Wysłany: Czw Maj 24, 2007 17:58 [R414] Problem z pilotem
Typ: Si Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.4 16v Rok produkcji: wszystkie
Witam.
W dniu dzisiejszym padł mi pilot,oczywiscie brak zapasowego .Co mogę zrobić w zaistniałej sytuacji??.Pilot jest zrobiony na układzie Elex 15101.
piter34: retusz tematu
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Nie Gru 26, 2010 23:00, w całości zmieniany 2 razy
SPAMU¦
Wysłany: Czw Maj 24, 2007 17:58 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Witam.
Najprościej rzecz ujmując, naprawić Nie jest to złośliwość, sam przez to przechodziłem. Skorzystaj z funkcji "szukaj": http://www.roverki.pl/forum/search.php, tam będzie o tym naprawdę dużo napisane. Z pewnością sobie poradzisz.
Ps. Nie można ci na tym etapie pomóc, gdyż praktycznie nic nie napisałeś o usterce. A powodów może być mnóstwo: poczynając od zanieczyszczenia pilota, "końca" baterii, uszkodzenia obudowy, aż do fizycznego uszkodzenia układu. Poza tym sprawdź, czy jest to pilot 3TXA, czy 3TXB (taką nomenklaturą posługuje się większość ROVERkowiczów). No i popraw delikatnie temat, zgodnie z zasadami kącika. Powodzenia!
Gdybyś sobie nie poradził, to napisz coś więcej o usterce: na czym polega, jak to się stało, czy problem pojawił się nagle, czy narastał od dłuższego czasu. Wtedy spróbujemy pomóc.
[ Dodano: Czw Maj 24, 2007 9:50 pm ]
speedxp napisał/a:
padł mi pilot,oczywiscie brak zapasowego .Co mogę zrobić w zaistniałej sytuacji??.
A masz 4-ro cyforwy kod do immo? Jeżeli tak, to nie jest tak tragicznie. W przeciwnym wypadku (odpukać w niemalowane!) czeka cię, a raczej twojego ROVERka, podróż na lawecie do najbliższego warsztatu, gdzie taki kod będą w stanie odczytać. O tym też wcześniej pisano dużo. O tyle dobrze, że jesteś z Królewskiego Miasta Krakowa, tam na pewno coś znajdziesz, koszt tarnsportu niższy No ale to jest "czarny scenariusz". Myślę, że uda ci się uruchomić pilot. Poza tym, jeżeli jest to bardzo pilna sprawa, to skontaktuj się na priva z niezawodnym piter34 - Wiceprezes Klubu (też Krakus), on na pewno coś wymyśli!
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
Witam.
Jest to wersja 3TXA.Z tego co się dowiedziałem to usterka pojawiła się nagle( samochód pożyczył szwagier ).Napięcie dochodzi do ELEXA lecz padł blok generatora.Jedyne widoczne uszkodzenie to ukruszenie pojemności smd obok rezystora 5,1 K znajdującego się po lewej stronie układu.Ze względu na brak schematu nie jestem w stanie oszacować jaka jest to pojemność.Samochód jest sprowadzany z włoch ,oczywiście kodu do immo brak
Brt: Popraw proszę temat dopisując model auta w nawiasie kwadratowym, zgodnie z zasadami
Ostatnio zmieniony przez Brt Pią Maj 25, 2007 08:00, w całości zmieniany 1 raz
Pomógł: 1 raz Dołączył: 08 Wrz 2006 Posty: 157 Skąd: Zielona Góra
Wysłany: Pią Maj 25, 2007 17:43
Jak nie uda Ci się naprawić tego pilota,to kupuj używany w komisie na www.tomateam.pl
i zaprogramuj go w ASO lub u kogoś kto ma testbook do rovera, a przy okazji dostaniesz kod wyłączający immobiliser.
powodzenia
_________________ ...pędzą konie po betonie w szarej mgle...
Ufff udało sie go naprawić .Urwana była jedna noga od kwarcu od strony elementów.Pozostały mi jeszcze 2 problemy ,pierwszy z nich to jaka tam ma być pojemność .Pilot bez niej działa ale nie wiem jak długo.Druga sprawa to chciałbym na wszelki wypadek oraz z powinności dorobić pilota lub dowiedzieć się jak w razie awarii odłączyć centralkę.
Ufff udało sie go naprawić .Urwana była jedna noga od kwarcu od strony elementów.Pozostały mi jeszcze 2 problemy ,pierwszy z nich to jaka tam ma być pojemność .Pilot bez niej działa ale nie wiem jak długo.Druga sprawa to chciałbym na wszelki wypadek oraz z powinności dorobić pilota lub dowiedzieć się jak w razie awarii odłączyć centralkę.
Popytaj może na forum Elektrody, tam jest wielu speców.
_________________ Rover 25 1.4 1999/2001r. midnight blue 1.06.2006 - 7.05.2012
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum