Zobacz temat - [R214Si '1997] opony na zimę

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 200/25, MG ZR i Streetwise - [R214Si '1997] opony na zimę

giewu - Sro Wrz 26, 2007 20:45
Temat postu: [R214Si '1997] opony na zimę
Ponieważ zbliża się nieubłaganie okres zimowy zacząłem myśleć o kupnie nowych opon na zimę. W poprzednim sezonie używałem zakupionych z autkiem Michelinów (nie pamiętam dokładnej nazwy) i nie bylem zbytnio z nich zadowolony :/
I stąd moje pytanie.
Napiszcie mi proszę co polecilibyście mi do założenia na standardowe, stalowe felgi 5Jx14. I dobrze by było gdybyście poparli swoje stwierdzenia własnym doświadczeniem, a nie wpisami typu "mój kolega sobie chwali" ;) . Ewentualnie może jakieś spostrzeżenia na temat producentów np. Barum, Fulda, Kormoran, Dębica, Toyo itp.

Paul - Sro Wrz 26, 2007 22:02

giewu napisał/a:
Barum

Miałem taki wynalazek w Skodzie kiedyś - szmelc :(
Jak kupowałem letnie do R, to się skusiłem na cenę :( - kombinowałem, że po tylu latach coś się poprawiło - a tu ZONK. Głośne, przyczepność kiepściunia, o wytrzymałości nie mówię :(

Zimówki mam Dayton - rewelacji nie ma, ale zupełnie przyzwoite przy stosunku cena/jakość :D

Kris - Czw Wrz 27, 2007 07:34
Temat postu: Re: [R214Si '1997] opony na zimę
giewu napisał/a:
Dębica,

Dokładnie Frigo Directional 2 ... czy jakoś tak, jeździłem 6 zim, bez problemu, polecam.

PTE - Czw Wrz 27, 2007 10:41

Również polecam Dębicę Frigo 2 - mam od ostatniej zimy.
zouza - Czw Wrz 27, 2007 19:21

Podepnę sie pod temat.
Co myślicie o tych oponach: http://moto.allegro.pl/it...rving_nowe.html
Cena jest fajna jak na pirelki, normalnie widziałam je sporo drożej.

Kris - Czw Wrz 27, 2007 19:38

zouza napisał/a:
Podepnę sie pod temat.

Normalnie to ich nigdzie już nie ma, 13'' na baloonie widziałem za 150 czy coś koło tego, cena atrakcyjna w sumie może warto sprawdzić, pirelli to pirelli...

giewu - Pią Wrz 28, 2007 11:08

zouza napisał/a:
Podepnę sie pod temat.
za samo wstawienie tego linku zouza masz ode mnie wielkiego plusa ... zupełnie zapomniałem o tych PIRELLI, a o których to już kilkanaście dni temu czytałem same pozytywne komentarze ;) ... i chyba to w nie właśnie ubiorę na zimę mojego ROVERka :cool:
oczywiście wszystkim pozostałym, którzy na mój post odpowiedzieli również dziękuję :mrgreen:

Intruz - Nie Wrz 30, 2007 10:40

Ja mam w swoim roverku te pirellki i jestem zadowolony. Przejezdzilem cala zime bez problemow. Jedyny minus to wyglad, gdyz sa bardzo waskie, pomimo nominalnej szerokosci 175mm...ale bezpieczenstwo oczywiscie wazniejsze... :grin:
zouza - Nie Wrz 30, 2007 10:50

giewu napisał/a:
za samo wstawienie tego linku zouza masz ode mnie wielkiego plusa ... zupełnie zapomniałem o tych PIRELLI, a o których to już kilkanaście dni temu czytałem same pozytywne komentarze ;) ... i chyba to w nie właśnie ubiorę na zimę mojego ROVERka :cool:
oczywiście wszystkim pozostałym, którzy na mój post odpowiedzieli również dziękuję :mrgreen:

:oops: kurcze kurcze aż się zawstydziłam
Hmm tak a propos aukcja się już skończyła i na razie nie widzę tych pirelek mam nadzieję, że koleś je znowu wystawi i ceny nie zmieni. Ja musiałam czekać, bo może jutro będę miała felgi i albo 14 albo 15 jakie się przywiozą :smile:

giewu - Nie Wrz 30, 2007 11:12

po przeanalizowaniu wszelkich za i przeciw, po przeczytaniu milionów komentarzy ;) , po przejrzeniu tysięcy wyników testów opon zimowych, biorąc pod uwagę również cenę produktu zdecydowałem się jednak na zakup tych opon ... i jeszcze raz dziękuję wszystkim za wypowiedzi :mrgreen:
mpg - Wto Paź 02, 2007 20:34

Ja kupiłem te:
http://www.opony.com/opon...ca_frigo_2.html

Co prawda sam nie jeździłem, ale brat mi je polecił.
Płaciłem po 138 zł za sztukę (przesyłka gratis). Jak widać obniżyli jeszcze o 4 zł. Na Allegro najtaniej widziałem je po 142 zeszłej zimy.

TomC - Wto Paź 02, 2007 23:02

Gniewu fajne oponki wybrałeś.
Osobiście też nad nimi myślę jednak mam jeszcze inne ciekawe propozycje:
BF Goodrich Winter G - dobre oponki. Polecają je w kilku oponiarniach mojego miasta
Sava Eskimo S3 - tanie bardzo popularne oponki chętnie kupowane przez ludzi
To moi faworyci a wybiorę po konsultacji ze znajomym właścicielem serwisu opon :cool:
Wszystkie powinny mieścić się w przedziale do 165 zł/szt. zależy oczywiście od miejsca zakupu :razz:

wolarz - Wto Paź 02, 2007 23:05

witam
TomC napisał/a:
Gniewu fajne oponki wybrałeś.
Osobiście też nad nimi myślę jednak mam jeszcze inne ciekawe propozycje:
BF Goodrich Winter G - dobre oponki. Polecają je w kilku oponiarniach mojego miasta
Sava Eskimo S3 - tanie bardzo popularne oponki chętnie kupowane przez ludzi
To moi faworyci a wybiorę po konsultacji ze znajomym właścicielem serwisu opon :cool:
Wszystkie powinny mieścić się w przedziale do 165 zł/szt. zależy oczywiście od miejsca zakupu :razz:

poprzedni sezon używałem Savy Eskimo S3 i byłem zadowolony.
Szczerze polecam.
A płaciłem poniżej 150zł/szt, przesyłka gratis :mrgreen:
pozdrawiam

brendiks - Sro Paź 03, 2007 09:55

polecam FULDA montero 2. cena coś około 170 zł szt ale naprawdę niezłe.
Primo - Sro Paź 03, 2007 20:11

Nio ja zakupiłem w tamtym tygodniu Debice Frigo Directional i teraz tylko czekam na założenie :) .
Kupiłem 175/65.R14 cena za sztuke 136,68 dowoz gratis :) . Firma OponyNet

zbyszek_74 - Sro Paź 03, 2007 22:57

A co myślicie do 75 koła z zimówkami 14, czy nie zaniski?
Brt - Czw Paź 04, 2007 00:14

Nie wiem czy w ogóle takie wejdą i musiały by miec profil chyba z 80 :shock: szukaj minimum 15 cali.
morris - Sob Paź 06, 2007 23:18

Mam okazję kupić od znajomego zimówki z felgami stalowymi. Muszę jednak kawałek podjechać i zastanawiam się czy opony 185/65 przy felgach 15' dadzą radę?

Ewentualnie spróbuję nabyć same felgi, chociaż jeśli już wolałbym 14' (tańsze ogumienie).

piter34 - Pon Paź 08, 2007 10:28

morris napisał/a:
Muszę jednak kawałek podjechać i zastanawiam się czy opony 185/65 przy felgach 15' dadzą radę?

Będzie miał kółka o wiele większe niż fabryczne. Ja bym nie brał.

morris - Pon Paź 08, 2007 17:28

piter34 napisał/a:
Ja bym nie brał.

I nie wziąłem, trochę mi brak wyobraźni, bo w rzeczywistości to może na wcisk...
Sprzedawca na allegro pisze, że ma felgi do R200/400 96/00 czy to znaczy, że do mojego nie podejdą, czy to tylko tak sobie napisał?

giewu - Pon Paź 08, 2007 17:34

morris napisał/a:
...i zastanawiam się czy opony 185/65 przy felgach 15' dadzą radę?... chociaż jeśli już wolałbym 14' ...
proponowałbym Ci jednak skupić się na poszukiwaniu 14" felg i opon ... pamiętaj, że im węższa opona tym lepsza przyczepność do podłoża, co oczywiście ma kolosalne znaczenie w warunkach zimowych ;)
piter34 - Wto Paź 09, 2007 11:40

morris napisał/a:
Sprzedawca na allegro pisze, że ma felgi do R200/400 96/00 czy to znaczy, że do mojego nie podejdą, czy to tylko tak sobie napisał?

Tak sobie tylko napisał.
Podejdą do Ciebie.

Brt - Sro Paź 24, 2007 12:09

Odświeżam temat ;)
giewu, czy już przetestowałeś te opony?? ;) Jak wrażenia?? :)

giewu - Sro Paź 24, 2007 12:18

Brt napisał/a:
... czy już przetestowałeś te opony?? ;) Jak wrażenia?? :)
koła zimowe założyłem w sobotę czyli jeżdżę na nich raptem cztery dni ...
zbyt wiele nie mogę o nich opowiedzieć poza jednym: niesamowicie zaskoczyła mnie cisza jaka towarzyszy toczącej się po asfalcie oponie ... zazwyczaj opony zimowe są zdecydowanie głośniejsze niż letnie, a tu bardzo pozytywna niespodzianka :mrgreen: ... opowieści na temat pozostałych właściwości niebawem ;)

maniaq - Sro Paź 24, 2007 12:20

z moich poszukiwan wynika ze
www.motoricus.pl maja jedne z lepszych cen. oczywiscie zalezy od poszukiwanych modeli opon i felg.

jakies inne dobre strony . zagladalem jeszcze na opony.com

tylko chcialbym zaczac od felg :) bo z opona latwiej , tu juz tylko kwetsia ceny :|

Primo - Sro Paź 24, 2007 12:26

Własnie dwa dni temu zalożyłem NOWE zimowe buciki dla mojego R Debica Frigo Directional 175/65R14 i widze ze to bardzo dobra oponka chyab nawet cichsza niz letni dayton zobaczymy jak sie sprawdzi w roznych warunkach troche deszczu i sniegu :)
TomC - Sro Paź 24, 2007 12:31

maniaq napisał/a:
jakies inne dobre strony

inne strony: www.netcar.pl
duży wybór, dobre ceny (zależy od modelu)

maniaq - Sro Paź 24, 2007 12:35

w netcarze maja felgi 15 po 186 zl a 14 po ... 201 :HMM: jak za mniej zaplacic wiecej :D

taka cena to troche duzo jak na stlowki :/

giewu - Sro Paź 24, 2007 12:35

maniaq napisał/a:
z moich poszukiwan wynika ze
www.motoricus.pl maja jedne z lepszych cen...

jeśli chodzi o opony to polecam salon opon ORZEŁ :mrgreen: , natomiast felg szukałbym pośród sprowadzających samochody (można trafić u nich naprawdę na perełki)

pawciu87 - Sro Paź 24, 2007 12:44

wlasnie ja sie zastanawiam do swojego na barum polaris2, debica frigo directional i frigo 2... ktora lepsza ? i jaki rozmiar lepszy 195 mm czy 185 mm do rovera 600? wiem ze im wezsza opona w sniegu tym lepsze prowadzenie... :roll:
zouza - Sro Paź 24, 2007 12:52

Hmm no ja mam od paru dni Pirelli Carving 175/60/14 i jak na razie jestem zadowolona. Jak zrobi sie pogoda typowo zimówkowa będę mogła powiedzieć coś więcej. Aha ciche są :)
giewu - Sro Paź 24, 2007 13:15

pawciu87 napisał/a:
wlasnie ja sie zastanawiam do swojego na barum polaris2, debica frigo directional i frigo 2... ktora lepsza ? i jaki rozmiar lepszy 195 mm czy 185 mm do rovera 600? wiem ze im wezsza opona w sniegu tym lepsze prowadzenie... :roll:
opony firmy Barum w tym temacie już ktoś odradzał (prześledź temat od początku) , frigo 2 jest następca directional (o czymś to zazwyczaj świadczy) ... na frigo 2 jeździłem Cinquecento przez dwie zimy i do tego auta lepszych chyba bym nie znalazł ;) ...
natomiast jeśli chodzi o Twoje drugie pytanie to chyba już sam sobie odpowiedziałeś :razz:

pawciu87 - Sro Paź 24, 2007 13:19

to chyba zastanwie sie nad ta debica :mrgreen: 185 mm :P
xROnx - Nie Lis 04, 2007 13:57

a ja mam na oku gimki Firestone (175/65 R14) winterhawk oczywiscie nowki za 158pln/szt oraz ewentualnie Klebel Krisalp (ten sa rozmiar) za 160pln aha i jeszcze Fulda Kristall Montero 2 za 165pln/szt. i ktore tu mozna wybrac. nie interesuja mnie zadne polskie wynalazki...
kqba - Wto Lis 06, 2007 12:22

Czy duża różnica będzie między rozmiarem 175/65 a 175/70 14" ? Na tych drugich pewnie będzie wyzej, ale zawias mam standart, więc czy nie będzie za wysoko, lub czy nie będą obcierać o nadkola? Letnie mam 185/55 15"
giewu - Wto Lis 06, 2007 13:30

kqba napisał/a:
Czy duża różnica będzie między rozmiarem 175/65 a 175/70 14" ? Na tych drugich pewnie będzie wyzej, ale zawias mam standart, więc czy nie będzie za wysoko, lub czy nie będą obcierać o nadkola? Letnie mam 185/55 15"
wejśc wejdą, ocierać nie powinny tylko jest jeden malutki mankament :/
Różnica średnic podanych kół wynosi 18 mm
Różnica wskazań prędkościomierza: minus 3.1 % (Nowe koła mają większą średnice i obracają się wolniej) .. różnica "dopuszczalna" to max 2%

arszenick - Wto Lis 06, 2007 14:42

polecane są te opony . Ja kupiłem w www.autodomena.pl (troche taniej i na stanie). Ale sam jeszcze nie testowałem. Ich poprzedniczki wygrały test niemieckiego ADAC.
kqba - Wto Lis 06, 2007 22:57

giewu napisał/a:
Różnica wskazań prędkościomierza: minus 3.1 % (Nowe koła mają większą średnice i obracają się wolniej) .. różnica "dopuszczalna" to max 2%

Biorąc pod uwagę to, że prawie w każdym aucie licznik dodaje km/h (przeważnie w sportowych) po założeniu większych kół może wyjść niewielka różnica.
Jeśli założę większe koła, to sprawdzę różnicę na g-techu.

Owsik - Sro Lis 07, 2007 14:56

zouza napisał/a:
Podepnę sie pod temat.

Dokładnie takie mam u siebie w R200. W sumie złego słowa o nich nie mogę powiedzieć. Na suchym jak każda zimówka - bez rewelacji, ale na mokrym jak najbardziej OK. Śniegu jeszcze na nich nie zaliczyłem, ale biorąc pod uwagę, że są przystosowane do kolcowania, to powinny się dobrze zachowywać w białym puchu :-)

brendiks - Sro Lis 07, 2007 15:37

nawet najgorsza zimówka jest lepsza od letniej zimą:) Tak mawiał Marian Bublewicz:)
Ja do swojego założyłem Ultra Grip 7 i jestem zdziwiony że mozna tak przyśpieszac i hamowac na śniegu i błocie pośniegowym!!(obecnie mieszkam w okolicach żywca więc prosze się nie sugerować Kaliszem:)Dzisiaj miałem piękny przykład ruszania ze skrzyżowania. chyba na 4 już miał ze 120 ale stał w miejscu:)opony wogóle się nie trzymały a ja spokojnie 1...2...3...4... bez jakiegokolwiek poślizgu.

Kupujcie dobre sprawdzone opony bo widziałem jak "nalewane" zimówki przy hamowaniu na suchym po prostu zjechały z opony!!!! nie mam linka ale ADAC przeprowadzało taki test na stacji DSF. Śmiesznie wyglądało ale dołożyłem w 3 sekundy po 70 zł do sztuki:):)

pozdrawiam

agathas - Wto Gru 04, 2007 21:13

a co powiecie na Yokohama Winter T F601 ??
giewu - Wto Gru 04, 2007 21:30

agathas napisał/a:
a co powiecie na Yokohama Winter T F601 ??

no niestety nie mają zbyt pochlebnych opinii wśród fachowców :/ ... KLIK

sTERYD - Wto Gru 04, 2007 21:59

na pewno bez problemu w tej cenie możesz zdobyć klebery czy dębice. ja od siebie dorzucę grosik dla fuldy montero 2 są naprawdę świetne na śniegu i nawet niezłe na mokrym na pewno omijaj z dala uniroyal ms+ bo są do :dupa: za przeproszeniem :(
Brt - Wto Gru 04, 2007 22:53

fuldę polecę jak najbardziej ;) daje radę :)