maciejowi chodziło chyba o to, że jak już wejdzie na jakiś wątek to sam zdecyduje czy będzie w nim dodatkowo oglądać zdjęcia czy tylko czytać same posty
kogoś mogą zupełnie nie interesować zdjęcia w danym temacie a chce tylko poczytać w nim co ludzie nabazgrolili
Dokładnie o to mi chodziło, zwłaszcza, że wracamy do "czasu modemów" - kiedyś tak się robiło ze względu na czas (i pieniądze) zżerane przez TP ze względu na wolne łącza modemowe. Potem to ograniczenie przestało praktycznie istnieć, ale obecnie pojawia się znów - korzystanie z netu "przez komórkę".
Wiem, że to dotyczy pewnie mniej niż 10% użytkowników, ale mi np. się zdarza w delegacjach, czy w przerwie w spotkaniu u klienta.
Można oczywiście wyłączyć pokazywanie obrazków w przeglądarce, ale wtedy nie pojawiają się też przyciski obsługujące forum.
Jest też drugie spojrzenie - ekonomiczno-techniczne, a z racji mojego zawodu dobrze je znam (pracuje u dostawcy urządzeń telekomunikacyjnych), ale to podejście dotyczy praktycznie każdej dziedziny i moim zdaniem zdawanie sobie z niego sprawy jest bardzo istotne.
Chodzi o to, że takie dodatkowe przesyłanie niepotrzebnych części osób informacji do wszystkich powoduje zapychanie łącza. W wyniku tego operator, żeby utrzymać jakość usług musi zwiększać przepustowość łączy, a to kosztuje. Pieniądze na to mogą pochodzić z dwóch źródeł - powstrzymania obniżki ceny usług (która byłaby możliwa w momencie, gdy obecny sprzęt się zamortyzuje) lub powstrzymania inwestycji w nowe technologie, które mogłyby być dla nas jeszcze ciekawsze i wygodniejsze.
Porównując do dróg (nie w Polsce ) - jeśli ludzie zaczęli by jeździć więcej tak bez potrzeby - z nudów, to rząd musi rozpocząć rozbudowę dróg, a to musi dziać się kosztem albo nieobniżania podatków przez jakiś czas albo ograniczeniem wydatków na inną infrastrukturę - np. lotniska.
_________________ Pozdrawiam, Maciek (podWawa - WPR)
Obecnie MX-5 NC '07, XC60 'Słoń 2' i wózek na zakupy (Fabia III)
Były 2*R623Si Lux '95 LPG, R827Si '93 LPG, R416 Si '99 LPG, MX-5 '92 i kilka innych nieroverków
SPAMU¦
Wysłany: Czw Sie 23, 2007 17:16 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Ja dzis przezylem przecudowna burze w okolicach Ełku Niebo rozswietlone z trzech stron... Po mniej wiecej pol godzinie zerwal sie dosc mocny wiatr, wyrwalo nawet pusty namiot, szpilki lezaly kilka, kilkanascie metrow dalej, te co zostaly, mialy polamane plastikowe mocowania od linek
W niedlugim czasie postaram sie wrzucic nagrane scenki i zdjecia z burzy
Ale to po urlopie
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum