Wysłany: Sro Lip 18, 2007 18:08 [r200 1.4Si '97] Co ile wymiana oleju?
Witam!
Mój roverek ma juz prawie 200 tyś. km za sobą. Prawie 10 tyś. km temu wymienialem profilaktycznie olej i filtry zaraz po jego zakupie. Nie moge znaleźć na forum ani na stronie roverków konkretnie co ile powinno sie olej i filtry wymieniać, zwaszcza przy przbiegu jak ten.
Jak radzicie? Przy okazji jeszcze jedno pytanie - czy wasze roverki biorą olej? Mój po 10k km wziął około 0.3-0.5 litra! Zaznaczam że mechanik go (silnik) oglądał i powiedział że jest w dobrym stanie. Z góry dziękuje za pomoc! Pozdrawiam.
SPAMU¦
Wysłany: Sro Lip 18, 2007 18:08 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Mój ma 128k km ile jest cofnięty nie wiem. Kupiłem go 5 k km temu i olej będę zmieniał chyba co 10 - 15 k km (bo to stary samochód 99r), jeżdże na pół syntetyku i nie bierze go ani kropli jak do tej pory.
A tak w ogóle to najprawdopodobniej 30 lipca będę jechał na krótki wypoczynek ze Słupska do Karpacza i zastanawiam się czy nie nadłożyć tych 50km drogi i nie zawitać do Nowego Miasta n. Wartą PH JOWI ile kosztuje u Ciebie odczytanie 4-cyfrowego kodu do immobilisera
_________________ Rover 25 1.4 1999/2001r. midnight blue 1.06.2006 - 7.05.2012
Olej i filtr powinno wymieniać się co 10 tyś km. Tu nie ma co oszczędzać.
Filtr powietrza również, ale jak ktoś ma LPG to wcześniej.
Wszystko zależy od tego jak kto jeździ, bo kręcąc mocno silnik poddając go wysokim temp. olej szybciej się zużywa (robi się czarny kisiel) i trzeba częściej wymieniać.
Wiem że producent zaleca 10 W 40 ale ja leje 15 W 50 (olej do silników z przebiegiem pow. 100 000)
Autko ma swoje lata a ja lubię pociskać nim .
Żadnych wycieków (jak to bywa w Hondach) ładnie równo pracuje.
Odnośnie brania oleju nie wiem jak to jest z roverami ale niektórzy producenci aut dopuszczają ubytki oleju. To co ty dolałeś nie stanowi żadnego problemu nie masz powodu do zmartwień. Pamiętaj by często sprawdzać poziom oleju jego konsystencję i barwę.
Wysłany: Pią Lip 20, 2007 00:43 Re: [r200 1.4Si '97] Co ile wymiana oleju?
wasyllo007 napisał/a:
Witam!
Mój roverek ma juz prawie 200 tyś. km za sobą. Prawie 10 tyś. km temu wymienialem profilaktycznie olej i filtry zaraz po jego zakupie. Nie moge znaleźć na forum ani na stronie roverków konkretnie co ile powinno sie olej i filtry wymieniać, zwaszcza przy przbiegu jak ten.
Jak radzicie? Przy okazji jeszcze jedno pytanie - czy wasze roverki biorą olej? Mój po 10k km wziął około 0.3-0.5 litra! Zaznaczam że mechanik go (silnik) oglądał i powiedział że jest w dobrym stanie. Z góry dziękuje za pomoc! Pozdrawiam.
Te silniki lubią raz że świeży olej, dwa że dobry (z tego co się orientuje to masz hydrauliczne popychacze, warto więc o nie dbać ) - staraj się wlewać nie rzadziej niż 10tys, bądź raz w roku. Przy wymianie polecam tak jak w innych autach - filtr oleju. Mój R bierze koło 1 litra oleju na 10k, jednak wszystko ucieka przez efekt pocenia Jeżeli u Ciebie takiego oznaku nie ma, bez obaw - to wartości w granicach tolerancji przy tym przebiegu.
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum