W R200 alarm jest deaktywowany tylko pilotem i otworzenie auta kluczykiem, lub pozostawienie otwartego okna (w bogatszej wersji) uruchamia alarm W R400 jest taki sam system jak w R200 ZTCW
tu się z szanownym kolegą nie zgodzę, przynajmniej jeśli chodzi o R400, bo fabrycznie otworzenie drzwi kierowcy lub tylnej klapy kluczykiem powoduje wyłączenie alarmu, podobnie jak zamknęcie kluczykiem powoduje jego włączenie, ale niektórzy tego nie chcą więc sobie tą opcję usuwają przez odłaczenie styczników przy bębenkach zamków
_________________ W przypadku obu Roverków w zasadzie mogę powiedzieć, że to spełnienie marzeń. Całe szczęście zostało jeszcze trochę do spełnienia
SPAMU¦
Wysłany: Nie Maj 06, 2007 18:50 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Pomógł: 6 razy Dołączył: 16 Mar 2007 Posty: 77 Skąd: Pleszew
Wysłany: Nie Maj 06, 2007 18:54
sTERYD napisał/a:
... ale niektórzy tego nie chcą więc sobie tą opcję usuwają przez odłaczenie styczników przy bębenkach zamków
O to i ja odpowiedź znalazłem A może kolega szanowny podzieli sie info których dokładnie "styczników" należy się pozbyć ( jakie kolory lub czego dokładnie )
niestety nie posiadam tej wiedzy
trzebaby było poszukać w archiwum grup dyskusyjnych tam o tym było (stąd wiem )
ewentualnie zawsze można przekopać RAVE tam na rysunkach schematów elektrycznych są opisane kolory przewodów
ZTCP to nie chodzi o wyrzucenie styczników a tylko o odłączenie ich kabelków
_________________ W przypadku obu Roverków w zasadzie mogę powiedzieć, że to spełnienie marzeń. Całe szczęście zostało jeszcze trochę do spełnienia
Wysłany: Nie Maj 06, 2007 19:12
sTERYD napisał/a:
niestety nie posiadam tej wiedzy
trzebaby było poszukać w archiwum grup dyskusyjnych tam o tym było (stąd wiem )
ewentualnie zawsze można przekopać RAVE tam na rysunkach schematów elektrycznych są opisane kolory przewodów
ZTCP to nie chodzi o wyrzucenie styczników a tylko o odłączenie ich kabelków
Ostatnimi czasy to schematy elektryczne z RAVE to prawie znam na pamięć . Noga jestem trochę z elektroniki więc mi trudno. Ale poszperam w takim razie na grupie.
Wysłany: Pon Maj 07, 2007 08:15
PTE napisał/a:
Ale czy takie odłączenie nie pozbawia także możliwości dezaktywacji immobilisera kluczykiem?
Bardzo możliwe. Ale na wszystko jest rada. Przecież kabli nie trzeba ciąć przy drzwiach.
Można to zrobić przy bezpiecznikach. I wtedy zrobić taką ładną szybkozłączkę " tak jak by co "
Dla chcącego nic trudnego. Tylko trzeba wiedzieć co ciąć.
Chociaż patrząc na Rave to wydaje mi się że nie ma tam czegoś takiego jak dedykowany kabelek tylko po to.
Komputer dostaje informacje że został zamknięty zamek i włącza alarm bez czujek. Myślę że to wszystko dzieje sie przez soft.
Przecież imo, alarm i central są w jednym komputrze.
Fajnie by było jak by się wypowiedział ktoś kto się na elektronice jako tako zna i widział te schematy.
Faktycznie otworzenie R400 samym kluczykiem, po zamknięciu pilotem ukatywnia alarm.
Instrukcja mówi:
"Otwarcie bagażnika kluczykiem, podczas gdy system
alarmowy jest aktywny, nie spowoduje włączenia się
syreny alarmowej (pozostałe części samochodu nadal
będą chronione alarmem oraz przez cały czas
włączony będzie immobiliser)."
oraz
"Jeżeli alarm jest aktywny, to w wypadku otwarcia
którychkolwiek drzwi, pokrywy bądź wykrycia
jakiegokolwiek ruchu w przedziale pasażerskim (po
okresie sprawdzania przez 15 sek.) włączy się syrena
alarmowa"
ale...
"Jeżeli po użyciu pilota nie nastąpi otwarcie
samochodu ani wyłączenie alarmu, należy użyć
klucza, a pilot poddać zsynchronizowaniu"
...tzn. co? Użyjemy pilota i uruchomimy alarm?
_________________ Nie udzielam pomocy na priv oraz na gg! Masz problem? Pisz na forum
Najlepsze zabezpieczenie to pokrowiec (np. miś albo panterka ) a pod nim deska nabita gwoździami Trzeba tylko pamiętać rozbrajaniu takiego "immobilisera", aby nie wpaść we własne sidła
to lepiej zamiast gwozdzi zastosowac haczyki wedkarskie
kazde niestansdardowe zabezpieczenie zamontowane przez wlasciciela bedzie bardzo dobre, bo wydluza czas
_________________ Pozdrawiam Andrzej
Rover 800, byl 214 Si 95
FSO 125p 1.4 16V MPI
Jawa 350
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum