Według książki serwisowej uzupełniamy olej co 20 tys km (nie wymieniamy):
- reduktor Texaco S5 75W/90
- tylni most 80W/90
Według serwisu Rovera (źródło Morgan Car Systems) wymieniamy olej co 50 tys km. Reduktor to najsłabsze ogniwo tego samochodu więc lepiej nie żałować tych paru złociszy. Do reduktora wchodzi 1.1l, do tylnej przekładni 0.83l.
Pozdrawiam
Paweł
Rover 400, 98r, 200tys
Land Rover Freelander, 2004r
SPAMU¦
Wysłany: Sro Sie 01, 2007 19:57 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
No to tak juz wszystko wiem: przy skreconych kołach jak ruszam to tak jak by trzymały tylne koła a ojawa znika jak tylko wyprostuje kierownice a odgłos jest jak bys młotem walił w tylny most. A co do moich odgłosów w okolicach skrzyni to mi sie rozp... przekładnia ta koło skrzyni tak stwierdził mechanik po sprawdzeniu oleju bo jest metny i zabrudzony jakimis syfami. Prosze o pomoc co mam zrobic z ta przekładnia kupic uzywke czy ja rozebrac i zobaczyc jakie czesci potrzeba i gdzie je kupic
Ps.Jeszcze nie zaczalem jezdzic a juz sie sra. Pozdro
tylny most masz podwieszony na trzech poduszkach , może któraś sie rozleciała, a być może te odgłosy pochodzą z reduktora i po wale przenoszą sie na most( reduktor to to coś przyczepione do skrzyni). Uzywany reduktor kosztuje ok3000zł,jeśli chcesz naprawiać to tu http://www.landrover.ig.pl Tak to jest jak sie zapomina co to jest olej , kapie niech kapie sobie....Te walenie z tyłu to raczej napewno poduszki dwie są od góry jedna z przodu , wez ręką poruszaj mostem góra dół i zobaczysz.
Poprawiłem strone
Ostatnio zmieniony przez bartko100 Pią Sie 03, 2007 15:30, w całości zmieniany 3 razy
tak masz racje to reduktor i znalazłem za 2400 co to za cena, a ta stronka nie działa moze mi podasz nr tel, a olej to poprzedni urzytkownik nie wymieniał. Dzwoniłem do goscia co sprzedaje czesci do Land Rovera i powiedział ze do 2001 roku szły wadliwe reduktory i sie nie da naprawić. A co do tylneg mostu to wydaje mi sie ze sa te podpory sa dobre bo juz jedna wymieniałem.
podpory masz na wale, one też mogą walić, ale poduszki pod mostem z tyłu wydają taki dzwięk jak opisujesz, sprawdź dobrze , poruszaj góra dół w różnych miejscach
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum