|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 200/25, MG ZR i Streetwise - [R214Si '1997] opony na zimę
giewu - Sro Wrz 26, 2007 20:45 Temat postu: [R214Si '1997] opony na zimę Ponieważ zbliża się nieubłaganie okres zimowy zacząłem myśleć o kupnie nowych opon na zimę. W poprzednim sezonie używałem zakupionych z autkiem Michelinów (nie pamiętam dokładnej nazwy) i nie bylem zbytnio z nich zadowolony
I stąd moje pytanie.
Napiszcie mi proszę co polecilibyście mi do założenia na standardowe, stalowe felgi 5Jx14. I dobrze by było gdybyście poparli swoje stwierdzenia własnym doświadczeniem, a nie wpisami typu "mój kolega sobie chwali" . Ewentualnie może jakieś spostrzeżenia na temat producentów np. Barum, Fulda, Kormoran, Dębica, Toyo itp.
Paul - Sro Wrz 26, 2007 22:02
Miałem taki wynalazek w Skodzie kiedyś - szmelc
Jak kupowałem letnie do R, to się skusiłem na cenę - kombinowałem, że po tylu latach coś się poprawiło - a tu ZONK. Głośne, przyczepność kiepściunia, o wytrzymałości nie mówię
Zimówki mam Dayton - rewelacji nie ma, ale zupełnie przyzwoite przy stosunku cena/jakość
Kris - Czw Wrz 27, 2007 07:34 Temat postu: Re: [R214Si '1997] opony na zimę
Dokładnie Frigo Directional 2 ... czy jakoś tak, jeździłem 6 zim, bez problemu, polecam.
PTE - Czw Wrz 27, 2007 10:41
Również polecam Dębicę Frigo 2 - mam od ostatniej zimy.
zouza - Czw Wrz 27, 2007 19:21
Podepnę sie pod temat.
Co myślicie o tych oponach: http://moto.allegro.pl/it...rving_nowe.html
Cena jest fajna jak na pirelki, normalnie widziałam je sporo drożej.
Kris - Czw Wrz 27, 2007 19:38
Normalnie to ich nigdzie już nie ma, 13'' na baloonie widziałem za 150 czy coś koło tego, cena atrakcyjna w sumie może warto sprawdzić, pirelli to pirelli...
giewu - Pią Wrz 28, 2007 11:08
za samo wstawienie tego linku zouza masz ode mnie wielkiego plusa ... zupełnie zapomniałem o tych PIRELLI, a o których to już kilkanaście dni temu czytałem same pozytywne komentarze ... i chyba to w nie właśnie ubiorę na zimę mojego ROVERka
oczywiście wszystkim pozostałym, którzy na mój post odpowiedzieli również dziękuję
Intruz - Nie Wrz 30, 2007 10:40
Ja mam w swoim roverku te pirellki i jestem zadowolony. Przejezdzilem cala zime bez problemow. Jedyny minus to wyglad, gdyz sa bardzo waskie, pomimo nominalnej szerokosci 175mm...ale bezpieczenstwo oczywiscie wazniejsze...
zouza - Nie Wrz 30, 2007 10:50
giewu napisał/a: | za samo wstawienie tego linku zouza masz ode mnie wielkiego plusa ... zupełnie zapomniałem o tych PIRELLI, a o których to już kilkanaście dni temu czytałem same pozytywne komentarze ... i chyba to w nie właśnie ubiorę na zimę mojego ROVERka
oczywiście wszystkim pozostałym, którzy na mój post odpowiedzieli również dziękuję |
kurcze kurcze aż się zawstydziłam
Hmm tak a propos aukcja się już skończyła i na razie nie widzę tych pirelek mam nadzieję, że koleś je znowu wystawi i ceny nie zmieni. Ja musiałam czekać, bo może jutro będę miała felgi i albo 14 albo 15 jakie się przywiozą
giewu - Nie Wrz 30, 2007 11:12
po przeanalizowaniu wszelkich za i przeciw, po przeczytaniu milionów komentarzy , po przejrzeniu tysięcy wyników testów opon zimowych, biorąc pod uwagę również cenę produktu zdecydowałem się jednak na zakup tych opon ... i jeszcze raz dziękuję wszystkim za wypowiedzi
mpg - Wto Paź 02, 2007 20:34
Ja kupiłem te:
http://www.opony.com/opon...ca_frigo_2.html
Co prawda sam nie jeździłem, ale brat mi je polecił.
Płaciłem po 138 zł za sztukę (przesyłka gratis). Jak widać obniżyli jeszcze o 4 zł. Na Allegro najtaniej widziałem je po 142 zeszłej zimy.
TomC - Wto Paź 02, 2007 23:02
Gniewu fajne oponki wybrałeś.
Osobiście też nad nimi myślę jednak mam jeszcze inne ciekawe propozycje:
BF Goodrich Winter G - dobre oponki. Polecają je w kilku oponiarniach mojego miasta
Sava Eskimo S3 - tanie bardzo popularne oponki chętnie kupowane przez ludzi
To moi faworyci a wybiorę po konsultacji ze znajomym właścicielem serwisu opon
Wszystkie powinny mieścić się w przedziale do 165 zł/szt. zależy oczywiście od miejsca zakupu
wolarz - Wto Paź 02, 2007 23:05
witam
TomC napisał/a: | Gniewu fajne oponki wybrałeś.
Osobiście też nad nimi myślę jednak mam jeszcze inne ciekawe propozycje:
BF Goodrich Winter G - dobre oponki. Polecają je w kilku oponiarniach mojego miasta
Sava Eskimo S3 - tanie bardzo popularne oponki chętnie kupowane przez ludzi
To moi faworyci a wybiorę po konsultacji ze znajomym właścicielem serwisu opon
Wszystkie powinny mieścić się w przedziale do 165 zł/szt. zależy oczywiście od miejsca zakupu |
poprzedni sezon używałem Savy Eskimo S3 i byłem zadowolony.
Szczerze polecam.
A płaciłem poniżej 150zł/szt, przesyłka gratis
pozdrawiam
brendiks - Sro Paź 03, 2007 09:55
polecam FULDA montero 2. cena coś około 170 zł szt ale naprawdę niezłe.
Primo - Sro Paź 03, 2007 20:11
Nio ja zakupiłem w tamtym tygodniu Debice Frigo Directional i teraz tylko czekam na założenie .
Kupiłem 175/65.R14 cena za sztuke 136,68 dowoz gratis . Firma OponyNet
zbyszek_74 - Sro Paź 03, 2007 22:57
A co myślicie do 75 koła z zimówkami 14, czy nie zaniski?
Brt - Czw Paź 04, 2007 00:14
Nie wiem czy w ogóle takie wejdą i musiały by miec profil chyba z 80 szukaj minimum 15 cali.
morris - Sob Paź 06, 2007 23:18
Mam okazję kupić od znajomego zimówki z felgami stalowymi. Muszę jednak kawałek podjechać i zastanawiam się czy opony 185/65 przy felgach 15' dadzą radę?
Ewentualnie spróbuję nabyć same felgi, chociaż jeśli już wolałbym 14' (tańsze ogumienie).
piter34 - Pon Paź 08, 2007 10:28
morris napisał/a: | Muszę jednak kawałek podjechać i zastanawiam się czy opony 185/65 przy felgach 15' dadzą radę? |
Będzie miał kółka o wiele większe niż fabryczne. Ja bym nie brał.
morris - Pon Paź 08, 2007 17:28
piter34 napisał/a: | Ja bym nie brał. |
I nie wziąłem, trochę mi brak wyobraźni, bo w rzeczywistości to może na wcisk...
Sprzedawca na allegro pisze, że ma felgi do R200/400 96/00 czy to znaczy, że do mojego nie podejdą, czy to tylko tak sobie napisał?
giewu - Pon Paź 08, 2007 17:34
morris napisał/a: | ...i zastanawiam się czy opony 185/65 przy felgach 15' dadzą radę?... chociaż jeśli już wolałbym 14' ... | proponowałbym Ci jednak skupić się na poszukiwaniu 14" felg i opon ... pamiętaj, że im węższa opona tym lepsza przyczepność do podłoża, co oczywiście ma kolosalne znaczenie w warunkach zimowych
piter34 - Wto Paź 09, 2007 11:40
morris napisał/a: | Sprzedawca na allegro pisze, że ma felgi do R200/400 96/00 czy to znaczy, że do mojego nie podejdą, czy to tylko tak sobie napisał? |
Tak sobie tylko napisał.
Podejdą do Ciebie.
Brt - Sro Paź 24, 2007 12:09
Odświeżam temat
giewu, czy już przetestowałeś te opony?? Jak wrażenia??
giewu - Sro Paź 24, 2007 12:18
Brt napisał/a: | ... czy już przetestowałeś te opony?? Jak wrażenia?? | koła zimowe założyłem w sobotę czyli jeżdżę na nich raptem cztery dni ...
zbyt wiele nie mogę o nich opowiedzieć poza jednym: niesamowicie zaskoczyła mnie cisza jaka towarzyszy toczącej się po asfalcie oponie ... zazwyczaj opony zimowe są zdecydowanie głośniejsze niż letnie, a tu bardzo pozytywna niespodzianka ... opowieści na temat pozostałych właściwości niebawem
maniaq - Sro Paź 24, 2007 12:20
z moich poszukiwan wynika ze
www.motoricus.pl maja jedne z lepszych cen. oczywiscie zalezy od poszukiwanych modeli opon i felg.
jakies inne dobre strony . zagladalem jeszcze na opony.com
tylko chcialbym zaczac od felg bo z opona latwiej , tu juz tylko kwetsia ceny
Primo - Sro Paź 24, 2007 12:26
Własnie dwa dni temu zalożyłem NOWE zimowe buciki dla mojego R Debica Frigo Directional 175/65R14 i widze ze to bardzo dobra oponka chyab nawet cichsza niz letni dayton zobaczymy jak sie sprawdzi w roznych warunkach troche deszczu i sniegu
TomC - Sro Paź 24, 2007 12:31
maniaq napisał/a: | jakies inne dobre strony |
inne strony: www.netcar.pl
duży wybór, dobre ceny (zależy od modelu)
maniaq - Sro Paź 24, 2007 12:35
w netcarze maja felgi 15 po 186 zl a 14 po ... 201 :HMM: jak za mniej zaplacic wiecej
taka cena to troche duzo jak na stlowki
giewu - Sro Paź 24, 2007 12:35
maniaq napisał/a: | z moich poszukiwan wynika ze
www.motoricus.pl maja jedne z lepszych cen... |
jeśli chodzi o opony to polecam salon opon ORZEŁ , natomiast felg szukałbym pośród sprowadzających samochody (można trafić u nich naprawdę na perełki)
pawciu87 - Sro Paź 24, 2007 12:44
wlasnie ja sie zastanawiam do swojego na barum polaris2, debica frigo directional i frigo 2... ktora lepsza ? i jaki rozmiar lepszy 195 mm czy 185 mm do rovera 600? wiem ze im wezsza opona w sniegu tym lepsze prowadzenie...
zouza - Sro Paź 24, 2007 12:52
Hmm no ja mam od paru dni Pirelli Carving 175/60/14 i jak na razie jestem zadowolona. Jak zrobi sie pogoda typowo zimówkowa będę mogła powiedzieć coś więcej. Aha ciche są
giewu - Sro Paź 24, 2007 13:15
pawciu87 napisał/a: | wlasnie ja sie zastanawiam do swojego na barum polaris2, debica frigo directional i frigo 2... ktora lepsza ? i jaki rozmiar lepszy 195 mm czy 185 mm do rovera 600? wiem ze im wezsza opona w sniegu tym lepsze prowadzenie... | opony firmy Barum w tym temacie już ktoś odradzał (prześledź temat od początku) , frigo 2 jest następca directional (o czymś to zazwyczaj świadczy) ... na frigo 2 jeździłem Cinquecento przez dwie zimy i do tego auta lepszych chyba bym nie znalazł ...
natomiast jeśli chodzi o Twoje drugie pytanie to chyba już sam sobie odpowiedziałeś
pawciu87 - Sro Paź 24, 2007 13:19
to chyba zastanwie sie nad ta debica 185 mm
xROnx - Nie Lis 04, 2007 13:57
a ja mam na oku gimki Firestone (175/65 R14) winterhawk oczywiscie nowki za 158pln/szt oraz ewentualnie Klebel Krisalp (ten sa rozmiar) za 160pln aha i jeszcze Fulda Kristall Montero 2 za 165pln/szt. i ktore tu mozna wybrac. nie interesuja mnie zadne polskie wynalazki...
kqba - Wto Lis 06, 2007 12:22
Czy duża różnica będzie między rozmiarem 175/65 a 175/70 14" ? Na tych drugich pewnie będzie wyzej, ale zawias mam standart, więc czy nie będzie za wysoko, lub czy nie będą obcierać o nadkola? Letnie mam 185/55 15"
giewu - Wto Lis 06, 2007 13:30
kqba napisał/a: | Czy duża różnica będzie między rozmiarem 175/65 a 175/70 14" ? Na tych drugich pewnie będzie wyzej, ale zawias mam standart, więc czy nie będzie za wysoko, lub czy nie będą obcierać o nadkola? Letnie mam 185/55 15" | wejśc wejdą, ocierać nie powinny tylko jest jeden malutki mankament
Różnica średnic podanych kół wynosi 18 mm
Różnica wskazań prędkościomierza: minus 3.1 % (Nowe koła mają większą średnice i obracają się wolniej) .. różnica "dopuszczalna" to max 2%
arszenick - Wto Lis 06, 2007 14:42
polecane są te opony . Ja kupiłem w www.autodomena.pl (troche taniej i na stanie). Ale sam jeszcze nie testowałem. Ich poprzedniczki wygrały test niemieckiego ADAC.
kqba - Wto Lis 06, 2007 22:57
giewu napisał/a: | Różnica wskazań prędkościomierza: minus 3.1 % (Nowe koła mają większą średnice i obracają się wolniej) .. różnica "dopuszczalna" to max 2% |
Biorąc pod uwagę to, że prawie w każdym aucie licznik dodaje km/h (przeważnie w sportowych) po założeniu większych kół może wyjść niewielka różnica.
Jeśli założę większe koła, to sprawdzę różnicę na g-techu.
Owsik - Sro Lis 07, 2007 14:56
Dokładnie takie mam u siebie w R200. W sumie złego słowa o nich nie mogę powiedzieć. Na suchym jak każda zimówka - bez rewelacji, ale na mokrym jak najbardziej OK. Śniegu jeszcze na nich nie zaliczyłem, ale biorąc pod uwagę, że są przystosowane do kolcowania, to powinny się dobrze zachowywać w białym puchu
brendiks - Sro Lis 07, 2007 15:37
nawet najgorsza zimówka jest lepsza od letniej zimą:) Tak mawiał Marian Bublewicz:)
Ja do swojego założyłem Ultra Grip 7 i jestem zdziwiony że mozna tak przyśpieszac i hamowac na śniegu i błocie pośniegowym!!(obecnie mieszkam w okolicach żywca więc prosze się nie sugerować Kaliszem:)Dzisiaj miałem piękny przykład ruszania ze skrzyżowania. chyba na 4 już miał ze 120 ale stał w miejscu:)opony wogóle się nie trzymały a ja spokojnie 1...2...3...4... bez jakiegokolwiek poślizgu.
Kupujcie dobre sprawdzone opony bo widziałem jak "nalewane" zimówki przy hamowaniu na suchym po prostu zjechały z opony!!!! nie mam linka ale ADAC przeprowadzało taki test na stacji DSF. Śmiesznie wyglądało ale dołożyłem w 3 sekundy po 70 zł do sztuki:):)
pozdrawiam
agathas - Wto Gru 04, 2007 21:13
a co powiecie na Yokohama Winter T F601
giewu - Wto Gru 04, 2007 21:30
agathas napisał/a: | a co powiecie na Yokohama Winter T F601 |
no niestety nie mają zbyt pochlebnych opinii wśród fachowców ... KLIK
sTERYD - Wto Gru 04, 2007 21:59
na pewno bez problemu w tej cenie możesz zdobyć klebery czy dębice. ja od siebie dorzucę grosik dla fuldy montero 2 są naprawdę świetne na śniegu i nawet niezłe na mokrym na pewno omijaj z dala uniroyal ms+ bo są do za przeproszeniem
Brt - Wto Gru 04, 2007 22:53
fuldę polecę jak najbardziej daje radę
|
|