Wysłany: Czw Wrz 06, 2007 07:48 [214i 1.4 LPG,98r] Silnik gaśnie w trakcie jazdy po kałużach
Witam,
czy ktoś mógłby mi pomóc. Jeżdżę samochodem Rover 214i 1.4 LPG 98r. już ponad rok.
Kilka tygodni temu oraz dzisiaj zdarzył się taki problem, że po wjechaniu w dużą kałuże na drodze, - mamy teraz dni deszczowe - samochód nagle zgasł! Sytuacje te zdarzyły się podczas jazdy na GAZIE. Po kilku sekundach (około 20s) i przełączeniu na benzynę samochód po kilku krotnych próbach - zapalił. Później po przełączeniu na Gaz było OKI.
Czy problem będzie zalanie jakiś części Jeździłem już kilkoma samochodami i w sumie takie coś mi się nigdy nie zdarzyło.
Pod koniec tamtego roku byłem u mechanika który podłączał komputer do samochodu i stwierdził że lamda powinna być wymieniona w połowie tego roku. W sumie o tym zapomniałem - czy ona może być przyczyną gaśnięcia samochodu kiedy zastanie zamoczona?
Pozdrawiam
Paweł
SPAMU¦
Wysłany: Czw Wrz 06, 2007 07:48 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Pomógł: 12 razy Dołączył: 03 Paź 2006 Posty: 157 Skąd: Stalowa Wola
Wysłany: Czw Wrz 06, 2007 07:56
najprawdopodobniej jest to wina przewodów wysokiego napięcia dostają przebicie jak dostaną wilgoci. na poczatek spróbuj przemyć przewody denaturatem a najlepiej zalecana jest wymiana.
na 99% powodem Twojej bolączki będzie cewka zapłonowa. Niestety konstruktorzy nie pomyśleli zbytnio i umiejscowili ją w "chorym" miejscu. Wyciągnij cewkę, wysusz ją dokładnie i przenieś w inne miejsce pod maską (gdzieś wyżej) Miałem taki sam problem jak Twój. Cewkę przeniosłem obok filtra powietrza i zapomniałem o wilgoci na dworze
_________________ zanim się wygłupisz polecam: nasza strona główna, techniczny FAQ, forumowa szukajka, punkty pomógł ...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum