Wysłany: Wto Cze 12, 2007 08:33 [R416] Problem z tylnimi drzwiami.
Typ: Si Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.6 Rok produkcji: 1996
Witam
Problem dotyczy tylnich dzrzwi od strony kierowcy. Przez jakis czas sie otwieraja a potem sie blokuja, to znaczy ze po otwarciu centralnego drzwi sa zamkniete i nie mam mozliwosci ich otworzyc, a po kilku dniach znowu jest ok. Pytanko co sie stalo? [/list]
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Wto Gru 28, 2010 00:40, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Wto Cze 12, 2007 08:33 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Tzn otwierają sie czy nie? Jesli po otwarciu auta z pilota rygiel drzwii nie podnosi sie w tych drzwiach to podejrzewam, ze po prostu silownik centralnego zamka zaczyna szwankować, aż z czasem padnie całkiem. Rozebrać drzwii, wymontować dobrac nowy (ok 10-15zł) zamontować i spokój .
Możesz mieć taki motyw jak ja miełem w moim 114 - siłownik potrafił sie tak zaciąć, że jak sie nie otworzył to nawet ciężko było ręką rygiel wyciagnąć.
Wszystko wyglada ok tz po otwarciu drzwi z pilota rygielek wyskakuje a drzwi sa zamkniete tak jak by blokada byla wcisnieta ale nie jest, nie mozna otworzyc drzwi ani z zewnątrz ani wewnątrz. A po jakims czasie np kilku dniach(eksploatacji auta - otwieranie- zamykanie) samo przechodzi i drzwi sie otwieraja jakby nigdy nic sie nie stało.
Po prostu źle jest jest ustawiony siłownik. I jest tak, że nie zawsze otwiera drzwii pomimo, że rygiel wychodzi. Można to porownac ddo "martwego pola" w lusterku. Niby go nie widac a jest taki przedział, ze nie łapie zamka. Sciągnij boczek z drzwii. (Dokręć śrube pod klamką i dwie pod rączka, klamke zdejmuje sie przesuwajac ja w jedną strone, i odepnij bolec z klamki, boczek jest na zaczey wiec delikatnie od dołu włóż śrubokręt i podważ, powinien odskoczyć i wtedy palcami mozesz podwazac kolejne zaczepa az do sciagniecia calego boczka). Wtedy zamknij drzwii i obserwuj działanie siłownika. Prawdopodobnie jest poluzowany albo ktoryś element mechanizmu jest poluzowany.
Pozdrawiam
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum