Wysłany: Nie Cze 10, 2007 14:09 [R620] Układ wydechowy
Typ: SDi Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: wszystkie
Panowie, czy ktoś mi powie dlaczego układ wydechowy (tłumik środkowy i tłumik końcowy) są takie drogie do 620 SDI. Do tego modelu z silnikiem benzynowym układ ten jest dużo tańszy (np. firmy FERROZ). Czy one się w ogóle różnią? A może wiecie gdzie kupić używane i dobre tłumiki do mojego modelu?
Z góry dziękuję za pomoc.
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Czw Sty 06, 2011 00:05, w całości zmieniany 2 razy
SPAMU¦
Wysłany: Nie Cze 10, 2007 14:09 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
A może wiecie gdzie kupić używane i dobre tłumiki do mojego modelu?
Co znaczy dobre? Długowieczne?
Ja ostatni bylem u fachmana i w ciagu 40 minut dorobili mi srodkowy tłumik za 110 PLN z załozeniem. Z normalnej blachy grubosci 3mm. Natomiast jak bym chcial z Nierdzewki to musial bym czekac kilka dni i kosztowalo by to około 300PLN. (mam na mysli normalny tłumik, a nie jakis sportowy) Moze skomplikowany tłumik byłby droższym ale i tak wydaje mi się to rozsądną ceną. Więc proponuje dorobić. Ale nie wiem gdzie na Twoim terenie można.
Za Zabierzowem (około 3km) miejscowośc Kochanów, jadąc od Krakowa po prawej stronie drogi (zaraz przy drodze) jest tabliczka Tłumiki i wyroby z nierdzewki (jednak tych zakładów tam jest kilka - nie wiem jak wyjaśnić dokładnie), ale jutro zrobię zdjęcie zakładu i tu zamieszczę. Bardzo tanio, na poczekaniu i dość solidnie. Gość Twierdzi, że wytrzyma 4 lata. A ja Twierdzę, ze nawet jak wytrzyma rok, to raz na rok moge zapłacić 30% wartości pełnego baku paliwa w swoim samochodzie i poczekac te 40 minut.
Wysłany: Wto Cze 12, 2007 10:40 Re: [R620SDi] Układ wydechowy
mickyblue_1 napisał/a:
Panowie, czy ktoś mi powie dlaczego układ wydechowy (tłumik środkowy i tłumik końcowy) są takie drogie do 620 SDI. Do tego modelu z silnikiem benzynowym układ ten jest dużo tańszy (np. firmy FERROZ). Czy one się w ogóle różnią? A może wiecie gdzie kupić używane i dobre tłumiki do mojego modelu?
Z góry dziękuję za pomoc.
Witam,
Też ostatnio przerabiałem temat układu wydechowego w moim R600 SDI. Ja po rozmowie z kilkoma mechanikami postanowiłem kupić oryginalony końcowy tłumik za 550 zł ( na szczęście nie mam środkowego) Zamiennika do diesla nigdzie nie dostaniesz tłumika od benzyny nie zakładaj !
Pomogła: 2 razy Dołączyła: 21 Mar 2002 Posty: 16 Skąd: Kraków
Wysłany: Sro Cze 13, 2007 11:51
Dzięki Maciek za info !
Dawniej naprawialiśmy wydechy w Zabierzowie, ale w zeszłym roku majster miał wypadek i już sam nie robi, tylko zatrudnił pracownika. Niestety ze szkodą dla warsztatu. Już tam nie jeździmy.
Właśnie napisałem, że to nie ten w zabierzowie zakład. po prawej stronie drogi są chyba ze 3 lub 4 pod rząd. Ten o ktorym piszę jest ostatni i to nie zabierzów, tylko kochanów.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum