Typ: CDT Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 2000
Witam,
Ciągle nie mam opon letnich i ciągle zastanawiam się co kupić. Chodzi mi o rozmiar.
Mam felgi 6,5Jx16 dla których producent zaleca opony 215/55/R16.
Ja chciałbym założyć 205/60/R16, a więc węższe i odrobinę wyższe.
Dlaczego wyższe - aby zwiększyć prześwit - mam extremalnie stromy wjazd do garażu i boję się, abym nie zawisnął . Aktualnie mam 225/60/R16 i nie chciałbym zbyt wiele obniżyć auta.
Dlaczego węższe - bo 215/60/R16 są dużo droższe
Przeszukałem archiwum, ale jeśli już ktoś zmienia opony to zawsze na szersze niż zalecane.
Czy takie węższe (205/60) bez problemu da się założyć na moje felgi?
Ostatnio zmieniony przez apples Nie Cze 12, 2011 23:36, w całości zmieniany 2 razy
SPAMU¦
Wysłany: Wto Kwi 17, 2007 15:04 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Mam felgi 6,5Jx16 dla których producent zaleca opony 215/55/R16.
Ja chciałbym założyć 205/60/R16, a więc węższe i odrobinę wyższe.
Dlaczego wyższe - aby zwiększyć prześwit - mam extremalnie stromy wjazd do garażu i boję się, abym nie zawisnął . Aktualnie mam 225/60/R16 i nie chciałbym zbyt wiele obniżyć auta.
Coś mi się nie zgadza.
ZTCP to pierwsza liczba to szerokość opony w mm, a druga to zależność procentowa wysokości opony od jej szerokości.
Jeśli jest tak jak mi się wydaje, to teraz masz 225*0,6=135 mm wysokości, chcesz założyć 205*0,6=123 mm wysokości, a fabryczny rozmiar, jak piszesz, to 215*0,55= 118,25 mm, więc po całej operacji będziesz miał opony wyższe o 2*4,75 mm od rozmiaru fabrycznego, ale o 2*8 mm niższe od tego co masz obecnie.
No to nie wiem, jak Ci to wyjdzie...
_________________ Pozdrawiam, Maciek (podWawa - WPR)
Obecnie MX-5 NC '07, XC60 'Słoń 2' i wózek na zakupy (Fabia III)
Były 2*R623Si Lux '95 LPG, R827Si '93 LPG, R416 Si '99 LPG, MX-5 '92 i kilka innych nieroverków
więc po całej operacji będziesz miał opony wyższe o 2*4,75 mm od rozmiaru fabrycznego, ale o 2*8 mm niższe od tego co masz obecnie.
No to nie wiem, jak Ci to wyjdzie...
No właśnie. Jeśli chcesz mieć coś w pobliżu obecnego rozmiaru to musiałbyś wziąc profil 65 tak na oko
po całej operacji będziesz miał opony wyższe o 2*4,75 mm od rozmiaru fabrycznego, ale o 2*8 mm niższe od tego co masz obecnie
Będę miał samochód wyżej o 4,75 mm od fabrycznego i o 12 mm niżej od obecnego stanu.
piter34 napisał/a:
Wpisz sobie 225/60/16 i znajdź jakiś zamiennik, bo Twoje obliczenia prowadzą w złą stronę.
Wpisywałem wielokotnie . Oczywiście idealnym zamiennikiem do obecnych jest np.: 205/65/R16, ale na wspomnianej stronie nie ma aktualnie takich opon w ofercie , stąd mój wybór padł na 205/60/R16, których mają sporo w atrakcyjnych cenach.
No tak Panowie - dziękuję za zainteresowanie - może troszkę za bardzo "zakręciłem temat".
Napisałem dlaczego chcę węższe i wyższe opony niż zaleca producent, aby z góry uprzedzić pytania: po co Ci takie - będzie wyglądało baloniasto? Z tego samego powodu napisałem jak wielkie balony mam teraz i wogóle mi to nie przeszkadza .
Tak naprawdę chodziło mi tylko o jedno: czy na określone felgi można założyć opony węższe niż zaleca producent? Jeśli tak to o ile rozmiarów? Czy są jakieś przeciwwskazania?
Dotychczas spotkałem się wyłącznie z osobami, które chciały zwiększyć szerokość opony, a tu wiadomo - ograniczeniem jest konstrukcja zawieszenia i nadkola. Nie spotkałem nikogo, kto chciałby zmniejszyć szerokość, stąd moje pytanie.
Mam nadzieję, że teraz wyraziłem się jaśniej (chociaż o tej porze to nie jestem pewien).
napewno 1-2 rozmiary węższą oponę się da założyć bez większej szkody dla opony, swłaszcza przy wysokim profilu
niektórzy tjuningoffcy zakładają dużo węższe opony o niskim profilu na szerokie fele i wyglądają sfojemi wypasionymi furkami typu golf 3 piknie... bez względu na to że takie opony po 2 latach sa do d..., ale jak kogoś stać na stjuningowanie golfa 3 to pewnie kupowanie nowych opon co dwa lata mu już różnicy nie robi
ale to moje zdanie i całkowicie się z nim zgadzam
_________________ W przypadku obu Roverków w zasadzie mogę powiedzieć, że to spełnienie marzeń. Całe szczęście zostało jeszcze trochę do spełnienia
Tak naprawdę chodziło mi tylko o jedno: czy na określone felgi można założyć opony węższe niż zaleca producent? Jeśli tak to o ile rozmiarów? Czy są jakieś przeciwwskazania?
Na Twoją felgę 6,5 bez problemu założysz nawet opone o szerokości 185mm
_________________ Nie udzielam pomocy na priv oraz na gg! Masz problem? Pisz na forum
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum