Wysłany: Czw Maj 17, 2007 16:56 [R400] Ubytek płynu + woda z rury wyd.
Typ: Si Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.6 Rok produkcji: 1998
Mam pytanko , jak w temacie ,zauważyłem ostatnio ubytek płynu chłodniczego ( brak 'syczenia" po odkręceniu korka gdy silnik jest rozgrzany) w zbiorniczku. Dodatkowo pojawiła się kapiąca woda ( płyn chłodniczy ? ) z rury wydechowej. Czasami z płynem przez kilka dni jest ok. by wyparował w ciągu jednego dnia. Brak śladów osadu w zbiorniczku
Czy macie pomysł co to może być .
pzdr nowy
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Nie Gru 26, 2010 22:49, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Czw Maj 17, 2007 16:56 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
jesli na goracym silniku przy odkrecaniu korka nie slychac zeby w ukladzie bylo cisnienie to najprawdopodobniej zaworek w korku jest do kitu
zaworek ten ma trzymac cisnienie w ukladzie chlodzenia ok 0,5 -1 bar
to ze kapie z rury to najprawdopodobniej skroplona para wodna
masz LPG jesli tak to tej wody moze byc wiecej
_________________ Pozdrawiam Andrzej
Rover 800, byl 214 Si 95
FSO 125p 1.4 16V MPI
Jawa 350
Pomógł: 2 razy Dołączył: 28 Mar 2007 Posty: 219 Skąd: Kraków/Lublin
Wysłany: Czw Maj 17, 2007 19:53
sTERYD napisał/a:
oj może może, nawet sobie nie wyobrażasz
oj, zgadzam się. W moim poprzednim Mietku zanim jakiś czający mechanior na to wpadł, wywalało mi cały płyn po przejechaniu 30-40 km; a jak pieknie silnik wyglądał, taki pomarańczowy...
_________________ Zdrowy sen nie tylko przedłuża życie, ale i skraca dzień roboczy.
NAPRAWDĘ uszkodzony korek może być przyczyną ubywania płynu? Nawet jak korek nie oddaje ciśnienia?
tak przecież układ chłodzenia nie jest przystosowany do utrzymywania wysokiego ciśnienia, jesli korek go nie wyreguluje to płyn sobie znajdzie jakieś wyjście
_________________ W przypadku obu Roverków w zasadzie mogę powiedzieć, że to spełnienie marzeń. Całe szczęście zostało jeszcze trochę do spełnienia
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum