Ta która wchodzi do chłodnicy na dole i wychodzi na górze z drugiej strony
Autor
Wiadomość
kwiat_paproci [Usunięty]
Wysłany: Pon Sie 06, 2007 17:33 [R827] Rurka układu wspomagania kierownicy
Typ: V6 Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 2.7 Rok produkcji: 1995
Witam.
To ta rurka biegnąca spodem chłodnicy, tuż za nią patrząc od kierunku jazdy.
Uszkodziłem ją, płyn zszedł, auto stoi.
Czy da się zlutować? Jak długo to wytrzyma?
Może lepiej dorobić nową (podobno jest wykonana z miedzi)?
Jest gdzieś do dostania ewentualnie? JC nie ma...
Proszę o poradę
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Nie Sty 02, 2011 00:19, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Pon Sie 06, 2007 17:33 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Można spróbować polutować lub pospawać (ta rurka może być też ze stali - tak jest w R200). Nie wróżę długiego żywota po takiej operacji (chociaż mogę sie mylić), ale na czas poszukiwań może da radę. Ja bym szukał gdzieś w używkach. Adresy znajdziesz w dziale części i warsztaty na stronie klubowej.
prawdopodobnie uszkodziłeś tą rurke z elementami gumowymi, więc jeśli dziura jest blisko gumy to nie pospawasz bo spalisz gumę, jeśli nie to próbuj
ja dokupywałem taką rurkę do 620 - za używaną dałem 50 PLN
kwiat_paproci [Usunięty]
Wysłany: Pon Sie 06, 2007 18:11
Z tego com widział, to nie ma elementów gumowych.
Spróbuję zalutować, przynajmniej ruszy (bo jest daleko poza domem, niestety).
Obdzwonię warsztaty, dzięki!
Ale może da się też dorobić gdzieś w pobliżu identyczną a nową. To było by bezpieczniejsze.
Dzieki raz jeszcze!
[ Dodano: Pon Sie 13, 2007 4:44 pm ]
Trzeba powiadomić bliźnich o końcu przygody z rurką.
Otóż Roverek popsuł się łaskawie blisko warsztatów bazy transportowej i rurka (stalowa) po zdjęciu okazała się jednym pasmem rdzy i dziurek. Panowie dogięli inną, też stalową, tylko ciut grubszą, ucięli złom i dospawali do końcówek. Po kilku próbach szczelności wspomaganie działa jak ta lala!
Koszt naprawy - bilety PKS dla mnie i "na flaszkę" dla panów mechaników.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum