Zobacz temat - [ 220SD ] Wskaźnik ilości paliwa

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 200/25, MG ZR i Streetwise - [ 220SD ] Wskaźnik ilości paliwa

Adrian355 - Sro Sie 22, 2007 13:10
Temat postu: [ 220SD ] Wskaźnik ilości paliwa
Mam takie małe a zarazem fascynujące pytanie!!! :mrgreen: Jak nawet włączy sie alarm to wskaźnik poziomu paliwa zostaje na miejscu ile jest paliwa :!: A jak ostatnio tankowaliśmy pod korek :razz: Jak zwykle zresztą :mrgreen: To wskazuwka była na rezerwie aż do odpalenia :roll: Czy tak powinno być czy Harold Ahstmer coś kombinował??? :neutral:

A i wcześniej pisałem o stukaniu hamulcy. Usterkę naprawiłem i uwaga sam to zrobiłem bo tata ma połamane żebra. A i dzięki tej naprawie wróciły hamulce z tyłu :grin:

Ale interesuje mnie co jest z tym wskaźnikiem czy może to coś przeszkadza :neutral:

Brt - Sro Sie 22, 2007 13:14

wskaźnik się dopiero ruszy po tankowaniu, jak się przekręci stacyjkę lub odpali silnik. Do tego czasu będzie pokazywał "stary" poziom ;)
Nexus - Sro Sie 22, 2007 13:29

A macie cos takiego ze po zatankowaniu do pełna i po przejechaniu 400km wskazówka leży na dole a smiało jeszcze 200 km mozna zrobić?
Co moze być przyczyną takiego błędnego odczytu poziomu. czy to wskaźnik do wymiany ?

Adrian355 - Sro Sie 22, 2007 13:36

U mnie jak wskazówka jest na czerwonym polu to mam jeszcze 7 litrów :razz:
Evil3k - Sro Sie 22, 2007 14:27

Brt napisał/a:
wskaźnik się dopiero ruszy po tankowaniu, jak się przekręci stacyjkę lub odpali silnik. Do tego czasu będzie pokazywał "stary" poziom ;)

Czyli mam rozumieć, że to normalna rzecz np. w R214, gdy wskazówka zatrzymuje się po wyłączeniu silnika w poziomie aktualnego stanu benzyny?
Przez cały czas myślałem, ze mam coś uszkodzonego z czujnikiem ;)

Apropo ile przejadę (albo ile jest jeszcze benzyny) w moim R214 1.4 jeżeli wskazówka jest już na czerwonym polu?

Z góry dzięki za info :)

Adrian355 - Sro Sie 22, 2007 14:53

ok 7- 5 litrów
krzych1 - Sro Sie 22, 2007 19:22

Witam.
Reasumując:
1) Wskaźnik po zatankowaniu zaczyna wskazywać aktualny poziom paliwa dopiero po włączeniu zapłonu/uruchomieniu auta;
2) Wskaźnik cały czas pokazuje stan paliwa, nawet po wyłączeniu zapłonu;
3) "Rezerwa" to ok. 8 litrów paliwa, więc w zależności od spalania (l/100 km) zrobisz odpowiednią liczbę kilometrów. Jednak z powodu tzw. "błędu paralaksy" nie można precyzyjnie oszacować, kiedy wskazówka "wchodzi" na rezerwę. Więc może to być 5, a może być i 10 litrów.

Ps. W R 400 np. bardzo pomocna jest kontrolka rezerwy paliwa, która zapala się przy około 7-8 litrach.

Ad.3 Jeżeli masz katalizator, to raczej nie próbuj jeździć "do ostatniej kropli paliwa". Taka jazda powoduje "wypadanie" zapłonów i wybuchowe spalanie, co w konsekwencji "załatwia" katalizator na amen.

Adrian355 - Sro Sie 22, 2007 19:47

W punkcie 2 jest małe pomówienie :mrgreen:
Pokazuje stan paliwa przed wyłączeniem silnika :razz: A to różnica

krzych1 - Sro Sie 22, 2007 19:57

Witam.
Adrian355 napisał/a:
W punkcie 2 jest małe pomówienie
Pokazuje stan paliwa przed wyłączeniem silnika A to różnica

Nie rozumiem. To znaczy że u ciebie, jeżeli wyłączysz silnik, wskazówka opada do zera? Bo w pkt 2 jest mowa o tym, że wskazówka pokazuje realny poziom paliwa nawet pomimo wyłączenia zapłonu ("zgaszenie silnika"), co nie jest normą w większości aut, gdzie wskaźnik poziomu paliwa wymaga napięcia (włączenia zapłonu).

Adrian355 - Sro Sie 22, 2007 20:05

Ja zrozumiałem że jak zgaszę silnik to nawet jak zatankuje to mi pokarze że paliwa przybywa. Ale trochę źle zrozumiałem. U mnie było przed rezerwą i zatankowaliśmy pod korek to wskazówka ani drgnęła dopiero po odpaleniu sie uniosła :mrgreen:
Tomaszi - Sro Sie 22, 2007 20:10

W serii L wskaźnik paliwa pokazuje cały czas, w jednostkach benzynowych opada po odłączeniu zapłonu. Tak, że u ciebie Adrian355 wskazówka paliwa nie powinna opadać. :???:
Adrian355 - Sro Sie 22, 2007 20:20

A kto powiedział że opada :mrgreen: Zrozumcie :!:
Ona pozostaje w tym samym położeniu jak przed zgaszeniem. Lecz jeśli sie tankuje i jest załóżmy pół baku i go zgasisz to będzie pokazywał ciągle pół ale jak zatankujesz do pełna to dopiero zmieni położenie po włączeniu zapłonu

Powturzyć :?:

thef - Sro Sie 22, 2007 20:21

Adrian355 napisał/a:
Ja zrozumiałem że jak zgaszę silnik to nawet jak zatankuje to mi pokarze że paliwa przybywa. Ale trochę źle zrozumiałem. U mnie było przed rezerwą i zatankowaliśmy pod korek to wskazówka ani drgnęła dopiero po odpaleniu sie uniosła :mrgreen:

Korekta po zatankowaniu następuje po włączeniu silnika.

Tomaszi - Sro Sie 22, 2007 20:25

thef napisał/a:
Korekta po zatankowaniu następuje po włączeniu silnika.
tysz prowda :razz:
Adrian355 - Sro Sie 22, 2007 20:26

No na reszcie :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
mcjg - Sro Sie 22, 2007 20:26

A w drugą stronę pewnie tak samo :razz:

[ Dodano: Sro Sie 22, 2007 9:28 pm ]
Adrian355 napisał/a:
No na reszcie

Na reszcie czego? :razz:

Adrian355 - Sro Sie 22, 2007 20:31

Załapali o co mi chodzi :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Jak dobrze że jeszcze mody nie zobaczyli tego wątku w tym stanie.
Jak coś to zgońcie na mnie :razz:

Paul - Sro Sie 22, 2007 21:10

Adrian355 napisał/a:
Jak dobrze że jeszcze mody nie zobaczyli tego wątku w tym stanie.

Zobaczyli, zobaczyli ale śmiesznie było :P
Adrian355 napisał/a:
Jak coś to zgońcie na mnie

Bohater :P

mcjg napisał/a:
A w drugą stronę pewnie tak samo

Dokładnie - jak masz pełny zbiornik i zgasisz silnik, będzie pokazywał "full".
Wypijesz paliwko ;) do dna a on dalej "full", aż zapłonu nie włączysz.

Adrian355 - Sro Sie 22, 2007 21:21

Paul napisał/a:
Bohater :P

A bo co :mrgreen: Ktoś musi :razz:

blue827 - Sro Sie 22, 2007 21:33

korzystając z wątku to czy też macie takie uczucie a właściwie to fakt, że wskazówka nie opada liniowo tylko coraz szybciej. Tzn im więcej km przejadę od zatankowania tym szybciej opada, a przecież pali tyle samo.

I np wskazówkę mam w połowie skali po przejechaniu 300km, czyli na logikę powinienem zrobić następne 300 na drugiej połowie baku, a w rzeczywistości ledwo ponad 100km zrobie bo wkazówka przyspiesza i opada niemal w oczach. Im mnie paliwa pozostało w baku tym szybciej opada. Czy ktoś tego doświadczył?

Brt - Sro Sie 22, 2007 21:39

TAK ;) Tez mam wrażenie, że dolna połowa szybciej ubywa ;)
thef - Sro Sie 22, 2007 21:45

Brt napisał/a:

To chyba nie jest jednak złudzenie w stylu praw Murphy'ego. Powiem więcej, w każdym samochodzie, którym dłużej jeździłem wskazówka zachowywała się tak samo :)

Adrian355 - Sro Sie 22, 2007 21:50

thef napisał/a:
którym dłużej jeździłem wskazówka zachowywała się tak samo

Troche nie rozumiem :?: Jakim samochodem :?: Coś ty Rovera Sprzedał :!: :!: :!:

Też mi sie tak wydaje ale czemu :?:

thef - Sro Sie 22, 2007 21:55

Adrian355 napisał/a:
Troche nie rozumiem :?: Jakim samochodem :?: Coś ty Rovera Sprzedał :!: :!: :!:

No w życiu!!! Mówię o moich poprzednich powozach jak i o samochodach, które pożyczałem na dłuższy czas.

Adrian355 - Sro Sie 22, 2007 21:57

Normalnie sie zastanawiałem czy przesunąć obraz niżej żeby zobaczyć twojego posta :razz:
sTERYD - Sro Sie 22, 2007 23:48

weźcie przestańcie już brać to świństwo ;)
albo dajcie i mi troche :mrgreen:

Rozan99 - Sro Sie 22, 2007 23:54

blue827 napisał/a:
wskazówka nie opada liniowo tylko coraz szybciej.

Ja ma tak samo u siebie. Np. zatankuje tak że wskazówka jest ponad rezerwę, wskazówka się ustabilizuje, przejadę niedużo kilometrów i wskazówka bardzo szybko opada na rezerwę. Czasem się podniesie ale po chwili znowu spada, a wiem przecież że przed chwilą tankowałem. Szczerze mówiąc to wskaźnik poziomu paliwa w tym modelu mnie bardzo wkurza bo jest mało czytelny, tzn źle wg mnie wyskalowany. Nie wiadomo nigdy ile dokładnie naprawde jest paliwa. Identyczny wskaźnik miałem w Hondzie CRX, i takie same problemy z dokładnym pokazywaniem stanu paliwa.

krzych1 - Czw Sie 23, 2007 05:26

Witam
Adrian355 napisał/a:
Ja zrozumiałem że jak zgaszę silnik to nawet jak zatankuje to mi pokarze że paliwa przybywa. Ale trochę źle zrozumiałem.

Ano trochę źle, biorąc pod uwagę to:
krzych1 napisał/a:
1) Wskaźnik po zatankowaniu zaczyna wskazywać aktualny poziom paliwa dopiero po włączeniu zapłonu/uruchomieniu auta;
:mrgreen:
darius_Er - Czw Sie 23, 2007 07:39

krzych1 napisał/a:
) Wskaźnik cały czas pokazuje stan paliwa, nawet po wyłączeniu zapłonu;

no wlasnie mi czasem pokazuje stan paliwa, a czasem wskaznik wraca na "0"

piter34 - Czw Sie 23, 2007 14:03

Cytat:
W serii L wskaźnik paliwa pokazuje cały czas, w jednostkach benzynowych opada po odłączeniu zapłonu.

W benzynowych nic nie opada. Też pokazuje cały czas.

thef - Czw Sie 23, 2007 14:34

piter34 napisał/a:
w .... benzynowych opada

Hehe, rozwałka na popołudnie dla mnie, wskaźnik impotent :lol:

Adrian355 - Czw Sie 23, 2007 15:27

sTERYD napisał/a:
weźcie przestańcie już brać to świństwo ;)
albo dajcie i mi troche :mrgreen:

Nie da rady zostało jeszcze tylko 4 kg :razz:

Ornatus - Wto Sty 08, 2008 21:00

Mam nadzieję, że do tej pory nie zostało Wam już nic z tych 4 kg i odpowiedź będzie poważna. Mój wskaźnik nie pokazuje nic. Pokazał raz jak wyjeżdżałem od sprzedającego, po kilku kilometrach zatankowałem i od tamtej pory leży na 0. Gdzie szukać przyczyny?
Pozdrawiam!

Ornatus - Pią Sty 25, 2008 15:57

Jak dostać się do pływaka w zbiorniku paliwa?
the_fly - Pią Sty 25, 2008 18:08

a mi sie też wydaje, że jak się przyśpiesza/hamuje to on zmienia położenie - zwłaszcza jak jest już w dolnych (czyt. czerwonych) partiach skali.. zauważyliście to u Was?
giewu - Pią Sty 25, 2008 18:18

Ornatus napisał/a:
Jak dostać się do pływaka w zbiorniku paliwa?

poprzez zdemontowanie zbiornika paliwa niestety :/

Ornatus - Pią Sty 25, 2008 19:38

To znaczy, że do kabli idących do niego też się nie dostane bez demontażu. Szkoda, bo mi nie wskazuje :sad:
giewu - Sob Sty 26, 2008 09:05

the_fly napisał/a:
a mi sie też wydaje, że jak się przyśpiesza/hamuje to on zmienia położenie - zwłaszcza jak jest już w dolnych (czyt. czerwonych) partiach skali.. zauważyliście to u Was?

to akurat jest normalne zachowanie gdyż podczas przyspieszania, hamowania paliwo buja się w zbiorniku, a jego poziom się chwilowo zmienia co właśnie pokazuje wskaźnik ;)

xROnx - Sob Sty 26, 2008 09:58

Brt napisał/a:

a u mnie jest raczej odwrotnie.
gdy zatankuje do pelna wskazowka po odpaleniu idzie w gore(ale tylko na poczatku czyli po przejechaniu jakis 20km jest rowno z gorna krechą)potem odpada opada i pokazuje pol baku a mam przejechane dopiero ok 100km. ponizej polowy opada wolniej bo w jezdzie 100% po miescie zobie spokojnie 400km(teraz udalo mi sie robic taki dystans w zimie :) )
i jak zatankuje znowu do pelna to wchodzi ok 38l. generalnie jezdze do momentu kiedy wskazowka dotknie krawedzia czerwonej kreski... ale od dolu :)

keraj83 - Sob Sty 26, 2008 13:13

xROnx napisał/a:
generalnie jezdze do momentu kiedy wskazowka dotknie krawedzia czerwonej kreski... ale od dolu :)

Raz mi się przytrafiło zobaczyć ok 1,5 mm przestrzeni pomiędzy czerwoną kreską a wskaźnikiem paliwa (również od dołu), ale wtedy musiałem sięgnąć po 5l. paliwka z bagażnika :cool:

danielsonicl - Nie Sty 27, 2008 12:14

Ja miałem dokładnie tak samo powodem była luzna masa pod oparcie tylnego siedzenia
dokręciłemcały i wskauje bez zarzutow

możesz sprawdzić kostke pod autem z tyły prawej strony też mialem styki zaśniedziałe