Wysłany: Pon Kwi 30, 2007 19:12 [R416] Głośna praca silnika
Typ: Si Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.6 Rok produkcji: 1997
Witam.
Wydaje mi się że mój Roverek zaczął głośno pracować (chodzi o silnik)
-Co może być przyczyną?
-Czy można go jakoś wyciszyć, prostym i mało kosztownym sposobem?
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Sob Gru 25, 2010 22:10, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Pon Kwi 30, 2007 19:12 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Jeżeli faktycznie zaczął chodzić głośniej a wcześniej było OK, to musi być coś z wydechem. Coś gdzieś puszcza - dziura, łączenie albo jakiś rezonans (coś ociera, puka o resztę auta). Jak będziesz pewny, że wydech masz 100% OK, to wtedy się martw dalej
-Co może być przyczyną?
Paul napisał/a:
Jeżeli faktycznie zaczął chodzić głośniej a wcześniej było OK, to musi być coś z wydechem.
Około pól roku temu wymieniłem lekko dziurawy tłumik końcowy i silnik, wg mojej oceny, wyciszył się conajmniej o 50% (wrażenie ze środka jadącego samochodu), a odgłos pracy samochodu podczas jazdy i na postoju - słyszany z zewnątrz - wyciszył się jeszcze bardziej. Tak więc, moim zdaniem, najlepiej zacząć od wydechu, choć nie opisałeś dokładniej, jakiego typu odgłosy się nasiliły.
Nie wymieniałeś przypadkiem ostatnio rozrządu lub innych pasków, rolek, kół? Bo jeżeli tak, to w przypadku "wycia" to właśnie one mogą być przyczyną (np. niewłaściwy naciąg).
Jeżeli masz taką możliwość, to sprawdź też gumy (poduszki) przy silniku i skrzyni biegów. Przed miesiącem wymieniałem sprzęgło i podczas demontażu skrzyni mechanik rozwalił mi poduszkę, a że nie mogłem jej nigdzie od ręki dokupić, jeżdżę na razie na tej przerwanej. Od tego czasu silnik słychać o wiele bardziej, pojawia się rezonans, szczególnie przy ruszaniu.
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
Przed miesiącem wymieniałem sprzęgło i podczas demontażu skrzyni mechanik rozwalił mi poduszkę, a że nie mogłem jej nigdzie od ręki dokupić, jeżdżę na razie na tej przerwanej.
Sprawż czy nie pasowały by z Hondy Civic, ja dobrałem do mojego 416 dolne (poduszki lub gumy) z Hondy. Trzeba było uciąć tuleję bo była za długa. Przeglądając katalog wydawało mi się że te boczne są takie same.
piter34: poprawiłem cytat
_________________ Tomasz 416 Lublin tel. 691508162
Ostatnio zmieniony przez piter34 Czw Maj 03, 2007 11:54, w całości zmieniany 2 razy
Aby sprawdzić owe poduszki, konieczny jest kanał lub podnośnik? Czy wzrokowo dam radę je ocenić?
Witam.
Najszybciej sprawdzisz je na takim podniśniku, który podnosi cały samochód. Wtedy wszystko widać, można potrzasnąć, itp. Z ziemi raczej nic nie zobaczysz, może prędzej z kanału.
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum