Nie bądź w gorącej wodzie kąpany, to co napisałeś na początek wystarczy! Potem sam zobaczysz jakie niespodzianki przyniesie Ci życie. Jeszcze się zdążysz nawymieniać tego i owego, czego Ci wcale nie życzę... Nie napisałeś jaki to rocznik ani nic o przebiegu... A czy te klocki na pewno sa do wymiany? Może lepiej wymienić olej w skrzyni?
_________________ Był R75 2.0 V6 Atlantic Blue
Ostatnio zmieniony przez Doleslaw Wto Kwi 17, 2007 18:12, w całości zmieniany 1 raz
zasadniczo jak nie znasz historii auta to na poczatku wymien
- rozrzad
- olej, olej skrzyni, chlodziwo, plyn hamulcowy
- swiece
- wszystkie filtry
reszte to daj mechanikowi do sprawdzenia, on juz powie co trzeba
no oczywiscie opony i akku to chyba nie trzeba mowic ze jak nedzne to wymiana
aaaa...jesli nie bylo robione i wyglada slabo to warto wymienic kopulke i palec, nie jest to drogie (razem zamienniki 45pln) a poprawa w kulturze pracy jest duza
- świece - chyba by się przydało.
- kopułka - niech zerknie mechanik
- co to "palec" bo coś nie skumałem
Tylko powoli kasy brak a innych wydatków trochę jest na chwilę obecną.
Na pewno do wymiany będzie:
- pasek rozrządu
- filtry / płyty / oleje
- klocki hamulcowe
- oponki (bo są zimowe)
No i tu już koszt z lekka ponad 1200zł
I chodzi oto czy coś jeszcze tak na mus trzeba wymienić
Części eksploatacyjne...
[ Dodano: Wto Kwi 17, 2007 8:18 pm ]
Ps, trochę nie w temacie ale:
W pilocie od zamka centralnego da rade
wymienić baterie czy coś bo coś mi zdycha.
Działa z małej odległość a dziś to musiałem
przyciskać kilka razy i w końcu kluczykiem
otwierałem
Tylko powoli kasy brak a innych wydatków trochę jest na chwilę obecną.
hmm, no niestety kupujac 10letnie auto trzeba miec w zanadrzu 2000pln na ewentualne wydatki. a historie sprzedwcow auto bez wkladu finansowego to sciema, a nawet jak auto nie jest popsute to jest przed "pracami konserwatorskimi" i lekko pojdzie 1000pln jak opony i akku sa sprawne:)
W zupełności się z Tobą zgadzam, zdaje sobie z tego sprawę.
W związku z Tym że w maju czeka mnie trasa ciurkiem jakieś 3000km
chcę by autko było wmiare na nią przygotowane.
A później będzie można myśleć nad resztą konserwacji
Powiedzcie mi. To coś zaznaczone na zdjęciu to filtr paliwa w 1.6 ?
Jak się to wymienia? Wystarczy poprostu odkręcić stary i przykręcić nowy, czy jest ryzyko nie wiem... zapowietrzenia, zalania czegoś benzyną itp?
Tak na marginesie: czy coś może się stać z silnikiem jak wyjeżdżę paliwo "do cna"? Czy auto po dolaniu zapali bez problemu?
Czy obadał ktoś może do którego momentu opada wskazówka poziomu paliwa? U mnie jest już na czerwonej kresce, a przejechałem dopiero 450km na pełnym baku. Fakt, że głównie krótkie przebiegi po mieście i często z ciężką nogą, ale to wychodzi ponad 10l/100km. Musiałbym teraz nalać znowu do pełna i wtedy pewnie bym się dowiedział ile mi pozostało paliwa przed dolewką, ale niestety nie wyrobię z kasą.
Pomógł: 7 razy Dołączył: 11 Sty 2007 Posty: 99 Skąd: Warszawa
Wysłany: Sro Kwi 18, 2007 09:45
kqba napisał/a:
Tak na marginesie: czy coś może się stać z silnikiem jak wyjeżdżę paliwo "do cna"? Czy auto po dolaniu zapali bez problemu?
Czy obadał ktoś może do którego momentu opada wskazówka poziomu paliwa? U mnie jest już na czerwonej kresce, a przejechałem dopiero 450km na pełnym baku. Fakt, że głównie krótkie przebiegi po mieście i często z ciężką nogą, ale to wychodzi ponad 10l/100km. Musiałbym teraz nalać znowu do pełna i wtedy pewnie bym się dowiedział ile mi pozostało paliwa przed dolewką, ale niestety nie wyrobię z kasą.
Mi przy czerwonej kresce wchodzi 36-38l. Akurat wczoraj tankowałem i miałem przejechane 490km (miasto i trasa pół na pół - wychodzi niecałe 8l/100). Zawsze zostaje ok. 10l rezerwy.
Zdecydowanie nie powinno sie opróżniać baku do pusta (ale do czerwonej kreski jak najbardziej można). Może się w ten sposób uszkodzić to czy owo.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum