Wysłany: Czw Maj 31, 2007 21:12 [R75] Auto drży gdy wciskam gaz, przy 100km/h
Typ: v6 Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 2.5 Rok produkcji: 2000
Witam
Bardzo prosze o porade co moze byc nie tak z moio autkiem. Kiedy przekraczam predkosc 100 km/h i wciskam gaz to auto zaczyna drżec, wstepnie była to poduszka pod skrzynią, ale ją wymieniłem, to pomogło ale nie do końca wyeliminowało porblem. Pózniej wymieniłem półośke lewa, która wchodzi w skrzynie automatyczną, bo mechanik powiedział ze to również może być przyczyna. No i niestety znowu ciągle drży. Czy są w tym autku jeszcze inne jakies poduszki pod skrzynia lub silnikiem które mogłby się uszkodzić.
Z góry dziekuję za wszelkie sugestie i podpowiedzi
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Sob Lis 20, 2010 01:26, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Czw Maj 31, 2007 21:12 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
koła są świeżo założone i wyważone, zapomniałem napisać ze jak auto drży to tylko wtedy jak wciskam pedał gazu, jesli go tylko puszcze to przestaje, jesli znowu naciskam na gaz to znowu zaczynam wiec winę kół od razu odrzuciłem
Pomógł: 6 razy Dołączył: 18 Mar 2007 Posty: 48 Skąd: Wrocław
Wysłany: Czw Maj 31, 2007 21:53
zaku napisał/a:
jesli znowu naciskam na gaz to znowu zaczynam wiec winę kół od razu odrzuciłem
to nie całkiem tak jak piszesz. Koła są wyważane bez obciążenia, i generalnie wyważenie polega na wyrównaniu mas. Natomiast w czasie jazdy działają na opone siły wzdłużne, poprzeczne i siła odśrodkowa, która w przypadku np częściowego uszkodzenia kordu (czyli wewnetrznej warstwy rdzenia opony) będzie powodowała podczas jazdy potęzne niewyważenie osiowe(obrazowo mówiąc z opony robi się mimośród) , które bedzie tym większe im większe obciążenie opony (np przy przyśpieszaniu). W tym przypadku pomoże tylko wymiana opon.
A probowałeś zamienić koła przednie z tylnymi???? to ci wyeliminuje opony.
Czasami przyczyną drgań moga byc wybite lub zużyte i popekane tuleje wachaczy, sprawdzałes to??
jeśli tylko przy wciskaniu gazu to spróbuj wymienić smar w przegubach.
Jak cos się zmieni (niekoniecznie pomoże) to masz przyczynę. ale najprawdopodobniej to będzie tylko jeden przegub. spróbuj też jak zacznie trząść delikatnie skręcić koła, jeśli to przeguby, to też powinna być widoczna różnica
_________________ W przypadku obu Roverków w zasadzie mogę powiedzieć, że to spełnienie marzeń. Całe szczęście zostało jeszcze trochę do spełnienia
mi tez autko drży -ale tak powyżej 230 -no ale to juz staruszek -ma 19 lat !Tak jak ja -prawie?Tyle ,że ja 19 skończyłem ....-2 lata temu .............-Trzeci raz! Ha-ha. Pozdrawiam!
Pomógł: 387 razy Dołączył: 15 Mar 2007 Posty: 4424 Skąd: Oświęcim
Wysłany: Czw Maj 31, 2007 22:35
zibi-gliwice napisał/a:
mi tez autko drży -ale tak powyżej 230 -no ale to juz staruszek -ma 19 lat !Tak jak ja -prawie?Tyle ,że ja 19 skończyłem ....-2 lata temu .............-Trzeci raz! Ha-ha. Pozdrawiam!
Może trochę wolniej tym staruszkiem, przecież jeszcze co najmniej dwie 19-ki by się pewnie poświętowało
Czy ja wiem????A może lepiej z wielkim ...hukiem się z tym bu..e..m pożegnać????Lepsze to niż dogorywać na łasce naszego Funduszu?????????Pozdrawiam ! I dzięki za troskę!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum