Wysłany: Czw Maj 10, 2007 01:18 [R414] Przycisk klimatyzacji
Typ: Si Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.4 16v Rok produkcji: 1997
Witam Was,
mam takie pytanko, jak wymienić przycisk klimatyzacji? Zepsuł się, tzn. aby klima chodziła to musiałbym go cały czas trzymać. Zwlekałem, ale że już jest ciepło to zakupiłem i przymierzam się do wymiany. Czy trzeba rozkręcać konsolę środkową czy można jakoś bez tego?
I jeszcze jedno, jak odkręcić te 2 śruby co przechodzą przez podłogę, które są pod zaślepką za drążkiem zmiany biegów, jaki klucz, bo sprawdzałem i nic mi nie pasuje??
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Sob Gru 25, 2010 22:47, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Czw Maj 10, 2007 01:18 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Witam Was,
mam takie pytanko, jak wymienić przycisk klimatyzacji? Zepsuł się, tzn. aby klima chodziła to musiałbym go cały czas trzymać. Zwlekałem, ale że już jest ciepło to zakupiłem i przymierzam się do wymiany. Czy trzeba rozkręcać konsolę środkową czy można jakoś bez tego?
I jeszcze jedno, jak odkręcić te 2 śruby co przechodzą przez podłogę, które są pod zaślepką za drążkiem zmiany biegów, jaki klucz, bo sprawdzałem i nic mi nie pasuje??
Z tym akurat jest troche zabawy ale bez większych problemów.
Potrzebujesz śrubokręt krzyżakowy i klucz 10mm nasadkowy.
1. Przesuwasz fotele do przodu.
2. Odkręcasz śruby mocujące podłokietnik (z dwóch stron z tyłu)
3. Sciagasz zaślepke pod dźwigna ręcznego. odkręcasz kluczem nasadowym 10mm dwie śruby, które tam widać.
4. Jeśli masz radio to demontujesz radyjko i przyciski awaryjnych i ogrzewania tylnej szyby.
5 Odkręcasz wszystkie śruby mocowania konsoli
- dwie po bokach
- dwie na górze konsoli w okienkach po włącznikach awaryjnych
- jedna w okienku po radiu
- jedna pod popielniczką
6. Odkręcasz gałke lewarka
7. I ściągasz konsole
8. Można tez scągnac panel zapalniczki i smieciarki
9. I teraz masz dostęp do przycisku klimatyzacji.
Najlepiej odkręcc cały panel sterowania nawiewem i wtedy wymienić.
Poniżej pare fotek.
Pozdrawiam
w kanciaku przycisk klimy wyciaga sie dosc prosto, bo wystarczy wyjac radio, potem w otowor po radiu wsadzic reke i wypchnac przycisk w nasza strone, co ciekawe jest na nim napisane made in italy :-(
coraz wiecej czesci wloskich znajduje w roverze chyba bede musial mowic ze jezdze FSO i fiatem zamiast roverem
_________________ Pozdrawiam Andrzej
Rover 800, byl 214 Si 95
FSO 125p 1.4 16V MPI
Jawa 350
w kanciaku przycisk klimy wyciaga sie dosc prosto, bo wystarczy wyjac radio, potem w otowor po radiu wsadzic reke i wypchnac przycisk w nasza strone, co ciekawe jest na nim napisane made in italy :-(
coraz wiecej czesci wloskich znajduje w roverze chyba bede musial mowic ze jezdze FSO i fiatem zamiast roverem
Wiesz opisalem to tak, jeśli ktos chce sie pobawić ale zawsze można próbowac wyciągnąć przyciisk bez sciągania konsoli ale dobrze mieć wtedy przygotowane dwa nowe na zapas
P.S. Miałem raz takiego pracownika - 3 dni u mnie pracował. Zazwyczaj bywało tak: grzebie cos przy silniku a tu dziwne odgłosy z wewnątrz.
- Co zrobiłeś?
- Urwalem bo nie chciało zejśc
Wiesz opisalem to tak, jeśli ktos chce sie pobawić ale zawsze można próbowac wyciągnąć przyciisk bez sciągania konsoli
ja opisalem tak dla porownania jak to sie robi w 214Si kanciaku, ktory ma inna deske
pewnie w okraglej desce nie da sie tak zrobic jak ja zrobilem w kanciaku
_________________ Pozdrawiam Andrzej
Rover 800, byl 214 Si 95
FSO 125p 1.4 16V MPI
Jawa 350
Ostatnio zmieniony przez AndrewS Czw Maj 10, 2007 14:47, w całości zmieniany 1 raz
W 400 setkach przycisk jest na wcisk, można próbować wyciągnąć go do przodu bez rozbierania konsoli. Delikatnie podwarzać by nie porysować plastików, a po wyjęciu to tylko złączka, wcisnąć i jusz gotowe.
_________________ Tomasz 416 Lublin tel. 691508162
Wszystkim bardzo dziękuję za posty, jak to dobrze, że można zawsze na was liczyć w takim razie już w sobotę będę miał troszkę czasu i zabieram się za wymianę i przy okazji wymienię żarówki w podświetleniu nawiewu, bo też spalone
a opis ze zdjęciami Tomiego_114 na pewno przyda się nie tylko mnie, wielkie dzięki
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum