Wysłany: Pon Lip 23, 2007 18:39 [R45] Włączam wycieraczki przednie a uruchamia się
Typ: i Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.8 Rok produkcji: 2000
Witam
...ano mam problem. Przy wlaczeniu przednich wycieraczek uruchamia mi sie silniczek regulacji swiatel... i nie mam pojecia co jest tego przyczyna (???) zwarcie? ktos cos zle podlaczyl? Auto sprowadzone. I pytanie czy moge to zrobic sam czy moze to byc cos powazniejszego...
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Wto Gru 28, 2010 23:40, w całości zmieniany 5 razy
SPAMU¦
Wysłany: Pon Lip 23, 2007 18:39 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
przy wlaczeniu wycieraczek dziala silniczek reflektorow zamiast wycierazek - w systemie takim jak wycieraczki. Jesli przekrece wycieraczki by raz przeleciely po szybie - wtedy zalacza sie silniczek reflefkorow i swiatla ida raz gora - dol. W zaleznosci od tempa wlaczonych wycieraczeka - dzialaja silniczki reflektorow.....
przy wlaczeniu wycieraczek dziala silniczek reflektorow zamiast wycierazek - w systemie takim jak wycieraczki. Jesli przekrece wycieraczki by raz przeleciely po szybie - wtedy zalacza sie silniczek reflefkorow i swiatla ida raz gora - dol. W zaleznosci od tempa wlaczonych wycieraczeka - dzialaja silniczki reflektorow.....
wybacz ale: buchchahahah właśnie sobie to wyobraziłem
wygląda jakby jakieś wtyczki zostały podmienione druknij sobie schemat instalacji z RAVE i szukaj kolejnych elementów. Chyba w ten sposób najszybciej dojdziesz gdzie jest error.
Przy uruchamianiu wycieraczek wlacza sie silniczek regulacji swiatel. Gdy wlacze wycieraczki by smignely raz po szybie wtedy swiatla ida lekko do gory po czym wracaja na swoje miejsce... jak wlacze wycieraczki na stale to swiatla chodza gora - dol.... zaznaczam ze tylnia wycieraczka dziala bez zarzutu...
[ Dodano: Wto Lip 24, 2007 8:17 pm ]
swiatla moge sobie ustawic bez problemu wlasciwym przelacznikiem... on dziala ok
[ Dodano: Wto Lip 24, 2007 8:25 pm ]
...mam RAVE ale w tej materii niestety biegle sie nie poruszam... schemat instalacji... ale nie pozostalo mi nic innego jak czytac i czytac..... pozostale tez metodo prob i bledow..
Mam schemat RAVE "wipers and washer" oraz "exterior lamps - headlamp levelling"
Zastanawiam sie tylo czy problemu szukac w samym przelaczniku (zle podlaczenia? choc z drugiej strony zastanawia sie czy do tylniej i przedniej wycieraczki sa dwa rozne podlaczenia i czy podobna sytuacja ma sie w przypadku przedniej wycieraczki i przednich spryskiwaczy - spryskiwacze przednie dzialaja...) czy szukac problemu w miejscu wspolnym dla silniczkow reflektorow i wycieraczek - zaplon?
a moze problem tkwi w ECU-multi function?
Trudno sie polapac w schematach - jaki wplyw na silniczki reflektorow ma wycieraczka
w kazdym razie po nitce do klebka, ale gdyby ktos mial pomysl bede wdzieczny...
Pozdrawiam
sTERYD: ja też
Ostatnio zmieniony przez sTERYD Sro Lip 25, 2007 23:49, w całości zmieniany 2 razy
....tylko w ktorym miejscu? no i jak to sprawdzic...? jak zobaczylem ile tych kabli jest pod kierownica to oslupialem... wolalbym sprobowac to naprawic przed oddaniem auta do elektryka, ale powoli zaczynam w to powatpierac...
i widze ze nikt z Was nie mial problemu z czyms podobnym...
...no własnie tak też pomyślałem, że to zwarcie między przewodami, z tym że jest ich tam naprawdę sporo.... mam RAVE i jadę zdjęcie po zdjęciu sprawdzajac wtyczki, kabel po kablu przeglądając schemat elekrtyki... myślalem że ktoś się już z tym spotkał i narzuci jakąś myśl...
...naprawdę uciążliwą jazdą jest jazda bez wycieraczek...
Kangooo napisał/a:
Zastanawiam sie tylo czy problemu szukac w samym przelaczniku (zle podlaczenia?
Ja bym zaczął szukać przy podłączeniach silniczka od wycieraczek oraz silniczka od świateł (a nie w kabinie).
A ja bym rozebral konsole w kabinie tak , by sie dostac do licznika, a nastepnie go wyciagna i za nim posprawdzal wszelkie podlaczenia - pod warunkiem, ze ktos ci sprowadzal ten samochod(w sensie, ze nie byles przy zakupie za granica) - na moje oko cos bylo w tym samochodzie rozbierane i ktos, cos zle podlaczyl
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
....wlasnie sprawdzam ten pomysl (podobna podpowiedz uzyskalem od znajomego)... niestety rozkrecilem mechanizm wycieraczek nie zaznaczajac ich pierwotnego polozenia... mam nadzieje ze nie bedzie problemy z ich ustawieniem...? a tak przy okazji, miejsca polaczenia "czarnego kabelka" z karoseria pokryte sa rdza, znajomy polecil mi pozbyc sie rdzy (jaki srodek?) i pokryc to jakims preparatyem z miedzia (jaki srodek?)...
znacie cos godnego polecenia?
pozdrawiam
[ Dodano: Sro Sie 01, 2007 6:34 pm ]
...powoli brakuje mi pomyslow. Sprawdzilem juz kabelki czy nie ma zwarcia. Bezpieczniki. Sprawdzilem mase i do strony silniczkow i od strony przelacznikow - wszystko jest ok, przynajmniej tak mi sie zdaje.... czy problem moze lezec w uszkodzonym silniczku? Moze to on powoduje problem... Wlasnie jestem na etapie wymontowywania paskudztwa i sprawdzania...
[ Dodano: Sro Sie 01, 2007 6:34 pm ]
...powoli brakuje mi pomyslow. Sprawdzilem juz kabelki czy nie ma zwarcia. Bezpieczniki. Sprawdzilem mase i do strony silniczkow i od strony przelacznikow - wszystko jest ok, przynajmniej tak mi sie zdaje.... czy problem moze lezec w uszkodzonym silniczku? Moze to on powoduje problem... Wlasnie jestem na etapie wymontowywania paskudztwa i sprawdzania...
[ Dodano: Czw Sie 02, 2007 8:54 pm ]
Problem rozwiazany.
Powodem zaistnialej sytuacji byl silnik... Zrobione i dziala...
Tylko niech m,i ktos napisze dlaczego on tak glosno chodzi....? tak ma byc...?
Podlaczylem silnik i dzwignie i naprawde, w aucie wytrzymac na dluzsza mete nie idzie.... (??)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum