Pomógł: 18 razy Dołączył: 12 Kwi 2007 Posty: 306 Skąd: Radom
Wysłany: Sro Sie 22, 2007 13:10 [ 220SD ] Wskaźnik ilości paliwa
Mam takie małe a zarazem fascynujące pytanie!!! Jak nawet włączy sie alarm to wskaźnik poziomu paliwa zostaje na miejscu ile jest paliwa A jak ostatnio tankowaliśmy pod korek Jak zwykle zresztą To wskazuwka była na rezerwie aż do odpalenia Czy tak powinno być czy Harold Ahstmer coś kombinował???
A i wcześniej pisałem o stukaniu hamulcy. Usterkę naprawiłem i uwaga sam to zrobiłem bo tata ma połamane żebra. A i dzięki tej naprawie wróciły hamulce z tyłu
Ale interesuje mnie co jest z tym wskaźnikiem czy może to coś przeszkadza
_________________ był od 13 Kwietnia Rover 220SD ...
SPAMU¦
Wysłany: Sro Sie 22, 2007 13:10 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
A macie cos takiego ze po zatankowaniu do pełna i po przejechaniu 400km wskazówka leży na dole a smiało jeszcze 200 km mozna zrobić?
Co moze być przyczyną takiego błędnego odczytu poziomu. czy to wskaźnik do wymiany ?
wskaźnik się dopiero ruszy po tankowaniu, jak się przekręci stacyjkę lub odpali silnik. Do tego czasu będzie pokazywał "stary" poziom
Czyli mam rozumieć, że to normalna rzecz np. w R214, gdy wskazówka zatrzymuje się po wyłączeniu silnika w poziomie aktualnego stanu benzyny?
Przez cały czas myślałem, ze mam coś uszkodzonego z czujnikiem
Apropo ile przejadę (albo ile jest jeszcze benzyny) w moim R214 1.4 jeżeli wskazówka jest już na czerwonym polu?
Witam.
Reasumując:
1) Wskaźnik po zatankowaniu zaczyna wskazywać aktualny poziom paliwa dopiero po włączeniu zapłonu/uruchomieniu auta;
2) Wskaźnik cały czas pokazuje stan paliwa, nawet po wyłączeniu zapłonu;
3) "Rezerwa" to ok. 8 litrów paliwa, więc w zależności od spalania (l/100 km) zrobisz odpowiednią liczbę kilometrów. Jednak z powodu tzw. "błędu paralaksy" nie można precyzyjnie oszacować, kiedy wskazówka "wchodzi" na rezerwę. Więc może to być 5, a może być i 10 litrów.
Ps. W R 400 np. bardzo pomocna jest kontrolka rezerwy paliwa, która zapala się przy około 7-8 litrach.
Ad.3 Jeżeli masz katalizator, to raczej nie próbuj jeździć "do ostatniej kropli paliwa". Taka jazda powoduje "wypadanie" zapłonów i wybuchowe spalanie, co w konsekwencji "załatwia" katalizator na amen.
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
W punkcie 2 jest małe pomówienie
Pokazuje stan paliwa przed wyłączeniem silnika A to różnica
Nie rozumiem. To znaczy że u ciebie, jeżeli wyłączysz silnik, wskazówka opada do zera? Bo w pkt 2 jest mowa o tym, że wskazówka pokazuje realny poziom paliwa nawet pomimo wyłączenia zapłonu ("zgaszenie silnika"), co nie jest normą w większości aut, gdzie wskaźnik poziomu paliwa wymaga napięcia (włączenia zapłonu).
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
Wysłany: Sro Sie 22, 2007 20:05
Ja zrozumiałem że jak zgaszę silnik to nawet jak zatankuje to mi pokarze że paliwa przybywa. Ale trochę źle zrozumiałem. U mnie było przed rezerwą i zatankowaliśmy pod korek to wskazówka ani drgnęła dopiero po odpaleniu sie uniosła
W serii L wskaźnik paliwa pokazuje cały czas, w jednostkach benzynowych opada po odłączeniu zapłonu. Tak, że u ciebie Adrian355 wskazówka paliwa nie powinna opadać.
_________________ NIE POTRAFISZ PRZECZYTAĆ TEGO TEKSTU, WCIŚNIJ Ctrl +
Wysłany: Sro Sie 22, 2007 20:20
A kto powiedział że opada Zrozumcie
Ona pozostaje w tym samym położeniu jak przed zgaszeniem. Lecz jeśli sie tankuje i jest załóżmy pół baku i go zgasisz to będzie pokazywał ciągle pół ale jak zatankujesz do pełna to dopiero zmieni położenie po włączeniu zapłonu
Powturzyć
Pomógł: 387 razy Dołączył: 15 Mar 2007 Posty: 4424 Skąd: Oświęcim
Wysłany: Sro Sie 22, 2007 20:21
Adrian355 napisał/a:
Ja zrozumiałem że jak zgaszę silnik to nawet jak zatankuje to mi pokarze że paliwa przybywa. Ale trochę źle zrozumiałem. U mnie było przed rezerwą i zatankowaliśmy pod korek to wskazówka ani drgnęła dopiero po odpaleniu sie uniosła
Korekta po zatankowaniu następuje po włączeniu silnika.
Wysłany: Sro Sie 22, 2007 21:33
korzystając z wątku to czy też macie takie uczucie a właściwie to fakt, że wskazówka nie opada liniowo tylko coraz szybciej. Tzn im więcej km przejadę od zatankowania tym szybciej opada, a przecież pali tyle samo.
I np wskazówkę mam w połowie skali po przejechaniu 300km, czyli na logikę powinienem zrobić następne 300 na drugiej połowie baku, a w rzeczywistości ledwo ponad 100km zrobie bo wkazówka przyspiesza i opada niemal w oczach. Im mnie paliwa pozostało w baku tym szybciej opada. Czy ktoś tego doświadczył?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum