Wysłany: Pią Cze 22, 2007 11:48 R600 SDi vs Volvo V40 Di
Witajcie. Żonka przejęła ode mnie ostatnio V40 Di z 99 roku, ja jak wiecie jeżdżę teraz R600 w dieslu z 98 roku. Oba auta mają podobne przebiegi.
Jechaliśmy sobie ostatnio z żonką z Wrześni do Swarzędza dwupasmówką i zaproponowałem porównanie elastyczności na 5 biegu (łącząc się przez CB). Jechaliśmy koło siebie jakieś 70 - 80 km/h i na 3-4-ry start i.. dostałem po dupie! W ogóle to myślałem, że żona wsadziła 4...
Fakt, volvo ma trochę "krótsze" biegi, ale R ma 10 KM więcej, myślę, że wagwo też są porównywalne. Przyczyna tkwi w przełożeniach czy mam coś nie teges z samochodem?
Silnik w V40 to ten drugi czyli 95 KM (pisałem przecież, że 10 KM mniej od Rovera ).
Ile do setki ma fabrycznie 600 SDi? 11.6 tak? V40 z mocnijeszym niż mój bo 102 KM silnikiem ma jakieś 12,2 KM (ile do setki ma mój nie wiem - nie znalazłem )
Czyli generalnie powininiem wygrać, a jednak... chyba jednak to kwestia przełożeń.
Celowo wybrałem ten zakres prędkości, żeby porównać elastyczność.
W ogóle coś jest chyba nie tak z tym roverem, jakoś na np. 1 biegu nie czuję tubiny po przekroczeniu 2000 obr., ale to już inna bajka...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum