Wysłany: Wto Kwi 17, 2007 09:44 [216Si]Wymiana rozrządu (nowy tylko 50tys km i pare pyt)
Typ: Si Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.6 Rok produkcji: 1996
witam
to moj pierwszy temat wiec prosze o wyrozumialosc
poczytalem sobie wczesniej tematy co jak za ile wymieniac ... i mam swoje pytanka
autko kupilem sobie 3 tyg temu od starszej ani ktora jezdzila do pracy i spowrotem regularnie byl serwisowany wszystko zmieniane na czas ( przebieg tylko 50tys)
mam znajomego mechanika ktory wiemieni mi wsio za free
wymienilem olej , filtr oleju filtr paliwa i powietrza (tzn wymienil kolega bo ja mam dwie lewe rece )
zamierzam wymienic
pkt 1
pasek rozrzadu, rolke napnajaca, pasek klinowy oraz drugi od wspomagania kierownicy
i zastanawiam sie nad wymiana
pkt 2
pompy wodnej i uszczelniaczy
wymieniac czy nie
czy moze wymienic to co w pkt1
a po jakis 20 - 30 tys km rozebrac znow rozrzad i sprawdzic jak sie ma pompa
oczywiscie jak zobacze jakies wycieki to nawet nie bede sie zastanawial a jak bedzie sucho co robic ?
prosze o rade i wyrozumialosc
oraz pozdrawiam wszystkich forumowiczow wspanilaych autek jakim sa roverki
maciej: poprawiłem temat zgodnie z zasadami kącika
Ostatnio zmieniony przez sTERYD Wto Lis 23, 2010 09:51, w całości zmieniany 3 razy
SPAMU¦
Wysłany: Wto Kwi 17, 2007 09:44 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Wyrozumiali jesteśmy, ale po wejściu na nowe forum warto przeczytać jego zasady - na tym forum w temacie podajemy model i rocznik Roverka w określionym formacjie tak, żeby czytający od razu wiedzieli o co chodzi.
Dokładnie jest to opisane w Zasadach kącika: http://www.roverki.pl/forum/viewtopic.php?t=15017
Co do Twoich pytań, to wymieniłbym wszystko co opisujesz w punktach 1 i 2 ze względów, o których piszesz, poza tym te elementy mają 11 lat, a wiek, szczególnie elementów gumowych (uszczelniacze), również gra dużą rolę w niezawodności auta.
Co do pompy wody, to koszt jest tak niewielki, że również warto ją od razu wymienić, niż rozbierać wszystko ponownie.
_________________ Pozdrawiam, Maciek (podWawa - WPR)
Obecnie MX-5 NC '07, XC60 'Słoń 2' i wózek na zakupy (Fabia III)
Były 2*R623Si Lux '95 LPG, R827Si '93 LPG, R416 Si '99 LPG, MX-5 '92 i kilka innych nieroverków
Tomi [Usunięty]
Wysłany: Sro Kwi 18, 2007 07:59
waadim napisał/a:
a po jakis 20 - 30 tys km rozebrac znow rozrzad i sprawdzic jak sie ma pompa
oczywiscie jak zobacze jakies wycieki to nawet nie bede sie zastanawial a jak bedzie sucho co robic ?
Nie zakłada się ponownie paska, który ma przebieg większy niż kilka tyś km.
Jeśli pocieknie czeka Ci ponowna wymiana rozrządu...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum