Wysłany: Nie Cze 03, 2007 19:04 [R600] Antena CB w miejsce zwykłej radiowej?
Typ: SDi Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: wszystkie
Witam.
Przyzwyczajony do zalet posiadania CB postanowiłem takowe zamontować również do roverka. Nie chcę też szpecić auta jakimiś kablami czy magnesami i wiercić dziur więc pomyślałem żeby w miejsce dotychczasowej anteny radiowej wsadzić antenę CB, a radiową zastąpić np. czymś takim schowanym za schowkiem przed pasażerem lub w innym niewidocznym miejscu, wiem, że jakość sygnału radiowego będzie pewnie kiepska, ale jakiś kompromis musi być.
Co myślicie o tym rozwiązaniu? (wiem, że najlepiej na dachu, ale...)
I jeszcze jedno, zauważyłem że mam coś przyklejone na tylnej szybie i z tego czegoś wychodzi przewód, który wchodzi pod podsufitkę. Co to takiego?
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Czw Sty 06, 2011 00:00, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Nie Cze 03, 2007 19:04 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Co do tego wynalazku z Alledrogo to nie wiem. Widziałem inny u kolegi w bi em dablju - takie cudo, że przewód antenowy szedł sobie do wzmaczniacza sygnału do tyłu a wzmacniacz podłączony byl do ogrzewania tylnej szyby, które spełniało funkcje anteny.
Pomału, pomału za schowkiem kiepski zasięg będzie Lepsza przyklejana na szybę. Ale zobacz jeszcze na przykład to . Cena jest kosmiczna, ale Twoja decyzja
EDIT: SIRIO to raczej solidna firma
Tylko, że wszystkie są "dachowe" co i tak w przypadku R600 powodowało by konieczność wywiercenia dziury Poza tym 50 cm to trochę za mało na przyzwoity zasięg.
Stawiam jednak na moje rozwiązanie
Ja w poprzednim aucie miałem tylko antenę CB + tak zwany Dupleks .I od tego szły dwa kable ; jeden do CB a drugi do zwykłego radyjka.Kupione to było w sklepie z CB sprzętem.Porządne urządzenie. Pozdrawiam!
Co do tego wynalazku z Alledrogo to nie wiem. Widziałem inny u kolegi w bi em dablju - takie cudo, że przewód antenowy szedł sobie do wzmaczniacza sygnału do tyłu a wzmacniacz podłączony byl do ogrzewania tylnej szyby, które spełniało funkcje anteny.
Dokładnie takie rozwiązanie jest fabrycznie w R800.
_________________ Pozdrawiam, Maciek (podWawa - WPR)
Obecnie MX-5 NC '07, XC60 'Słoń 2' i wózek na zakupy (Fabia III)
Były 2*R623Si Lux '95 LPG, R827Si '93 LPG, R416 Si '99 LPG, MX-5 '92 i kilka innych nieroverków
Zientas, Zalezy czego oczekujesz od CB jak tylko jako antymisiek to "2w1" Ci wystarczy ale jak chcesz wiekszych zasięgów to zapomnij o takich wynalazkach i kup porządną (czytaj długą) antene.
Pozdrawiam Piotr
Pomógł: 2 razy Dołączył: 06 Wrz 2006 Posty: 52 Skąd: Kraków
Wysłany: Pon Cze 04, 2007 20:14
Witam
ja tez wlasnie stoje przed wyborem anteny i radia
jak narazie wybralem radio uniden 520XL
a antene hmmm - wiec tez bym chcial wymatowac radiowa i wstawic CB - ale ja mam wejscie na przodzie wiec nie wiem czy tak bedzie dobrze dzialac i cz sie tak da - poza tym no trzeba ja zdejmowal latwo - jak narazie stanelo na jakies antenie haliakalnej za 99zl lub SIRIO TURBO 2000 za 160zl (tylko trzeba miec gdzie to przechowywac)
alternatywa jest jeszcze jakas magnesowka ML-145
odnosnie magnesowek to rozwiazanie prostrze lecz problemy sa czasem z kablem w zimie
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
Piotr8, wrzuć jakieś foto, please
Ja na razie prowizorkę mam przy tunelu, przy lewej nodze pasażera, ale to jest wyjście 'takie sobie'. Pod radiem mi nie wejdzie bez wycinania konsoli, a tego nie zrobię Roverkowi
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum