|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 200/25, MG ZR i Streetwise - [R214] 97r wymiana podświetlenia w calym kokpicie
themartino - Pon Kwi 21, 2008 21:31 Temat postu: [R214] 97r wymiana podświetlenia w calym kokpicie R214 97r
Chce wymienić podświetlenie w moim R na np niebieskie, konkretnie chodzi mi o podświetlenie
-zegarów
-guzików np. od ś.przeciwmgielnych, klimy itp
-lampki w dopsufitce
-lampki w bagażniku
-lampki w schowku
Jesli ktoś wie jakie żarówki/diody sa w poszczególnych miejscach i najlepiej gdyby podal linka (np z allegro) z taka zarowka to był bym bardzo wdzieczny za pomoc
BTW - jakie żarówki sa w bocznych kierunkach??
jeszcze jedno pytanie czy w zegarach kolor nadaja zarówki czy kolorowa folia??
Kozik - Pon Kwi 21, 2008 22:34
themartino napisał/a: | zegarach kolor nadaja zarówki czy kolorowa folia?? |
wydaje mi się ze jest to kolor bursztynowy, ja przerobiłem podświetlenie na czerwono oczywiscie bez schowka, podsufitki i bagażnika, próbowałem wielu różnych żarówek ale i tak najlepszy efekt dały żarówki pomalowane lakierem do paznokci, w szczególności w podswietleniu zegarów bo tam żarówki diodowe rozpraszające były zbyt mało rozpraszające i były niedoświetlone, ja radziłbym lakierem do paznokci, jest jasno i łatwiej uzyskać intensywne podświetlenie.
[ Dodano: Pon Kwi 21, 2008 23:35 ]
A jeśli chodzi o podsufitkę to żarówka diodowa biała dała bardzo dobry efekt
themartino - Pon Kwi 21, 2008 22:43
a jaki to jest TYP zarówek / jak one sie nazywaja??
piter34 - Pią Kwi 25, 2008 12:07
themartino napisał/a: | a jaki to jest TYP zarówek / jak one sie nazywaja?? |
Pomoże ktoś koledze?
Kozik - Pią Kwi 25, 2008 12:27
Myślałem że ktoś profesjonalniej odpowie jak nie to ja coś spróbuje wymodzić.
Deska rozdzielcza 3 żarówki takie jak postojówki chyba W5W, a podświetlenie pokręteł to żarówka mniejsza wielkościowo od tej postojówkowej chyba w3w podświetlenie przycisków to podobno R3 mini (tego nie jestem pewien), w przypadku podświetlenia próbowałem żarówkami diodowymi rozpraszającymi ale za słabo rozpraszają i podświetlenie nie jest wystarczające.
Jak ktoś wie lepiej i się pomyliłem to niech mnie poprawi
[ Dodano: Pią Kwi 25, 2008 13:31 ]
Podsufitka i schowek to żarówka rurkowa taka sama jak przy podświetlaniu rejesracji i taka sama jak przy podświetleniu wnętrza w maluchu
tysszek - Pon Lut 09, 2009 20:39
Zna może ktoś długość żarówki w podświetleniu podsufitki?! Bo chcę sobie zamówić a na allegro jest z 3 rodzaje. Wiem że w bagażniku i nad tablicą rejestracyjną są te same:D
Będę bardzo wdzięczny za odp. Do auta nie mam jak zejść bo garaż mam ładny spacer od domu;(
Bo do podświetlenia klimy i reszty z tego rzędu zakupię te 7mm kolor czerwony bo ktoś pisał że ładnie wygląda a takiego jaki jest oryginalnie nigdzie nie ma link
zapal - Pon Lut 09, 2009 23:08
36 mm a co do zarowek reszty dopiero byl taki temat i robilem taki ladny kolorowy opis...
i jeszcze raz to samo
R200 zarowki podswietlenia
zegary 3 sztuki typ W5W
panel nawiewu 2 sztuki typ T5
Zegarek 1 sztuka typ R5 (ta sama zarowka inny klosz)
Bagzanik 1 sztuka typ T4W
schowek, lampka kabiny typ C5W 36mm
Korczus - Czw Lut 12, 2009 19:59
Ja bym chciał zrobić podświetlenie na niebiesko, tak mi radio świeci i podoba mi się ten kolorek, a ten oryginalny bursztyn jakiś taki mdły jest
Ale czy da radę zrobić to w zegarach wymieniając tylko diody? Lub pomalować tak jak kolega wyżej pisał lakierem do paznokci? Jeśli tarcze są przezroczyste to myślę że powinno to wystarczyć?
Co do przycisków klimy itd to tam wiem że są malutkie diody z czerwonymi kapturkami, więc problemu nie powinno być, wymienić i powinno ładnie świecić.
A jak z resztą typu zegarek i pokrętła nawiewów bo tego jeszcze nie rozbierałem nigdy, tam też kolor dają żarówki ?
Ooo taki efekt bym chciał uzyskać http://www.roverki.pl/mod...8&orderby=dateD
zapal - Czw Lut 12, 2009 23:35
powiem ci tak rozebralem calego r jesli chodzi o wymianie podswietklenia na czesci...
w przelacznikach wystarczy zastosowac diody 5mm wchodza na ciasno ale jest ok
zegarek to jedna zarowka sciagasz ten plastik (oslone) potem 2 srubki i za zegarkiem masz zarowke , panel nawiewu odkrecasz 4 srubki 2 od strony pasazera i kierowcy od konsoli srodkowej i podciagasz ja do tylu powinna sie wysunac potem sciagasz pokretla i pod nimi 2 srubki zdejmujesz ta plastikowa oslone i masz tam 2 zarowki... z zegarami jest latwo 8 srubek i dwie kostki z kablami i to wszystko
ja mialem robic na zielono.. ale ten burszytn mocno psuje jakosc i barwe swiatla .. wiec zrobilem na czerwono i jest ok...
jesli chodzi o zastosowanie diod odradzam sa slabe i poporstu w dzien a nawet lekki zmrok to zerowy efekt... lepsza sa kolorowe zarowki... koszt jednej 2,50 (orginalne bosma)
Deamian - Pią Lut 13, 2009 13:00
Daj jakąś fotkę i pochwal się jak to wygląda z takimi żarówkami
Korczus - Pią Lut 13, 2009 19:50
No właśnie pochwal się fotami
Ja właśnie wracam zrezygnowany z garażu... Kupiłem żarówki W5W niebieskie, ale jak założyłem to zegary świeciły na zielono Pomalowałem więc je lakierem do paznokci, dosyć ciemnym granatem, nic się nie zmieniło poza jeszcze słabszym światłem.. no i już myślałem że coś spaliłem bo dymek poleciał, okazało się że lakier się podsmażył
Jak na razie zostawiłem stare żarówki z tym że wywaliłem te kapturki, trochę jaśniej świecą.
Jestem ciekaw jakim cudem kolega dudekmis uzyskał niebieski kolor http://www.roverki.pl/mod...8&orderby=dateD ... Każdy inny kolor od czerwonego będzie miał ciężko przebić się przez te bursztynowe tarcze Jakby przezroczystych angole nie mogli zrobić
Nie wiem czy się zabierać za zegarek i pokrętła nawiewów, jak ma być taki sam efekt to szkoda roboty...
zapal - Pią Lut 13, 2009 19:55
ok potem zrobie fotki a jak uzyskal taki efekt juz wam mowie. raz mialem stary licznik od rovera i z tylu na tarczach jest taka jakby miala farba czy cos ze niby ma rozpraszac swiatlo a pod tym pomaranczowa warstwa... wszysto wydaje sie jakbym nie do usuniecia ale przez przypadek moja dziewczyna wylala zmywacz do paznokci na ta tylna czesc i to zeszlo z zegara i tak na probe zalozylem niebieska zarowke i wlasnie byl taki efekt. ale to tylko tak o napisalem prosze nie probowac tego w domu bo nie wiem jakie moga byc sktoki
Korczus - Pią Lut 13, 2009 20:15
No właśnie tak się zastanawiałem nad tymi tarczami, że skoro one mają w sobie kolor to musi być jakaś farba czy coś w tym stylu, którą można jakoś zmyć
Jeśli tarcze by były przezroczyste, to wtedy można dać żarówki pod kolor i jakiś efekt uzyskać.
Jednak wolał bym usłyszeć jeszcze kilku opinii na ten temat, żeby niczego nie spierd***
zapal - Pią Lut 13, 2009 23:02
zdjecia beda jutro dzis niestety juz nie mam czasu efekt bedzie taki jak na zdjeciu czyi podswietlenie nie calkiem rozprowadzone po zegarach
Korczus - Sob Lut 14, 2009 12:04
A ja nadal czekam na jakieś wypowiedzi co do wybielania tarcz. Czy rozpuszczalnik nie zmyje czegoś więcej niż tylko tego kolorowego bursztynu?
Zapal a u Ciebie jak to wyglądało jak wylał się ten zmywacz?
[ Dodano: Pią Lut 20, 2009 22:24 ]
Zapal i co z ta obiecaną fotką???
camaro17 - Pią Lut 27, 2009 17:49
Nie wiem czy już się dowiedziałeś jak uzyskać idealny, równy efekt nowe podświetlenia swoich zegarów, postanowiłem ci w jakiś sposób pomóc to znaczy na dobry początek zapraszam do lektury która rozwieje wszystkie wątpliwości.
http://www.civicklub.pl/f...read.php?t=8027
Korczus - Pią Lut 27, 2009 18:03
Nooo dzięki wielkie, o taką odpowiedź mi właśnie chodziło Po takiej operacji, dając niebieskie żarówki musi świecić na niebiesko, bo już same tarcze nie mają koloru bursztynu
Zegary by się dało zrobić z tego co widać. Zastanawiam się tylko jeszcze jak to wygląda jeśli chodzi o pokrętła nawiewów, przyciski klimy itd.. oraz zegarek, czy tam też taki zabieg można przeprowadzić czy może tam wystarczy sama wymiana żarówek...??
Bo jeśli nie da się np, zrobić na niebiesko zegarka czy nawiewów, to lepiej w ogóle nie ruszać bo nie będzie to ciekawie wyglądać jak jedno będzie świecić na czerwono a drugie na niebiesko...
camaro17 - Pią Lut 27, 2009 18:34
Nie ma za co, nie żałuj opcji POMÓGŁ. A co do zegarka to w moim R400 wystarczyło zmienić żaróweczkę na biała diodę tak u mnie to wyszło, ale z tego co wiem to ten zegarek ma w sobie jakąś folię wstawioną i trzeba go rozebrać i po prostu to wyciągnąć. Co do oświetlenia pokręteł od nawiewów to proponuje zamontować żaróweczki szklane 1,2W malowane w całości na odpowiedni kolor np. takie
http://moto.allegro.pl/it...0_mm_tanio.html
marek78 - Pią Lut 27, 2009 20:59
Witam,a ja przy okazji zapytam,mianowicie-wymieniłem u siebie żarówki(niektóre)na diodowe i super tylko wynikła pewna sprawa,żarówka która oświetla wnętrze pojazdu czyli ta diodowa nie gaśnie całkiem(np.po zamknięciu drzwi)tylko się żarzy delikatnie cały czas tak że ledwie to widać,dopiero gdy wyłącznik przełącze na off gaśnie,zaznacze że przy normalnej żarówce ten efekt nie występuje.Nie wiem czego to jest wynikiem,czy czegoś zepsutego czy poprostu żarówki diodowe tak mają,może ktoś coś wie na ten temat z góry dzięki.
Deamian - Pią Lut 27, 2009 23:49
marek78 właśnie jest aktualny temat w tej sprawie. Wystarczyło poszukać
http://forum.roverki.eu/viewtopic.php?t=36490
camaro17 - Sob Lut 28, 2009 11:38
marek78 : ja mam właśnie taką rurkową diodę u siebie ale wszystko jest ok tak jak z starą żarówką, po zamknięciu drzwi ona chwilę się pali później sama gaśnie, no chyba że od razu zamykam samochód z pilota to ona od razu gaśnie. A przełącznik w suficie mam ustawiony na środek. Nie wiem może coś ie tak jest z tą diodą.
Korczus - Sob Lut 28, 2009 13:51
Mam też żarówke diodową w suficie i po zamknięciu auta lekko się świeci, w sumie to specjalnie nie przeszkadza, ale lepsza by była zwykła żarówka świecąca na niebiesko
[ Dodano: Nie Mar 01, 2009 00:31 ]
No więc tak, dzisiaj rozebrałem zegary i wyczyściłem od spodu tarcze. Ale nie mam jeszcze żarówek, próbowałem pomalować zwykłe żarówki, niebieskim lakierem do paznokci ale efekt kiepski bo świeciły zbyt jasno i żaden to niebieski kolor... w dodatku lakier się palił i leciał dymek
Teraz się zastanawiam czy kupić takie http://www.allegro.pl/show_item.php?item=556660825 czy może lepiej diodowe, ale czytałem że słabo rozpraszają światło?
niuton - Nie Mar 01, 2009 19:52
Dla tych co bawili sie w zmiane koloru. Powiedzcie mi jak dosatc sie pod przycisk awaryjnych bo nie swieci mi ta jedna żarówka...
Brt - Nie Mar 01, 2009 20:01
podważyć z obu stron i wyjdzie cały, a póxniej przekręcasz taki żółty lub pomarańczowy "krążek" i tam jest zaróweczka włożona
niuton - Nie Mar 01, 2009 20:07
dzieki, ha a ja chciałem sciagac kokpit:) a nie chciałem targac przyciskow zeby nie zrysowac jak by sie okazało ze nie.
Korczus - Wto Mar 03, 2009 21:53
Pobawiłem się trochę w zmianę podświetlenia no i powiem tak:
Jeśli chodzi o zegary to da się uzyskać interesujący nas kolor, ale trzeba wyciągać tarcze i od spodu je wyczyścić z tego pieprzonego bursztynu Wtedy mamy cyferki przezroczyste i każdy kolor się przebija Ja założyłem żarówki Bosma niebieskie ale kiepskie światło dają, może ładnie oświetlają tarcze ale ni to niebieski ni zielony, będę jednak ryzykował z diodami.
Zastanawia mnie sprawa zegarka, bo rozebrałem cały ale nie widzę tam możliwości wyciągnięcia jakieś folii czy czegokolwiek, wygląda to jakby coś było wtopione już w sam wyświetlacz od spodu i strach co kolwiek z tym robić Jestem ciekaw czy ktoś się podjął
Dałem diodę niebieską i kolor wyszedł taki trochę niebieskawy ale z akcentem zielonego.
W pokrętłach od nawiewów jest zupełnie porażka, bo nie da się tak fajnie tego zrobić jak w zegarach, próbując zdrapać czy też zmyć od spodu ten pomarańcz, to zaczyna wszystko złazić więc lepiej w ogóle się za to nie brać bo można zrobic więcej złego niż dobrego
U mnie diody niebieskie leciutko podświetliły, w nocy delikatnie widoczne, ale efekt nie powala
Co do przycisków klimy itd to tam z tego co widzę wystarczy założyć diodę o odpowiednim kolorze.
Krótko mówiąc skomplikowana sprawa w tych Roverkach, najlepiej zostawić serię albo dać czerwone diody i trochę polepszyć podświetlenie.
camaro17 - Wto Mar 03, 2009 22:03
U mnie wyszło tak ale to efekt jeszcze bez drapania tyłów tarcz. Zdjęcia z tych operacji już niebawem. Co do diod to ja już jestem po testach i wnioskuje że lepiej stosować żarówki malowane na interesujący kolor, z diodami jest tak że wkładasz dobre a za 2 dni np. palą 3 z 7 diodek, bo mam na myśli diody 7x3mm w jednej oprawce. Co do Power Led to nie zamierzam się bawić bo są za drogie a jeżeli efekt ma być taki sam to nie warto.
Korczus - Sro Mar 04, 2009 14:21
Z tym że żarówka nie daje takiego koloru światła jak dioda. Ja zrobiłem na niebieskie i żarówka Bosma niebieska daje kolor zielonkawy, a diody czysto niebieski.
Może w przypadku czerwonego to nie ma znaczenia
PS. Super u Ciebie to wygląda z tymi ramkami
[ Dodano: Sro Mar 04, 2009 21:39 ]
Wsadziłem dzisiaj diody i efekt o wiele lepszy, kolor taki jaki oczekiwałem, oświetla w miarę dobrze, może trochę słabo widać licznik kilometrów ale to szczegół, Ogólnie jestem zadowolony Czekam teraz tylko na diody R3, robię przyciski i będzie wszystko prawie tak jak chciałem Mówię prawie bo zegarek świeci na zielonkawo a nawiewy słabo widać Ale reszta ok.
niuton - Sro Sie 12, 2009 07:10
Brt napisał/a: | podważyć z obu stron i wyjdzie cały, a póxniej przekręcasz taki żółty lub pomarańczowy "krążek" i tam jest zaróweczka włożona |
Tak dla pewnosci spytam, podgrzewania tylnej szyby i preciwmgielnych przyciski (obok tego od awaryjnych) tak samo sie zmienia zarówki? Po wajkacjach wiec musze w koncu sie za to zabrac a a troche martwi sie czy to nie bedzie cos wiecej niz zarowki bo dziwne mi dwa padły rownoczesnie (bezpieczniki wszsytkie całe), no ale moze to tylko taki zbieg okolicznosci.
Brt - Sro Sie 12, 2009 08:09
Cytat: | Tak dla pewnosci spytam, podgrzewania tylnej szyby i preciwmgielnych przyciski (obok tego od awaryjnych) tak samo sie zmienia zarówki? |
Tak
niuton - Czw Sie 13, 2009 23:52
Nie miałem dostepu do neta i nie czekałem tylk owymieniłem, przed sciagnieciem kupiłem te żaróweczki, jakże abrdzo sie wkurzyłem gdy sie okaząło że w przeciwienstwie do podswietlania przycisku awearyjnych te nie sa białe, a maja na soibie pomaranczowe kapturki ktorych nie dało sie sciagnac? Teraz mam lipnie podswietlone guziki na biało. Jakas rada? W tamtym sklepie co kupowałem kolorowych nie było, znalezc taki kapturek, czy szukac gdzie indziej, czy zamalowac?
Kozik - Pią Sie 14, 2009 11:33
niuton napisał/a: | czy zamalowac? |
lakier do paznokci zlezie może koszulka termokurczliwa?
niuton - Sob Sie 15, 2009 22:52
Eymieniał ktos te zaroweczki? Moze sa do kupienia gdzie w kolorze pasujacym jak ulał? JAk nei to zawsze opcja kupic ze szrotu czy nawet !@!$# ten wkłądzik, czy wymienic za dyche wkłady z zaroiwkami, po dogadaniu sie.
FunkyOne - Nie Wrz 04, 2011 18:03
zapal napisał/a: |
R200 zarowki podswietlenia
[color=red]zegary 3 sztuki typ W5W
Obrazek
panel nawiewu 2 sztuki typ T5
Zegarek 1 sztuka typ R5 (ta sama zarowka inny klosz)
|
Witam.
a jak wygląda sytuacja z klima, przeciwmgielne ?
Czy ogólnie ciężko się 'tam' dostać ?
Poszły żarówki od zagarów więc przy okazji mam zamiar wszystko wymienić na czerwony kolor.
Myślałem również nad zmianą samych tarcz np na białe - ma to sens ? czy zostac przy org czarnych. Dużo roboty ?
Pytania pewnie często zadawane, ale prosze o odpowiedz
Wielkie dzięki.
leszczu - Nie Wrz 04, 2011 20:23
FunkyOne napisał/a: | a jak wygląda sytuacja z klima, przeciwmgielne ?
Czy ogólnie ciężko się 'tam' dostać ? |
Wyciągasz przycisk i będziesz widział już wkładki żaróweczek, a tak ogólnie to poszukaj sobie na forum, bo już nie raz było to poruszane.
FunkyOne napisał/a: | Myślałem również nad zmianą samych tarcz np na białe - ma to sens ? czy zostac przy org czarnych. Dużo roboty ? |
Aby wymienić tarcze trzeba ściągać wskazówki, od prędkości i obrotów jeszcze zejdą, ale od paliwa i temperatury bez łamania nigdy nie zejdą.
SEBASTIAN1990 - Pon Sty 21, 2013 14:46
Ja właśnie jestem w trakcie wymiany podświetlenia zegarów. I zastanawiam się jak ściągnąć wskazówki nie uszkadzając ich...:/ I martwi mnie to jak je potem założyć żeby wskazywały dobre wartości...? nie wiem jak w waszych Roverkach, ale w moim nawet po wyciągnięciu kluczyka wskazówka poziomu paliwa nie opada...:(
Może coś poradzicie?
leszczu - Pon Sty 21, 2013 14:54
SEBASTIAN1990 napisał/a: | nie wiem jak w waszych Roverkach, ale w moim nawet po wyciągnięciu kluczyka wskazówka poziomu paliwa nie opada...:( |
Tak jest w oryginale.
SEBASTIAN1990 napisał/a: | Może coś poradzicie? |
Może coś pomoże.
http://www.roverki.pl/zro...-rover-600.html
SEBASTIAN1990 - Pon Sty 21, 2013 15:19
Na pewno sie przyda Tylko że ja chciałbym zachować oryginalne wskazówki...:/ ale do odważnych świat należy;) jak skończe na pewno wrzucę fotki:d.
Damiano - Sob Sty 26, 2013 08:53
U mnie w Roverku od momentu kupna mam podświetlane zegary na każdy kolor (256 kolorów) człowiek który miał roverka przedemną zajmował się oświetleniem na imprezach i zrobił taki "bajer" na pilota więc posiadam pilota i mogę zmienić na kazdy z tych kolorów tylko... Ja używam bursztynowego bo taki mi się podoba:) ewentulanie niebieski daje rade;) później jak zwleke się z łożka zrobię zdjęcia i dam edita:)
Kozik - Sob Sty 26, 2013 17:30
Damiano, nie wierzę pokaż foty
Damiano - Pon Sty 28, 2013 17:40
Kozik, oto efekt zrobilem zdjęcie przykładowych 3 kolorów i zdjęcie pilota:) (wskazówek nie widać ale się też świecą, zdjęcie robione na pozycyjnych;p)
Brt - Pon Sty 28, 2013 19:34
własnie sie bawię takim pilotem ... obecnie przy dużej dostępności diod RGB i sterowników wykonanie dowolnego podświetlenia jest relatywnie proste ... trochę dłubania i rozkręcania deski i zegarów, cienkich przewodów 4x0,5 (np telefoniczne) , lutowania itp. ...
a sprzęt można kupić np. tu:
http://www.modernhome.pl/...ED-RGB-265.html
+
http://www.modernhome.pl/...zewody-267.html
kombinacja dosć dowolna ... trzeba tylko zwracać uwagę na max obciażenie sterownika
Damiano - Wto Sty 29, 2013 03:16
fajny efekt by się uzyskało kiedy obręcze zegarów byłyby chromowane;)
Brt - Wto Sty 29, 2013 11:24
no problem
http://www.didotuning.pl/rover-200-c-249_250.html
leszczu - Wto Sty 29, 2013 12:46
Ale bajer, tylko po co to komu.
chudson - Wto Sty 29, 2013 15:44
Mnie by wkurzało ,że przyciski są podświetlane w innym kolorze a podpinać każdy przełącznik podświetlany do sterownika to mnóstwo roboty
kamil162 - Wto Sty 29, 2013 17:41
Panowie witam po długiej nieobecności z racji ze w pracy L4 to mam chwile by tu zawitać co sądzicie o takim podświetlaniu? Oczywiście na żywo wygląda o wiele lepiej tak jest to w moim roverku i zrobione wszystko na seryjnych tarczach! troszeczkę czasu tylko trzeba było poświęcić
[ Dodano: Wto Sty 29, 2013 17:41 ]
kurcze chyba jestem ułomny i obrazków nie potrafię wstawiać do postów pomóżcie jak możecie
leszczu - Wto Sty 29, 2013 17:49
kamil162 napisał/a: | kurcze chyba jestem ułomny i obrazków nie potrafię wstawiać do postów pomóżcie jak możecie |
http://imageshack.us/ Tu wrzuć wklej linki.
kamil162 - Wto Sty 29, 2013 17:52
tyle że nie pokazuje miniatur
leszczu - Wto Sty 29, 2013 17:56
kamil162 napisał/a: | tyle że nie pokazuje miniatur |
Nawet, nawet wyszło. Tylko do całości należałoby podświetlić również przyciski.
kamil162 - Wto Sty 29, 2013 17:59
ah są i przyciski tyle że bardzo słabo świecą podświetlone żarówkami niebieskimi więc może dlatego będzie czas to pomyśle nad diodami a liczniki i nawiewy podświetlone listwami led jak ktoś by chciał jakiś tutorial to coś tam nabazgrze włącznie ze zdjęciami czego używałem i jak bo coś tu gdzieś czytałem że seryjnych od nawiewów nie da się zmienić i tylko to zdanie tu przeczytane zainspirowało mnie do zmiany podświetlenia
leszczu - Wto Sty 29, 2013 18:04
kamil162 napisał/a: | bo coś tu gdzieś czytałem że seryjnych od nawiewów nie da się zmienić |
Wszystko się da. Tylko trzeba chcieć.
kamil162 - Wto Sty 29, 2013 18:10
bardzo dobrze powiedziane czekam na wiosnę by dojść do przyczyny "stukania" w moim silniku
Fafnoscie - Czw Wrz 26, 2013 18:31
Panowie odświeżam temat Dzisiaj zdrapałem liczniki od tyłu i kupiłem nowe żaróweczki W5W, które pomalowałem lakierem do paznokci na niebiesko... Wyglądało super, lecz po przejechaniu 2km lakier się spalił A więc mam pytanie - chciałem sobie zegary podświetlić na kolor niebieski i niektórzy tutaj sugerują żeby nie kupować diod (bo świecą punktowo). Czy ktoś ma diody zamontowane ? Jak to świeci ? Jak nie diody to co ?
Ps. Damiano bardzo ładnie ci świecą zegary - u mnie jest niedoświetlona górna część zegarów (ze względu na rozmieszczenie żarówek... Jak to poprawić ?
Dziękuję wszystkim z góry za pomoc !
EDIT: poradziłem sobie... jak wiadomo lakier do paznokci się spalił na powierzchni żarówki (każdy lakier się pali). Użyłem więc farby dla artystów malarzy Jest to farba akrylowa na bazie wody - po DOKŁADNYM wysuszeniu żarówka pali się bardzo ładnie i nic się nie przypala
MD - Pią Lis 22, 2013 21:41
Panowie, proszę o pomoc, bo nie wiem, czy dobrze zrozumiałem.
Jeśli pod piktogramami od panelu sterowania nawiewami dam białe diody, to oznaczenia będą białe, czy nadal bursztynowe? Same rysunki mają jakąś folię od spodu? Nie mówię o tych kropkach na pokrętłach, tutaj wiem, że to kolorowy plastik.
Kozik - Sob Lis 23, 2013 18:05
Cytat: | Jeśli pod piktogramami od panelu sterowania nawiewami dam białe diody, to oznaczenia będą białe, czy nadal bursztynowe? |
bursztynowe, rozbierz bardziej i zamaluj lakierem do paznokci, albo przyklej folie - działa
MD - Sob Lis 23, 2013 19:35
Kozik, ale jak to mam "rozebrać bardziej"? To będzie coś w stylu tego, co jest na zegarach w R200/25? W sensie, pomarańczowa folia? Bo np. piktogramy w przyciskach od szyby czy p/mgielnych wyszły białe po podświetleniu diodą.
Kozik - Nie Lis 24, 2013 13:47
MD, ja to zrobiłem tak że rozebrałem i pomalowałem niektóre miejsca tej przeźroczystej pleksy lakierem do paznokci, na wierzch przykleiłem folię by się nie "odłupywał" lakier i tyle
MD - Nie Lis 24, 2013 15:18
Kozik, Ty chyba nie rozumiesz o co mi chodzi. Czyli piktogramy pod przyciskami są przezroczyste? Ja nie chcę kolorowego podświetlenia, tylko białe.
Kozik - Nie Lis 24, 2013 15:23
MD, aaa to niestety nie jestem Ci w stanie odpowiedzieć na pytanie bo niestety nie pamiętam, na pewno oczko przy pokrętle jest bursztynowe a reszta z tego co mi się wydaje jest bezbarwna
MD - Nie Lis 24, 2013 15:33
Kozik, o to właśnie mi chodziło, Bóg Ci zapłać.
Właśnie ja chcę dać po jednej diodzie pod każdym piktogramem (np. obrazek z "nawiew na nogi i twarz" czy każdej cyferce biegu wentylatora, aby mieć jasne, białe podświetlenie, natomiast te kropki w pokrętłach wolałbym nawet zostawić bursztynowe (ewentualnie zmienić kolor np. niebieskim podświetleniem, to powinno dać zieleń).
A tak swoją drogą.
Wie ktoś, gdzie znajduje się główny przewód do oświetlenia kokpitu? Chciałbym go ciachnąć i zamontować w nim potencjometr, aby sobie nocą móc regulować jasność zegarów i konsoli.
arczi - Nie Lis 24, 2013 18:11
MD, w rave znajdziesz odpowiedź na nurtujące cię pytanie: electrical circuit diagram->interior illumination:) z tego co zerknąłem to jest to przewód wspólny idący pod bezpiecznik F8- 10A.
|
|