Wysłany: Wto Lip 24, 2007 15:54 Dystanse - jakiego materiału użyc ? a może jakiś stop ?
Ok a więc zacznijmy od początku
Chce założyć do tyłu dystanse - mam znajomego tokarza który powiedział za wytoczenie takiego cuda grosze...
Polecał wysuniecie kół o ok 15mm do 20 mm lecz boje sie jak to bedzie sie zachowywac za bardzo miekkim zawieszeniu w r 800 (nie chce zeby waliło o nadkola) mam standardowe koła koła 195/65/r15
Twierdzi że najłatwiej i najlepiej dla mnie było by wytoczyć takie dystanse ze zwykłego metalu - mi jednak dystanse zawsze kojarzyły sie z aluminium (a przynajmniej jakimś stopem w którym dominuje aluminium), a może zastosować nierdzewke choć tu znowu boje sie o koszty materiału. Co Wy proponujecie ?
Czy bede miał duży problem z wymianą (wybiciem ) szpilek na dłuższe ?
Pomógł: 67 razy Dołączył: 13 Lis 2001 Posty: 1096 Skąd: Przejdź do mapy
Wysłany: Sro Lip 25, 2007 22:38
Zasadniczo stosuje się stopy aluminium - głównie ze względu na zmniejszenie masy nieresorowanej - inne materiały np nierdzewka są cięższe i to znacznie.
Zasadniczo musisz się zorientować jakie materiały mógłbyś zdobyć - jeżeli dobrze pamiętam to aluminium oznacza się chyba 4 cyframi np "1070" to bardzo słaby stop (chodzi o wł. mechaniczne) a "5083" to już niezły stop. W rowerach(np góralach) na piasty stosuje sie stop aluminium o oznaczeniu "6061" czyli zasadniczo im wyższy nr tym lepsze wł. mechaniczne
a potem przeczytamy w jakiejs gazecie jak to wlasciciel rovera z dystansami samorobkami stracil kolo przy 100km/h i skasowal pobliskie drzewo - z calego serca takich "dystansow" Ci odradzam - szczegolnie przy naszych dziurawych drogach. wystarczy ze stop bedzie zbyt twardy/kruchy i nieszczescie gotowe. ja bym nie eksperymentowal!!
Pomógł: 18 razy Dołączył: 12 Kwi 2007 Posty: 306 Skąd: Radom
Wysłany: Pią Lip 27, 2007 09:20
Mój wujek miał dystanse w Astrze 1.8 GT Ale uparł sie jak je robił żeby były z materiału o twardości śruby a nawet twardsze. I kupił Twardsze. Na liczniku nie raz było 200km/h a w zakrętach 140km/h i nic sie nie urwało
_________________ był od 13 Kwietnia Rover 220SD ...
chromcadelic [Usunięty]
Wysłany: Wto Sie 28, 2007 18:57
Jeśli kogoś jeszcze interesują pierścienie dystansowe to może odświeżymy temat? Może mógłbym się przydać tak zupełnie na początek?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum