Mam pewien dylemat...i chciałbym abyście pomogli mi go rozwiązać. Chciałbym kupić radioodtwarzacz do mojego roverka i nie wiem jaki. Mój dobry kolega oferuje mi swojego Alipne CDA-7873R za 400zl.( dokładnie ten : http://www.pphorn.pl/produkt/?129 )(nowy kosztuje 2500zl.) jedynym jego mankamentem jest to ze nie posiada mp3 , i ma dwie małe ryski na panelu . Myślałem jeszcze nad Blaupunktem Melbourne SD27 : http://allegro.pl/item211...nowy_sklep.html
i innymi radiami w tym przedziale cenowym (mam około 380zl. na kupno radia)
czyli :
co byście mi poradzili ? ja jestem raczej za tym Alpine'm bo wiem ze to dobra firma i ten model pojawia sie nawet na zawodach car-audio, i wiem ze kumpel nie wciśnie mi żadnego kitu. Teraz posłucham waszego zdania na ten temat
Mam jeszcze jeden problem...tym razem chodzi o głośniki. Do przeznaczenia na nie mam jakieś 350zl i chodzi mi wyłacznie o system. Mam na oku System Hertz'a :
Mam pewien dylemat...i chciałbym abyście pomogli mi go rozwiązać. Chciałbym kupić radioodtwarzacz do mojego roverka i nie wiem jaki. Mój dobry kolega oferuje mi swojego Alipne CDA-7873R za 400zl.( dokładnie ten : http://www.pphorn.pl/produkt/?129 )(nowy kosztuje 2500zl.) jedynym jego mankamentem jest to ze nie posiada mp3 , i ma dwie małe ryski na panelu . Myślałem jeszcze nad Blaupunktem Melbourne SD27 : http://allegro.pl/item211...nowy_sklep.html
i innymi radiami w tym przedziale cenowym (mam około 380zl. na kupno radia)
czyli :
co byście mi poradzili ? ja jestem raczej za tym Alpine'm bo wiem ze to dobra firma i ten model pojawia sie nawet na zawodach car-audio, i wiem ze kumpel nie wciśnie mi żadnego kitu. Teraz posłucham waszego zdania na ten temat
Z Góry Dziękuję
IMHO brałbym tego alpin-a
czy faktycznie mp3 jest ci potrzebne?
ja się obchodzę bez a to naprawdę super sprzęt
nie wiem nad czym się zastanawiasz Alpine to Alpine nie jakieś tam ... jedynie lepsze od Alpine może być tylko Nakamichi.
Nie żebym Cię namawiał na kupno tego radyjka. Pytasz się czy warto?
Przede wszystkim jest to półka wyższa dedykowana dla audiophili, dlatego nie posiada mp3 (dźwięk w tym formacie ma obcięte pasma nie słyszalne dla większości ludzi-ale chyba to wiesz)
Przyciskami bym się nawet nie przejmował. Wybierając taki sprzęt nie patrzy się na opakowanie ale na zawartość wnętrza i jego możliwości. Kiedyś nie podobał mi się desing tych radyjek, ale kiedy usłyszałem jak to gra w końcu zrozumiałem, że nie o to tu chodzi.
Spójrz jak wyciosane są te radia Nakamichi, wyglądają jak sprzęt z lat 80, nie miałem okazji jeszcze takowego słuchać, ale dźwięk musi być powalający.
Podsumowując. Specjalnie po surfowałem po necie za tym modelem Alpine, oto na co natrafiłem:
1. http://audiophile.pl/PrintArticle16.htm
2. http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?p=709462 (tu kolega z Kalisza się też pyta o to radyjko, ale rok temu)
3. http://www.extremecaraudio.pl/Zabudowy/Toyota.htm
i jeszcze to
Cytat:
radioodtwarzacz ma po prostu wszystko, czego potrzebujesz do personalizacji swojego systemu - dokładnie tak, jak zawsze to sobie wyobrażałeś. Funkcje Bass Engine Pro i pobieranie danych on line z internetu umożliwiają uzyskanie najdoskonalszego dźwięku w każdej chwili Za pomocą łącza wzmacniacza możesz oddzielnie obsługiwać pilotem każdy wzmacniacz. Możesz nawet dostosować kolor podświetlenia do koloru wnętrza swojego samochodu. Wszystko pod pełną kontrolą - nie omieszkaj tego wykorzystać Dane techniczne Radioodtwarzacz CD Hi-End ALPINE CDA-****R - jeden z najwyższych modeli na płyte CD, o nieprzeciętnej jakości dźwięku i niesamowitych możliwościach funkcjonalnych. Jednostka ta wyposażona jest we wszystkie niezbędne w porządnym systemie car audio właściwości i funkcje, takie jak pozłacane * x * Volt Preout (ważne dla posiadaczy wzmacniaczy, * x *-voltowe wyjścia przed wzmacniacza - przód, tył i subwoofer), regulacja poziomu głośności subwoofera, przełącznik fazy subwoofera, możliwość wygaszenia (wyłączenia) wyświetlacza w celu jeszcze większego polepszenia jakości dźwięku (eliminacja ewentualnego wpływu wyświetlacza - mniejszy pobór prądu, itp.), wbudowane zwrotnice górnoprzepustowe i dolnoprzepustowe, wbudowany najlepszy i najmocniejszy na świecie wzmacniacz (zintegrowany z radioodtwarzaczem samochodowym) ALPINE V-DRIVE **W x * (istotne dla właścicieli samego zestawu głośników, bez wzmacniaczy zewnętrznych), procesor BBE (Barcus Berry Electronics processor), procesor Bass Engine Plus, Bass Forward ("przesunięcie" basu bliżej sceny muzycznej), regulacja częstotliwości i poziomu głośności tonów niskich, regulacja częstotliwości i głośności tonów wysokich, ponadto radioodtwarzacz bez problemu czyta wszystkie płyty ( CD-R, CD-RW )
Wybór należy do Ciebie, jeśli nie jesteś aż takim zapaleńcem jakości słuchanego dźwięku wybierz coś co ci się podoba i będzie dla ciebie funkcjonalne, jednak gdybyś się decydował a będziesz je miał sprawdź albo oddaj komuś by sprawdził czy wszystkie końcówki mocy działają idealnie, czy czyta wszystkie płyty -laser może być brudny lub uszkodzony, czy system antywstrząsowy nie jest uszkodzony, mechanizm windy czy się nie zacina... itd. itp.
A co do głośników przeszukaj forum Car-audio
_________________ NIE POTRAFISZ PRZECZYTAĆ TEGO TEKSTU, WCIŚNIJ Ctrl +
dzisiaj bylem obejrzeć tego Alpine'a jestem pod ogromnym wrażeniem jego możliwości jakby kto chciał to mam filmik pokazujący ogólną prezentacje radia wiec proszę podać e-mail'e tylko troszkę ten wiek (4lata) mnie odpycha ale i tak kupie
Ja uważam, że w Roverku 200 audiofil nic nie usłyszy(bo jest za głośno w środku) więc nie ma sensu kupować nie wiadomo jakiego sprzętu.
Nie wiem jak jest w większych wersjach roverków ale konkretny sprzęt to warto włożyć np do audi A8 gdzie jest się odciętym od otoczenia (jeśli chodzi o dźwięki z zewnątrz i silnika)
Kozik kwestia wygłuszenia i gustów. A co powiesz na koreańskie plastiki trzeszczące w matizie? tak w matizie!!!
Daewoo Matiz -Mistrz Europy Sound Off 2003
Tak, że ja cię proszę zostaw to A8 i nie odcinaj się od otoczenia bo nie wiesz co słychać w caraudio
Czy jesteście w stanie tak wyciszyć Roverka 214Si, żeby przy 100km/h nie było słychać silnika???
Mój jest głośny - głośniejszy od Berlingo mojego fathera (a przecież to dostawczy)
Ja do siebie kupiłem pięcioletniego Alpine na Audio CD model CDA-7842R... patrząc po panelu wygląda jak śmietnik, ale już podłączenie przodu bez wzmacniacza potrafi zaskoczyć oprócz tego ma przetwornicę napięcia żeby do wzmacniacza płynęło prawdziwe 12V... jest jeszcze jeden Alpine zdaje się 7909 albo 7606 z końca lat 80-tych, chyba najbardziej kultowa jednostka tej marki, pomimo wieku jej ceny idą w tysiące na rynku wtórnym Także stare nie znaczy gorsze Nakamichi też daje radę no i niektóre JVC - mam tu na myśli model Kameleon i KD999...coś tam
A czy rozwazales nadajnik FM do swojego radyjka? Na allegro sa takie bajery, do ktorych podlaczasz pendrive i nadaje Ci na 40m na okreslonej czestotliwosci. Ceny od 35-150zl. Ja mam taki gadget i bardzo sobie chwale. Muzyka jakosci MP3 nie popsuta tramsmisja FM, wiec moze nie warto patrzyc na radio tylko przez pryzmat MP3?
_________________ God, root - what's the difference?
Co do jakosci to ciezko mi powiedziec, jednak liczy sie ich "wyposazenie" lub inaczej mozliwosci
Te najtancze maja mozliwosc jedynie podlaczenia MP3 Playera lub jakiegos innego discmana i maja jedynie zasilanie bateryjne - jednak takiego to nie polecalbym Jedyny plus to taki, ze mozesz tego spokojnie uzywac tez w domu, ale przeciez chcesz do auta. Dlatego lepiej kupic nadajnik podlaczany do zapalniczki.
Wyzsza polka to nadajniki z gniazdem USB, do ktorego mozna podlaczyc pendrive lub dysk na USB. Nadajniki z USB maja do tego sterowanie PREV, NEXT pozwalajace przelaczac utwor.
Jeszcze wyzsza polka to nadajniki z wyswietlaczem LCD czytajacym tagi ID3 i o ile sie nie myle mozliwosc przelaczania albumow/katalogow.
Minusy, ktore zauwazylem w tym konkretnie modelu:
- kolejnosc odtwarzania nie jest alfabetyczna, a zalezy od czasu wrzucenia songow na pendrive, co za tym idzie to co wrzuciles jako ostatnie bedzie grac na samym koncu.
- brak mozliwosci przeskoczenia do nastepnego albumu/katalogu
Reszta to plusy, a najwiekszy to to, ze dziala i to bardzo ladnie i czysto.
Polecam tego typu rozwiazanie...
_________________ God, root - what's the difference?
a kolega od którego kupuje radio powiedział ze ma ono jakieś wejście "AUX" tylko nie pamiętam co mi mówił o tym , czyli co konkretnie pod to wejście można podłączyć ?
Kupując te zabaweczki na allegro nie ma gwarancji, że transmiter USB (tak to się chyba nazywa) ten droższy jest lepszejszy od tego tańszego, na wiekszości i tak pisze Made in China. Ja mam za 9 złotków wtyk USB do gniazda zapalniczki podpinam mp3, adapter (kasete) do radyjka i gra muzyczka. Zmienię w końcu radyjko to kupię też transmiter.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum