyczaj to centralka jest odbiorcą fal i otwiera autko. WR100 jest wysoko nad schowkiem i łapie nawet z kilku metrów - nawet do 10m. A np już w R400 jest zabudowana pod konsolą, za śmieciarką i już trzeba bliżej podejść.
Ze szkoły pamiętam, że jednym z ważnych kryteriów budowania urządzeń posiadających odbiorniki fal radiowych było to aby tych odbiorników nie umieszczac wbardzo zabudowanych miejscach i aby nie miały wokół siebie za duzo metalu.
Potwierdzaloby sie to w przypadku w/w modeli.
UncleAllEvil - Sro Maj 30, 2007 12:06
Czyli istnieje możliwość wyprowadzenia anteny w dogodniejsze miejsce. No i po sprawie, do dzieła panowie
orson - Sro Maj 30, 2007 12:43
Witam
U nas w 45 1.6 z 2000r. sprawdzalismy ostatnio dzialanie pilotow po wymianie baterii i w sumie oba dzialaja tak z 25-30m nawet.
Pozdrawiam
sledz11 - Sro Maj 30, 2007 14:29
Tomi_114 a wiesz może gdzie taka centralka jest umieszczona w R200? i jak ona wygląda?
kqba - Sro Maj 30, 2007 18:20
U mnie raz z 1 m, a innym razem z 15 m. Dziwne to, ale da się z tym żyć.
damian_kaminski - Sro Maj 30, 2007 18:44
tak sie skladam ze dzis "przetestowalem" cos co moze pomoc w zwiazku z zasiegiem:) mianowicie moj R75 tez lapie z okolo 3m ale bylem na 3 pietrze i nie bylem pewny czy go zamknalem wiec stanalem przy oknie z nadzieja ze moze zalapie... nie zalapal ale wtedy sobie przypomnialem jak w pewnym programie bylo pokazane ze jak sie pilot przystawi do glowy albo żuchwy to zasieg sie zwiekszy!!! I tak dla zabawy tak zrobilem i ku mojemu zdziwieniu zadzialalo!!! (nie wiem czy wazne jest ze usta mialem otwarte ) ale potem jakos dziwnie glowa mnie bolala... tak czy inaczej wiecej nie probowalem ale mozecie sprobowac
Pozdrawiam
UncleAllEvil - Sro Maj 30, 2007 23:28
Dobry wkręt oj dobry Ale próbować nie będę
sTERYD - Sro Maj 30, 2007 23:59
Cytat: | Dobry wkręt oj dobry Ale próbować nie będę |
jak spróbujesz to sam się zdziwisz... działa
tian - Czw Maj 31, 2007 01:04
tak sobie czytam i sie śmieje, ale ... idę i sprawdzam
i się śmieję ... mam magiczną buzie
jutro (właściwie dziś) jak wytrzeźwieje to spróbuje jeszcze raz
pozdry
mrd
7Tomi - Czw Maj 31, 2007 05:31
orson napisał/a: | Witam
U nas w 45 1.6 z 2000r. sprawdzalismy ostatnio dzialanie pilotow po wymianie baterii i w sumie oba dzialaja tak z 25-30m nawet.
Pozdrawiam |
Może centralke alarmu ktos podłączył z anteną do Radia?
U mnie w 400 maks 5m i to po wymianie baterii.
krzych1 - Czw Maj 31, 2007 07:58
Witam.
Tomi_114 napisał/a: | U mnie w 400 maks 5m i to po wymianie baterii. |
U mnie z kolei (2 komplety pilot+kluczyk) jeden z pilotów miał zasięg ok. 15 m, drugi 2-3 m. Było to tuż po zakupie pierwszego R.
Te 15 m wydawało mi się wtedy niewystarczające, wymieniłem więc baterie na nowe zgodnie "z zasadami wymiany" i od tej pory zasięg tego pilota to 4-5 m
Brt - Czw Maj 31, 2007 08:25
UncleAllEvil napisał/a: | Dobry wkręt oj dobry Ale próbować nie będę |
Hmmm to nie wkręt , to działa i to całkiem serio Już był o tym sposobie kilkakrotnie na forum
Lechos - Czw Maj 31, 2007 10:57
tylko trzeba miec olowiane plomby, im wiecej tym lepszy zasieg
Brt - Czw Maj 31, 2007 10:59
Niedowiarkom polecam spróbowac
damian_kaminski - Czw Maj 31, 2007 11:27
Brt napisał/a: | Niedowiarkom polecam spróbowac |
Brt ma racje, skoro tak trudno uwierzyc to sprobujcie jedyne co sie moze stac "zlego" to to ze nie zadziala
Rozan99 - Czw Maj 31, 2007 19:28
Normalnie jestem w szoku! To działa! Auto postawiłem przed blokiem i z pierwszego piętra próbowałem otworzyć go pilotem. Nie łapało. Przyłożyłem pilota do skroni i zamek się otworzył! Nie moge w to uwierzyć jakim cudem to w ten sposób działa! Wyobrażam sobie tylko że przez moją głowę przechodzą fale podczerwieni (radiowe)
morris - Czw Maj 31, 2007 20:07
Mam pytanko w temacie. Otóż mój pilocik od początku jego posiadania działał max z 1.5 metra. 2 msc temu wymieniłem baterie ale nic to nie zmieniło - i ok. nie przeszkadza mi to, tylko, że od kilku dni zauważyłem, że regularnie działa dopiero po drugim naciśnięciu przycisku (jakby się zestrajał czy co?) wcześniej tak nie było. Miał tak ktoś? co to może zwiastować
Ps. Nie próbowałem jeszcze "strzelać z główki"
Jak się ma pustą to też będzie działać
Paul - Czw Maj 31, 2007 20:10
morris napisał/a: | Jak się ma pustą to też będzie działać |
Tym bardziej będzie - rezonans
Rozan99 - Czw Maj 31, 2007 21:00
Ja u siebie tez kilka razy musze wciskać zanim załapie i otworzy zamek. Wkurzające to jest. Gdzie najlepiej celować jak sie chce otworzyc lub zamknąć auto w R200??
bora - Czw Maj 31, 2007 22:42
To dziwna sprawa z tymi pilotami bo u mnie też łapie z 1 metra
ale jak R stoi w garażu (zamkniętym) to otwieram R z 30m za każdym razem -garaż otwarty to oczywiście z 1m
Raval - Pon Cze 04, 2007 13:07
ktos wczesniej napisal 'ten typ tak ma' i to prawda...bylo juz o tym pare razy na forum albo na grupie dyskusyjnej. ja w swoim po kupnie, mialem problem ze jeden pilot dzialal z bardzo bliska jakis 1 m, drugi juz chyba mial slabiutka baterie bo dzialal, tylko z metoda do 'glowy przystaw' wymienilem w tym drugim baterie wg. wzoru, i dziala ale tez tylko z 2-3 m. czasami jak ma dobry dzien to z wiekszej odleglosci Nie sadze, wiec zeby odleglosc dzialania pilota zwiekszala sie wraz ze stanem 'swiezosci' baterii.
rodzicom w megance dziala nawet z 11 pietra, i zazdroszcze tylko kiedy ktos jest na dole i trzeba wyciagnac cos z bagaznika, wtedy tata nie musi smigac na dol otworzyc auto, ja niestety musze poza tym raczej mi to nie przeszkadza...
damian_kaminski - Pon Cze 04, 2007 13:16
to ze trzeba kilka razy to wychodzi ze to standard... ja w swoim R75 takze musze pare razy naciskac (no chyba ze przystawie go glowy ) a bateria wymieniana!
thebloody - Sob Kwi 07, 2012 09:28
Ha ha ha rozbawil mnie ten temat do łez
Musze przetestowac to strzelanie z glowy w moim R200, bo tez sie mecze kilkakrotnie z odleglosci 0,5 metra, zeby zaskoczyl...
A powiedzcie mi, czy migaja Wam lampy przy otwieraniu/zamykaniu? Bo u mnie nie i troche mnie to dziwi, bo przeciez w innych samochodach mrugaja swiatla, co nie?
kasjopea - Sob Kwi 07, 2012 10:29
Trzy razy migają kierunkowskazy. Natomiast nie ma sygnału dźwiękowego, jak to bywa w innych markach.
Poszukaj sobie tematu na stronie klubowej o przedłużaniu zasięgu pilota .
leszczu - Sob Kwi 07, 2012 11:37
Cytat: | usze przetestowac to strzelanie z glowy w moim R200, bo tez sie mecze kilkakrotnie z odleglosci 0,5 metra, zeby zaskoczyl... |
Na początku wymień baterie w pilocie i zrób synchronizacje.
thebloody napisał/a: | A powiedzcie mi, czy migaja Wam lampy przy otwieraniu/zamykaniu? |
Przy zamykaniu 3 razy, przy otwieraniu 1 raz. A z którego roku masz auto
thebloody - Sob Kwi 07, 2012 13:03
Z 1998 i wlasnie nic mi nie mruga, tylko na sluch biore... hm.
Bateria wymieniana przez poprzednia wlascicielke w 2011 roku, ale mowila, ze przy immo bylo cos naprawiane, bo nie dzialalo, ale nie umiala mi powiedziec, co dokladnie bylo robione. Ja chyba nie bede nic ruszac na razie, bo nie chce pogorszyc, najwazniejsze, ze otwiera i zamyka hehe
leszczu - Sob Kwi 07, 2012 13:15
thebloody napisał/a: | Bateria wymieniana przez poprzednia wlascicielke w 2011 roku |
Może warto ją wymienić, dużo nie kosztuje.
thebloody napisał/a: | Z 1998 i wlasnie nic mi nie mruga, |
A powinno.
thebloody napisał/a: | ale mowila, ze przy immo bylo cos naprawiane, bo nie dzialalo, ale nie umiala mi powiedziec, co dokladnie bylo robione. |
A to już wszystko jasne.
thebloody - Sob Kwi 07, 2012 13:58
leszczu napisał/a: | A to już wszystko jasne. |
- to se nie pomrugam?
leszczu - Sob Kwi 07, 2012 14:05
thebloody napisał/a: | leszczu napisał/a:
A to już wszystko jasne.
- to se nie pomrugam? |
Prawdopodobnie nie. Chodzi oczywiście, żeby było tak jak w oryginale. Ale można sobie takie coś dorobić.
http://forum.roverki.eu/v...ht=sygnalizacja
thebloody - Sob Kwi 07, 2012 14:14
leszczu napisał/a: | Ale można sobie takie coś dorobić. |
- nie no... widze, ze koledzy geniusze, ja sobie w zyciu nie dorobie
widzialam tez, ze kolega ADI kontrolke od rezerwy dorabial, abstrakcja
bizon - Sob Kwi 07, 2012 16:15
thebloody napisał/a: | ja sobie w zyciu nie dorobie |
Zamiast dorabiac sprawdz czy przy centralce alarmu nie sa poucinane przewody skoro bylo cos grzebane. dwa zielone daja bezposrednio sygnal do kierunkow. ja pod jeden podpialem sobie rowniez buzzer 12v i mi cyka tyle ile migniec
thebloody - Sob Kwi 14, 2012 18:21
bizon, ja to jednak oddam w rece elektryka. Jak on to ujal alarm "sam sie uzbraja", a co za tym idzie jak dorobilam sam grot i chce nim odpalic auto to mi piszczy i trzeba na pilocie guzik wcisnac. Wiec idea dorabianego klucza padla, a nie mam teraz kasy na dorabianie razem z pilotem. Musi go elektryk ogarnac
bizon - Sob Kwi 14, 2012 20:43
thebloody, Doswiadczenie zyciowe z roverami nakazuje mi ostrzec Cie przed elektrykami od wszystkiego. proponuje znalezc w okolicy kogos typowo od roverow, chlopaki z forum pewnie kogos poleca. jesli pojedziesz do kogos kto sie nie zna typowo na tym alarmie to albo zrobi prowizorke, albo nic nie zrobi i skasuje, albo powycina Ci caly alarm i immo, albo zalozy Ci jakis dodatkowy alarm za ktory slono zaplacisz. a ukogos od tej marki to nawet gdy bedzie konieczna wymiana centralki lub pilota to w 250zl powinnas sie zmiescic i bedziesz miec wszystko oryginalnie i ladnie ze soba zgrane
thebloody - Nie Kwi 15, 2012 08:18
Dzieki wielkie za ostrzezenie
Ogolnie to ten chlopak juz mi robil w tym roverku np. wycieraczki i joysticki od lusterek, wymienial jakies bezpieczniki, mial robic pilota, ale nie zdazyl. Nabralam troche zaufania do niego, bo dobrze to zrobil, ogolnie to trzeci roverek, z ktorym mial do czynienia, mowil, ze wie o co chodzi z tym alarmem... On ma mi tez zrobic pompke od spryskiwacza, chlopak wydaje mi sie sprytny i malo bierze, grzebal caly dzien przy aucie i wzial 70 zl...
No dobrze, ale kogo polecacie np. w okolicach Kwidzyna oraz w Trojmiescie?? Ja mam namiar na kogos ze Starogardu Gdanskiego od pilotów roverkowych, ale jeszcze tam nie dzwonilam, bo troche mi nie po drodze... Gdyby ktos potrzebowal w Star. Gd. to moge sie podzielic numerem tel.
leszczu - Nie Kwi 15, 2012 09:36
thebloody napisał/a: | No dobrze, ale kogo polecacie np. w okolicach Kwidzyna oraz w Trojmiescie?? Ja mam namiar na kogos ze Starogardu Gdanskiego od pilotów roverkowych, ale jeszcze tam nie dzwonilam, bo troche mi nie po drodze... Gdyby ktos potrzebowal w Star. Gd. to moge sie podzielic numerem tel. |
http://www.roverki.pl/czci-i-warsztaty.html
thebloody - Nie Kwi 15, 2012 09:45
Brakuje mi na tym forum mozliwosci klikniecia "lubie to" pod postami leszcza
luk474 - Nie Kwi 15, 2012 11:54
thebloody ja jestem ze Starogardu. napisz na kogo dostałaś namiary ...zapewniam Cię, że typowo od roverków to nie ma tutaj nikogo... jest tylko bardzo dobra firma zajmująca się typowo alarmami, immo i dorabianiem kluczy... mają dobrą opinię
thebloody - Nie Kwi 15, 2012 12:10
Pan nazywa sie Przemyslaw Basara
luk474 - Nie Kwi 15, 2012 12:17
tak to ten Pan z dobrą opinią:)
własnie mój roverek przechodzi gruntowny remont, jak będziesz potrzebowała znać jakiś cennik z okolicy to chętnie pomogę... na samym lakierowaniu można masę kasy zaoszczędzić a to tylko 60km.
thebloody - Nie Kwi 15, 2012 12:29
luk474, dziekuje... ja wlasnie 300 zl wybulilam na lakiernika...
luk474 - Nie Kwi 15, 2012 12:40
300zł za co?
thebloody - Nie Kwi 15, 2012 12:56
wszystkie nadkola (od spodu), cala listwa od klapy bagaznika razem z zawiasami + pojedyncze kropki rdzy gdzie sie dalo + uszczelnienie wlewu paliwa (bo bagaznik mi zaciekal) + doklejenie platiku przy przedniej lampie, bo po stuknieciu byla dziurka i odkleila sie uszczelka kilka cm... poza wlewem, klapa i nadkolami to takie pierdółki, tu zaprawka pedzelkiem, tam zaprawka...
|
|