Wysłany: Pon Maj 14, 2007 09:18 [R216] Szumi nowa rolka napinacza.
Typ: Si Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.6 Rok produkcji: 1997
W sobotę wymieniłem rozrząd i sprzęgło. Wszystko działa prawidłowo, tylko rolka od napinacza strasznie świszczy. Możliwe, że to tylko przez jakiś czas i potem przestanie, czy nie powinno się tak dziać? Jest to napinacz ręczny INA kupiony w TomaTeam. Ten świst słychać tylko w dolnym zakresie obrotów, tak do 2500 obr/min.
Wymieniłem rozrząd, napinacz, pompę, uszczelniacze i przy okazji sprzęgło i paski napędowe. Stare darło już po nitach. Dużo nie brakowało mu do końca. Teraz po wymianie całkiem inna jazda. Muszę od nowa się przyzwyczajać do płynnej jazdy. Sprzęgło bierze przy samym dole, a brało bardzo wysoko. Wcześniej po zmianie na III bieg strasznie szarpało wajchą, a teraz zmiana biegów jest płynna.
Jeżeli ktoś pyta czy kupować uszczelniacze wałków, to ja polecam, jeżeli nie były jeszcze zmieniane. U mnie jeden już dosyć mocno się pocił, a żaden nie był idealny.
Aha. Wyczyściłem jeszcze palec, i muszę kupić nowe kable, bo stare już trochę zaśniedziały, a jeden był sztukowany.
Ostatnio zmieniony przez sTERYD Wto Gru 14, 2010 13:04, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Pon Maj 14, 2007 09:18 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Wysłany: Pon Maj 14, 2007 09:59
witam,
w poprzednim samochodzie (Volvo) mialem nowiutka rolke, ktora tez mi szumiala zaraz po wymianie - jezdzilem po roznych magikach, sprawdzali rozne rzeczy (m.in. naciag paska) i zawsze niby wszystko bylo ok
az ktoregos dnia nie dojechalem juz do pracy... padlo lozysko w rolce a wraz z nim glowica - mozesz mi wierzyc nic przyjemnego...
proponowalbym Ci sie przyjzec temu blizej...
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
Sprzęgło wziąłem na allegro. Niestety z przyczyn finansowych musiałem kupić tańsze. Sprzęgło firmy MAPA, zapłaciłem 238 zł z przesyłką kurierską. Mechanik mówił, że jeszcze nie miał styczności z tą firmą, ale oględnie powiedział że wygląda dobrze. W każdym razie dziala bez zarzutu.
http://www.allegro.pl/ite..._nowe_top_.html
Co do paska, to zajadę dzić do mechanika i spytam czy nie poluźnić. A nie naciągnie się sam za jakiś czas? Bo umówiłem się że za ok. 2 tyg przyjade naciągnąć paski od wspomagania i alternatora/klimy. Podobno się naciągnął i zaczną piszczeć.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum