Ostatnio moje auto oszalało na punkcie niskiego spalania - w cyklu mieszanym (30km trasa - 10 km korki w mieście) wychodzi mi spalanie na poziomie 7,6-7,8l LPG - na samej trasie - 7,2l.
Jazda spokojna, raczej bez przekraczania 3000obr/min - ze względu na to moje niezidentyfikowane stukanie silnika .
Kupując auto czytałem różne raporty spalania i wszędzie wychodziło w cyklu mieszanym na poziomie 8,5 - 9,5l.
Auto raczej nie straciło mocy, chyba jeździ tak jak trzeba - chociaż trudno mi to określić bo mam je 2 miesiące i nie mam porównania do innego Roverka.
Nie żebym miał coś przeciwko niskiemu spalaniu, ale może ono jest zbyt niskie?
SPAMU¦
Wysłany: Pon Cze 11, 2007 07:35 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Zaoszczedzisz na remont silnika hehe a tak na powaznie to ja mam sekwencje lovatto i na trasie pali mi ok 7,7 l gazu a w miescie ok 9 ale cały czas jezdze dynamicznie
Zaoszczedzisz na remont silnika hehe a tak na powaznie to ja mam sekwencje lovatto i na trasie pali mi ok 7,7 l gazu a w miescie ok 9 ale cały czas jezdze dynamicznie
Możecie napisać, że jestem przewrażliwiony, ale 9l gazu po mieście dla tego silnika to jest za mało. Takie spalanie LPG odpowiada ok. 7,2-7,5 l benzyny. Tyle Tobie palił?
_________________ Nie udzielam pomocy na priv oraz na gg! Masz problem? Pisz na forum
Pomógł: 2 razy Dołączył: 28 Mar 2007 Posty: 219 Skąd: Kraków/Lublin
Wysłany: Wto Lip 31, 2007 11:55
sandal napisał/a:
Ostatnio moje auto oszalało na punkcie niskiego spalania - w cyklu mieszanym (30km trasa - 10 km korki w mieście) wychodzi mi spalanie na poziomie 7,6-7,8l LPG - na samej trasie - 7,2l.
Jakich technik pomiaru spalania użyłeś? Obliczanie przy dystrybutorze jest oczywiście bardzo mylące, różnice w ilości dotankowanego gazu (nawet w tym samym miejscu) wahają się do ok. 4-5l . Jedyny sposób to tankować całkiem na full (wyjmując pływak zdaje się), albo wyjeżdżać gaz do zera - trochę mi szkoda ciągać syf ze zbiornika. Stąd nie mam pewności ile moje autko pali - raz mi wyszło nawet 7,3l po mieście (obliczając na podstawie ilości dotankowanego "do pełna"gazu) co jest nierealne oczywiście
_________________ Zdrowy sen nie tylko przedłuża życie, ale i skraca dzień roboczy.
Nie żebym miał coś przeciwko niskiemu spalaniu, ale może ono jest zbyt niskie?
Ja mam takie auto jak Ty z instalacją STAG300 w mieście auto spala mi ok 12-13l, na trasie 9-9,5l gazu.
Więc porównując sporo wiecej. Jeżdże dość dynamicznie.
Witam mi pali (gazu) średnio po miescie 9 a w trasie 8 minimalne zużycie jakie udało mi się uzyskać to 7,5 ale to raz i wiecej mi sie nie uda bo wiecej tak nie bede jeździł
Nie wydaje mi się że musi koniecznie palić dużo więcej żeby ktoś powiedział że akurat dobrze spala.
Ja na benzynie jestem w stanie zejść do 5.5L i co ktos mi powie że za mało pali???
Wszystko zależy od stylu jazdy!!!
Trasa trasie też nie jest równa! Np trasa w bieszczadach 7L benzyny trasa dalej w polskę 6L.
a jakie nastawy cisnienia i srednica dysz były by dobre do 1.8 16v 120km , może ktoś sie wypowie kto ma staga na 1.8k series i jakie spalanie mu wychodzi
a jakie nastawy cisnienia i srednica dysz były by dobre do 1.8 16v 120km
O to pytaj raczej doświadczonych gazowników.
Ja bym dał dysze jak przykazał producent (jest sposób doboru w instrukcji w PDF, dostępnym na stronie) i ciśnienie ok. 1,1 i patrzył co się dzieje...
_________________ Nie udzielam pomocy na priv oraz na gg! Masz problem? Pisz na forum
Pomógł: 1 raz Dołączył: 18 Lut 2007 Posty: 39 Skąd: Warszawa
Wysłany: Czw Sie 02, 2007 08:01
js napisał/a:
wojciod - to znowu masz za dużo jak na silnik 1.4.
Moje 2.0i z 3 generacją pali podobnie, a zawalidrogą nie jestem.
Zbadaj spaliny, imho śmierdzi gazem z rury wydechowej
No niezły pomysł, jestem przed pierwszym przegladem, więc może jeszcze podregulują.
W zakresie niskich obrotów (1000-2000) potrafi mi się czasem przydusić auto.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum