Najbardziej narażona na warunki zewnętrzne jest chłodnica-skraplacz. Ale nie ma reguły i paść może każda z rurek. Zwróc uwagę na miejsca w których rurki klimy mają styczność z innymi przewodami, wężami, karoserią itp. Aluminium jest wrażliwe na przetarcia i warto takie miejsca zabezpieczyć w jakiś sposób. Podjedź do klimaludków, puszcząCi azot w instalację i będzie widać czy jest gdzieś nieszczelność. Mi padł właśnie skraplacz a dokładnie to jedna z rurek pomiędzy złączem a samym skraplaczem. Jak podali 15bar ciśnienia i popsikali "mydłem" to sała rurka się pieniła Ale tobie tego nie życzę Koledze Stringowi wymienili kawałek rurki (ładnie zrobione ) Tak wiec, obierz kurs na dobry warsztat i wszystko wyjdzie w praniu
Pomógł: 6 razy Dołączył: 30 Mar 2006 Posty: 158 Skąd: Zator
Wysłany: Sro Cze 06, 2007 16:24
AndrewS napisał/a:
tomcy napisał/a:
chyba ze masz kopresor to sam mozesz szukac - dziurki
bal bym sie tak robic, domowy kompresor przewaznie nie ma separatora wilgoci z powietrza i lepiej wilgoci nie wciskac do ukladu
zgadzam się w zupełności, nic nie kombinować, zawartość wilgoci w powietrzu to ok 2000ppm a maxymalna zawartość wilgoci w układzie to 10ppm uruchomienie sprężarki (na napełnionym czynnikiem układzie) skutkuje zniszczeniem automatyki (w szczególności termostatycznego zaworu rozprężnego)!!!!
Wysłany: Czw Cze 07, 2007 19:17
Zientas, Popieram "przedmówców" żadnych kompresorów
Poszukaj, czy w komorze silnika nie ma żółtej naklejki z informacją, że jest dodany barwnik do wykrywania nieszczelności( najczęściej po angielsku np UV LEAK DETECTOR). Dosyć dużo aut z zachodu, które oglądałem miały już za sobą problemy z klimą i miały dodany barwnik.
Jeśli coś takiego znajdziesz, lub zauważysz na zaworze ślady takiego barwnika to wyposażając się w lampę UV i okulary żółte selektywne możesz sam poszukać nieszczelności, choć i tak nie unikniesz wizyty u fachowców-ale satysfakcja duża...
Nieszczelność w UV będzie wyglądała tak:
_________________ Wszystko dla ludzi, byle z głową.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum