Witam
Tydzień temu zainstalowałem sequenta 24 i na drugi dzien wyruszyłem w traskę do Kraka. Okazało się szybko, że jest nieszczelność bo śmierdziało gazem z nawiewów oraz że pali za dużo (9,7l / 100km, na benz. spokojnie 6,3). Pojechałem wczoraj do zakładu: wyciek usunęli (przepuszczał wtryskiwacz), a także coś komputerowo poprawili, bo mi pan łaskawie objaśnił, że autko trochę gazem zalewało, była zabogata mieszanka i teraz będzie git. Dziś samochód zaczął falowac na jałowym, wskazówka brotomierza lekka drgała i lekko szarpało nim na niskich obrotach (ok 2000). Objawów tych nie było na benzynie. Aż w końcu zapalił się "check", przełączyłem na benz. ale już nie zgasł.
Wiem, że proroków tu nie ma, ale -co to może być ?(tzn. za co opier...niczyć "fachowców")
-czy jeśli usunął usterkę a check nie zginie to muszę jechać na kompa, zeby to sprawdzić lub skasować i czy tylko testbook?
Z góry dzięki
_________________ Zdrowy sen nie tylko przedłuża życie, ale i skraca dzień roboczy.
SPAMU¦
Wysłany: Czw Lip 05, 2007 18:05 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Pomógł: 1 raz Dołączył: 17 Cze 2006 Posty: 49 Skąd: Nowy Sącz
Wysłany: Czw Lip 05, 2007 18:47
niejestem pewien ale jeszcze na grupach wyczytalem ze chceck na gazie to norma ..jak nie czujesz zeby cos sie z autkiem dzialo po wlaczeniu sie to raczje nic groznego:)..
Pomógł: 6 razy Dołączył: 01 Mar 2007 Posty: 127 Skąd: Zbójno
Wysłany: Czw Lip 05, 2007 18:52
to raczej nie moze byc norma w żadnym sam ochodzie tego nie ma to dlaczego ma byc w roverku???a co to jakis woz z kosmosu ze wszystko inaczej???nie znam się na gazie ale jedz do mechesów i niech ci zrobią żeby się nie świeciało niech podłączą do kompa zobaczą jaki błąd i niech go usuną. Na twoim miejscu bym sie nie martwił bo to juz należy do ich obowiązków, schrzanili t n iech teraz naprawiaja.
Pomógł: 317 razy Dołączył: 02 Kwi 2007 Posty: 2766 Skąd: NOWE MIASTO N/W wlkp
Wysłany: Czw Lip 05, 2007 19:04
check to zawsze wina gaziarzy, i to nietylko rovera się tyczy , sprawdz czy masz wsadzony emulator sondy lam.... dy połowa usterek z którymi się spotkałem to wina złej regulacji sondy.
_________________ SERWIS ROVER MG TESTER MG ROVER T4 TEL:
0504045682 Z BRAKU CZASU RZADKO JESTEM NA FORUM , NAJLEPIEJ DZWONIĆ PO 18
Pomógł: 317 razy Dołączył: 02 Kwi 2007 Posty: 2766 Skąd: NOWE MIASTO N/W wlkp
Wysłany: Czw Lip 05, 2007 19:13
sorki za obraze ale ja gaziarzy nazywam chłopaki z SS , bo według mnie gaz to usrojstwo, ale przy tym jest daniej to fakt, elektronika gazu nie wytrzymuje. Jestem w tej chwili na pokazie (szkoleniu rover T4 , I WIDZĘ że 75 ma opcje gazową w sterowaniu silnika, muszę to przekopać)
_________________ SERWIS ROVER MG TESTER MG ROVER T4 TEL:
0504045682 Z BRAKU CZASU RZADKO JESTEM NA FORUM , NAJLEPIEJ DZWONIĆ PO 18
Objawów tych nie było na benzynie. Aż w końcu zapalił się "check", przełączyłem na benz. ale już nie zgasł.
Wiem, że proroków tu nie ma, ale -co to może być ?(tzn. za co opier...niczyć "fachowców")
BRC sequent 24 to dobra instalacja i wszelkie problemy z nią są tylko kwestią złej instalacji i konfiguracji.
Jeśli instalacja jest ok, to na gazie nie ma prawa palić się check engine.
Nie wiem jak jest w 25, bo w R600 check gaśnie po zgaszeniu stacyjki, ale to zupełnie inne komputery i z innej epoki - 10 lat różnicy to przepaść - więc może u Ciebie trzeba jechać na kompa - może ktoś z posiadaczy 25 się wypowie.
xavier napisał/a:
niejestem pewien ale jeszcze na grupach wyczytalem ze chceck na gazie to norma
Na jakich grupach? Użytkoników ciągników? Bo chyba nie tu.
PHJOWI napisał/a:
sorki za obraze ale ja gaziarzy nazywam chłopaki z SS , bo według mnie gaz to usrojstwo, ale przy tym jest daniej to fakt, elektronika gazu nie wytrzymuje.
Na gazie oszczędza się na cenie paliwa, ale nie można oszczędzać na instalacji - jeśli założy się dobrą instalację z dobrą elektroniką w dobrym zakładzie, który wszystko poprawnie wyreguluje, to wszystko będzie ok, bez żadnych "check engine".
_________________ Pozdrawiam, Maciek (podWawa - WPR)
Obecnie MX-5 NC '07, XC60 'Słoń 2' i wózek na zakupy (Fabia III)
Były 2*R623Si Lux '95 LPG, R827Si '93 LPG, R416 Si '99 LPG, MX-5 '92 i kilka innych nieroverków
sprawdz czy masz wsadzony emulator sondy lam.... dy
W IV generacji (czyli np. BRC Seq24) nie stosuje się emulatora sondy lambdy, bo nie ma takiej potrzeby...
morris, przeczytaj uważnie post macieja, bo mądrze pisze.
Moim zdaniem masz coś źle wyregulowane. Nie odpuszczaj gaziarzom, dopóki auto nie będzie chodzić "cacy".
_________________ Nie udzielam pomocy na priv oraz na gg! Masz problem? Pisz na forum
darro [Usunięty]
Wysłany: Wto Lip 31, 2007 20:49
Właśnie dzisiaj miałem to samo: "Check engine". Instalacja IVgen, przejechanych 4kkm. Mój majster ("niegazownik") stwierdził, że wszystko gra, nie ma żadnych usterek a błąd wynika ze złego odczytu z sondy. Wykasował błąd i podobno ma wszystko grać.
pozdrawiam
Pomógł: 2 razy Dołączył: 28 Mar 2007 Posty: 219 Skąd: Kraków/Lublin
Wysłany: Sro Sie 01, 2007 12:43
U mnie "check" sam zginął, podobno (zostawiłem autko gazmanowi i on tak twierdzi) i juz się wiecej nie pojawił. Zastanawiam się tylko czy to normalne na gazie, że autko szarpie przy nagłym zdjęciu nogi gazu tak przy 2500-3000 obrotów Wymienione świece, kable, wyczyszczona przepustnica...
_________________ Zdrowy sen nie tylko przedłuża życie, ale i skraca dzień roboczy.
U mnie "check" sam zginął, podobno (zostawiłem autko gazmanowi i on tak twierdzi) i juz się wiecej nie pojawił.
Gazmani czasem lubią lampkę po prostu wyjmować...
morris napisał/a:
Zastanawiam się tylko czy to normalne na gazie, że autko szarpie przy nagłym zdjęciu nogi gazu tak przy 2500-3000 obrotów Wymienione świece, kable, wyczyszczona przepustnica...
Moim zdaniem nie jest to normalne.
_________________ Nie udzielam pomocy na priv oraz na gg! Masz problem? Pisz na forum
Ostatnio zmieniony przez piter34 Sro Sie 01, 2007 15:57, w całości zmieniany 1 raz
To co z tym szarpaniem , nie rzuca bardzo, ale uciążliwe to trochę...
A na benzynie szarpie?
Bo jak nie, to coś jest nie tak - np. mapa wtrysków gazu...
_________________ Pozdrawiam, Maciek (podWawa - WPR)
Obecnie MX-5 NC '07, XC60 'Słoń 2' i wózek na zakupy (Fabia III)
Były 2*R623Si Lux '95 LPG, R827Si '93 LPG, R416 Si '99 LPG, MX-5 '92 i kilka innych nieroverków
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum